AP Photo Rodrigo Abd
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα στον πλανήτη

Το πέταγμα χαρταετού, η γιγαντιαία ομελέτα και ο χορός του θανάτου.

Το Πάσχα είναι μακράν η πιο φαντεζί θρησκευτική γιορτή. Είναι κινητή. Έχει κορύφωση, αφού η νηστεία προετοιμάζει τους πιστούς 40 μέρες για την Ανάσταση και περιλαμβάνει ένα σωρό έθιμα που αν και τα βλέπεις κάθε χρόνο, δε σε κάνουν ποτέ να βαρεθείς.

Τι Ιούδες καίμε, τι έντερα και συκώτια τρώμε, τι βεγγαλικά πετάμε ο ένας στον άλλο και χάνουμε χέρια και πόδια. Μαγεία.

Παρ’ όλα αυτά, μη νομίζεις ότι όλα όσα κάνουμε στην Ελλάδα τις ημέρες του Πάσχα είναι τόσο καινοτόμα και πρωτοποριακά. Υπάρχουν έθιμα ανά τον κόσμο που κάνουν το ελληνικό Πάσχα να μοιάζει πιο βαρετό από ομάδα του Fernando Santos.

Αν αμφιβάλεις, συνέχισε να διαβάζεις και θα σου περάσει.

Βερμούδες

AP Photo/Doug Mills

(ναι, ο George H. W. Bush είναι αυτός)

Όσο οι περισσότεροι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ανά τον κόσμο πενθούν τη Μεγάλη Παρασκευή για τη σταύρωση του Χριστού, οι κάτοικοι των Βερμούδων το χαβά τους. Πετάνε χαρταετό. Κυριολεκτικά.

Μπορεί να γελάμε, αλλά ίσως έχουν πιάσει το νόημα της ζωής, αφού για αυτούς ο χαρταετός στον ουρανό συμβολίζει την πορεία του Χριστού προς τον παράδεισο.

Ισταπαλάπα, Μεξικό

AP Photo/Jaime Puebla

Λίγο πιο νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα στην Ισταπαλάπα του Μεξικού τα πράγματα αγριεύουν. Εκεί η Μεγάλη Παρασκευή δεν έχει ούτε George H. W. Bush ούτε χαρταετούς.

Περιλαμβάνει αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού με μαστίγωμα και μπόλικο ψεύτικο αίμα. Ο άνθρωπος που υποδύεται το Χριστό εξασκείται σωματικά και ψυχολογικά για το συγκεκριμένο event ολόκληρη τη χρονιά.

Μπισιέρ, Γαλλία

AP Photo/Daniela Berretta

Το σωστό Πάσχα θέλει τα αυγά του. Με το χρώμα και τις χαλκομανίες του. Έτσι σκέφτεται ο πολύς ο κόσμος, εκτός από τους κατοίκους της Μπισιέρ στη Γαλλία. Εκεί, κάθε Πάσχα φτιάχνουν μια τεράστια ομελέτα για την οποία σπάνε χιλιάδες αυγά.

Φήμες λένε πως το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Ναπολέοντας με τον στρατό του σταμάτησε στην Μπισιέρ και οι ντόπιοι τους τάισαν με ομελέτες, οι οποίες ήταν τόσο νόστιμες που ο Γάλλος στρατηγός τους έδωσε εντολή να φτιάξουν μια τεράστια την επόμενη μέρα.

Λίμα, Περού

AP Photo/Rodrigo Abd

Λέγεται πως στις αρχές του 17ου αιώνα ένας σκλάβος ζωγράφισε στον τοίχο μιας πλίνθινης καλύβας στη Λίμα τον Χριστό. Παρ’ όλο που διάφοροι προσπάθησαν να ζωγραφίσουν πάνω στη συγκεκριμένη τοιχογραφία, ενώ το 1746 έγινε στην περιοχή σεισμός που έφτασε τα 8.5 ρίχτερ, ο Χριστός που ζωγράφισε ο σκλάβος έμεινε αλώβητος.

Σήμερα, το συγκεκριμένο σημείο ονομάζεται ‘Shrine of Our Lord of the Miracles‘ και κάθε Οκτώβρη -την ημέρα που είχε γίνει ο σεισμός- γίνεται πομπή προς τιμή του, η οποία είναι πιο εντυπωσιακή από οποιοδήποτε έθιμο γίνεται ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής.

Φιλιππίνες

Παράξενα πασχαλινά έθιμα στον κόσμο AP Photo/Alberto Martquez

Σ’ αντίθεση με τους Μεξικάνους, στις Φιλιπίννες οι κάτοικοι ζουν το θείο δράμα σε πραγματικές συνθήκες. Δε χρησιμοποιούν ψεύτικο αίμα, αλλά κάποιοι πιστοί προτίθενται να σταυρωθούν για να βιώσουν στο πετσί τους ένα κομμάτι των βασάνων του Χριστού.

Μένουν για μερικά λεπτά καρφωμένοι στον σταυρό για να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους και μετά τους κατεβάζουν για να θρέψουν οι πληγές τους.

Βέργες, Ισπανία

Παράξενα πασχαλινά έθιμα στον κόσμο AP Photo/David Ramos

Στις Βέργες, λίγο έξω από τη Χιρόνα λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλη Πέμπτη ένα από τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα. Οι κάτοικοι της ισπανικής κωμόπολης επιδίδονται στον «Χορό του Θανάτου», μια αναπαράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι ντυμένοι σκελετοί και κρατούν δρεπάνια, ρολόγια και στάχτες.

Αυστραλία

Παράξενα πασχαλινά έθιμα στον κόσμο AP Photo/Rob Griffith

Στην Αυστραλία δεν πολυσυμπαθούν τα κουνέλια. Γιατί όταν πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα από την μαμά Αγγλία, άρχισαν να τους καταστρέφουν τις σοδειές. Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές προσπάθειες να τα εξοντώσουν, όπως με τη χρήση θανατηφόρων βακτηρίων, παρ’ όλα αυτά ο πληθυσμός τους παρουσιάζει συνεχείς αυξομειώσεις.

Σε μια προσπάθειά να τα ξεριζώσουν από τις τοπικές παραδόσεις, από το 1991 ξεκίνησαν μια καμπάνια η οποία αντικαθιστά τo Easter Bunny με το Easter Bilby (bilby είναι ένα αυστραλιανό μαρσιποφόρο). Ήδη μερικές εταιρίες στην Αυστραλία αντί για πασχαλινά σοκολατένια κουνέλια φτιάχνουν πασχαλινά σοκολατένια bilbies.

 

Νορβηγία

Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα οι Νορβηγοί αγοράζουν αστυνομικά μυθιστορήματα. Η συγκεκριμένη συνήθεια ξεκίνησε το 1923 όταν μία εφημερίδα έπαιξε στο εξώφυλλο της μια διαφήμιση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με τρόπο τέτοιο που έπεισε τον κόσμο ότι επρόκειτο για αληθινή είδηση.

Πολωνία

AP Photo/Jarek Praszkiewicz

Εμείς το μπουγέλο το κάνουμε την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς. Στην Πολωνία αποτελεί ένα από τα πασχαλινά έθιμα και το κάνουν (και) κάθε Μεγάλη Δευτέρα. Για να παραμένουν υγιείς και όμορφοι όλη τη χρονιά.