ORIGINALS

Winter is coming: 7 προτάσεις για να μην σε βρούμε παγωμένο

Wildlings δεν έχεις να κατεβαίνουν από το Τείχος απειλητικά αλλά ο χειμώνας έρχεται πράγματι και στη δική σου γειτονιά.

Η παροιμία λέει “κρύο, καιρός για δύο” αλλά κανείς ποτέ δεν ζεστάθηκε με μια αγκαλιά οπότε ο σοφός ελληνικός λαός καλά θα κάνει να αναθεωρήσει λίγο τη βίβλο με τις σοφιστίες του. Όχι τίποτα άλλο αλλά το #never_ending_summer που έβλεπα στις περισσότερες καλοκαιρινές φωτογραφίες εκεί προς τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτέμβρη ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Σήμερα το πρωί βγήκα από το σπίτι με ένα παρκά σμιλεμένο για πολικές θερμοκρασίες.

Βλέπεις δεν είναι και πολλοί εκείνοι οι Έλληνες που ανυπομονούν για το κρύο. Κι εκείνοι που λένε ότι ανυπομονούν, συνήθως θέλουν απλά να νιώσουν λίγη ψυχρούλα στη βραδινή τους βόλτα για να δείξουν κι εκείνο το ωραίο μακρυμάνικο που αγόρασαν προσφάτως. Αλλά το κρύο ήρθε και θα έρθει ακόμα σφοδρότερο τους επόμενους μήνες. Κι αν αδιαφορείς για αυτό, θυμήσου τον παγωμένο εαυτό σου πέρυσι τον Γενάρη που η διαχειρίστρια αποφάσισε να μην βάλει πετρέλαιο και έψαχνες τελευταία στιγμή τι θα κάνεις.

Φέτος σε θέλω προνοητικό.

Γι’ αυτό και το ONEMAN σου δίνει μερικές επιλογές για να παίξεις πιο ζεστά (και πιο έξυπνα) αυτόν τον χειμώνα. Μερικές λύσεις χρειάζονται απλά την εφευρετικότητά σου. Κάποιες άλλες χρειάζονται να κάνεις μια βόλτα (online ή κανονική) για να αποκτήσεις εκείνα τα προϊόντα και τους τρόπους που θα σε κρατήσουν ζεστό αυτό το χειμώνα.

Βγες το πρωί για τρέξιμο

 

Μπορεί να σου ακουστεί γενικόλογο αλλά πραγματικά δεν είναι. Όσο πιο εξασθενημένος είναι ο οργανισμός σου, τόσο πιο επιρρεπής είσαι ακόμα και στις κλιματικές συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή ψύχρα μπορεί εσένα να σου φανεί δυσβάσταχτο κρύο αν δεν είσαι προετοιμασμένος. Σκέψου λοιπόν πόσο κρύος θα σου φανεί ο καιρός το μεσημέρι με λίγο ήλιο αν εσύ έχεις βγει στις 7 το πρωί για τρέξιμο παρέα με το χνώτο σου; Πόσο τραγικό θα σου φανεί το κρύο αν έχεις μάθει να το νικάς κάθε πρωί στο τρέξιμό σου;

Με σύμμαχο το ηλεκτρικό

 

Οι γονείς σου θα πανικοβληθούν λέγοντας ότι δεν θα μπορείς να πληρώσεις τη ΔΕΗ. Αλλά έχουν μάλλον στο μυαλό τους κάτι θερμοσυσσωρευτές του 1970 που για να ζεστάνουν ήθελαν να έρθει να τα βάλει μπροστά ο ίδιος ο Τέσλα. Οι σύγχρονοι θερμοπομποί και θερμοσυσσωρευτές, οι σύγχρονες ηλεκτικές θερμάστρες είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και εξελιγμένοι, αθόρυβοι και αισθητικά αρμονικοί με το σπίτι σου. Ναι, ρεύμα καίνε αλλά ζεσταίνουν το σπίτι αποτελεσματικά και συγκριτικά με το πετρέλαιο σε βγάζουν τουλάχιστον ασπροπρόσωπο.

