ORIGINALS

Το τρέξιμο στην Ελλάδα πήγε ένα βήμα παραπέρα

Ένας δημοσιογράφος του Oneman έζησε από κοντά το Navarino Challenge και εξάγει τα δικά του συμπεράσματα για το event αυτό.

Μερικοί αθλητικογράφοι θα σου πουν ότι δεν χωράνε πολλά αστέρια σε μια ομάδα. Ότι δημιουργούνται κόντρες, ότι δεν ταιριάζουν πολλές πληθωρικές μονάδες σε μια ομάδα. Εγώ λέω ότι λένε βλακείες. Γιατί όσα λαμπερά στοιχεία και να έχει ένα σύνολο, αν καταφέρεις σαν καλός προπονητής να τα κάνεις να συμβαδίζουν αρμονικά και να δένουν μεταξύ τους, τότε μπορείς απλά να έχεις το ιδανικό αποτέλεσμα.

Το Navarino Challenge έχει πολλά λαμπερά στοιχεία. Έχει τον υπέροχο τόπο της Μεσσηνίας, έχει την ασύγκριτη για τα ελληνικά δεδομένα πολυτέλεια και φιλοξενία της Costa Navarino, έχει έναν λαό που έμαθε να αγαπά τα δρομικά events περισσότερα από κάθε άλλο τα τελευταία χρόνια, έχει μερικά λαμπερά ονόματα του αθλητισμού μας και έχει και έναν Dean Karnazes. Ο οποίος δεν ξέρω αν είναι στον ρόλο του προπονητή αλλά σε εμπνέει να κάνεις αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος. Να πας ένα βήμα παραπέρα.

 

Ήταν μόλις λίγες ημέρες πριν το event που στεκόμουν στην αίθουσα που ο Dean ανέλυε τις σκέψεις του για το φετινό Navaraino Challenge. Και σε μία ερώτηση απαντούσε ότι σκοπός του είναι να κάνεις τους Έλληνες να αγαπήσουν περισσότερο τον εαυτό τους και τον αθλητισμό. Να τους κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο στο να ακολουθήσουν το τρέξιμο και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αν ήσουν κι εσύ εκεί μαζί μας, στην Costa Naarino το Σ/Κ που μας πέρασε, θα καταλάβαινες ότι ο Dean Karnazes πιστεύει πραγματικά αυτόν τον σκοπό και προσπαθεί να παρακινήσει έναν – έναν τους ανθρώπους που συναντά προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Το θέμα μας όμως σήμερα δεν είναι ο Dean Karnazes. Έχουν γραφτεί κι αν έχουν γραφτεί διθύραμβοι στο παρελθόν για εκείνον. Το θέμα μας είναι το πώς τα running events σε αυτή τη χώρα έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε όχι απλά να προσελκύουν έναν δρομέα αλλά να αποτελούν κανονικό τουριστικό πόλο έλξης. Το Navarino Challenge δεν είναι ένας αγώνας δρόμου, ούτε ένα μίλι κολύμβησης. Είναι μια εμπειρία που μπορείς να ζήσεις με τους φίλους σου, τον άνθρωπό σου, τα παιδιά σου και όλους όσους συνθέτουν αυτή τη γιορτή.

 

Στο επίκεντρο είναι φυσικά η Costa Navarino. Ένα resort το οποίο φιλοξενεί το event αλλά και όλους όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την συμμετοχή τους σε κάποια από τα event με διαμονή στο ξενοδοχείο. Με τα πακέτα προσφορών να είναι πολύ ελκυστικά, για άλλη μια χρονιά, τόσο το Westin όσο και το Romanos ήταν γεμάτα από κόσμο που ανυπομονούσε να ζήσει την ολοκληρωμένη εμπειρία του Navarino Challenge από κοντά.

