ORIGINALS

To #Fartgate είναι η απόλυτη ψυχή του σημερινού ίντερνετ

Ευχαριστούμε Έρικ Σουάλγουελ , ευχαριστούμε διαδίκτυο.

Χρειάστηκαν δώδεκα λεπτά. ΔΩΔΕΚΑ. ΜΟΝΑΧΑ 12 λεπτά. Τόσο του πήρε το διαδιχτύου για να αντιδράσει στο γεγονός των ημερών. Τόσο χρειάστηκε το γουόρλντ γουάηντ γουέμπ που λένε και παλαιοί για να αντιδράσει στον ήχο που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Αλλά μισό λεπτό. Ας αφήσουμε στην άκρη τα πολίτικλι κορέκτ εντάξει;

Πορδή  είναι η κοινή λέξη που χρησιμοποιείται σε σχέση με τον μετεωρισμό και την παραγωγή αερίων από το κατώτερο πεπτικό σύστημα. Συνώνυμο (χυδαϊστί) της λέξης κλανιά. Το αντίστοιχο ρήμα στην αρχαία και την καθαρεύουσα είναι πέρδομαι.  

Απλά είπα να την βάλω εκεί από τη αρχή για να μην χάνουμε τον χρόνο μας. Να μην κάνομε πως δεν ξέρομε τι λέμε. Ωραία; Ωραία. Ας πάμε παρακάτω.

Στο έμπα της εβδομάδας το λοιπόν, κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Hardball, o βουλευτής των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες Έρικ Σουάλγουελ συζητάει με τον δημοσιογράφο Κρις Μάθιουζ σχετικά με την συνεχιζόμενη έρευνα γύρω από το σκάνδαλο Ουκρανίας-Τραμπ.

Μιλάμε για σοβαρό ζήτημα τώρα, όχι τίποτα συνταγές για παστίτσο. Μιλάμε για σκανδαλάρα υψηλού κυβισμού, από αυτές τις σκανδαλάρες που κοπανάνε τα θεμέλια του αμερικανικού κράτους και μπορούν εν τέλει να οδηγήσουν στην αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από την θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μιλάμε για στιγμές υπέρμετρης σοβαρότητας και σχολιασμό με απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών.

Κάπου εκεί όμως το πράγμα αλλάζει τροπή, κατεύθυνση, ύφος και εδώ που τα λέμε, ΗΧΟ.

«Οι αποδείξεις δεν αμφισβητούνται», εξηγεί ο Σουάλγουελ, «ο πρόεδρος χρησιμοποίησε χρήματα των φορολογούμενων για να ρωτήσει τους Ουκρανούς να τον βοηθήσουν να κλέψει στις επερχόμενες εκλογές».

Μόνο που ανάμεσα στο «κλέψει» και στο «στις επερχόμενες εκλογές», ο Σουάλγουελ κάμει μια μικρή παύση, ανασηκώνεται ανεπαίσθητα και την ροή του λόγου του διακόπτει ο ήχος μιας αλαφρώς πιεσμένης, αλλά ιδιαιτέρως μουσκουλιασμένης πορδής (μιας κλανιάς αν προτιμάτε).

Δείτε το βίδεο μια στιγμή και εδώ είμαστε:

ή και εδώ:

Ο Μάθιουζ ξεπερνάει τον ήχο με την σιωπή του. Ο δε Σουάλγουελ συνεχίζει να αναλύει χωρίς να αναγνωρίζει αυτό που μόλις έγινε διότι σιγά μην σταματούσε να πει «όπα Κρις, σόρι φίλε μου δεν το ήθελα, αλλά έφαγα μια φασουλάδα περιποιημένη πριν λίγο και αντιλαμβάνεσαι ότι σκάνδαλο-ξε-σκάνδαλο παίζει φασούλα εδώ κάτω, με πιάνεις τι σου λέω».

Εδώ που τα λέμε αν γινόταν αυτό θα ήταν ίσως η μεγαλύτερη στιγμή στην σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, αλλά οκ μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.

Αυτό όμως που αγνόησαν οι δύο κύριοι, το είχε αρπάξει το διαδίκτυο και το πήγαινε τραίνο αν μου επιτρέπετε. Σε δώδεκα μόλις λεπτά, το βίδεο έκαμε ήδη τον γύρο του κόσμου και το χασταγκ είχε βγει και ήταν ΕΠΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕ ΠΟΙΝΤ:

#fartgate

Ναι. #fartgate.

H συνέχεια λογική. Και επόμενη. Δημοσιογράφοι και αθρώποι κάθε κοψιάς και περιγραφής πήραν στο κυνήγι των Σουάλγουελ δια να τον ρωτήσουν το αυτονόητο: «ρε ψηλέ, την άφησες όντως κατά την διάρκεια της συνέντευξης;»

ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΟΝΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ. Ή ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΚΑΦΕ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΣΟΥΡΕ. Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΩΡΑ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΡΑΜΟΥΖΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ.

Ήταν όμως αργά. Τι και αν έγιναν φιλότιμες προσπάθειες υποστήριξης του Σουάλγουελ, προσπάθειες δια να πειστεί ο λαός πως ΔΕΝ ΕΠΕΡΔΕΨΕ τελικώς; Κανείς πλέον δεν τα πιστεύει αυτά, γιατί πολύ απλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ οτιδήποτε άλλο πέρα από το ένα και μοναδικό σενάριο; Ότι ο Έρικ Σουάλγουελ ΕΠΕΡΔΕΨΕ στον αγέρα της εκπομπής Hardball.

Οποιαδήποτε άλλη εξήγηση θα κατέρριπτε το περίφημο #fartgate και αυτό δεν το θέλει κανείς. Δεν θέλει κανείς μια «πεζή» εξήγηση, κάποιο τυχαίο σούρσιμο, μια τυχαία ενημέρωση κινητού και μια σχετική δόνηση.

Όλοι, ΜΑ ΟΛΟΙ, θέλουν να λένε για το #fartgate, θέλουν να μπορούν να λένε στους φίλοι και συγγενείς τους ένα περήφανο I WAS THERE όταν ο Έρικ Σουάγουελ ΕΠΕΡΔΕΨΕ εξηγώντας τσεξελίξεις στο σκάνδαλο Ουκρανίας-Τραμπ.

Το μόνο στενάχωρο θα λέγαμε – και είναι χωρίς αμφιβολία – είναι πως η πολιτική καριέρα του κυρίου Σουάλγουελ θα έχει πάντα από εδώ και πέρα έναν υπότιτλο του στυλ Έρικ ο Κλανιάρης, Σουάλγουελ ο Περδευτής ή ένα πιο γενικό Aren’t You That Guy Who Farted On Live Television;

Μην το αρνείσαι Έρικ. Ακόμα και αν είναι ψέμα. Αγκάλιασέ το. Οι θεοί του ίντερνετ σου έδωσαν απλόχερα το παράσημο του #fartgate.

Φόρεσέ το με περφάνια.