Ενεργοποίησε το placebo του ζεστού φαγητού

Είναι δεδομένο ότι κάποια φαγητά νιώθεις να σε “ζεσταίνουν” λίγο παραπάνω ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει για τη σωματική σου θερμοκρασία. Μια σούπα όμως, ένα ζεστό ρόφημα, ένα ζεστό πιάτο φαγητό θα ενεργήσει πολύ πιο “θερμαντικά” για εσένα απ’ ό,τι μια σαλάτα ή κάποιο κρύο πιάτο. Βάλε πιο ζεστά πιάτα στη διατροφή σου και ξεγέλασε έστω για λίγο τον εαυτό σου. Δεν θα σου κρατήσει κακία.

Ζέστη από τον κάτω κόσμο

 

Παλαιότερα, ο μόνος τρόπος για να πατήσεις σε μια ζεστή επιφάνεια ήταν να περνούν τυχαία οι σωλήνες του καλοριφέρ από εκείνο το σημείο. Και πες με γραφικό αλλά έχει τύχει να σταθώ σε ένα τέτοιο σημείο κάνα πεντάλεπτο να βρω τη θερμοκρασία μου. Πλέον αυτή η ζεστή αίσθηση που έρχεται από κάτω και ζεσταίνει όλο το σπίτι είναι πανεύκολη με την ενδοδαπέδια θέρμανση. Ούτε χρειάζεται να ψάχνεις τρόπους να κρύψεις τα σώματα του καλοριφέρ ούτε ξοδεύεις πολλά μιας και το νερό που κυκλοφορεί δεν χρειάζεται να είναι τόσο ζεστό όσο στα σώματα.

Ο φίλος σου το κλιματιστικό

Μην γκρινιάξεις κατευθείαν. Οι περισσότεροι ανακάλυψαν πέρυσι ότι τα κλιματιστικά δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη μαζί με τις αρκούδες. Κι αυτό γιατί τη στιγμή που κοιτούσαν απεγνωσμένοι τον τοίχο για το πετρέλαιο που δεν μπορούσαν να πάρουν είδαν στον τοίχο το κλιματιστικό και πάσχισαν λίγη ώρα να δουν πώς θα το γυρίσουν στην θέρμανση. Είναι μία οικονομική λύση που δεν αρέσει στους περισσότερους αλλά το κρατά αληθινό χειμώνα – καλοκαίρι.

Το αγαπημένο των Ελλήνων τζάκι

 

Το αγαπάς περισσότερο από τη θέρμανση που σου προσφέρει. Κι αυτό γιατί όσο εσύ στέκεσαι μπροστά του για να ζεσταθείς, η περισσότερη ζέστη αποδρά από την καμινάδα και τα υπόλοιπα δωμάτια μένουν να γκρινιάζουν. Αν έχεις όμως τζάκι, φρόντισε να είσαι εφοδιασμένος με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή του και να απολαύσεις τις κινηματογραφικές στιγμές που θα σου χαρίσει.

Χουχούλιασμα mode on

Μπορεί να κατηγόρησα ευθέως τον ελληνικό λαό στην αρχή του κειμένου για πλάνη με το “κρύο, καιρός για δύο” αλλά εντάξει, αν είναι να περάσεις το Σαββατοκύριακό σου στον καναπέ ή το κρεβάτι με παπλώματα και κουβέρτες, ναι θα σου πούμε, τι είμαστε; Από πέτρα; Μόνη αρνητική συνέπεια η σαπίλα την οποία επιφέρει το ατελείωτο χουχούλιασμα στο ζεύγος. Οπότε, με μέτρο. Βγείτε και λίγο έξω.

Ο χειμώνας θα έρθει είτε εσύ είσαι προετοιμασμένος είτε όχι. Οπότε άσε την αναβλητικότητα και κάνε κάτι για αυτό. Το να ψάξεις συνταγές για σούπα είναι κι αυτό μια αρχή.