LONGREADS

Σπουδές στην Κύπρο: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να μην πελαγώσεις

Προετοιμάσου για την νέα ζωή που σου ανοίγεται χωρίς να ψάχνεσαι τελευταία στιγμή – Η ποιοτική καθημερινότητα και οι ευκαιρίες καριέρας.

Όπως είναι γνωστό, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές  επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους. Οι καλοί τίτλοι σπουδών  είναι  το βασικό κίνητρο ενώ για τους Έλληνες φοιτητές αποτελεί μία εκπαιδευτική επιλογή που τους προσφέρει αναγνωρισμένα πτυχία σε συνδυασμό με μια ζωή κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Αν έκανες και εσύ αυτή την επιλογή και ετοιμάζεσαι για την εγκατάσταση στο νησί, τσέκαρε μερικά πραγματάκια για να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή.

 

Μάθε για την πόλη

Στάση Λευκωσία. Που πας χωρίς να ξέρεις μερικές πληροφορίες για την πόλη που θα σε φιλοξενήσει; Είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου γνωστή διεθνώς με το ιταλικό της όνομα Nicosia. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Λευκωσία ήταν σειρήνα, μία από τις κόρες του Αχελώου και της Μελπομένης και το όνομά της μεταφράζεται ως «Λευκή Ουσία». Χτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό, η Λευκωσία αποτελεί την έδρα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πληθυσμός του Δήμου Λευκωσίας ανέρχεται μόλις στους 55.014 κατοίκους, η αστική περιοχή έχει γύρω στους 244.500 κατοίκους και η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας 330.000 κατοίκους. Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Λήδρα και ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου. Ως πρωτεύουσα της Κύπρου για περισσότερο από χίλια χρόνια, η Λευκωσία καταλήφθηκε στην πορεία από τους Φράγκους, Ενετούς, Οθωμανούς και Βρετανούς.

Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας σήμερα βρίσκεται μέσα στα μεγάλα μεσαιωνικά τείχη που έκτισαν οι Ενετοί. Τα τείχη αυτά αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, με τους προμαχώνες και τις πύλες του να αξιοποιούνται για να στεγάσουν σημαντικά κτήρια της πόλης όπως το Δημαρχείο και άλλα κτήρια. Το βόρειο μέρος της πόλης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, έτσι η Λευκωσία είναι η μόνη απομένουσα διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη.  Η πόλη, προσφέρει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο. Η Λευκωσία φιλοξενεί 5 πανεπιστήμια εκ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα Ανώτατο ‘Ίδρυμα με δεκάδες προγράμματα σπουδών, αναγνωρισμένα πτυχία διεθνώς, άρτιες εγκαταστάσεις και καταξιωμένο ακαδημαϊκό προσωπικό.

Ευκαιρία για δίπλωμα

Δεν υπάρχουν πολλά μέσα μεταφοράς που θα  διευκόλυναν την πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς χώρους, όμως οι αποστάσεις δεν είναι απαγορευτικές. Καλή εναλλακτική αποτελεί το ποδήλατο, αφού για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχει ένας εξαιρετικός ποδηλατόδρομος, ασφαλής και προσφέρει μια ευχάριστη διαδρομή. Αν διαθέτεις αυτοκίνητο -και αν όχι είναι ευκαιρία να μάθεις να οδηγείς από την αντίθετη κατεύθυνση- πρέπει να γνωρίζεις ότι οι δρόμοι στην Κύπρο σπάνια παρουσιάζουν κυκλοφοριακά προβλήματα και συμφόρηση. Με το αυτοκίνητο θα μπορείς να κάνεις και ωραίες διαδρομές όπως για παράδειγμα να επισκεφτείς την όμορφη Λεμεσό.  Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και το κύριο λιμάνι της. Έχει πληθυσμό 143.000 κατοίκους. Λέγεται ότι οι ντόπιοι κάτοικοί της είναι  πολύ κοινωνικοί και ζεστοί και η πόλη το πιο “εξωστρεφές” σημείο του νησιού. Αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως εμπορική πόλη της Κύπρου και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με μεγάλα ξενοδοχεία και κοσμοπολίτικο αέρα.  Τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή ακριβώς η Λεμεσός αποτελεί ένα μεγάλο τουριστικό θέρετρο μπορείς αν ενδιαφέρεσαι να βρεις αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης.

Εξασφάλισε τη διαμονή σου

Η στέγαση και η διαμονή με τον πληθυσμό των φοιτητών κάθε χρόνο να αυξάνεται είναι απαιτιτική  διαδικασία και πρέπει να μεριμνήσεις εγκαίρως. Ευτυχώς δεν πρόκειται να ψάχνεις μόνος σου και αυτό γιατί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ειδικό γραφείο που σε βοηθάει και σε κατευθύνει όποια επιλογή και αν κάνεις. Αρχικά, μπορείς να αιτηθείς για διαμονή στις Οικιστικές Μονάδες. Τριάντα τοις εκατόν της χωρητικότητας των μονάδων διατίθεται για υφιστάμενους φοιτητές και βδομήντα τοις εκατόν της χωρητικότητας των μονάδων διατίθεται σε πρωτοετής φοιτητές. Τα φοιτητικά διαμερίσματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου βρίσκονται μόνο λίγα λεπτά από το χώρο του Πανεπιστημίου και αποτελούνται από στούντιο διαμερίσματα, ενώ όλα τα διαμερίσματα είναι πλήρως επιπλωμένα και διαθέτουν κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό.