 

Τι διαφορετικό έχει ο κόσμος σε αυτό το event. Είναι πολύ πιο απαιτητικός από τον καθέναν. Γιατί γνωρίζει ότι έχει έρθει σε μια ιδανική τοποθεσία, όπου η φιλοξενία είναι δεδομένη, και περιμένει να ζήσει ένα τριήμερο το οποίο θα συνδυάζει τις δράσεις και την ενέργεια του Navarino Challenge με την χαλάρωση και την πολυτέλεια της Costa Navarino. Ο επισκέπτης αυτού του event ήταν απαιτητικός όλο το τριήμερο που πέρασε. Για να φάει καλά, να διασκεδάσει, να χαλαρώσει, να χαρεί την κολύμβηση στο λιμάνι της Πύλου και το τρέξιμο δίπλα στην Βοϊδοκοιλιά, να λάβει εκείνη την περιποίηση την οποία περίμενε από τις δάφνες των οργανωτών. Το φανταστικό είναι ότι κάθε ένας από αυτούς που βρέθηκα εκεί αυτό το τριήμερο μαζί μας, έλαβε αυτό ακριβώς που ζητούσε.

 

Όσο περνούν τα χρόνια οι διοργανωτές προσθέτουν πολλά activities για εκείνους που δεν έχουν έρθει μόνο για το τρέξιμο ή την κολύμβηση. Ο γίγαντας και δις αργυρός Ολυμπιονίκης μας Αλέξανδρος Νικολαίδης παρέδιδε μαθήματα ταεκβοντο, ο συνονόματός του παρέδιδε μαθήματα kick boxing, η Μάντη Περσάκη παρά την προχωρημένη εγκυμοσύνη της γέμιζε ενέργεια τον κόσμο και παρέδιδε μαθήματα pilates, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν αναρρίχηση από τον εκπαιδευτή Γιώργο Μάλαμα, ενώ οι Σπύρος Γιαννιώτης, Κέλλυ Αραούζου και Περικλής Ιακωβάκης ήταν εκεί για να καθοδηγήσουν τον κόσμο στα αθλήματά τους και να στελεχώσουν μια ομάδα πρωταθλητών που στηρίζει το event.

 

Αλλά ακόμα και για εκείνους που δεν θα έπαιρναν μέρος σε κάποιο μάθημα, ακόμα και για εκείνους που είχαν στο μυαλό τους να συνδυάσουν έναν χαλαρό αγώνα 5 ή 10 χλμ με χαλάρωση στον πανέμορφο αυτό τόπο, οι εναλλακτικές ήταν πολλές. Ούτως ή άλλως η Costa Navarino αποτελεί από μόνη της ιδανικό τόπο αναψυχής και χαλάρωσης για κάθε επισκέπτη. Κι έτσι, όσοι βρεθήκαμε εκεί από το Oneman, το Sport24 και την υπόλοιπη εταιρεία, θα μας έβρισκες σκορπισμένος πότε στις πισίνες, πότε στην υπέροχη αμμουδιά μπροστά στο ξενοδοχείο και πότε σε κάποιον από τους άλλους χώρους του ξενοδοχείου.

 

Να πω την αλήθεια μου, μετά τα 10χλμ, λίγο γκολφ το έπαιξα. Και μια ώρα paddle tennis. Και αυτή την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές δεν είμαι σίγουρος αν αναπολώ περισσότερο την Παρασκευή και το Σάββατο που περιφερόμουν από θάλασσα σε νεροτσουλήθρα και από εστιατόριο σε bar ή την Κυριακή που ήταν γεμάτη αθλητικές δραστηριότητες. Πιθανότατα αναπολώ όλο το τριήμερο το οποίο κατάφερνε να συνδυάζει ιδανικά τις όποιες αθλητικές δραστηριότητες με μερικές από τις πιο απολαυστικές και ξεκούραστες στιγμές που μπορείς να περάσεις.

 

Για να φτάσουμε στο αρχικό επιχείρημα. Ότι τα διάφορα running events στη χώρα όχι απλά γίνονται καλύτερα με τον καιρό αλλά έχουν και τρομακτικό περιθώριο βελτίωσης. Ώστε κάθε ένας αγώνας τρεξίματος να γίνεται – όχι ένα εμπορικό πανηγύρι όπως πολλοί – αλλά μία ολοκληρωμένη εμπειρία για εκείνους που αγαπούν τον αθλητισμό και τους δικούς τους ανθρώπους.

Μία υπέροχη ολοκληρωμένη εμπειρία αθλητισμού και αναψυχής όπως το Navarino Challenge.

Φωτογραφίες: Vladimir Rys, Elias Lefas