ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Χάρης ή Μπάμπης; Ένα όνομα, δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι

Το ποιο κομμάτι του Χαράλαμπου θα κρατήσεις είναι μία απόφαση που κρίνει το υπόλοιπο της ζωής σου.

Βαφτίζεται ο δούλος του Θεού, Χαράλαμπος. Μια φράση, ένα όνομα και ένα μεγάλο δράμα.

Γιατί ο Χαράλαμπος δεν μπορεί να μείνει ως έχει. Χαράλαμποι υπάρχουν πια στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες και μόνον εκεί. Ο Χαράλαμπος πρέπει να διασπαστεί.  Το ξέρουν οι γονείς, το ξέρει ο νονός, το ξέρει ο παπάς, το ξέρει κι ο Άγιος στον τοίχο της εκκλησίας, όλοι το ξέρουν. Το όνομα που μόλις έχουν δώσει στον μικρό θα αυτοκαταστραφεί αμέσως μετά την έξοδο από την εκκλησία.

Γιατί αμέσως μετά ακολουθεί η ερώτηση: «Και πως θα τον φωνάζετε;» Κι εκείνη τη στιγμή καθορίζεται η ζωή του μικρού Χαράλαμπου. Αλειμμένος με λάδι, ταλαιπωρημένος, ανήμπορος να αντιδράσει, παρακολουθεί τους γονείς του να καθορίζουν μια για πάντα τη ζωή του.  Έχουν μπροστά τους το μεγαλύτερο δίλημμα της ιστορίας.

Το «Χάρης ή Μπάμπης» μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Ιησούν ή Βαραββάν, με το κόκκινο ή το μπλε χάπι του Μάτριξ και τον Ηρακλή που έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στον δρόμο της Αρετής και σ’ αυτόν της Κακίας.

Χάρης-Μπάμπης. Δυο κόσμοι αντίθετοι, που με κάποιον τρόπο έχουν χωρέσει μέσα σε ένα όνομα. Τόσο διαφορετικοί, που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως προέρχονται από το ίδιο όνομα, πως κάποτε συνυπήρχαν σε συνεχόμενες συλλαβές.

Δε συμβαίνει σε όλα τα ονόματα. Ο Κωστής μοιάζει με τον Κωνσταντίνο, ο Μήτσος μοιάζει με τον Μίμη. Τα διάφορα παράγωγα κάπου πλησιάζουν το ένα το άλλο. Ο Χάρης με τον Μπάμπη είναι στους πόλους της γης, είναι τόσο ξένοι μεταξύ τους, που ξεχνάς πως προέρχονται από το ίδιο όνομα. Όλοι μας καθοριζόμαστε από το όνομα που μας δίνουν, αλλά ο Χαράλαμπος καθορίζεται από την επιλογή. Χάρης ή Μπάμπης.

EUROKINISSI

Χάρης Τεννές, λογιστής, 30 χρόνια δίπλα στον μισθωτό

Θα υπήρχαν ποτέ οι Κατσιμίχα αν τον έναν τον έλεγαν Μπάμπη; Ο Μπάμπης με τον Πάνο Κατσιμίχα θα μπορούσαν άνετα να είναι αδέρφια που έχουν εταιρεία μεταφορών και κάνουν μετακομίσεις, αλλά από διφωνίες δε θα είχαν ιδέα. Ο Χάρης ο Τεννές όχι μόνο δε θα ήταν προπονητής, αλλά δε θα του άρεσε καθόλου το ποδόσφαιρο, θα ήταν λογιστής με χόμπι το διάβασμα και τη φυσιολατρία.

Δεν υπάρχει ο Χάρης ο Σουγιάς, με τον ίδιο τρόπο που δεν υπάρχει Μπάμπης Σιανίδης ή Μπάμπης Ντάβλας. Ο Μπάμπης Βαρθακούρης δεν ξέρει νότες, αλλά παίζει δεξί μπακ στη Football League. Ο Χάρης Στόκας είναι μεν μουσικός, αλλά διδάσκει σε ωδείο, δε γουστάρει το πάθος στην ερμηνεία του Μπάμπη. Ο Μπάμπης Ρώμας δεν είναι διάσημος τηλεοπτικός αστέρας, αλλά διαβόητος άνθρωπος της νύχτας, ο Χάρης Χριστόγλου είναι Παναθηναϊκός. Κι εννοείται πως ο Χάρης ο Φλου δεν τσιμπολογάει τις ξανθιές, δεν ήταν ωραίος και κανείς ποτέ δε γράφει τραγούδι γι’αυτόν.

Όλα αλλάζουν αν ο Χάρης γίνει Μπάμπης ή το αντίστροφο. Κάθε ένας που φέρει ένα απ’ τα δύο ονόματα πάντα ξέρει πως θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στην απέναντι όχθη.  Ο Χάρης ξέρει πως θα μπορούσε να είναι Μπάμπης και κάνει τα πάντα για να αποδείξει πως έχει γίνει η σωστή επιλογή. Ο Μπάμπης χαίρεται που είναι Μπάμπης, δε θα ήθελε ποτέ να είναι Χάρης, προσπαθεί με κόπο να το δείξει σε κάθε ευκαιρία.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο της αντίστροφης ψυχολογίας: ο οργανισμός που μετά τα 30-35 αντιδρά και θέλει να αποτινάξει το βάρος που κουβαλάει τόσα χρόνια. Ο Μπάμπης που ξαφνικά θέλει να γίνει Χάρης κι αυτός, να γνωρίσει αυτό που αντιμάχεται, ο Χάρης που τελικά χρειάζεται λίγο Μπάμπη στο προφίλ του.

Στο Sport24.gr είχαμε το καλύτερο παράδειγμα. Τον Μπάμπη τον Τσιμπίδα, που δεν είναι παρατσούκλι, αλλά το ονοματεπώνυμό του. Μπάμπης Τσιμπίδας, άνετα θα μπορούσε να είναι ρεμπέτης, φίλος της Αγίας Τετράδας του Πειραιά.  Κι όμως, ο Μπάμπης κάνει τα πάντα για να είναι Χάρης Τσιμπίδας: έχει το λουκ, τα γυαλιά, τη φωνή, όλα παραπέμπουν σε έναν Χάρη Τσιμπίδα.

Μιλάμε για κλασική περίπτωση Χάρη

Κι εννοείται πως υπάρχουν και οι κόντρα ρόλοι. Γιατί τέτοιος είναι αυτός του Χάρη Κωστόπουλου, που είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για Μπάμπη Κωστόπουλο. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπάμπη Παπαδημητρίου του ΣΚΑΪ, που είναι προφανώς Χάρης Παπαδημητρίου. Η κορυφή των κόντρα ρόλων ανήκει φυσικά στον Μπάμπη Βωβό, που γέμισε τα κτήρια με το όνομά του γραμμένο στα αγγλικά. Αν τον έλεγαν Χάρη, θα το έγραφε στα ελληνικά, αλλά τον λένε Μπάμπη, οπότε ναι, Babis Vovos.

Φυσικά, υπάρχει και η μέση οδός, η χρυσή τομή, την οποία εκφράζει το Λάμπης. Αλλά μεταξύ μας, πόσοι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν επάξια σε αυτό το όνομα; Ένας Λάμπης Λιβιεράτος κι αυτό είναι όλο. Που μέχρι κι αυτός, για τα λέμε όλα, στιγματίστηκε από το «κι εσύ Λάμπεις Μπάμπη μου».

Don’t you want some Babi to love?