ORIGINALS

To Slack είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ‘καείς’ στο γραφείο

Όταν όλοι οι εργαζόμενοι της 24Media μοιράζονται το ίδιο εργαλείο επικοινωνίας, τα πράγματα λαμβάνουν ανεξέλεγκτες και ξεκαρδιστικές διαστάσεις.

Δεν είναι εύκολο πράγμα η σωστή επικοινωνία στις μέρες μας. Γενικά. Δεν είναι όμως εύκολη ούτε μέσα σε μια εταιρεία, όταν αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 10-15 άτομα.

Άνθρωποι δουλεύουν σε διαφορετικά γραφεία, άλλους ορόφους, καμιά φορά ακόμα και σε διαφορετικά κτίρια, κι η πληροφορία θυμίζει χαλασμένο τηλέφωνο. Να στείλεις mail σε όλους; Να αρχίσεις τα τηλέφωνα; Να οργανώνεις μίτινγκ κάθε τρεις και λίγο;

Γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις, υπάρχουν εργαλεία όπως το Slack, για να κάνουν τη ζωή μια εταιρείας εύκολη. Τι κάνει το Slack; Αποτελεί στην ουσία ένα εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα σε ομάδες εργασίας, μέσα στο οποίο μπορείς να οργανώσεις καλύτερα αυτά που πρέπει να κάνεις, να ενημερώσεις όσους πρέπει να ξέρουν και να ενημερωθείς κι εσύ για όσα συμβαίνουν στο χώρο της εργασίας σου.

Από πρότζεκτ και νέες αφίξεις, μέχρι τεχνικά προβλήματα και το μενού του μεσημεριανού φαγητού. Για κάθε δραστηριότητα υπάρχει και διαφορετικό κανάλι συζήτησης, ενώ υπάρχει κι η δυνατότητα προσωπικού chat, στα πρότυπα του Gtalk.

Fun fact: Μπορείς να κάνεις chat ΚΑΙ με τον εαυτό σου. Για να του πεις ότι τον σκέφτεσαι, να τον ενθαρρύνεις, να του θυμίσεις κάτι. Φυσικά, βέβαια, γιατί όχι.

Το Slack που λες, το χρησιμοποιούμε κι εδώ στην 24Media, για οργάνωση, επικοινωνία, ενημέρωση. Υπάρχουν λοιπόν τα τυπικά μηνύματα, αυτά τα βαρετά για τον έξω κόσμο, καταλαβαίνεις.

Υπάρχουν όμως και στιγμές, που τα πράγματα ξεφεύγουν, γίνονται λίγο πιο προσωπικά, πιο χαλαρά και χιουμοριστικά κι όλη η εταιρεία καταλήγει να παρακολουθεί χαμογελαστή συζητήσεις, τρολαρίσματα και αμήχανες στιγμές.

Μερικά παραδείγματα θα σε πείσουν.

Γιατί δεν μας καλημερίζει ο Μπάτης;

Ο απόλυτος slackάρχης της εταιρείας, είναι ο μεγάλος κι αγαπημένος Γρηγόρης Μπάτης, τα σεμινάρια του οποίου παρακολουθήσαμε όλοι με κομμένη την ανάσα, καταφέροντας να μείνουμε ξύπνιοι γίνουμε σοφότεροι και να ξεκλειδώσουμε όλα τα μυστικά του εργαλείου.

Μέχρι πρότινος, μόλις ανοίγαμε το Slack μας καλωσόριζε το μήνυμα “Καλημέρα καλημέρα, μια νέα ημέρα στην 24Media ξεκινά”. Ό,τι ώρα και να ήταν. Και στις 11 το βράδυ να έμπαινες, ξεκινούσε μια νέα μέρα στην 24Media. Μια μέρα φήμες λένε ότι ξεκίνησαν 12 διαφορετικές μέρες στην 24Media, με 24 καλημέρες του Γρηγόρη.

Μέχρι που ξαφνικά, το μήνυμα της υποδοχής χάθηκε. Κι οι αντιδράσεις φυσικά δεν άργησαν:

Δοκίμασα πάντως το log-out και μετά log-in και δεν δούλεψε 🙁 Όσο για την αγάπη Μπάτη-Τριαντάφυλλου, αυτή δεν κρύβεται με τίποτα.

