2012, AP Photo/Peter Dejong
LOGOΔΙΑΡΡΟΙΑ

Tο έμβλημα του Ajax και ο «ιερός αριθμός» 11

O Κωνσταντίνος Μίαρης επιχειρεί να συνδέσει την έννοια της συγχρονικότητας με το έμβλημα της πιο επιτυχημένης ομάδας του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Η συγχρονικότητα σύμφωνα με τον Carl Jung είναι μια επεξηγηματική αρχή που εξηγεί «συμπτώσεις που έχουν νόημα. New age πυθίες, παρδαλοί αριθμολάγνοι και απανταχού συνωμοσιολόγοι έχουν ταυτίσει κατά καιρούς τη συγχρονικότητα με την επαναλαμβανόμενη θέαση του αριθμού 11:11.

Ενεργειακές πύλες, παράλληλα σύμπαντα, επίγειοι άγγελοι και ένα σωρό άλλες θεωρίες συνδέθηκαν με τον «ιερό αριθμό». Το ποδόσφαιρο προσωπικά για μένα δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη λίστα αυτής της σύνδεσης.11 παίκτες μιας ομάδας εναντίον 11 μιας αντίπαλης. 11 βήματα από τη γραμμή του τέρματος για την «εσχάτη των ποινών».

Ας γυρίσουμε, λοιπόν, λίγο πίσω στο matrix όταν ο «καλπάζων συνταγματάρχης» Φέρεντς Πούσκας έγραφε ιστορία για τις ασύλληπτες επιδόσεις του, για την ξέφρενη πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και για τη δήλωση του «11 αυτοί, 11 κι εμείς». Και κάπου εδώ ο Γιούρι Γκέλερ των γηπέδων μας βγάζει την απόλυτη χωροχρονική πάσα για να ασχοληθούμε με το έμβλημα του Ajax και τη σύνδεση του με τον περιβόητο αριθμό 11.

H θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα του Ajax ιδρύθηκε το 1900 από τέσσερις φίλους που έδωσαν στο νεοϊδρυθέν σωματείο το όνομα ενός από τους σπουδαιότερους ήρωες του Τρωικού πολέμου, αυτό του Αίαντα. Μνηστήρας της Ωραίας Ελένης, δεσμευμένος με όρκο να υπερασπιστεί τη ζωή και την τιμή της ο Αίαντας έλαβε την τιμωρία της θεάς Αθηνάς έπειτα από την απόπειρα του να δολοφονήσει τους αρχηγούς των Αχαιών. Η θεά του προκάλεσε πνευματική διαταραχή, εκείνος ξέσπασε σε ένα κοπάδι με πρόβατα και όταν συνήρθε, αυτοκτόνησε.

Το πρώτο έμβλημα στην ιστορία του συλλόγου εμφανίστηκε το 1900 και, όπως συνηθίζονταν την εποχή εκείνη, είχε ένα σκίτσο παίκτη που φορούσε την κλασική λευκή εμφάνιση με την κάθετη κόκκινη ρίγα. 11 χρόνια μετά, όταν ο σύλλογος κατάφερε να ανέβει στη μεγαλύτερη κατηγορία του Ολλανδικού πρωταθλήματος, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση της δεύτερης κατηγορίας επήλθε μια αλλαγή τόσο στις εμφανίσεις όσο και στο έμβλημα της ομάδας – αν και η κεντρική ιδέα παρέμεινε ίδια. Η αλλαγή στις εμφανίσεις δε θα κρατούσε για πολύ λόγω της ομοιότητας που είχε με εκείνες της Σπάρτα Ρότερνταμ.

H μορφή του Αίαντα με τους Κενταύρους στην περικεφαλαία εμφανίστηκε στις φανέλες της ομάδας για πρώτη φορά το 1928 αν και το σχέδιο είχε παρουσιαστεί δημόσια 3 χρόνια νωρίτερα, αποτυπωμένο σε ένα αναμνηστικό πορσελάνινο πιάτο.

Ο ζωγραφιστός Αίαντας διατηρήθηκε για 62 ολόκληρα χρόνια όταν για λόγους προβληματικής αποτύπωσης σε διάφορες εφαρμογές αποφασίστηκε να απλοποιηθεί. Έτσι το 1991 η μορφή του ήρωα θα στυλιζαριστεί και πλέον προκύπτει από 11 γραμμές που δεν εφάπτονται μεταξύ τους, αντιπροσωπεύοντας τους 11 παίκτες της ομάδας του Άμστερνταμ. Τα 2 “A” της λέξης ανήκουν στην οικογένεια γραμμάτων Kurversbrug ενώ τα “J” και “X” σε άλλη γραμματοσειρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία χρόνια μέσω της ιστοσελίδας https://ajaxlogo.nl γίνονται διαφημιστικές εκστρατείες (ακόμα και κινητοποιήσεις οπαδών) για να επιστρέψει στις φανέλες η παλιά σκιτσαρισμένη μορφή του Αίαντα. To σλόγκαν όλων αυτών των ενεργειών είναι το “Geef Ajax z’n Terug – Give Ajax his Face Back”.

Για να γίνει η απαραίτητη σύνδεση του επίλογου με τον πρόλογο, σχετικά με τον Carl Jung αρκεί να αναφέρω ότι ο John O’Brien πρώην αριστερό μπακ της ομάδας μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση ασπάστηκε την Γιουνγκιανή θεώρηση και πλέον εργάζεται σαν ψυχοθεραπευτής και εισηγητής σεμιναρίων προπονητικής με τίτλο Jungian Football Coaching!

Όποιος δει στο όνειρο του ότι το φετινό Europa League το κερδίζει ο Αjax με γκολ του Lucas Ocampos (το νούμερο 11 της ομάδας – γεννημένος 11 Ιουλίου) στο 111 της παράτασης του τελικού παρακαλώ να έρθει σε επαφή με τον κύριο O’Brien το συντομότερο.

ΒΟΝUS

Oι Dead or Alive βρέθηκαν με το “You Spin Me Round” στο Νο.11 του Bilboard. Εκτός αυτού έγραψαν και το αριστουργηματικό “Number 11”.