ORIGINALS

Τα Πάθη του Νονού

Μια συντάκτρια του Oneman καταγράφει όλα τα πάθη ενός νονού το Πάσχα, μέχρι να επιλέξει την κατάλληλη λαμπάδα και το δώρο για το βαφτιστήρι του.

Το Πάσχα και οι γιορτές γενικότερα μπορεί να σημαίνουν ξεκούραση, καλό φαγητό, ξενύχτι, αλκοόλ και γενικώς ευχάριστα πράγματα, όμως για αυτούς που είναι νονοί, υπάρχει ένα αγκάθι στις διακοπές που λέγεται «αναζήτηση λαμπάδας και δώρου». Μια αναζήτηση που μπορεί να μοιάζει ξεκούραστη και ευχάριστη, όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορεί να εξελιχθεί χρονοβόρα και ψυχοφθόρα.

Το κακό ξεκινά από τότε που γίνεται η συμφωνία για την κουμπαριά, πριν καν γίνει ο γάμος, πάνω στη σούρα, πάνω στα ξενύχτια, προτείνεις αυθόρμητα στον κολλητό να σε παντρέψει με την καψούρα της ζωής του, χωρίς να πολύ σκεφτείς ότι αργότερα αυτός ο τύπος που τώρα τα πίνετε μαζί και κάνετε χαβαλέ και ξεχνά μετά που πάρκαρε το αυτοκίνητο, θα γίνει και πνευματικός πατέρας του παιδιού σου και άρα θα έχει υποχρεώσεις στις οποίες ίσως δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ή θα ζοριστεί.

 

 

Θυμάμαι τον δικό μου τον νονό, έναν υπέροχο άνθρωπο, που πάντα με θεωρούσε πιο μεγάλη και ώριμη για την ηλικία μου, και απότομα σταμάτησε να μου παίρνει λαμπάδα με Barbie, κάτι το οποίο με στεναχωρούσε πολύ σαν παιδάκι, αλλά δεν τόλμησα ποτέ να του το πω. Τις αντικατέστησε με σοφιστικέ λαμπάδες με κορδέλες και πασχαλίτσες, με αποτέλεσμα, όταν μεγάλωσα να μου αγοράζω  λαμπάδα με Barbie. Τόσο μεγάλο απωθημένο.

Ρώτα το βαφτιστήρι τι λαμπάδα θέλει

Αρχικά πιστεύεις ότι με την παραπάνω συμβουλή, ξεμπέρδεψες. Ρωτάς το βαφτιστήρι τι λαμπάδα και δώρο θέλει, συνήθως σου ζητάει την πιο ακριβή, αυτή που κάνει 49,99 ευρώ (και όχι 50) και δώρο ζητάει πάλι ένα πανάκριβο παιχνίδι, ή αν σταθείς τυχερός, μπορεί να στο αφήσει ανοιχτό, οπότε παίρνεις ό,τι νομίζεις. Μέγα λάθος αν πιστεύεις ότι ακόμα κι έτσι καθάρισες. Τα Χριστούγεννα, φίλος μου ρώτησε τη βαφτιστήρα του τι δώρο θέλει. Μαντέψτε, ήθελε ένα κάστρο μιας κούκλας που κόστιζε 49,99 ευρώ. Της πήρε το κάστρο.

 

Εκείνη αρχικά ενθουσιάστηκε, μόλις άνοιξε όμως την συσκευασία και είδε ότι το κάστρο ήταν σκέτο, χωρίς κούκλα και όχι όπως το έδειχναν στις διαφημίσεις, στράβωσε τα μούτρα της και είπε ότι τελικά θα προτιμούσε μια κούκλα σκέτη, που θα του κόστιζε και μόνο 20 ευρώ. Δεν περιγράφω άλλο.

 

Μη ρωτήσεις το βαφτιστήρι ποτέ τι θέλει

Μην το ρωτήσεις τι θέλει, γιατί η ταρίφα, είναι 49,99 ευρώ. Πάντα θα θέλει το ακριβότερο. Αν είσαι άπλας και δεν σε έχει αγγίξει η κρίση εννοείται θα την πάρεις. Και δύο λαμπάδες άμα λάχει. Αν ζορίζεσαι όμως, καλύτερα να μην ρωτήσεις. Γιατί αν ρωτήσεις και δεν πάρεις αυτό που σου ζητήθηκε, είσαι ο κακός νονός. Αν απλώς δεν ρωτήσεις, το παιδί θα στο δικαιολογήσει μέσα του.

Πάρε μεγάλα και επιβλητικά παιχνίδια.

Αν δεν μπορείς να πάρεις κάτι ακριβό, πάρε κάτι μεγάλο ή φανταχτερό που θα του τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον και θα το κάνει να ξεχάσει αυτό που αρχικά είχε βάλει στο μυαλό του. Αν υποθέτεις ότι θέλει λάμπαδα με κούκλα, πάρε μια φανταχτερή με πλουμιστά φορέματα των 20 ευρώ που θα την εντυπωσιάσει.

Αν είναι αγόρι και θέλει λαμπάδα με τον Captain Αmerica για παράδειγμα, πάρε ξεχωριστά έναν μεγάλο Captain America κούκλο για παιχνίδι, που θα σου κοστίσει και λιγότερο για να του τραβήξεις την προσοχή και πάρε μια λαμπάδα με την ομάδα του που θα του αρέσει εξίσου.

 

Παράγγειλε από το ίντερνετ

Στο ίντερνετ και σε γνωστά σάιτ πουλάνε φθηνότερα τις ίδιες συσκευασίας λαμπάδας και παιχνιδιού. Ακόμα και 10 ευρώ να γλιτώσεις είναι καλά. Παρήγγειλε φανταχτερά παπούτσια για το βαφτιστήρι που θα τα βρεις σε καλύτερη τιμή και θα νιώσει ξεχωριστό που θα τα φοράει μόνο εκείνο.

 

Μην θεωρείς ότι το βαφτιστήρι σου μεγάλωσε και δεν θέλει πια παιχνίδι

Τα παιδιά είναι παιδιά. Ακόμα και 10 χρονών να γίνουν, ένα παιχνίδι θα τα εντυπωσιάσει περισσότερο από μια λαμπάδα απλή με κορδέλες και ένα σετ ρουχαλάκια μαζί με ένα εκπαιδευτικό βιβλίο. Αυτά τα ξενέρωτα τους τα παίρνουν οι γονείς τους, από σένα περιμένουν την υπέρβαση. Διάλεξε λοιπόν ένα παιχνίδι για την ηλικία τους και άσε τα ρούχα για την εφηβεία, τότε που θα αρχίσουν να σου ζητούν και συγκεκριμένες μάρκες οπότε θα την έχεις «βάψει» κανονικά.

Πάρε ένα μικρό παιχνίδι για το αδερφάκι του.

Ακόμα κι αν δεν το έχεις βαφτίσει το άλλο αδερφάκι εσύ, πάρε ένα μικρό δωράκι και στο άλλο. Τα παιδιά ζηλεύουν εκείνη τη στιγμή, ακόμη κι όταν ξέρουν ότι και ο δικός τους νονός σύντομα θα τους φέρει τα δώρα. Απάλλαξέ το από αυτή τη στιγμή ζήλειας και στεναχώριας και δωσ’ του μια μικρή χαρά.

Εύκολα τα λέω τώρα στη θεωρία εγώ, αφού το δικό μου βαφτιστήρι έρχεται στον κόσμο σε δύο μήνες. Τα λέμε ξανά σε δυο- τρία χρόνια που θα’χει και άποψη.