ORIGINALS

Τα θετικά του να σπουδάζεις στο εξωτερικό χωρίς να σπουδάζεις στο εξωτερικό

Γίναμε για δύο μέρες φοιτητές στην Κύπρο και σου δίνουμε 6+1 λόγους για να κάνεις το μεγάλο βήμα, κυνηγώντας τα όνειρά σου χωρίς άγχος.

Η σχολική χρονιά τελειώνει και αν είσαι στην Γ’ Λυκείου τα πράγματα είναι ζόρικα. Τα περάσαμε και σε καταλαβαίνουμε απόλυτα. Σχολείο , φροντιστήρια, εξετάσεις , άγχος και καθένας πάνω από το κεφάλι σου,  να λέει το μακρύ του και το κοντό του, προσπαθώντας να καθορίσει το δικό σου μέλλον. Μη φοβάσαι, αυτό το κείμενο δεν έρχεται να σου βάλει ένα επιπλέον άγχος αλλά να σου δείξει ένα άλλο δρόμο, όχι όμως εύκολο, που στο τέλος όμως της διαδρομής υπάρχει πίστεψέ μας μια προοπτική. 

Αρχικά, αν είναι να ζήσεις τη φοιτητική ζωή, το παιδικό δωμάτιο του πατρικού σου σπιτιού ίσως δεν είναι το καταλληλότερο μέρος για αυτή τη νέα αρχή. Άνοιξε τα φτερά σου λοιπόν, τόλμα, κυνήγησε σε τα όνειρά σου,  πήγαινε σε μία άλλη πόλη και γιατί όχι σε μια άλλη χώρα, όπως έκαναν ήδη χιλιάδες άλλοι συνομήλικοι σου. Εντάξει, και μεγαλύτερος να είσαι πάντα υπάρχει χρόνος για μια νέα αρχή! Και επειδή οι επιλογές είναι πολλές για να σε βοηθήσουμε λίγο παραπάνω πήραμε το αεροπλάνο, πήγαμε στη Λευκωσία, και γίναμε για δύο μέρες φοιτητές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο που επιλέγουν δηλαδή χιλιάδες Έλληνες, μιλήσαμε με αρκετούς από αυτούς και καταγράψαμε όσα πρέπει να ξέρεις πριν βγάλεις το δικό σου εισιτήριο.

 

Δεν θα ταλαιπωρηθείς

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αν είναι να πας κάπου που για να μπορέσεις να επισκεφτείς ξανά το σπίτι σου θα μοιάζει με απόφαση ζωής, άστο καλύτερα. Για την Κύπρο όμως δεν θα ταλαιπωρηθείς καθόλου. Μικρή και άνετη πτήση, δηλαδή κάτι περισσότερο από μία ώρα από το Ελ.Βενιζέλος, με συχνά δρομολόγια όλη την ημέρα. Άρα, όσο δεμένος και να είσαι με την οικογένειά σου, τους φίλους σου στην Ελλάδα και το φαγητό της μαμάς δεν θα χρειάζεται να το σκέφτεσαι και πολύ. Σκέψου για παράδειγμα, άλλους που χρειάζονται με το ΚΤΕΛ ή το πλοίο της γραμμής να ταξιδέψουν για 5 ή 6 ώρες για να πάνε από τον τόπο κατοικίας στον τόπο σπουδών. Και άντε τον πρώτο έτος θα το κάνεις, μετά όμως η ταλαιπωρία θα είναι τέτοια που θα λες, “Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι και πολύ είναι”.

Εξωτερικό που μοιάζει με εσωτερικό

“Κάθε αρχή και δύσκολη” λέει ο λαός αλλά στην Κύπρο τα πράγματα δεν είναι τραγικά. Αν και τις πρώτες μέρες θα αποσυντονιστείς, βλέποντας τους μάλιστα να οδηγούν ανάποδα σε σχέση με εμάς, αλλά αν καταφέρεις να περάσεις με επιτυχία απέναντι στους πρώτους δρόμους, έπειτα θα καταλάβεις ότι η καθημερινότητα δεν διαφέρει και πολύ. Ίδια γλώσσα, ίδια κουλτούρα, ήθη, έθιμα, σχεδόν ίδια κουζίνα θα σε κάνουν να νιώσεις οικεία. Άλλωστε η Κύπρος είναι κομμάτι του Ελληνισμού και στο Ευρωπαϊκό  Πανεπιστήμιο Κύπρου σύντομα θα καταλάβεις ότι το πιο ισχυρό club είναι αυτό των φοιτητών από την Ελλάδα. Είναι χιλιάδες, οργανωμένοι σε όμιλο, διοργανώνουν εκδρομές, events, και συνέδρια και από την πρώτη στιγμή δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν “νέο” να πελαγώσει.

