Eurokinissi
RANKING

Τα καλύτερα κλισέ σχολιασμού επεισοδίων: Από το πιο σπάνιο στο πιο συχνό

Μαζέψαμε όλα τα κλισέ που ακολουθούν κάθε φορά ως σχολιασμός για τα επεισόδια που γίνονται σε κάποιο από τα ελληνικά γήπεδα και τα βάλαμε σε σειρά.

Yπάρχουν πολλές φορές που απλά δεν έχεις τι άλλο να πεις. Είναι τόσο συχνή η επανάληψη ενός γεγονότος και ταυτόχρονα τόσο βαρύνουσα η σημασία του, ώστε απλά πρέπει να σχολιάζεις ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Και κάποια στιγμή οι παραγωγικοί τρόποι να τα σχολιάσεις σταματάνε και αναγκάζεσαι να καταφύγεις στα γνωστά κλισέ προκειμένου να πάρεις τον χρόνο σου.

Κάτι τέτοιο έγινε και στη λήξη του χθεσινού ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης προηγούνταν με 0-1 μέσα στην Τούμπα όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ -όντας αρνητές λήξης αγώνα- μπήκαν και έκαναν χαμό εντός αγωνιστικού χώρου. Το ματς προφανώς και διακόπηκε (ίσως πρέπει να μπει ξεχωριστό σημείο στα βασικά πονταρίσματα στο στοίχημα: 1, X, 2, διακοπή). Ακολούθησαν μερικές εικόνες βγαλμένες από τα καλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης και φυσικά μία σειρά από τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη κλισέ.

Με αφορμή, λοιπόν, τα χθεσινά επεισόδια αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ranking. Σε αυτό θα βάλουμε σε σειρά τα 8 καλύτερα κλισέ που ακούγονται μετά από κάθε ημέρα σκληρών επεισοδίων σαν και αυτά της Τούμπα. Από το κάπως σπανιότερο στο πιο συχνό.

«Είναι και θέμα παιδείας στο κάτω-κάτω»: Όπως όλα

Ο άσσος στην τράπουλα των κλισέ. Κάθε φορά που σχολιάζεται ένα κοινωνικό ζήτημα, κάποιος θα οπλοφορεί και την κατάλληλη στιγμή θα πετάξει στο τραπέζι το «όλα είναι θέμα παιδείας» σκορπώντας τρόμο και απόγνωση. Προφανώς ταιριάζει και εδώ, ίσως όμως όχι όσο σε άλλα πράγματα. Αν το μωρό παιδί βλέπει τον πατέρα του να βρίζει τον διαιτητή τότε τι θα κάνει και αυτό, θα πάρει ένα μπιμπερό και θα το πετάξει στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

«Σοβαρά επεισόδια αμαύρωσαν μία γιορτή του ποδοσφαίρου»: Το κλισέ της πρώτης είδησης

Είναι συνήθως ο πρώτος σχολιασμός. Εν τω μεταξύ, για την Ελλάδα, γιορτή του ποδοσφαίρου είναι το 1-1 από μία στραβοκλωτσιά στο 53′ και ισοφάριση με κεφαλιά από κόρνερ στο 73′. Οι ομάδες μοιράζονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή «βαθμούς και εντυπώσεις». Οι εντυπώσεις που μοιράστηκαν ήταν κάτι του στιλ «πονέσανε τα μάτια μας», «αλλάξτε μία δεύτερη πάσα» και «πάρτε κάποιος το Λιμενικό έχουμε ναυάγιο».

«Αηδιάσαμε»: Το κλισέ του ενός ρήματος

Eπεισόδια στο ΠΑΟΚ-Αρης κλισέ Eurokinissi

Συνήθως συνοδεύει μία μέτρια αγανάκτηση. Ενώ δηλαδή το ίδιο το ρήμα «αηδιάζω» είναι πολύ-πολύ βαρύ συνήθως το λένε χαλαρά. Λες και τους προσφέρεις φαγητό και απαντάνε «ευχαριστώ πολύ, έχω φάει». Το βρίσκεις και ως πρωτοσέλιδο σε αθλητική εφημερίδα με τεράστια γράμματα και ένα μεγάλο θαυμαστικό.

«Αυτοί οι…θερμοκέφαλοι για να το πούμε ευγενικά»: Ίσως παραείστε ευγενικός

Φανταστική επιλογή λέξης που νομίζω χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις γηπεδικών επεισοδίων. Δεν θέλουμε να τους βρίσουμε κιόλας αλλά δεν μπορούμε να τους πούμε και «κουφιοκεφαλάκηδες» ή «σαχλαμαράκηδες» γιατί ΟΚ δεν είμαστε 93 χρονών. Βρήκαμε, λοιπόν, εδώ τη χρυσή τομή.

«Ελλάδα, 2021»/«Απίστευτα πράγματα»: Αχ η Ελλαδίτσα μας

Eπεισόδια στο ΠΑΟΚ-Αρης κλισέ Eurokinissi

Συνήθως πρόκειται για τη λεζάντα σε μια φωτογραφία όπου δύο ΜΑΤατζήδες έχουν αρπάξει από τα πόδια έναν κουκουλοφόρο, ένας τύπος με πεσμένο παντελόνι παρακολουθεί αποσβολωμένος την ώρα που ίπτανται στο σκηνικό μία καρέκλα, ένα μπουκάλι νερό και ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα που αναζητούν οι αρχαιολόγοι από τον 19ο αιώνα.

«Η Θάτσερ»: Το απαραίτητο πολιτικό σχόλιο

Πού κολλάει η Μάργκαρετ Θάτσερ με όλα αυτά; Για κάποιον λόγο πρόκειται για την πιο συχνή αναφορά ονόματος μετά από επεισόδια. Προφανώς υπάρχει αναφορά σε όσα έκανε ή δεν έκανε η συγκεκριμένη. Συνήθως η πυγμή της είναι η απάντηση για κάθε πρόβλημα βίας στα γήπεδα. Να κλείσουν όλα, να μπουν ισόβια όλοι οι οργανωμένοι και να έχουμε τρεις ΜΑΤατζήδες γύρω από κάθε οπαδό. Να συλλάβουμε και την μπάλα με την οποία γινόταν το ματς. Κάπως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Σίγουρα.

«Κάνουν κακό στην ομάδα τους»: Α και νόμιζα ότι έκαναν καλό

Εδώ είναι οι πιο ταγμένοι ποδοσφαιρικά σχολιαστές. Εντάξει μπορεί να έχανε η ομάδα 0-2 στο 81′ αλλά στα τελευταία λεπτά πίεζε για να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Είχε κερδίσει και δύο πλάγια στο κέντρο. Αλλά μετά μπήκε ο τύπος με τη διαφημιστική πινακίδα στα χέρια και χάλασε ο ρυθμός. Μπορείς εσύ να πιέσεις μία κλειστή άμυνα αν παρεμβάλλονται και καμιά 50αριά χουλιγκάνοι που κυνηγιούνται με τα ΜΑΤ; 50 αυτοί, 11 οι αντίπαλοι και 2 Διμοιρίες των ΜΑΤ. Δεν έχεις κενούς χώρους για αντεπιθέσεις.

«Φταίνε και οι διοικήσεις που τους ανέχονται»: Το μεγαλύτερο κλισέ όλων

Και συνεχίζει κάπως έτσι: «Δεν γίνεται να μην ξέρουν ποιοι είναι, απλά προτιμούν να κλείνουν τα μάτια».