ORIGINALS

Το motto μας για το 2015

Εμπνευσμένοι από το 7 Bar Stories του Netwix, οι συντάκτες του ΟΝΕΜΑΝ διαλέγουν με ποια αξία θέλουν να ζήσουν την καινούργια χρονιά και εξηγούν την επιλογή τους.

Εδώ στο ΟΝΕΜΑΝ δεν είμαστε αχάριστοι και εγωιστές. Τιμάμε τα πράγματα που μας δίνουν έμπνευση και τους δίνουμε και το ανάλογο credit. Για παράδειγμα, το 7 Bar Stories του Netwix είναι η αφορμή για αυτό το Teamwork που διαβάζεις τώρα.

Στο 7 Bar Stories συναντάμε τον Ιωσήφ Μαρινάκη στο ρόλο του μπάρμαν. Μέσα από τις συναντήσεις του με επτά επώνυμους καλεσμένους πίσω (αυτός) και μπροστά (αυτοί) από μια μπάρα, μαθαίνουμε για το χαρακτηριστικό που συνοδεύει περισσότερο από οτιδήποτε τον καθένα τους στη ζωή.

Επειδή δεν χρειάζεται να κάνουμε spoil για το τι απαντούν στον Ιωσήφ Μαρινάκη ο Μύρωνας Στρατής, η Λάουρα Νάργες και οι άλλοι καλεσμένοι, οι συντάκτες του ΟΝΕΜΑΝ μίλησαν για τον εαυτό τους.

Ποια αξία διαλέγει ο καθένας μας για motto του ενόψει 2015;

Πάθος ο Χρήστος Χατζηιωάννου

Επειδή είναι και μέρες που ο καθένας από εμάς κάνει τη δική του προσωπική ανασκόπηση (χαζά μιας και μπορείς να την κάνεις και Μάιο ας πούμε) θυμάμαι εκείνα τα πράγματα που φέτος με έκαναν να ξαγρυπνάω χαρούμενος, να ξυπνάω για να μην χάσω τη στιγμή, να αναπνέω λίγο πιο γρήγορα από το κανονικό, να θέλω να ζήσω. Και δίπλα τους υπάρχουν οι αδιάφορες, οι στενάχωρες, οι βαρετές στιγμές. Οι στιγμές που στερούνται πάθους, που στερούνται ζωής. Οπότε το 2015 μου θέλω να το ζήσω με πάθος. Κι αν είχα κι εγώ τον Ιωσήφ Μαρινάκη μπροστά μου να του διηγούμαι τη σχέση μου με το πάθος σε αυτή τη ζωή, ξέρω ότι θα μας έβρισκε το ξημέρωμα.

Πάθος ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Μεγαλώνοντας έχω συμφωνήσει κάτι με τον εαυτό μου: να αποφεύγω -όποτε και όσο μπορώ- τα πράγματα που δεν μου αρέσουν. Και αντιθέτως να απολαμβάνω τα πράγματα που μου αρέσουν. Όσο περισσότερο μπορώ. Όσο συχνότερα μπορώ. Είναι ευλογία να έχεις βρει τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο, να έχεις τη δυνατότητα να τα κάνεις και να τα κάνεις με πάθος. Εξ ου και το σύνθημα για το 2015. Πάθος! Να κάνουμε πράγματα με πάθος, είτε είναι κάτι μικρό στην καθημερινότητα μας, είτε είναι κάτι που θα κάνουμε μια φορά τη βδομάδα, ή μια φορά το μήνα. Οι καιροί παραείναι δύσκολοι για να μην έχουμε κάτι να γουστάρουμε πραγματικά και να ξεκαπνίζουμε κάνοντας το. Μπορεί να είναι η δουλειά μας. Μπορεί να είναι ένα χόμπι. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο. Οπότε η φάση είναι πάθος. Έστω κι αν το πάθος απέχει από το λάθος ένα μόλις κουμπί στο πληκτρολόγιο (και κάτι λιγότερο στην αληθινή ζωή). Χαλάλι… Αρκεί να έγινε στο 100%.

Αλήθεια για τον Χρήστο Δεμέτη

Αλήθεια, μας λείπει η αλήθεια από την καθημερινή ζωή μας. Από τις ειδήσεις και τα κατασκευασμένα “νέα”, από την πολιτική ζωή μέχρι τις ερωτικές και φιλικές σχέσεις, τα δεδομένα οικοδομούνται πάνω στο ψέμα. Ή αν όχι πάνω στο ψέμα, πάνω στην μισή αλήθεια που στην τελική είναι το ίδιο επικίνδυνη με την απόκρυψη της πραγματικότητας. Ειλικρίνεια χρειαζόμαστε και ξεκάθαρα πράγματα για να πάμε παραπέρα. Γιατί μπορεί να πονάει η αλήθεια, κάνει όμως τις σχέσεις πραγματικές και όχι “χάρτινες”.

