ORIGINALS

Τα πάρτι έκπληξη είναι ωραία μόνο στις ταινίες

Ένας δημοσιογράφος του Oneman τα βάζει με ένα κόνσεπτ που πετυχαίνει τον στόχο του πιο σπάνια κι απ’ τις ελεύθερες βολές του Πάσπαλι.

Έκπληξη: 1. έντονο συναίσθημα απορίας ή θαυμασμού που μας καταλαμβάνει, όταν αντιλαμβανόμαστε ή πληροφορούμαστε κάτι εντελώς απροσδόκητο, απρόβλεπτο, ασυνήθιστο, ανέλπιστο 2. γεγονός ή ενέργεια που προκαλεί έκπληξη: H βραδιά ήταν γεμάτη εκπλήξεις.

Αυτός είναι ο επίσημος ορισμός της λέξης έκπληξη. Αυτό που μπορώ να πω εγώ με τα 29 χρόνια της σοφίας μου, είναι πως μια έκπληξη μπορεί να είναι είτε ευχάριστη, είτε δυσάρεστη. Εντάξει, αυτό το ήξερες. Θα πω λοιπόν επίσης ότι όταν η λέξη έκπληξη τοποθετείται μετά τη λέξη πάρτι, τείνει να γίνει δυσάρεστη σχεδόν για όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό το ήξερες;

Μην ανησυχείς, εδώ θα μιλήσουμε με επιχειρήματα, αποδείξεις και αξιώματα.

Αξίωμα Πρώτο: Κανένας δεν δικαιούται πάνω από ένα πάρτι έκπληξη στη ζωή του

Νόμος. Σίγουρα έχεις κάποιον κολλητό του οποίου η κοπέλα οργανώνει ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ πάρτι έκπληξη. Την πρώτη φορά είχε πλάκα. Το χάρηκε ο φίλος σου, το χάρηκε η κοπέλα του, το χαρήκατε κι εσείς, οι μονίμως γκρινιάρηδες κολλητοί, κι ας μην το παραδεχτήκατε ποτέ. Τη δεύτερη φορά συμμετείχες κι εσύ κι οι κολλητοί σου με βαριά καρδιά, κυρίως λόγω της απρόσμενης επιτυχίας της προηγούμενης χρονιάς. Από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο ζούσες απλά την ημέρα της μαρμότας. Φτάνει πια, αν είναι η έκπληξη να γίνει ψυχαναγκασμός τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνεται. Εκτός κι αν θέλεις στα γενέθλιά σου να σε καταριούνται φίλοι και γνωστοί.

Αξίωμα δεύτερο: 9 στις 10 φορές, το “θύμα” της έκπληξης το έχει καταλάβει

 

Σοβαρά τώρα, έξυπνα παιδιά είμαστε όλοι. Όταν ξαφνικά κανένας φίλος σου δεν μπορεί να βγει για ποτό την ημέρα των γενεθλίων σου, η κοπέλα σου σε αναγκάζει να βγεις από το σπίτι με μια αστεία δικαιολογία τύπου “πρέπει να έρθεις γρήγορα, ένα γιγαντιαίο ρακούν μου έκλεψε το τιμόνι του αυτοκινήτου και έχω αποκλειστεί στο μοναδικό σημείο της γειτονιάς που δεν υπάρχει οπτική γωνία του σπιτιού σου” και το κινητό της χτυπάει κάθε 15 δευτερόλεπτα, δεν χρειάζεται να είσαι μέλος της MENSA για να ενώσεις τις τελίτσες. Έχεις καταλάβει τι συμβαίνει και απλά παίζεις διακριτικά το ρόλο σου για να μην απογοητεύσεις τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι μπήκαν σε τέτοιο κόπο για σένα. Αν δε ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία, τότε όχι απλά το περιμένεις, αλλά το βαριέσαι περισσότερο κι από πρωινό στην τοπική ΔΟΥ.

