ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Under ή over;

Τα πολλά ή τα λίγα; Το από πάνω ή το από κάτω; Πού θα τα ακουμπάγατε εσείς; Η συντακτική ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ απαντά.

Under ή over είναι πολύ παραπάνω από ένα στοιχηματικό δίλημμα, είναι μια ολόκληρη νοοτροπία για να απολαμβάνεις ποδόσφαιρο και τη ζωή εν γένει. Από πάνω ή από κάτω; Τα πολλά ή τα λίγα; Υπερβολή ή λιτότητα; Η συνακτική ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ απαντά.

Ψήφισε κι εσύ:

Over ο Γρηγόρης Μπάτης

Τι under ρε παιδιά; Αμαρτία είναι. Ντροπής πράγματα. Υπάρχει έστω κι ένας φυσιολογικός ποδοσφαιρόφιλος στον πλανήτη που να παρακαλά να μην μπουν γκολ σ’ ένα ματς; Σαν να είσαι περιτριγυρισμένος από εντυπωσιακά μοντέλα, αλλά επειδή έχεις βάλει στοίχημα με τους φίλους σου, να παριστάνεις το άγαλμα. Μαζοχισμός, ανωμαλία, αυτομαστίγωμα. “Αισχροί κι οι δύο”, που θα αναφωνούσε και ο Βασίλης Λεβέντης. Θυσιάζουμε τη ζωή μας για μερικά ευρώ, δεν θα “σκοτώσουμε” το θέαμα και τη διασκέδασή μας. Ποδόσφαιρο χωρίς γκολ, είναι σεξ χωρίς οργασμό. Αυτά.

ΥΓ: Μια φορά έπαιξα σίγουρο under και ήταν σ’ αυτό το παιχνίδι.

Under o Στέλιος Αρτεμάκης

Επικό “Under The Bridge” από Red Hot Chilli Peppers, σπουδαίο 80’s “Down Under” από Men At Work, τεράστιο “Under My Thumb” από τεράστιους Rolling Stones, το καλύτερο practical joke “Under Your Thumb” από Vaccines, “Under The Earth” από Yeah Yeah Yeah’s γιατί λατρεύουμε θεά Karen O, τραγουδάρα “Under The Westway” από Blur, μπασάρα “Under Pressure” και βάζω και “The Age of Understatement” από Last Shadow Puppets, “Underdog” από Kasabian και οτιδήποτε Underworld (γιατί είμαι οn fire και pushing the envelope). Υπάρχουν κι άλλα πολλά. Τι υπάρχει από over; Τίποτα. Nada.

 

Over ο Χρήστος Χατζηιωάννου

Όπως σωστά έχει διαγνώσει ο Μάνος Μίχαλος ανήκω σε μια συγκεκριμένη κατηγορία οπαδών. Από εκείνους που δεν μιλάνε πολύ αλλά μέσα τους βράζουν, από εκείνους που δεν τους νοιάζει τόσο το θέαμα αρκεί η ομάδα τους να κερδίσει 0.25 – 0. Αλλά επειδή το ποδόσφαιρο είναι πολύ παραπάνω από την ομάδα μου και βλέπω πολλή περισσότερη μπάλα από αυτό, πάω αναγκαστικά με το over. Σέβομαι τα κλειστά παιχνίδια που δεν μπαίνει γκολ, που στήνονται ανδριάντες για αμυντικούς και τερματοφύλακες. Αλλά ακόμα περισσότερο μου αρέσουν τα παιχνίδια που γίνονται μύλος, ακόμα περισσότερο μου αρέσουν οι ανατροπές. Και για να γίνει μια ανατροπή πρέπει να μπουν τουλάχιστον 3 γκολ. Για δύο ανατροπές στο ίδιο παιχνίδι πρέπει να μπουν 5. Όταν δεν παίζει η ομάδα μου η μπάλα είναι σαν το σινεμά. Θέλω θέαμα, θέλω συγκίνηση, θέλω αναπαυτικό κάθισμα και φαγητό. Αν έπαιζε κι ένα trailer της Cinenews πριν τους αγώνες θα ήμουν σίγουρος ότι βλέπω ταινία. Και οι ταινίες με under δεν άρεσαν ποτέ σε κανέναν.

