(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για δήθεν λογοκρισία και αντισημιτισμό

Η εκδήλωση με τον Ισραηλινό συγγραφέα ματαιώθηκε, όμως ευτυχώς επικράτησε η λογική και κανείς δεν μίλησε για λογοκρισία και αντισημιτισμό.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, κάπου στη φανταστική – από πολλές απόψεις – Ελλάδα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Οι μέρες αυτές, φυσικά, είναι αφιερωμένες στα βιβλία αλλά και στα άτομα που έχουν αναλάβει την προώθησή τους, όπως εκδότες και βιβλιοπωλεία.

Στον τεράστιους διαδρόμους της HELEXPO, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν διάφορες ειδικές δράσεις για παιδιά και εκδηλώσεις που αφορούσαν – τι άλλο; – τις λέξεις που τυπώνονται στις λευκές σελίδες.

Η φετινή θεματική είχε να κάνει με το ζήτημα των ημερών, την Τεχνητή Νοημοσύνη και αυτό από μόνο του, ήταν αρκετό για πολλές γόνιμες συζητήσεις. Η στιγμή που σημάδεψε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όμως, δεν είχε να κάνει με το πώς ένα chatbox μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή, αλλά με κάτι άλλο, εντελώς ανθρώπινο: τη διαμαρτυρία απέναντι στο άδικο.

Όπως ήταν ήδη γνωστό, το Σάββατο (10/5) το απόγευμα, υπήρχε στο πρόγραμμα η εκδήλωση «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας», με καλεσμένο τον Ισραηλινό συγγραφέα Oded Wolkstein. Υπεύθυνη για την εκδήλωση ήταν η Πρεσβεία του Ισραήλ. Το κρατάμε αυτό.

Η εκδήλωση, τελικά, ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση ομάδας εκδοτών και πολιτών, οι οποίοι σήκωσαν πανό υπέρ των Παλαιστινίων και φώναξαν συνθήματα. Η αστυνομία δεν έκανε καμία παρέμβαση (δεν χρειάστηκε) και οι διαδηλωτές αποχώρησαν. Όταν ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι η εκδήλωση ακυρώθηκε, ακούστηκαν χειροκροτήματα από τα περισσότερα περίπτερα.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την εβραϊκή ιστορία και λογοτεχνία, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο κριτικός ή η χώρα του, αλλά η πρεσβεία που ανέλαβε την οργάνωση της εκδήλωσης.

Ευτυχώς, όμως, στο παράλληλο αυτό σύμπαν, επικράτησε η λογική και κανείς δεν μίλησε για λογοκρισία ή αντισημιτισμό, ούτε καν οι δημοσιογράφοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κλείσουν τα μάτια μπροστά στη σφαγή που πραγματοποιείται στη Γάζα. Κατάλαβαν ότι η διαμαρτυρία των εκδοτών και του απλού κόσμου ήταν πολιτική και δεν αφορούσε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν στο δικό μας σύμπαν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο. Στα social media θα είχε ήδη ξεσπάσει πόλεμος και οι δε, θα προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους δε τα βασικά, τι είναι λογοκρισία, τι είναι αντισημιτισμός και ότι η διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις «κατηγορίες». Μακάρι να ζούσαμε και εμείς στην Ελλάδα, εκεί όλα είναι καλύτερα.

*Η στήλη του OneMan, Σε Ένα Παράλληλο Σύμπαν, αντικαθιστά την ελληνική – και όχι μόνο – πραγματικότητα με φανταστικές ιστορίες οι οποίες, τελικά, δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.