Ντετέκτιβ Τριαντάφυλλος

Δεν ξέρουμε τι έστειλε ο Μίχαλος, φαντάζομαι όμως τον Στέφανο με καμπαρντίνα να κάθεται σε παγκάκια και να κρύβεται πίσω από εφημερίδες για να το “ελέγξει”.

Εκτός κι αν μιλάει για κανένα πακέτο κι υποπτεύονται τον Μίχαλο για τρομοκρατία.

Βρήκα το κλειδί, στον όροφο επάνω

Πραγματικά, θα πλήρωνα για να μάθω τι μπορεί να σκέφτονται ο Καραΐνδρος κι ο Ευταξίας. Πρόσκοπος πάντως ο Χάρης Σταύρου, την έκανε την καλή του πράξη.

Παρατήρησε λίγο τα reactions κάτω απ’ τις φωτογραφίες και τις απαντήσεις. Θα έρθω σε λίγο σε αυτά.

Άμεση Δράση

Οι μισοί υπολογιστές στο Oneman έκλεισαν (μας βαρέθηκαν προφανώς) ο Θοδωρής ενημερώνει το δίκτυο κι ο αρμόδιος σπεύδει με τη συνοδεία σειρήνας, floppy, τυφώνα κι αρσιβαρίστα. Τα απαραίτητα δηλαδή. Όταν τα κατάφερε, του φορέσαμε και στέμμα.

Δεν σε αναγνωρίζω

Αυτά είναι τα προβλήματα τα μεγάλα, τα αληθινά. Εμείς που μεγαλώσαμε χωρίς αναγνώριση δηλαδή, πώς ζούσαμε;

Μπάτηδες παντού

Είπαμε, ο σταρ του Slack είναι ο Γρηγόρης Μπάτης. Δίνει οδηγίες, μας επιβραβεύει με πιστόλια όταν του κάνουμε τα χατίρια κι εμείς κοτσάρουμε τη φάτσα του από κάτω, γιατί ένας Μπάτης δεν είναι ποτέ αρκετός.

Τα επικά reactions

Όπως θα έχεις ήδη δει και σε προειδοποίησα, κάθε ανάρτηση, κάθε μήνυμα, κάθε ειδοποίηση, μπορεί να συνοδευτεί με ένα reaction.

Το Slack, έχει αρκετά έτοιμα reactions, παρόμοια με τα emoticons που συναντάς σε πολλά social media. Να, δες ορισμένα:

Ναι, ωραία, χαμόγελα, αγριεμένες φάτσες, δάκρυα, μαύρα γυαλιά. Χρήσιμα όλα, αλλά βαρετά. Παντού τα ίδια έχει πάνω κάτω. Όλη η μαγεία λοιπόν, είναι στο γεγονός πως μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου reactions, όπως κάναμε παλιά και στο Msn αν θυμάσαι.

Όπως βλέπεις, η φαντασία δεν λείπει. Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι του ομίλου, ο Ντουράντ, ο Τραμπ, ο Τσίπρας, ο Κατρούγκαλος, ο Freddos φυσικά, o  Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όλα είναι εδώ.

Γιατί πόσες φορές σε μια σοβαρή επαγγελματική κουβέντα δεν θα ήθελες να έχεις εύκαιρο ένα emoticon Κατρούγκαλος για να εκφράσεις αυτά που αισθάνεσαι;

Φυσικά, κάθε reaction έχει και κάποια ονομασία. Της Έρρικας ας πούμε, είναι το “δεν περνάω καλά“, δηλαδή πόσο πιο ταιριαστό;

(Το μεσαίο δάχτυλο αγνοήστε το, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ)

Μερικά αγαπημένα ακόμα, όπως το “Ανδρέα Ζεις”, “Πηλοΐδης” (πάντα επίκαιρο), “Ταμπάκης”(!), “Βέγγος” και “Σάββας”.

Καρέκλα Στέφανου

Αλλά πάνω απ’ όλα, το προσωπικό μου αγαπημένο ΜΑΚΡΑΝ:

Κύριες και κύριοι, το reaction με όνομα “καρέκλα Στέφανου”, δηλαδή την καρέκλα στην οποία κάθεται ο Στέφανος Τριαντάφυλλος. Μαγεία. Γιατί από τη στιγμή που όλοι πλέον έχουν το δικό τους emoticon, ο Στέφανος θα έπρεπε να έχει το κάτι παραπάνω.

Όπως καταλαβαίνεις, ανυπομονώ ήδη για την επόμενη ανάρτηση στο Slack. Μέχρι τότε: