Τα διαμάντια του πολυνομοσχεδίου που δεν σου έδειξαν οι ειδήσεις
Τα ζωντανά, οι γάλοι, οι όρνιθες Gallus Domesticus και τα προφυλακτικά από καουτσούκ είναι μερικοί μόνο τους θησαυρούς που κρύβει το επίμαχο σχέδιο νόμου.
- 16 ΙΟΥΛ 2015
Από το πρωί της Δευτέρας, όταν κι ο λευκός καπνός της Συνόδου Κορυφής έδειξε συμφωνία, καλωσορίσαμε στη ζωή μας το “Σχέδιο Νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)”, γνωστό πιο απλά ως (drumroll) “το Πολυνομοσχέδιο”, το οποίο ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή αργά χθες το βράδυ.
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και οικονομολόγοι το αναλύουν στα ΜΜΕ, φιλίες βουλευτών χαλάνε στο κοινοβούλιο για τα μάτια του και ο απλός κόσμος μένει να αναρωτιέται;
Για να μην μείνεις με την απορία, θυσίασα αρκετές ώρες από την ημέρα μου, βγάζοντας τα μάτια μου μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, ξεκοκκαλίζοντας το πολυνομοσχέδιο άρθρο-άρθρο, όπως μας το παρουσίασε το πάντα ενημερωμένο News247. Έμαθα τι είναι το Eurosummit, ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τι θέλουν επιτέλους οι θεσμοί από τη ζωή μας.
Με το σοβαρότερο ύφος που μπορούσα να πάρω, κρατούσα σημειώσεις για κάθε κεφάλαιο, παράρτημα και άρθρο. Μέχρι που έφτασα στο μαγικό Κεφάλαιο Β’, Παράρτημα ΗΙ, με την κωδική ονομασία “Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μει-ωμένο συντελεστή”. Όλα τα λεφτά, βρίσκονται εκεί, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Στην υπο-ενότητα Α του Παραρτήματος ΗΙ, το οποίο για να μην μπερδεύεσαι, είναι το παλιό Παράρτημα ΙΙΙ, κρύβονται πραγματικά διαμάντια. Με ιδιαίτερη χαρά, σου παρουσιάζω τα σημαντικότερα αγαθά τα οποία υπάγονται στον μει-ωμένο (η παύλα υπάρχει όντως στο πολυνομοσχέδιο, δεν ξέρω γιατί κάποιος ήθελε να χωρίσει αυτή τη λέξη στη μέση, φαντάζομαι το έκαναν οι θεσμοί και φοβηθήκαμε να τους πάμε κόντρα) συντελεστή ΦΠΑ και παρουσιάζονται ονομαστικά στο σχέδιο νόμου a.k.a. “το Πολυνομοσχέδιο”.
1. Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών (Δ.Κ. EX 0101, 0102, 0103 και 0104).
Σε επίσημο νομοσχέδιο, το οποίο θα κρίνει το μέλλον της χώρας, αναφέρει τη λέξη “ζωντανά”. Μαγεία. Ως ζωντανά τι ακριβώς ορίζουμε; Κανονικά δεν θα έπρεπε να ανήκει στον μει-ωμένο συντελεστή οτιδήποτε αναπνέει; Επίσης, πόσα είδη μουλαριών υπάρχουν και γιατί όλα αυτά θεωρούνται αγαθά; Εσένα άλογο ιπποδρομιών που με κοιτάς με παράπονο σε βλέπω, δεν με συγκινείς, όταν τρέχεις για τα λεφτά είναι καλά; Ας έμενες στα χωράφια, πλήρωνε τώρα τον κανονικό ΦΠΑ, άπληστο ζωντανό.
2. Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, κατοικίδια (Δ.Κ. 0105).
Αρχικά το γάλοι είναι λάθος, γράφεται με Γ κεφαλαίο και με δυο λάμδα. Δεν τον χάλασε τον Ολάντ, αλλά η αλήθεια είναι ότι του αξίζει, έβαλε πλάτη για το καλό της χώρας, ένα ΦΠΑ 6% είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι΄αυτόν. Χώσαμε και πάλι τα ζωντανά σε αυτό το άρθρο, πετάξαμε κι ένα κατοικίδια και καθαρίσαμε. Κι αν εγώ έχω κατοικίδιο ένα άλογο ιπποδρομίας τι γίνεται; Ε;
3. Κουνέλια κατοικίδια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων) (Δ.Κ. ΕΧ 0106)
Αυτό το “κουνέλια κατοικίδια” είμαι σίγουρος ότι φωτογραφίζει μια συμμαθήτριά μου, η οποία είναι ο μόνος άνθρωπος που ξέρω που είχε ένα κουνέλι για κατοικίδιο. Δεν σε χάλασε Αλεξία. Σπουδαίο το γεγονός ότι εξηγεί τι είναι τα ακάρεα, να μάθεις και κάτι μετά από τόση ανάγνωση. Σημαντικό επίσης ότι στηρίζονται οι Μέλισσες, τόσες τραγουδάρες μας έχουν χαρίσει. Το 6% είναι το λιγότερο που τους αξίζει.
5. Ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα. Εξαιρούνται τα συκώτια, αυγά και σπέρματα (Δ.Κ 0302, ΕΧ 0303, ΕΧ 0304, ΕΧ 0307).
