ORIGINALS

Τα Adidas Gazelle έγιναν το νέο talk of the town

Το Oneman εξηγεί την μετάβαση από τα Αdidas Superstar και Stan Smith στα Gazelle και σου εξασφαλίζει τα νέα σχέδια.

Όλα πάλι δείχνουν πως τίποτα δεν γίνεται τόσο ξαφνικά και καθόλου τυχαία. Ακολουθώντας το ρετρό φαινόμενο και την urban διάθεση που διαμόρφωσαν τα τελευταία χρόνια τα Stan Smith, η εταιρία αποφασίζει να χρήσει άξιο επακόλουθο και συνεχιστή τους τα Gazelle.

Ένα παπούτσι με μάλλον λίγο αδιάφορο σχέδιο και στιλ που ήρθε να μας διαψεύσει ως προς την προτίμηση και την σύγκριση με τους προκατόχους του. Απειλεί να διεκδικήσει χώρο στην ντουλάπα μας και να αντικαταστήσει κάποια από τα παλιά μας ζευγάρια. Δε λες ευτυχώς που έχουμε και εκπτώσεις!

ADIDAS GAZELLE OG 76,00 € 95,00€

Με έντονο λοιπόν αθλητικό background, τα Gazelle είναι ένα παπούτσι που πέρασε περισσότερο στην επιφάνεια επηρεαζόμενο από κάποια μεγάλα ονόματα όπως οι Oasis, η Kate Moss και ο Michael Jackson. Και αν αναρωτιέσαι λοιπόν τους λόγους που το σχέδιο αυτό της Adidas ήρθε να μας ενθουσιάσει όλους θα σου έλεγα πως οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Νομίζω πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να ανατρέξουμε στην ιστορία και την βαθιά κληρονομιά των Gazelle για την Adidas.

Τα Gazelle στο πέρασμα των χρόνων

Άκου λοιπόν προσεχτικά μπας και μάθεις τίποτα. Πίσω στο 1960, το σχέδιο του παπουτσιού σε όρους μάρκετινγκ είχε στόχο να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα και το προφίλ της εταιρίας. Το καινούργιο σχέδιο έφερε μοναδικά χαρακτηριστικά στην ταυτότητα του όπως ένα μεγάλο Τ στα δάχτυλα και έντονες λευκές ρίγες πάνω σε έντονα και ζωηρά χρώματα σουέτ καμβά. Το νέο σχέδιο κέρδισε αμέσως σε ζωντάνια καθώς η ζεστασιά του υλικού ήταν εντονότερη από αυτή του χρωματιστού δέρματος. Σίγουρα νομίζω συμφωνείς και ήδη το έχεις αγαπήσει.

ADIDAS GAZELLE OG 76,00 € 95,00€

Και επειδή σε όρους μάρκετινγκ τίποτα δεν γίνεται τυχαία, η μητέρα εταιρία είχε μελετήσει και χαρακτηρίσει λεπτομερώς μέχρι και τα χρώματα που θα κυκλοφορούσαν τα νέα σχέδια. Τα χρώματα ήταν στενά συνδεδεμένα με τις αθλητικές επιδόσεις και τα σπορ. Το μπλε Gazelle φτιάχτηκε για την εκπαίδευση. Είχε δέρμα από καγκουρό στο πάνω και πίσω μέρος του αστραγάλου προστατεύοντάς τον, διπλή κάλυψη στην γλώσσα και την γνωστή σε όλους χειρολαβή στο πίσω μέρος. Το κόκκινο Gazelle δημιουργήθηκε με οδηγό το χάντμπολ, ενσωματώνοντας μια εντελώς διαφορετική διαφανή, αντιολισθητική εξωτερική σόλα πέλματος. Το πρώτο αποτέλεσε και την έμπνευση για μια επανάληψη του Gazelle που πωλήθηκε από την Adidas Originals ως Gazelle Vintage το 2006. Από το 1968, τα Gazelle απέκτησαν μια νέα επένδυση μικρο-κυττάρων στην σόλα, και ανέπτυξαν ένα λευκό πάτο, όπου έμελλε να γίνει η πρώτη ύλη για την επανέκδοση του Gazelle από την Adidas Originals ως Gazelle O.G. Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι κράτα σημειώσεις για το τέλος!

ADIDAS GAZELLE OG 69,00 € 95,00€

Και επειδή στο σχολείο βαριόμουνα τα πολλά πολλά στην ιστορία και υπογράμμιζα μόνο την ουσία πηδώντας και μερικές παραγράφους, το 1976 μοιάζει να είναι επιτέλους η χρονιά που τα Gazelle αφήνουν πίσω τους την εικόνα του αθλητισμού και των επιδόσεων και περνούν στον χώρο του αθλητικού της μόδας και του sneaker.

Μέχρι το 1979, η Adidas είχε εφαρμόσει πολλές ειδικές πολιτικές διάσωσης, όπου σε πολλά παλιά αγαπημένα σχέδια δόθηκαν αναβαθμίσεις για να διατηρήσουν την συνάφειά τους και την αδιαμφισβήτητη αίγλη τους. Τα Gazelle κάνουν το ντεμπούτο τους με την επανασχεδιασμένη διάφανη σόλα τους όπου διέθετε μία επικάλυψη από κυψέλες και κάποιες διαφορές στο μπροστινό τους τμήμα. Κάπως έτσι επανακυκλοφόρησε το Gazelle Indoor το 2011.

Adidas Originals Gazelle OG W 69,90 € 89,95 €

Adidas Originals Gazelle M €109.95

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μουσικό φαινόμενο που ονομάζεται Britpop, βασισμένο σε μουσική από συγκροτήματα όπως οι Oasis και Blur διείσδυσε στην λαϊκή κουλτούρα του1994 και έκαναν το Gazelle υποχρεωτικό αξεσουάρ των εμφανίσεων τους αλλά και των οπαδών τους. Όλοι λατρέψαμε τον Jagger και τον Keith Richards από τους Rolling Stones φορώντας Adiddas Gazelle στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Μία άλλη διαχρονική εικόνα είναι ο Michael Jackson με Gazelles και άφρο look. Ο Arnold επίσης τα προτίμησε σε πολλές τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Το θέμα βέβαια να ξέρεις είναι πως δεν περιορίστηκε μόνο σε ανδρικό ακροατήριο. Έγιναν πρότυπο επίσης και για supermodels στην δεκαετία του ’90. Η Kate Moss τα φόρεσε ευλαβικά σε πολλές εμφανίσεις της ενώ η Helena Christensen πόζαρε γυμνή φορώντας μόνο τα Gazelles της.

Adidas Originals Gazelle M €109.95

Τα Gazelle εν έτη 2016

Η έκδοση της δεκαετίας του ’90 επιλέχθηκε ως η πιο αντιπροσωπευτική για επανασχεδιασμό και κυκλοφορία στο ρετρό στιλ του 2016. Δεν είναι μόνο η νοσταλγία. Το σχήμα και τα χαρακτηριστικά καταφέρνουν να απευθύνονται στο μοντέρνο κοινό της εποχής το ίδιο καλά με τότε. Η επανέκδοση έχει δημιουργηθεί σχεδόν ξανά από την αρχή και ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με το ίδιο στιλ και την κομψότητά που διαθέτουν σε όποιες δραστηριότητες επιθυμεί, αθλητικές και μη. Μπορείς να θυμηθείς μήπως ο James Bond τι παπούτσια φορούσε στο γυμναστήριο;

GAZELLE UNISEX ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΓΚΡΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ €109.95