Under ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Αν είχα 5 ευρώ για κάθε φορά που έγραφα “η άμυνα χαρίζει τα πρωταθλήματα” ή “defense is the name of the game”, θα είχα τουλάχιστον λεφτά να πληρώσω τη ΔΕΗ που έληξε. Το σημερινό δίλημμα είναι και το συνηθισμένο θέμα διαφωνίας με τον στοιχηματικό του παρτενέρ τον Ηλία (όχι τον Αναστασιάδη, άλλον) διότι εγώ βλέπω όλα τα ματς under και αυτός όλα τα ματς over, διότι λέει “θέλω να βλέπω το ματς και να γουστάρω να μπαίνουν γκολ, όχι να μην μπαίνουν”. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι κυρίως ένας εκ γεννετής αρνητισμός και η μαρμίτα με την απαισιοδοξία στην οποία έπεσε μέσα μικρός, που με έχουν κάνει φανατικό υπέρμαχο των under. Γιατί συνήθως στα ματς που θέλω να μπουν γκολ, δεν μπαίνουν ποτέ. Επομένως το έχω συνηθίσει. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ή θα πρέπει να αλλάξω τις ομάδες που υποστηρίζω, ή θα πρέπει να αρχίσω να αποκρούω τη λατρεία μου για τα αουτσάιντερ ή απλά θα συνηθίσω ότι το under , δηλαδή το 1-0, το σύστημα κόμπρα, το κατενάτσιο και το πούλμαν είναι το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε. Άσε που μεταξύ μας στοιχηματικά το under, όπως και το “Χ” είναι τα καλύτερα σημεία, διότι από αυτά ξεκινάει το παιχνίδι. Από το 0-0, δηλαδή. Τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως το under είναι μια φιλοσοφία ζωής, που έχει να κάνει με την κατάρα που με έχει χτυπήσει από μικρό και ονομάζεται έλλειψη ταλέντου. Αν ήμουν Βραζιλιάνος γητευτής της μπάλας ή Νεοϋορκέζος σκόρερ των 30 πόντων, ίσως να γούσταρα τα over. Τι να πω.

Ολο αυτό υπάρχει και σε βερσιόν +1000 λέξεων εδώ.

Σεβασμός στο κατενάτσιο…

Over o Μάνος Μίχαλος

Είμαι περισσότερος άνθρωπος του Under (πιστεύω δηλαδή ότι κάτι θα πάει χειρότερα από αυτό που περιμένω) αλλά ποντάρω περισσότερο σε Over καταστάσεις (ίσως γιατί διαφορετικά δεν θα είχε κανένα νόημα να ζω, ως άνθρωπος του Over). Στο ποδόσφαιρο πάντως το Over το νιώθω κάτι δύσκολο, αλλά είναι ωραίο. Αυτό το άθλημα, των μετρημένων καταστάσεων και γκολ, των με το ζόρι επιθέσεων γιατί προέχει το αποτέλεσμα, είναι ζόρικο το άτιμο. Over 2.5 όμως, είναι ωραίο ποντάρισμα. Περιμένεις έστω ένα τίμιο 2-1, ένα 3-0. Τώρα τα 4 και πάνω γκολ από μια ομάδα, δεν ξέρω που τα βρίσκεις εύκολα, εκτός από τη Γερμανία και κάτι πρωταθλήματα Β’ Αγγλίας όπου λογικά παίζουν μόνο μέσοι και επιθετικοί, αλλά κανένας στόπερ. Στην τελική over γιατί μου αρέσει το “βάλτε ένα γκολ, να γίνει της πουτ@νας”. Τι να φωνάζαμε δηλαδή “χάστε όλα τα γκολ”;

Over o Χρήστος Δεμέτης

Ήμουν, είμαι και θα είμαι, λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου. Γκολ να μπαίνουν, αγωνία να υπάρχει, ρυθμό να έχει το παιχνίδι, πάνω κάτω η μπάλα, φάσεις να γίνονται γενικά και όλα καλά και ωραία για την αγαπημένη μας μπάλα. Όχι αυτή με τα σπυριά, την άλλη. Που τις περισσότερες φορές εν Ελλάδι, μας νανουρίζει. Over λοιπόν κι ας μην βγαίνει το ποντάρισμα, μένεις με τη χαρά του ότι είδες ωραίο ματσάκι. Αγαπημένο σκορ το 3-2. Άνοιξαν οι ουρανοί και βρέχει καραβολίδες. Ακόμα κι αν βάζει γκολ ο Πετρόπουλος.