Αξίωμα τρίτο: Τα πάρτι έκπληξη πρέπει να σταματάνε σε μια συγκεκριμένη ηλικία

 

Απάντησέ μου ειλικρινά. Έχεις δει ποτέ την μητέρα σου να οργανώνει πάρτι έκπληξη στον πατέρα σου; Φαντάζομαι πως όχι. Υπάρχει λόγος που δεν το έχεις δει και δεν είναι ότι η μητέρα σου δεν αγαπάει τον πατέρα σου. Καλά μπορεί όντως να μην τον αγαπάει, όμως δεν φταίει αυτό. Από μια ηλικία και μετά, αυτές οι διαδικασίες καταντάνε βαρετές και κουραστικές. Μια φοιτητοπαρέα μπορεί να οργανώσει ένα ωραίο πάρτι έκπληξη και να έχει όντως γέλιο. Μια παρέα σαραντάρηδων μπορεί απλά να βγει για ένα ποτό σαν φυσιολογικοί άνθρωποι και να αφήσει τις εκπλήξεις, είναι και η ηλικία άλλωστε επικίνδυνη για “κάτι εντελώς απροσδόκητο, απρόβλεπτο, ασυνήθιστο”.

Αξίωμα τέταρτο: Μερικές φορές, ο εορτάζων θέλει απλά να κάτσει στο σπίτι μόνος του

 

Ακούγεται θλιβερό. Είναι όμως δικαίωμα του εορτάζοντα. Σε τελική ανάλυση, δικά του είναι τα γενέθλια, αν βαριέται ή δεν έχει όρεξη, τους βάζει φωτιά και τα καίει. Μπορεί ρε παιδί μου ένα χρόνο να μην θες να δεις κανέναν στα γενέθλιά σου. Τόσα γενέθλια περνάμε στη ζωή μας, είναι ανάγκη να ξεφαντώσουμε σε όλα ανεξαιρέτως; Αν εσύ κάνεις κέφι να αράξεις στον καναπέ σου και να δεις 8 συνεχόμενα επεισόδια Girls, γιατί να αναγκάζεσαι να κάνεις κάτι διαφορετικό, την ημέρα μάλιστα που υποτίθεται ότι ανήκει σε σένα; Επομένως, μπορεί όλοι μόλις έρχονται αντιμέτωποι με την έκπληξη να χαμογελάνε, όμως (αν δεν ανήκουν σε αυτούς που το έχουν ήδη καταλάβει) βαθιά μέσα τους, κρύβουν συνήθως ένα αγνό ξενέρωμα.

Αξίωμα πέμπτο: Αν κάνεις το πάρτι στο σπίτι του εορτάζοντα, φρόντισε μετά να βοηθήσεις στο συμμάζεμα

 

Σκέψου τώρα να ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία, να υποχρεώνεσαι να συμμετάσχεις σε ένα πάρτι σπίτι σου το οποίο δεν οργάνωσες εσύ, να έχεις στήσει την Lena Dunham στο ραντεβού σας και να πρέπει μετά να μαζέψεις αποτσίγαρα απ’ το πάτωμα, να πλύνεις πιάτα και να σφουγγαρίσεις. Γαμάτος τρόπος να κλείσεις τα γενέθλιά σου, όχι; Αν λοιπόν ανήκεις στην οργανωτική ομάδα ενός πάρτι έκπληξη να θυμάσαι ότι τα καθήκοντά σου δεν σταματάνε μόλις πεις “Surprise” (ή Suplise! αν είσαι ο Κινέζος του ανεκδότου) αλλά επεκτείνονται μέχρι και το τέλος της βραδιάς. Μήπως τώρα το ξανασκέφτηκες;

Αξιώμα έκτο: Η ταλαιπωρία των εμπλεκομένων είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη της πραγματικής διασκέδασης

 

Απαγορεύεται να αργήσεις. Πρέπει να ενημερώνεις διαρκώς για το που βρίσκεσαι. Καλείσαι να πεις ψέμματα και να στεναχωρήσεις τον κολλητό σου. Δεν μπορείς καν να παρκάρεις κάτω απ’ το σπίτι του για να μην δει το αμάξι σου και αναγκάζεσαι να παρκάρεις μακριά και να περπατήσεις λες και έχεις παράνομο δεσμό. Θες δεν θες, μπαίνεις σε μια διαδικασία άγχους για το αν θα πετύχει η έκπληξη. Είναι ωραία πράγματα τώρα αυτά; Τα θεωρείς διασκεδαστικά; Και πες ότι εντάξει, χαλάλι οι θυσίες αν είναι να χαρεί και να περάσει καλά ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Είσαι όμως σίγουρος ότι θα περάσει καλά;