Αν δεν γουστάρεις τα υποκριτικά χαμόγελα και τις ψεύτικες χειραψίες ή χειρονομίες, επέλεξε την αλήθεια. Και βρες αυτή τη δύναμη για να ανοίξεις το στόμα μιλώντας με τον εαυτό σου πρώτα. Δεν είπα ότι είναι εύκολο. Αλλά τα εύκολα είναι συνήθεια και η συνήθεια εθισμός και στην τελική ο εθισμός, σε κρατάει πίσω.

Διαίσθηση ο Στέλιος Αρτεμάκης

Θυμάμαι αυτή τη διαφήμιση με το Ζέλικο Ομπράντοβιτς που έλεγε ότι “κάποιες φορές πας με τη λογική και κάποιες φορές σε οδηγάει το ένστικό σου”. Τότε δεν την είχα καταλάβει. Πως είναι δυνατόν να αφήσεις τη διαίσθηση σου να πάρει σημαντικές αποφάσεις; Η δική μου ερμηνεία αυτού του κόσμου ήταν ότι κάποιοι λίγοι βάζουν την λογική τους, βρίσκουν τρόπους να κάνουν τα πράγματα πιο αποτελεσματικά και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Η δική μου ερμηνεία ήταν ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πάντα χρησιμοποιούσε την αλάνθαστη λογική του για να κερδίζει. Τώρα το βλέπω διαφορετικά. Βλέπω ποια η σημασία της διαίσθησης. Μπορώ να αναγνωρίσω ανθρώπους που έχουν βασίσει μια πολύ πετυχημένη πορεία αποκλειστικά πάνω στη διαίσθηση. Και αυτό είναι που θέλω από το 2015. Να απαλλαγώ από το βάρος της λογικής. Να λειτουργήσω όπως δεν έχω κάνει ποτέ. Δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Δεν νομίζω ότι αλλάζει ο άνθρωπος. Αλλά δε χάνω τίποτα να δοκιμάσω.

Δύναμη ο Πάνος Κοκκίνης

Δύναμη να είμαι καλύτερος πατέρας. Δύναμη να είμαι καλύτερος σύζυγος. Δύναμη να είμαι γενικότερα η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μου. Γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τη δύναμη. Όχι το να μπορώ π.χ. να ξυπνάω και να αρχίζω να ρίχνω σφαλιάρες δεξιά αριστερά μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα. Ή να σηκώνω όλες τις σακούλες από το supermarket με το ένα χέρι. Δύναμη για μένα είναι η ικανότητα, αν θες, να είμαι συγκεντρωμένος στους στόχους μου. Και προφανώς αυτό είναι κάτι που κρύβεται μέσα μου, μέσα σου, μέσα μας. Άσε που όλα τα υπόλοιπα, χωρίς τη δύναμη να τα φέρεις εις πέρας, είναι πουκάμισα αδειανά. Οπότε δύναμη και πάλι δύναμη.

Αλήθεια ο Ηλίας Αναστασιάδης

Ναι φίλε αναγνώστη, ο πρότερος βίος μου έχει καταστήσει πιθανό να έχω πει ψέματα ακόμα και σε σένα χωρίς να σε γνώρισα ποτέ από κοντά. Οι ρυθμοί που έλεγα ψέματα τουλάχιστον μέχρι δύο χρόνια πριν ήταν καταιγιστικοί. Ήμουν ένα πολυβόλο ψεύδους, υπερβολής και σεναριακής διευκόλυνσης. Σεναριακή διευκόλυνση σημαίνει ότι λέω όσα εκατομμύρια ψέματα χρειάζεται ώστε να φτιάξω τις τέλειες συνθήκες για να κάνω αυτό που θέλω. Το σενάριό μου δηλαδή. Τους τελευταίους μήνες άρχισα να είμαι πιο ειλικρινής (καλά τα πάω, αλλά έχω δρόμο ακόμα) και συνειδητοποιώ πόσο δύσκολο, αλλά και πόσο αγχολυτικό είναι. Ε, λέω να συνεχίσω στο δρόμο της αρετής. Αλήθεια τώρα.

ΥΓ. Τα σέβη μου στο Μύρωνα Στρατή που διάλεξε το #Yolo. Πριν 5-6 χρόνια μοιραστήκαμε μια απόλυτα yolo εμπειρία-συνέντευξη-παράνοια σε ένα μουσείο με ταριχευμένες ζέβρες.