Under ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης

12 Ιουνίου 2006. H ημερομηνία που μίσησα για πάντα το over. H ημερομηνία που με έκανε να βλέπω στην οθόνη πάνω δεξιά μεγάλο σκορ και να ψάχνω αλαφιασμένος το τηλεκοντρόλ για να αλλάξω κανάλι. Εκείνο τον Ιούνιο, άνεργος γαρ, έριχνα κανα δελτίο. Να κυνηγήσομε την τύχη μας βρε αδερφέ. Και τι πιο σίγουρο για να συμπληρώσεις το παρολί σου με ένα under της Εθνικής Ελλάδας εκτός έδρας. ΟΧΙ! Εκείνη την ημέρα ήθελε η εθνική να βάλει 4 γκολ απέναντι στην Βοσνία με ένα καρέ από κουλά γκολ. Τότε είναι που το over και εγώ δεν ξανακοιταχτήκαμε στα μάτια. Εξάλλου η εθνική με under το σήκωσε στην Πορτογαλία (εκτός από δύο over). Με το under o Μουρίνιο έγινε ο καλύτερος προπονητής του γαλαξία. Με το under έχει πάρει η Ιταλία τόσα Mundial. Με το under control πας μπροστά. Δεν είναι θέμα ρίσκου. Είναι θέμα αποτελέσματος. Δεν παρακαλάω να μην μπούνε γκολ. Παρακαλάω να νικήσω.

Under ο Θοδωρής Δημητρόπουλος

Το αγαπημένο μου ματς όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο είναι το Ιταλία-Ολλανδία 0-0 στο Euro 2000 μετά από 120′ ποδοσφαίρου και δύο χαμένα πέναλτι. Πανηγυρίζεις ποτέ ένα εύστοχο δικό σου πέναλτι όσο ένα άστοχο του αντιπάλου; Παιδιά νιώστε λίγο. Στο 4-3 όλοι διασκεδάζουν αλλά κανείς δε σέβεται. Στις λεπτομέρειες είναι που γεννιούνται οι θρύλοι.

Under ο Θέμης Καίσαρης

Ακόμα κι όταν έπαιζα στοίχημα, δεν έπαιζα under/over. Δεν είναι πρόβλέψη το under/over, είναι λαμογιά. “Έπαιξα άσο, ήρθε 1-3, αλλά τουλάχιστον έπιασα το over”. Αστειότητες. Πλέον δεν παίζω, αλλά αν το έκανα η επιλογή θα ήταν πάντα under. Αυτό είναι η σωστό, τόσο στοιχηματικα, όσο και ποδοσφαιρικά. Με το under είμαστε. Με τις μάχες, με τις χαμένες ευκαιρίες, με τις αποκρούσες και τα τάκλινγκ της τελευταίας στιγμής. Με το 1-0 που είναι η μεγαλύτερη νίκη στο ποδόσφαιρο, είτε σε λένε Ελλάδα και παίρνεις με τρια 1-0 το Euro, είτε σε λένε Ισπανία και παίρνεις με τέσσερα 1-0 το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτοί είναι οι αγώνες που μένουν, όχι τα εύκολα 4-0. Στο φινάλε, τι πάει να πει over; Κερδίζεις και με το 2-1 κερδίζεις και με το 2-4; Under, κύριοι. Αντρικά πράγματα. Under my thumb, Under the bridge downtown, Under the broadwalk, Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια.

ΑΙΩΝΙΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΕΛΟΣ…  ΜΕ 55,5%

Μεγάλη και δίκαιη μάχη ανάμεσα σε over και under. Όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο ματς. Ήταν ισοπαλία μέχρι το 90′ αλλά να που, ειρωνικά, το under έκανε επική ανατροπή στο τέλος και πήρε τη νίκη. Στις καθυστερήσεις φυσικά. Όπως του αρμόζει.