© Frank Augstein / AP
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

5 πράγματα που δεν γνώριζες για τη νέα πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Liz Truss

Μετά τον Boris Johnson, η καυτή πατάτα της «αποκομμένης» Μ. Βρετανίας περνάει σε μια ακόμη πιο μεγάλη υπέρμαχο της ελεύθερης οικονομίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της εθνικής ασφάλειας.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν: το αποτέλεσμα ύστερα από δύο μήνες εσωκομματικής διαδικασίας στους κύκλους των Συντηρητικών, όπως πυροδοτήθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για τον Boris Johnson και την παραίτησή του, είναι η νίκη της Liz Truss.

Τα μέλη του κόμματος, όπως προβλεπόταν από την εκλογική διαδικασία, έδειξαν το πρόσωπο της 47χρονης πρώην υπουργού Εξωτερικών για τη θέση της πρωθυπουργού – έπεται ο σχηματισμός κυβέρνησης από εκείνη και αναλαμβάνει κανονικά τα καθήκοντά της, με ορίζοντα χρόνου τον Ιανουάριο του 2025, εάν δεν προκύψουν πρόωρες εκλογές.

Η Liz Truss είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, όπως και τέταρτο άτομο που ανέλαβε επικεφαλής στους Tories στο διάστημα των τελευταίων ετών. Αλλά ποιο είναι το πιο σημαντικό; Ότι παραλαμβάνει μια Μεγάλη Βρετανία σαν καυτή πατάτα: πληθωρισμός, πανικός για την ενεργειακή κρίση, δημόσιες υπηρεσίες που απαιτούν αναδιάρθρωση, πόλεμος στην Ουκρανία και προβληματικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ίσως πρόκειται για τη δεύτερη δυσκολότερη θητεία των μεταπολεμικών πρωθυπουργών», γράφουν αρκετοί αναλυτές για το momentum της πρωθυπουργού Liz Truss, όσο εκείνη ετοιμάζεται να ανακοινώσει το σχέδιο δράσης για την ενεργειακή κρίση.

Υπήρξε και υπουργός έμφυλης ισότητας

Η Liz Truss είναι στην πρώτη σειρά της κυβερνητικής ομάδας τα τελευταία χρόνια – υπό τον Boris Johnson συγκεκριμένα ήταν Υπουργός Εξωτερικών από τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε αποτελούσε και το πρόσωπο των διαπραγματεύσεων στη μετά-brexit εποχή, ενώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο είχε διατελέσεις Υπουργός Γυναικών και Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τότε είχε υπάρξει στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ισότητα των ατόμων, αν και η έντονη ρητορική της δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχες νομοθετικές αλλαγές, όπως λένε επικριτές της από την LGBTQ+ κοινότητα.

Πολιτικά, την παρομοιάζουν με την Thatcher

Είναι πολλά τα κοινά σημεία που συνδέουν την Liz Truss με την παλαιότερη προκάτοχος της, τόσο στην εικόνα της δυναμικής, σκληρής πολιτικού όσο και στις αιχμηρές νεοφιλελεύθερες απόψεις: «υπό τη δική μου ηγεσία, θα έκοβα τους φόρους από την πρώτη μέρα για να πάρω άμεσες δράσεις που βοηθούν τον κόσμο να αντιμετωπίσει το κόστος ζωής».

Ιδεολογικά, η νέα πρωθυπουργός βασίζεται στις αρχές της ελεύθερης οικονομία και υποστηρίζει έντονα τις ιδιωτικοποιήσεις. Σίγουρα η Thatcher αποτελεί το βασικό της πρότυπο, αν και έχει δηλώσει σε συνέντευξη ότι δεν της αρέσει αυτή η σύγκριση.

Το αναπάντητο ερώτημα

Το 2012, η Liz Truss και μερικά ακόμη μέλη των Συντηρητικών, υπέγραψαν το βιβλίο Britannia Unchained – ένα πολιτικό σύγγραμμα που έδινε τον καινούργιο τόνο για τους Tories: ο οικονομικός φιλελευθερισμός και ο ευρωσκεπτικισμός ήταν ξανά στον πυρήνα. Μεταξύ των πλέον αμφιλεγόμενων αποσπασμάτων ήταν και ένα που φερόταν να γράφεται από τη νέα πρωθυπουργό, το οποίο έλεγε πως οι Βρετανοί εργαζόμενοι συγκαταλέγονται στους «χειρότερους τεμπέληδες όλου του κόσμου».

Στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις, ο αντίλογος από εκείνη ήταν ότι αυτό το κεφάλαιο δεν ήταν δικό της, αλλά του Dominic Raab. Βέβαια, ένα ηχητικό αρχείο που αποκάλυψε η Guardian περιελάμβανε τη φωνή της Truss που μιλούσε για την προβληματική παραγωγικότητα των Βρετανών, όπως και την παραδοχή ότι «οι μετανάστες προκαλούν το πρόβλημα».

Δεν είχε σταθερή σχέση για το Brexit

Περισσότερη κριτική έχει δεχτεί για τη στροφή της, όσον αφορά το Brexit: κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος το 2016, ως Υπουργός Περιβάλλοντος τότε, είχε δηλώσει σθεναρά τη θέση της να μείνει η Μ. Βρετανία στην Ένωση, προειδοποιώντας ότι η ανεξαρτησία θα σήμαινε «ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω», αλλά στη συνέχεια άλλαξε στρατόπεδο και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέφερε πως είναι διαπραγματευτική ευκαιρία τελικά για τη Βρετανία.

Όταν έγινε viral για το τυρί

Το 2014 είχε δώσει μια παθιασμένη ομιλία για το βρετανική τυρί και το χοιρινό: «Θέλω να μας δω να τρώμε περισσότερο βρετανικό φαγητό εδώ στη Βρετανία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να τονώσει την τοπική οικονομία έναντι των εισαγωγών.

Οι Βρετανοί ελπίζουν τώρα σε αποδοτικότερα μέτρα, μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.