Έμπνευση ο Μάνος Μίχαλος

Καλό το πάθος (το οποίο θεωρώ οτι μου λείπει ως χρωμόσωμα) και πολύ σημαντική η δύναμη για να αντέχεις τα πάθη σου. Όμως στη δίκη μου οπτική η έμπνευση έχει τον πρώτο λόγο. Όλα ξεκινούν από αυτή, είτε είναι της στίγμης, είτε είναι προϊόν βαθιάς και αργής σκέψης. Η ιδέα είναι αυτό που κινεί το μυαλό να πάρει απόφασεις. Η έμπνευση είναι αυτό που καθορίζει τις αποφάσεις. Αν η ιδέα ήταν καλή όλοι θα πούνε ότι ήσουν σε μεγάλη έμπνευση. Αν η ιδέα ήταν κακή όλοι θα πουν ότι η δημιουργικότητα δεν είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει. Και στα δικά μου μάτια η δημιουργικότητα κάνει τους άνθρωπους καλύτερους, τους εξελίσσει και τους ξεχωρίζεις. Το creativity που λέγανε και στο χωριό μου. Το οποίο ξεκινάει από το inspiration. Την έμπνευση ντε, σε τι χωριά μεγαλώσατε και δεν τα πιάνετε με τη μία; Έμπνευση λοιπόν για το 2015. Είτε να την έχεις δίκη σου είτε να τη γεννάς στους άλλους.

Ελευθερία ο Γρηγόρης Μπάτης

Δεν νομίζω πως υπάρχει στο λεξικό πιο όμορφη, περιζήτητη και συνάμα δύσκολη λέξη από την ελευθερία. Αυτή, που την ζητούν όλοι και μόλις την αποκτούν, φοβούνται. Αυτή που στ’ όνομά της έχουν θυσιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτή, που όσο εύκολα σου δίνει ζωή, τόσο εύκολα στην παίρνει. Γιατί η λευτεριά θέλει θυσίες, θέλει πόνο, θέλει και δύναμη για τη βιώσεις. Κι όταν έρθει, θα πρέπει να την απολαύσεις και να την προσέχεις. Δύσκολα χρόνια να μιλάς για λευτεριά. Γενικά. Από τη δουλειά, τις σχέσεις μας, τους φίλους μας και την οικογένεια πόσο λεύτεροι νιώθουμε; Από το πρώτο δευτερόλεπτο του 24ώρου μέχρι και το τελευταίο, πόση ελευθερία έχουμε και πόση αντέχουμε; Πόση δίνουμε και πόση παίρνουμε; Λένε πως ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος τη στιγμή που γεννιέται και εκείνη που πεθαίνει. Στο μεσοδιάστημα που ονομάζουμε ζωή παίρνει ανάσες ελευθερίες. Το 2015 ας φέρει ανέμους και θύελλες, μπας κι ανασάνουμε. Καλή λευτεριά!

Δύναμη ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης

Από μικρός έμαθα ότι για να αντέξεις ότι σου τυχαίνει, να πηγαίνεις μπροστά, να χαμογελάς, να εξελίσσεσαι, να κατακτάς όποια κορυφή βάζεις στόχο χρειάζεσαι δύναμη. Δύναμη να μπορέσεις να σηκωθείς, να αντιμετωπίζεις κατάματα αυτό που σε έριξε και τελικά να το ξεπερνάς. Δύναμη να αντιμετωπίζεις κάθε κακοτυχία σου χαλάει τα σχέδια, κοιτώντας σε στον καθρέφτη και χαμογελώντας. Δύναμη να λες όχι εκεί που πρέπει έχοντας ζυγίσει αξιοπρέπεια και θέλω σε μια λεπτή και ευαίσθητη ζυγαριά. Δύναμη να μπορείς να διεκδικήσεις αυτό που σου αξίζει και όχι να αξίζεις παραπάνω από όσο παίρνεις. Και όλα αυτά ισχύουν παντού.

Από την δουλειά μέχρι τις γυναίκες, από τα λεφτά μέχρι τα συναισθήματα. Άλλωστε πολύ καλύτερα από τον Henry Kissinger που χαρακτήρισε την δύναμη το απόλυτο αφροδισιακό έχει μιλήσει για την δύναμη ο Frank Underwood μέσα από την φράση του Oscar Wilde “A great man once said, everything is about sex. Except sex. Sex is about power”.

Μη χάσεις τις κουβέντες επί του μπαρ στο 7 Bar Stories του Netwix. Ο ‘μπάρμαν’ Ιωσήφ Μαρινάκης κατευθύνει ωραία τα πράγματα.