Αξίωμα έβδομο: Τα πρώτα λεπτά ενός πάρτι έκπληξη είναι τα πιο άβολα λεπτά στην ιστορία των πάρτι

 

“Δεν το περίμενες ε;” “Ούτε καν (το είχα καταλάβει εδώ και μέρες)”. “Ωραία, ωραία, παιδιά καθίστε”. Ωπ, κι εσύ εδώ (δεν θα σε καλούσα ποτέ στο σπίτι μου από μόνος μου)”. “Δεν έχω και πολλά ποτά ρε γαμώτο, αν το ήξερα θα έπαιρνα (το ήξερα, αλλά δεν περίμενα ότι θα είστε τόσο γύφτοι που δεν θα φέρετε ποτά)”. “Καλά ε, έπρεπε να δεις τη φάτσα σου όταν μας είδες”. Όλες αυτές είναι αληθινότατες ατάκες από πάρτι έκπληξη στα οποία έχω βρεθεί. Τα πρώτα λεπτά είναι τόσο άβολα που ξαφνικά σου λείπει το να κάθεσαι στο σκοτάδι αμίλητος περιμένοντας τον εορτάζοντα να μπει. Είναι σαν να έχουν μόλις ξυπνήσει τα θύματα της απαγωγής του δολοφόνου απ’ το Saw, χωρίς το ενδιαφέρον των παγίδων που σκαρφιζόταν.

Αξίωμα όγδοο: Πάντα θα υπάρχει ένα πάρτι έκπληξη που όλοι ξέρουν ότι απέτυχε κι ο οργανωτής το παλεύει μόνος του

Μερικοί οργανωτές πάρτι έκπληξη είναι τόσο πεισματάρηδες που ακόμα κι αν το “θύμα” τους πει “ξεκόλλα, σας κατάλαβα, μου έχετε οργανώσει πάρτι”, θα επανέλθουν με κάποιο επιχείρημα τύπου “νομίζει ότι τώρα θα το ακυρώσουμε, όμως εμείς θα το κάνουμε παρ’ όλα αυτά”. Αααααααπ, σατανικό; Όχι. Απλά μερικοί δεν ξέρουν να χάνουν. Ας παραδεχτούμε την ήττα μας κι ας αφήσουμε τον εορτάζοντα να το χαρεί όπως θέλει. Άλλωστε υποτίθεται γι’ αυτόν γίνεται το πάρτι έκπληξη, όχι για να αποδείξουμε πόσο γαμάτη κοπέλα/κολλητός είμαστε.

Αξίωμα ένατο: Ο αληθινά σπαστικός σχεδιαστής πάρτι έκπληξη το προγραμματίζει για τις 12 το βράδυ, της προηγούμενης ημέρας

 

Έτσι, για να γαμήσει εντελώς το βράδυ και των εμπλεκομένων, που θα κουτουλάνε μέχρι να έρθει το τιμώμενο πρόσωπο, και του εορτάζοντα που ξαφνικά βρίσκεται να έχει 30 άτομα σπίτι του τα μεσάνυχτα και πλέον μοιάζει υπερβολή να τους ξανακαλέσει την επόμενη ημέρα στο μπαρ, όπως σκόπευε να κάνει εξαρχής. Όχι, όχι, όχι. Αυτό είναι με διαφορά το χειρότερο σχέδιο.

Αξίωμα δέκατο (και τελευταίο): Το καλύτερο πάρτι έκπληξη διοργανώνεται εκτός σπιτιού

 

Και το μοναδικό που έχει όντως *κάποιες* πιθανότητες να πετύχει. Κανονίζει ο εορτάζων να πάει για ποτό με την κοπέλα ή 1-2 κολλητούς και απλά σκάνε οι υπόλοιποι μετά με μια τούρτα. Απλό, εύκολο, χωρίς να αναγκάζεις τον εορτάζοντα ούτε να διασκεδάσει με το ζόρι, ούτε να καθαρίζει μετά το σπίτι του. Ίσως η μόνη εκδοχή πάρτι έκπληξη που θεωρώ ανεκτή, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Άντε και Χρόνια Πολλά παιδιά.