Από αυτές τις εξαιρέσεις κρατάμε το “άλλη σάρκα ψαριών”, το οποίο είναι ανοιχτό σε πολλαπλές ερμηνείες και φυσικά τα αυγά και τα σπέρματα. Αυγά, αίμα, σπέρμα, αυτά πουλάνε, είναι γνωστά εδώ και χρόνια αυτά. Θα σκίσει το πολυνομοσχέδιο.
6. Γάλα, έστω και σε σκόνη ή συμπυκνωμένο ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, χωρίς προσθήκη φρούτων ή κακάου. Τυριά με εξαίρεση τα τυριά τριμμένα ή σε σκόνη, τα λιωμένα τυριά, τα τυριά με στίγματα της διάκρισης 0406 40 και τα τυριά με περιεκτικότητα κ.β. σε λιπαρές ουσίες που υπερβαίνει το 72%. Αυγά νωπά από όρνιθες του είδους Gallus Domesticus, για επώαση ή βρώσιμα. Μέλι φυσικό. (Δ.Κ ΕΧ 0401, ΕΧ 0402, ΕΧ 0403, ΕΧ 0406, ΕΧ 0407, 0409).
Αυγά νωπά από όρνιθες τους είδους Gallus Domesticus. Λες και προτιμάμε κανένα άλλο είδος όρνιθας, ποιον κοροϊδεύουν; Καταδικάζω απερίφραστα τον αποκλεισμό των τυριών με στίγματα της διάκρισης 0406 40. Aφού τα στιγματίσαμε, τώρα τα παρατάμε. Ωραία συμπεριφορά.
7. Άλλα φυτά ζωντανά (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ρίζες τους), μοσχεύματα και μπόλια. (Δ.Κ. 0602)
Δεν έχουν το Θεό τους, πλέον βάζουν τα “ζωντανά” ακόμη και στα φυτά. Απαραίτητη η διευκρίνιση για τις ρίζες, ήμουν έτοιμος να ρωτήσω.
13. Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων (Δ.Κ. 1213 και 1214).
Σε αυτό το άρθρο θα μπορούσα να σταθώ στα γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες) ή τις χορτονομές λούπινου. Αλλά είναι κρίμα να μην αναγνωρίσουμε ότι στο άρθρο 13 έβαλαν το τριφύλλι. Slow clap.
19. Ξύδια και υποκατάστατα αυτών βρώσιμα που λαμβάνονται από οξικό οξύ (Δ.Κ. 2209).
Ξύδια. Ορίστε, ακόμα φθηνά θα πίνουμε, τζάμπα τόσες φωνές και τόσος ντόρος.
23. Φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004. Εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002. (Δ.Κ. ΕΧ 3002, ΕΧ 3003, ΕΧ 3004). Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας περίπτωσης ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).
“Φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου”. Για να μην μπερδέψουμε με την ιατρική των ζώων και των φυτών.
26. Προφυλακτικά από καουτσούκ (Δ.Κ. ΕΧ 4014).
Φήμες λένε ότι αυτού του είδους τα προφυλακτικά χρησιμοποιεί ο Τσακαλώτος για την υπογραφή του . Σε κάθε περίπτωση, τα προφυλακτικά από καουτσούκ θα μπορούσαν να είναι και δωρεάν, θα ήταν δικαιότατο.
28. Πετσέτες (σερβιέτες) και ταμπόν υγείας και παρόμοια με αυτά είδη υγιεινής προστασίας της γυναίκας, από χαρτί ή από βάτες (Δ.Κ. ΕΧ 9619).
Παιδιά αν τόσα χρόνια χρησιμοποιούμε πετσέτες ως σερβιέτες, κάτι κάνουμε πολύ λάθος. Εξηγεί βέβαια πολλά για την κατάσταση της χώρας
34. Αντισυλληπτικές συσκευές που ονομάζονται «εν-δομήτρια αντισυλληπτικά», αυτολιπαινόμενοι καθετή-ρες, καθετήρες κεντρικοί για αιμοκάθαρση, καθετήρες σίτισης, καθετήρες περιτοναϊκής, καθετήρες κύστεως υπερηβικές, σύριγγες σίτισης, πιεσόμετρα ομιλούντα, βελόνες (για τις πένες ινσουλίνης), βελόνες τεχνητού νεφρού (Δ.Κ. ΕΧ 9018).
Εν-δομήτρια, καθετή-ρες, τι συμβαίνει με τις παύλες;; Κάποιος δεν έχει ιδέα τι σημαίνει σύνθετες λέξεις έτσι; Βέβαια του μιλάνε τα πιεσόμετρα, σε αυτό θα κολλήσουμε;
Να παραδεχτώ ότι δεν έχω ιδέα τι σημαίνουν αυτά τα (Δ.Κ. ΕΧ “τυχαίος αριθμός”) και να συνεχίσω. Κάπου εδώ βέβαια τα διαμάντια του Πολυνομοσχεδίου έφτασαν στο τέλος τους, καθώς μετά ακολουθούν μερικές ακόμα εξαιρέσεις στις εξαιρέσεις, η ΕΛ.ΣΤΑΤ και το ασφαλιστικό. Το πράγμα σοβάρεψε.
Σε κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε η επιτυχία του σχεδίου – νόμος να μην κολλήσει στο διαχωρισμό του τυριού και του τριμμένου τυριού και να ευχηθούμε με τις υγεί-ες μας.