Δεύτερη εναλλακτική αποτελεί το νέo Οικιστικό Συγκρότημα Διαμονής Φοιτητών UniHalls Trinity. Το νέο συγκρότημα 3 κτιρίων βρίσκεται μόλις 5 λεπτά από την πανεπιστημιούπολη και έχει σχεδιαστεί με βάση υψηλής ποιότητας οικιστικά πρότυπα που περιλαμβάνουν υπηρεσίες και ανέσεις όπως εστιατόριο-καφέ, υπηρεσίες ασφάλειας, σύγχρονο γυμναστήριο, αίθουσα πλυντηρίου και άλλα. Αν για κάποιο λόγο οι παραπάνω επιλογές δεν καλύπτουν τα γούστα σου η Υπηρεσία Στέγασης του Πανεπιστημίου έχει δημιουργήσει μία λίστα με διαθέσιμες ιδιωτικές οικιστικές μονάδες και συγκροτήματα διαμερισμάτων στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο, για να επισκεφτείς να δεις ποιος χώρος καλύπτει τις ανάγκες και τα γούστα σου και να επιλέξεις. Αυτό μην το αφήνεις όμως για την τελευταία στιγμή, πήγαινε εγκαίρως και βολέψου στο νέο σου χώρο πριν ξεκινήσουν οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” λέει το ρητό και αν δεν είσαι της άσκησης με το New Life Health Center του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα γίνεις. Πρόκειται για έναν πολυχώρο που απέχει μόνο 5 λεπτά από την Πανεπιστημιούπολη και τα φοιτητικά διαμερίσματα και διαθέτει θερμαινόμενη κλειστή πισίνα, υπερσύγχρονο γυμναστήριο με ατομικά και ομαδικά προγράμματα fitness, ομαδικά προγράμματα Body Compat, CXWORX, Βody Balance, υπηρεσία Unique Performance για βελτίωση της αθλητικής επίδοσης, Κέντρο Αισθητικής “Oasi Rejuve” και Υπηρεσίες Κλινικής Διατροφολογίας με άριστα εκπαιδευμένους γυμναστές.

 

Είναι δηλαδή όπως καταλαβαίνεις ένας ολοκληρωμένος χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας για να περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο. Αν τώρα θες να μπεις σε κάποια ομάδα το Πανεπιστήμιο έχει Αθλητικό Τμήμα με ομάδες  μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, χάντμπολ, κρίκετ και μπαντμιντον, με τη διοργάνωση και πολλών τουρνουά.

Επικοινώνησε με τη Φοιτητική Ένωση και τους Ομίλους

Πριν πας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καλή ιδεά θα ήταν να επικοινωνήσεις με την Φοιτητική Ένωση. Οι φοιτητές που είναι στην Ένωση πέρασαν και αυτοί από το δικό σου στάδιο, σε καταλαβαίνουν και θα σου λύσουν όλες τις απορίες, από τις πιο απλές μέχρι και τις πιο σύνθετες  για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Επίσης, η επικοινωνία αυτή θα σε βοηθήσει στην πρώτη σου επαφή με το χώρο, οι φοιτητές θα σε ξεναγήσουν στα κατατόπια και θα σε κάνουν αμέσως να αιστανθείς ότι βρίσκεσαι σε ένα οικείο περιβάλλον. Αργότερα θα καταλάβεις ότι η Φοιτητική Ένωση είναι ένας φορέας πο συνδέει τους φοιτητές με τους καθηγητές,  κάνει προτάσεις στο Πανεπιστήμιο και διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στην εξέλιξή του.

Πέραν όμως της Ένωσης στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν και διάφοροι Όμιλοι φοιτητών που σε βοηθήσουν να καλύψεις τα ενδιαφέροντά σου αλλά και να ανακαλύψεις καινούργια. Υπάρχουν όμιλοι αναψυχής, κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί. Για παράδειγμα υπάρχει όμιλος χορού, πολεμικών τεχνών, γιόγκα, μουσικής, αλλά και ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας και όμιλος ρομπορικής. Γενικά να ξέρεις πως υπάρχουν περισσότεροι από 25 διαφορετικοί όμιλοι και σύνδεσμοι που ανταποκρίνονται στα ποικίλα ενδιαφέροντα και ταλέντα σου,  εμπλουτίζουν τη ζωή στο Πανεπιστήμιο, ενώ μέσω της διοργάνωσης εκδρομών, πάρτι, ταξιδιών στο εξωτερικό, προσφέρουν ψυχαγωγία και διασκέδαση και δημιουργούν ένα όμορφο περιβάλλον στήριξης και φιλικότητας.