Eurokinissi
RULES

Οι 29 κανόνες της νέας πλατείας Συντάγματος

Κανένας δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και -κυρίως- γιατί, αλλά τουλάχιστον ας το απολαύσουμε.

Αποτελεί το θέμα των τελευταίων εβδομάδων. Ο Μεγάλος Περίπατος αλλάζει το κέντρο της πρωτεύουσας όπως το ξέραμε και το είχαμε συνηθίσει, αναστατώνει την καθημερινότητα των κατοίκων της και προκαλεί εύλογες απορίες. Τις τελευταίες ημέρες είναι η σειρά του Συντάγματος να αλλάξει με βάση τις επιταγές του σχεδίου κι εμείς καταθέτουμε τους κανόνες βλέποντας την ιστορία να γράφεται και τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να παρακολουθεί αμήχανος.

Κι όμως ήθελε προσπάθεια να μας κάνουν να θέλουμε πίσω την πιάτσα των ταξί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Τι σατανάδες είναι αυτοί;

Να δούμε τους τολμηρούς που θα αποφασίσουν να κάτσουν τις επόμενες ημέρες στα σιδερένια παγκάκια γύρω στις 3 το μεσημέρι.

H ‘υπόθεση ζαρντινιέρα’ πάντως μπορεί άνετα να μπει στο τοπ-10 των υποθέσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Μέχρι και τροπικούς φοίνικες θα δούμε στο Σύνταγμα. Πού λεφτά για διακοπές στην Καραϊβική; Αθηνούλα γλυκιά.

Η νέα πλατεία Συντάγματος φτιάχτηκε σε 48 ώρες μας λένε. Το Μετρό Θεσσαλονίκης λογικά σε 48 χρόνια.

Ε ρε κάτι γέλια που θα πέσουν με τις αντιδρομήσεις των οδών γύρω από το Σύνταγμα. Αλήθεια, ποιος stand up comedian κρύβεται πίσω από τα σχέδια του Μπακογιάννη;

Είναι λέει πιλοτική η διαμόρφωση της πλατείας. Προλαβαίνουν πάντως να την ξανακάνουν όπως πριν.

Μέσα σε όλα, πρέπει να χειροκροτήσουμε και το φοβερό timing του εγχειρήματος.

Πάντως ο Μπακογιάννης μας έχει πείσει πως ξεκινάει με καλές προθέσεις και μετά τα βλέπει όλα να καταστρέφονται. Όπως σε κάθε καλή κωμωδία.

Το τουριστικό τρενάκι από πού θα περνάει άραγε τώρα;

Μια μέρα θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε. Ή θα τα διηγούμαστε και δεν θα μας πιστεύουν.

Μετά το ‘Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας’, περιμένω η πλατεία Συντάγματος να μετονομαστεί σε ‘Trafalgar των Βαλκανίων’. Μισές δουλειές θα κάνουμε;

Η νέα γενιά των emo και των σκεηταδων θα βρει ξανά την αλάνα που κάποτε αγάπησε.

Μήπως τα Χριστούγεννα αντί για δέντρο, να στολίσουμε τα παγκάκια; Να αποκτήσουν και μια χρήση ρε παιδιά.

Περιμένω να τοποθετηθεί επίσημα ο Κωστής Μαραβέγιας για το αν τα παγκάκια του Συντάγματος βολεύουν για να δίνεις ραντεβού με την αγαπημένη σου.

Ο σχεδιασμός αυτής της αρλούμπας έχει γίνει σίγουρα από ανθρώπους που ουδέποτε έχουν περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας, δεν έχουν μπει ποτέ σε μέσο μαζικής μεταφοράς, δεν έχουν πάει με το αυτοκίνητό τους στο κέντρο και κυρίως αγνοούν την καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Είναι η επίπλαστη πραγματικότητα στην οποία ζουν αμετροεπείς δημοτικοί άρχοντες, επιστήμονες συγκοινωνιολόγοι και χειροκροτούντες αυλοκόλακες

Η Πλατεία Συντάγματος, όπως και ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, δεν θέλει παγκάκια, φοίνικες και ζαρντινιέρες που κόστισαν δεν ξέρουμε καν πόσα μεροκάματα εργατών καθαριότητας. Απαιτεί ήπιες παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες στην καθημερινότητα της πόλης και όχι σχέδια επί χάρτου ή φτηνές αντιγραφές από καρτ-ποστάλ του εξωτερικού

Δεν έγινε καμία κουβέντα με τους επαγγελματίες που έχουν επιχειρήσεις, ή βγάζουν το ψωμί τους στο κέντρο της Αθήνας. Πότε, άλλωστε, μια αρχή (δημοτική ή της κεντρικής εξουσίας) πήρε σοβαρά την οποιαδήποτε διαβούλευση.

