ORIGINALS

Ρωτήσαμε 5 ταξιτζήδες αν υπάρχει Θεός

Το Oneman μπαίνει στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών και κάνει στους αγαπημένους του guests την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

Στο ρεύμα προς Γλυφάδα, λίγα μέτρα μπροστά από το μετρό Συγγρού – Φιξ, η ουρά των ταξί ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε (κάπως κολάσιμα) να συγκριθεί με την απόσταση του Γολγοθά, που θα ανέβει εθιμοτυπικά ο Ιησούς σε δύο ημέρες από σήμερα. Ο Ιησούς, ο οποίος είθισται κατά τας Γραφάς αλλά και σύμφωνα με τον Φράνκο Τζεφιρέλι, σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη να αναζητείται από φίλους και εχθρούς.

Με αφορμή την εξαφάνισή του και με την ελπίδα ότι θα γλιτώσουμε τον αφορισμό ένεκα των ημερών αποφασίσαμε με τον Κωνσταντίνο Αμπατζή (ο οποίος έχει αφήσει μούσι Πέτρου) να κάνουμε το ρεπορτάζ που αρμόζει στην περίσταση της Μεγάλης αυτής Εβδομάδος που διανύουμε.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

 

Οι κύριοι Γιώργος, Γιάννης, Γιώργος, Νίκος και Γιάννης πατάνε αλάρμ, κάνουν μία στάση στη μέση της κατάνυξης και μας απαντούν αν τελικά, υπάρχει Θεός.  Ευλόγησον.

 

κύριος Γιώργος, ο θρήσκος

Πιστεύω ότι υπάρχει Θεός. Σίγουρα υπάρχει. Την Μεγάλη Εβδομάδα νηστεύω μόνο γιατί δουλεύω, σήμερα σκέψου, έφαγα φακές. Εδώ και πολλά χρόνια νηστεύω. Η γυναίκα μου, δεν τρώει ούτε λάδι. Εγώ προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με τον κόσμο που δεν πιστεύει, αρκεί να γνωρίζει για ποιο λόγο δεν το κάνει. Δεν μπορώ να καταλάβω πού το έχουν δει γραμμένο ότι δεν υπάρχει Θεός. Ας έρθει κάποιος να μου δείξει τον τόμο, την εγκυκλοπαίδεια που το διάβασε, να τον πιστέψω“.

 

κύριος Γιάννης, ο απολλώνιος

Εγώ πιστεύω στην αρχαία θρησκεία, τη δικιά μας, την ελληνική. Δεν πιστεύω στον Χριστιανισμό, πιστεύω στον Απόλλωνα. Μέσα από τη δικιά μας θρησκεία, βγήκαν οι επιστήμες. Ο Απόλλωνας για παράδειγμα, ήταν ο Θεός της Ιατρικής και της Μουσικής. Φανταστείτε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει εκδώσει ούτε ένα βιβλίο από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Σκεφτείτε πόσο Έλληνες αισθάνονται. Εγώ, αυτόνομα, έχω 500 βιβλία της ελληνικής γραμματείας. Από το 1831 και μετά, η χώρα μας κατοικείται από επίκουρους Έλληνες, όχι ιθαγενείς. Είδα προχθές ένα μικρό παιδάκι να φιλάει το άγαλμα του Απόλλωνα, το έβγαλα φωτογραφία και το ανέβασα στο Facebook. Μου κάνει εντύπωση ότι τα μικρά παιδιά από ένστικτο, πηγαίνουν προς τις άλλες θρησκείες. Βλέπουμε ότι είμαστε ένας λαός που δεν ασπάζεται, δεν υμνεί τη Δήμητρα, που έδωσε το στάρι στην ανθρωπότητα αλλά προσκυνά θρησκείες του σκοταδισμού. Οι Αρχαίοι Θεοί για μένα ήταν επιστήμονες“.

σ.σ.: Ο κύριος Γιάννης, σήμερα, βαφτίζεται Απόλλωνας.

 

κύριος Γιώργος, ο καλόβολος

Πιστεύω ότι υπάρχει Θεός αλλά παραπάνω μη με ρωτάς. Κάποια δύναμη υπάρχει εκεί πάνω. Είναι δύσκολη αυτή η ερώτηση σε τέτοιες εποχές. Νηστεύω τη Μεγάλη Εβδομάδα, Έλληνας είμαι, στο Χριστό πιστεύω“.

 

κύριος Νίκος, ο ‘βεβαίως, βεβαίως’

Δύσκολη ερώτηση στις ημέρες που ζούμε. Κάτι πρέπει να υπάρχει εκεί πάνω, τώρα, έτσι μας μάθανε οι γονείς μας, εμείς το δώσαμε στα παιδιά μας. Όλοι πιστεύουν σε ένα Θεό. Άλλος είναι Βούδας, άλλος Μωάμεθ, άλλος Αλλάχ. Για να νηστέψω όχι, δεν αλλά ούτως ή άλλως, στη νηστεία δεν είμαστε;

σ.σ.: Ο κύριος Νίκος δεν μοιάζει πάρα πολύ με τον Χρήστο Τσαγανέα στο Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο;

 

κύριος Γιάννης, ο πρωθυπουργός

Σας έστειλε η Λουκά να με ρωτήσετε; Από πού είσαστε και με ρωτάτε αν υπάρχει Θεός; Τέλος πάντων, λόγω των ημερών, θα σου απαντήσω ότι υπάρχει. Αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά. Τη Μεγάλη Εβδομάδα όμως, προσπαθώ το κρέας να το αποφεύγω. Είναι συζητήσιμο το αν υπάρχει ή όχι. Είμαι λίγο άπιστος, ξέρεις. Αν δεν δω κάτι, δεν το πιστεύω“.

σ.σ.: Από τη μία εγώ και ο Κωνσταντίνος που τον έχουμε περικυκλώσει λες και μόλις βγήκε από τη Βουλή, από την άλλη οι δηλώσεις του ναι μεν αλλά, δεν φταίω για το παρατσούκλι κύριε Γιάννη μου.