 

Δεν χρειάζεσαι μεταφορικό μέσο

Αν σκέφτεσαι να φύγεις από την Αθήνα και έχεις στο μυαλό σου ότι οπουδήποτε και να πας, θα θες μετρό, τρένο, λεωφορείο και τραμ και θα πρέπει να οργανώσεις ακόμη και έναν καφέ αρκετές ώρες πριν, αυτό στη Λευκωσία δεν ισχύει. Το μέγεθος της πόλης διευκολύνει την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι στο κέντρο ακριβώς αλλά μια ωραία λύση που σου προτείνουμε είναι το ποδήλατο και αυτό γιατί  υπάρχει ένας σύγχρονος ποδηλατόδρομος, ασφαλής και μέσα στο πράσινο που σε συνδυασμό με την σχεδόν μόνιμη καλοκαιρία σε προδιεθέτει ευχάριστα να πάρεις το ποδήλατο και να κάνεις τη βόλτα σου. Άσε που παράλληλα κάνεις και τη γυμναστική σου. Τώρα αν θες να βγάλεις και δίπλωμα για να πηγαίνεις τις  βόλτες σου σε Λεμεσό και Λάρνακα αυτό είναι δικό σου θέμα.

Θα διευρύνεις τους ορίζοντές σου

Σου λέγαμε  παραπάνω ότι θα βρεις πάρα πολλούς Ελλαδίτες. Αλήθεια είναι και αυτό στην αρχή θα σε βοηθήσει. Το γεγονός όμως ότι από τη μία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επενδύσει πολλά στην Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά και από την άλλη η γεωγραφική θέση της Κύπρου την καθιστούν πόλο έλξης όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για ανθρώπους από πολλές χώρες του κόσμου. Συναντήσαμε φυσικά Ευρωπαίους (Γερμανούς, Ιταλούς κλπ.) αλλά μέσα στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν παιδιά από δεκάδες χώρες όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και πολλές ακόμα. Αυτό σου δίνει το τρομερό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια τω σπουδών να γνωρίσεις και άλλους πολιτισμούς και τρόπους σκέψης, να μάθεις πληροφορίες και διαφορετικές απόψεις, να πας στα δικά τους στέκια γνωρίζοντας τον δικό τους τρόπο διασκέδασης και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Και πού ξέρεις μπορεί να κάνεις μια καλή φιλία που θα διαρκέσει χρόνια!

Εγκαταστάσεις ευρωπαϊκού επιπέδου

 

Αν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου περιμένεις να δεις σκουπίδια, αφίσες, και εξοπλισμό μουσειακού είδους κάνεις λάθος. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά από πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Ο χώρος είναι σύγχρονος, πεντακάθαρος, προσεγμένος από κάθε άποψη και στις σχολές θα βρεις εργαστήρια άρτια εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ώστε η γνώση να μην είναι μόνο θεωρητική αλλά να υπάρχει πρακτική εξάσκηση κάτω από πραγματικές συνθήκες με εξοπλισμό που δύσκολα θα συναντήσεις. Περιττό να σου πούμε για τις ξεχωριστές αίθουσες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα αμφιθέατρα, τη βιβλιοθήκη και τα αναγνωστήρια που συμπληρώνουν το πάζλ. Φσυικά κανείς χώρος δεν τελεί υπό κατάληψη, ούτε τίθεται θέμα αν θα γίνει η εξεταστική ή όχι και υπό ποιες συνθήκες. Εδώ τα αυτονόητα είναι πράγματι αυτονόητα.

Δραστηριότητες για όλα τα γούστα

Είσαι νέος άνθρωπος η ζωή δεν είναι μόνο διάβασμα και καριέρα και ούτε πρέπει να είναι. Στην Κύπρο πέρα από το διάβασμα και τις εξετάσεις θα μπορείς να κάνεις ότι δραστηριότητα θέλεις. Αρχικά μέσα στο Πανεπιστήμιο υπάρχει καφετέρια που προσφέρει τα πάντα ακόμα και καθημερινά μαγειρεμένο ζεστό φαγητό. Εκεί μπορείς να χαλαρώνεις με τον καφέ σου να συζητάς και να γνωρίζεις νέο κόσμο. Πέρα από αυτό, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διαθέτει συνεργαζόμενο γυμναστήριο με πισίνα για να περνάς ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο, ενώ οι όμιλοι των φοιτητών συνεχώς διοργανώνουν ενδιαφέροντα events. Επίσης, η Λευκωσία τα τελευταία κυρίως χρόνια έχει και έντονη νυχτερινή ζωή με καφετέριας, και μπαρ που γεμίζουν με νέο κόσμο.

 

Προοπτική καριέρας

Στην αρχή η Κύπρος φαντάζει ένα πέρασμα τεσσάρων και πέντε χρόνων για κάποιον Έλληνα φοιτητή. Στην αρχή σκέφτεσαι “θα πάρω το πτυχίο μου και θα φύγω”. Έλα όμως που η Κύπρος είναι σαφώς σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα και υπάρχουν συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Μην αποκλείσεις λοιπόν το σενάριο ακόμα και της μόνιμης εγκατάστασης στο νησί αφού οι ευκαιρίες είναι πολλές και ακόμα στην Ελλάδα αν η κατάσταση δεν είναι όπως πριν μερικά χρόνια παραμένει δύσκολη.