(AP Photo/Markus Schreiber)
ORIGINALS

Τι μας λέει η λίστα των δισεκατομμυριούχων του 2019

Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα με αφορμή τη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους.

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι οι λίστες των δισεκατομμυριούχων που βγάζει κάθε χρόνο το περιοδικό Forbes είναι λίστες με ανθρώπους που ζουν σε έναν κόσμο διαφορετικό από εμάς. Σε μια παράλληλη διάσταση στην οποία, για παράδειγμα, δεν εμπεριέχονται διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία. Σε μια διάσταση που δεν επηρεάζεται και δεν επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Κι όμως κάποια από τα στοιχεία που παρέχουν οι λίστες του Forbes μπορούν να γίνουν κομμάτι μιας ενδιαφέρουσας βάσης δεδομένων από την οποία βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για το προφίλ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Εξάλλου, ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός είναι ένα αδιανόητα πολύπλοκο σύστημα σχέσεων, που είναι σχεδόν αδιανόητο να τον σχηματοποιήσεις. Στις πολύ ψηλές του κλίμακες όμως μπορεί να δεις την ιστορία λευκών επιτυχημένων αντρών και πλούσιων κληρονόμων.

Μερικά, λοιπόν, από τα πράγματα που κρατάμε στη φετινή λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes είναι τα εξής:

> Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε κατά 55 σε σχέση με πέρσι (2153), ενώ σχεδόν οι μισοί από όσους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι φτωχότεροι.  Αυτό μπορεί προφανώς να εξηγηθεί με την οικονομική κρίση που βιώνει το παγκόσμιο κεφάλαιο αλλά και με τη μεταβατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά.  Στην πρώτη θέση πάντως με περιούσια που υπολογίζεται στα 131 δισεκατομμύρια δολάρια συνεχίζει να είναι ο Jeff Bezos, CEO και κάτοχος του 16% της Amazon. Στη δεύτερη ο Bill Gates και στην τρίτη ο Warren Buffett.

> Στη πρώτη δεκάδα των πιο πλούσιων δισεκατομμυριούχων δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα. Η πρώτη είναι η Francoise Bettencourt Meyers στη θέση 15 κατέχοντας το 33% της L’Oreal. Στη δεύτερη θέση, η Alice Walton, κόρη του ιδρυτή της Walmart Sam Walton. Στην τρίτη, η Jacqueline Mars ιδιοκτήτρια περίπου του 30% της Mars.

> Οι γυναίκες δισεκατομμυριούχοι το 2010 ήταν μόλις 91, ενώ το 2019 φτάνουν τις 243, ο μεγαλύτερος αριθμός της δεκαετίας, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί και με βάση το πώς στήνεται ο δημόσιος διάλογος και το πολύ συγκεκριμένο πλέον αίτημα για ισότητα μεταξύ των φύλων. Οι Goffe & Scase τόνισαν το 2015 ότι όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρούν στην ίδρυση δικών τους εταιρειών, προκείμενου να δρουν ανεξάρτητα και να αποφύγουν το πλαίσιο στο οποίο τους επιτρέπει να κινούνται ΚΑΙ εταιρικά η πατριαρχία.

> Από τους 2153 δισεκατομμυριούχους αυτού του πλανήτη, μόλις οι 71 είναι κάτω από 40 ετών (ένα 3,29%). Από αυτούς τους 71, οι 41 είναι αυτοδημιούργητοι. Οι 40 από τους 41 είναι άντρες. Η μόνη γυναίκα είναι η Kylie Jenner, ιδρύτρια της Kylie Cosmetics και νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος όλων των εποχών. Το γεγονός ότι ένας από τους κύριους λόγους επιτυχίας της εταιρείας της είναι το Instagram, σίγουρα είναι αρκετά σημαντική ένδειξη του τρόπου που μετασχηματίζεται η προώθηση και η διαφήμιση προϊόντων.

> Oι νεοεισελθόντες στη λίστα των δισεκατομμυριούχων είναι 195 και από αυτούς οι περισσότεροι (34) ασχολούνται με τον τομέα της τεχνολογίας. Το κεφάλαιο πλέον συσσωρεύεται σε αυτόν τον τομέα με τα brand της Apple και της Google να ξεπερνούν τον παραδοσιακό γίγαντα και επί χρόνια γνωστότερο brand παγκοσμίως, αυτό της Coca-Cola.

> Μόνο 13 από τους 2.153 δισεκατομμυριούχους είναι μαύροι με πιο διάσημους την Oprah Winfrey και τον Michael Jordan. Αυτός ο εντυπωσιακά μικρός αριθμός μαύρων δισεκατομμυριούχων είναι ίσως μια ένδειξη ότι, ακόμα και στις πολύ υψηλές κλίμακες του παγκόσμιου κεφαλαίου, ο θεσμικός ρατσισμός είναι παρών.

> Στη λίστα των δισεκατομμυριούχων δεν υπάρχει ούτε ένας εν ενεργεία αθλητής. Ούτε Λεμπρόν, ούτε Μέσι, ούτε Μπολντ. Θυμηθείτε τα άρθρα για το πόσα παίρνουν ανά λεπτό οι κορυφαίοι αθλητές στον κόσμο. Μετά σκεφτείτε ότι κανένας από αυτούς δεν είναι σε αυτή τη λίστα. Και στο τέλος αναλογιστείτε ότι τελικά ακόμα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο παράγει υπεραξία. Το τεράστιο κεφάλαιο δεν χρειάζεται τεράστιους προβολείς δημοσιότητας. Απλά τους εκμεταλλεύεται.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber)ςςςςςςςςς