ORIGINALS

Τα 5 “πετρετζίκι” που δεν είναι Άκης

Το πετρετζίκι δεν είναι απλά ένα όνομα, είναι μια ιδέα. Και μερικά ακόμα πράγματα που σκεφτήκαμε ότι του ταιριάζουν.

Είναι απλά ένα inside joke στο γραφείο που ξεκίνησε όταν ο Αλέξανδρος είπε απλά “βάλε και λίγο πετρετζίκι” για κάτι σουβλάκια που παραγγέλναμε. Αλλά πλέον δεν είναι απλά ένα inside joke. Τουλάχιστον όχι για εμάς. Αλλά ας μιλήσουμε πρώτα για τον Άκη.

Ο Άκης Πετρετζίκης είναι ένας ωραίος τύπος. Ένας άνδρας έχει έναν καλό λόγο για να μην τον συμπαθεί και αυτός είναι γιατί το κορίτσι του στη θέα του Πετρετζίκη απελευθερώνει ερωτόνια στην ατμόσφαιρα. Ένας άνδρας έχει έναν καλό λόγο για να θέλει να μοιάσει στον Πετρετζίκη κι αυτός είναι το ότι αυτά τα τατουασμένα χέρια κάνουν τα δικά τους στην κουζίνα. (Τον παρακολούθησα ιδίοις όμμασι πριν αρκετό καιρό να διαπρέπει με τα προϊόντα των Marks & Spencer). Ένας άνδρας έχει έναν καλό λόγο να τον συμπαθεί κι αυτός είναι ότι ο Άκης Πετρετζίκης είναι ένας από εμάς.

 

Αυτό το οποίο όμως πραγματευόμαστε στο κείμενο δεν έχει τίποτα να κάνει με τον ίδιο τον Άκη και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει για τη μαγειρική μας τα τελευταία χρόνια. Απλούστατα, το επίθετο αυτό είναι τόσο ελληνικό όσο και πασπαρτού για πάρα πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή. Και από το να κρατήσουμε αυτό το joke “inside”, είπαμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Με κάθε λοιπόν σεβασμό στο όνομα του Άκη και με απόλυτη πίστη ότι το brand “πετρετζίκι” είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια αυτοκρατορία, σου παρουσιάζουμε τα πέντε πετρετζίκια μιας υποθετικής πολύ καλύτερης καθημερινότητας.

Το χωριό Πετρετζίκι

 

Ιστορικό χωριό που αντιστάθηκε σε πάσα επέλαση κατακτητών από τους Ενετούς και τους Οθωμανούς μέχρι τους Γερμανούς και τους χίπστερ. Ξακουστό για τις μαρμελάδες του, το Πετρετζίκι αποτελεί ιδανικό χειμερινό θέρετρο για κάποιον ο οποίος αναζητά χαλάρωση και ηρεμία. Οι κάτοικοι λιγοστοί, με την πλατεία να αριθμεί 2 “αντίπαλα” καφενεία και το εστιατόριο του κυρ Βασίλη. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την πατσαβουρόπιτά του.

 

Το χορταρικό πετρετζίκι

 

Δυσεύρετο χόρτο που φυτρώνει σε απομακρυσμένες πλαγιές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το εντοπίζουν ειδικά σκυλιά στα ρεπό τους από την ανεύρεση τρούφας. Βράζεται ελαφρά και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το χρησιμοποιούσαν ως βότανο για την ίαση διαφόρων ρευματικών παθήσεων. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν πρέπει να τρώγεται με ξύδι ή λεμόνι.

 

Το νέο τζατζίκι

 

Αρκετά με το κλασικό τζατζίκι. Το αγαπήσαμε, το φάγαμε με τους κουβάδες, το ρευτήκαμε δεόντως και τώρα ήρθε η ώρα να δώσει τη θέση του σε αυτή την παραλλαγή που θέλει το σκόρδο να μπλέκεται με κρεμμύδι, το αγγούρι να δίνει τη θέση του στη ντομάτα και τον άνιθο να αντικαθίσταται από μέντα. Δεν τρώγεται αυτό το πράγμα που περιέγραψα αλλά αυτό είναι το πετρετζίκι μας παιδιά.

 

Το παιχνίδι πετρετζίκι

 

Οι γονείς μας μεγάλωσαν με πετρετζίκι. Σαν τώρα το θυμάται ο πατέρας σου να μαζεύεται στην αλάνα με τους φίλους του, να κάθονται χάμω, να απλώνουν τους βώλους και να δένουν τα μάτια με μαντήλια για να παίξουν πετρετζίκι. Πόσες ατέλειωτες ώρες πάνω από τους βώλους, πόσες αναμνήσεις, πόσοι τσακωμοί για μια χαμένη παρτίδα πετρετζίκι. Τα σημερινά παιδιά δεν ξέρουν να παίζουν.

 

Το έντομο πετρετζίκι

 

Απολωλώς πρόβατο της οικογένειας Cicadidae στην οποία ανήκει και το γνωστό τζιτζίκι, φανερά σε έχθρα με την υπο-οικογένεια των Cicadantra alhageos. Το πετρετζίκι δρα ανεξαρτήτως εποχής και θερμοκρασίας, απολαμβάνοντας τη μοναξιά του κατά τη χειμερινή περίοδο που τα τζιτζίκια εξαφανίζονται. Φήμες θέλουν το πετρετζίκι να τριγυρνά τον χειμώνα στα δέντρα και να κάνει graffiti πάνω στα άψυχα κουφάρια των τζιτζικιών.

Γράψε μας κι εσύ στα σχόλια τα δικά σου πετρετζίκια