Όταν θα έχουμε τον πρώτο τραυματισμό πάνω στις ζαρντινιέρες, ή το πρώτο στουκάρισμα κανενός μεθυσμένου να δούμε τις δικαιολογίες που θα σκαρφιστούν οι εμπνευστές του Μεγάλου Περιπάτου…

Ποιος όμως έχει κάνει … Μεγάλο Περίπατο στην Αθήνα, ντάλα μεσημέρι, με σαράντα βαθμούς θερμοκρασία, να μην μπορείς να σταθείς πουθενά και το μόνο που να αναζητάς είναι μια σκιά, για να γλιτώσεις την ηλίαση; Ποιος έχει λιώσει από τη ζέστη περιμένοντας το λεωφορείο, ή το τρόλεϊ;

Η αλήθεια είναι ότι κάποτε είχα σκεφτεί πώς θα ήταν να ζούμε σαν τον Truman Burbank (δεν έχεις δει το Truman Show;). Η κυβέρνηση μου έδωσε αυτήν τη δυνατότητα, μέσω των αποφάσεων που ‘χει πάρει και δείχνουν βγαλμένες από άλλον πλανήτη (αν νιώθεις πως το τερμάτισα, ας πούμε από άλλη χώρα), όπως με κάνουν πειραματόζωο. Αλλιώς πώς μπορείς να εξηγήσεις ότι σε πόλη με δρόμους που ‘χαν φτιαχτεί για το 1/3 των αυτοκινήτων που υπάρχουν σήμερα, σκέφτηκαν ότι ήταν ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ ιδέα να κλείσουν μια από τις ελάχιστες κεντρικές αρτηρίες; Jim Carrey, να ξέρεις, απειλείσαι.

Όλοι έχουμε δικαίωμα (και δυνατότητα) να γίνουν Δήμαρχοι πόλεων, εφόσον είναι Δήμαρχος Αθηναίων ένας άνθρωπος που του παρουσίασαν το πλέον άκυρο σχέδιο για την πρωτεύουσα και είπε ‘εκπληκτικό, ας το κάνουμε’. Θα μου πεις, ζω στη μοναδική πόλη του πλανήτη με ποδηλατόδρομο 300 μέτρα ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ (έλα στη Νέα Σμύρνη και θα δεις). Αυτό που γίνεται στο κέντρο θα με εκπλήξει; Μήπως είναι και φυσική συνέπεια.

Βάφεις τους δρόμους σαν λωρίδες στα νοσοκομεία, για να βρίσκουν οι ασθενείς τον τομέα της αρεσκείας τους -και μπράβο σου και εύγε σου. Το να ‘κλείσεις’ (ιδανικά να το κάνεις το ξημέρωμα, να μην ταλαιπωρηθούν πολλοί -αλλά ας μην είμαστε και απαιτητικοί) την κυκλοφορία μέχρι να στεγνώσει η μπογιά ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ να μη το έχεις σκεφτεί; Γιατί όλοι έχετε επικεντρώσει στα παγκάκια της φωτιάς. Η ΜΠΟΓΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ; Σε δεύτερη σκέψη βέβαια, αυτό που έγινε ταιριάζει απόλυτα στο γενικότερο ‘αουα’ των έργων -που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα ή το καλό αυτών που ζουν την πόλη. Σίγουρα έχει να κάνει με το καλό κάποιων -που στάνταρ δεν ζουν σε αυτήν την πόλη.

Τα σιδερένια παγκάκια βράζουν και πάνω τους μπορείς να κάνεις μπάρμπεκιου. Ας δούμε την καλή πλευρά των πραγμάτων.

Επίσης όταν κάθεσαι στα σιδερένια παγκάκια με σορτσάκι τσουρουφλίζεις τα ευαίσθητά σου, οπότε βερμούδες και μίνι δεν ενδείκνυνται.

Αν δεις τα παγκάκια από ψηλά, στέλνουν σήματα στους εξωγήινους. Σύμφωνα με τη NASA, το σήμα που εκπέμπουν είναι “STAY AWAY”.

O Μεγάλος Περίπατος στο Σύνταγμα θυμίζει ποδηλατόδρομο αλλά αν έχεις ποδήλατο δεν μπορείς να κάνεις. Ή κάνεις με σλάλομ.

Ευχαριστούμε τον δήμαρχο για τα memes που μας χάρισε απλόχερα. Ήταν κοινωνικό λειτούργημα.

Με τα παγκάκια στο Σύνταγμα πάντως έχουν και περισσότερη δουλειά οι αστυνομικοί. Ένας για κάθε παγκάκι, βγήκαν και από τα γραφεία τους για να μη λέει ο κόσμος ότι είναι κηφήνες. Ορίστε.