Getty Images
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η Kamala Harris αξίζει να είναι η επόμενη Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ξέρω ότι η 55χρονη Αμερικανίδα με τις αφρικάνικες και τις ασιατικές ρίζες κατεβαίνει για Αντιπρόεδρος στο πλευρό του Biden. Εσύ θυμάσαι ότι o Joe είναι 77 και ψιλοεύθραστος;

«Μπορεί η Kamala να νικήσει τον Trump;». O προφητικός (βρε λες;) τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου του The Atlantic, που δημοσιεύτηκε πίσω τον Νοέμβριο του 2019, λίγο πριν η πάλαι ποτέ σκληροτράχηλη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα των δημοκρατικών, επειδή της τελείωσαν τα χρήματα, παραμένει ότι καλύτερο μπορεί να διαβάσεις για την πάρτη της.

 

Και αυτό παρά τα εκατοντάδες δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες. Από τότε δηλαδή ο Sleepy Joe αποφάσισε σοφά να την επιλέξει να είναι στο πλευρό του. ‘Φρεσκάροντας’ ταυτόχρονα την βαρετή υποψηφιότητά του και προκαλώντας υπαρξιακό άγχος στον Donald Trump, τo Fox News και το επιτελείο του που δεν ξέρουν πως να την αντιμετωπίσουν. Ενώ, επιπρόσθετα, ο Donald πρέπει να εξηγήσει και το γιατί (εκείνος και η κόρη του) υποστήριξαν χρηματικά την υποψηφιότητά της την εποχή που πάλευε για την θέση της εισαγγελέως.

Βλέπεις, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, η κόρη της λιλιπούτειας Ινδής βιολόγου (152 εκατοστά και ατρόμητη) και του Τζαμαϊκανού καθηγητή οικονομικών (σ.σ. και οι δυο μετανάστες που γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Berkeley και χώρισαν όταν η Kamala ήταν επτά ετών) είναι ταυτόχρονα safe bet και εντελώς ρίσκο.

Safe bet για το Δημοκρατικό κόμμα γιατί τικάρει όλα τα σωστά κουτάκια για την black lives matter εποχή μας (είναι γυναίκα και αφρo-αμερικανίδα). Και ρίσκο γιατί, αν εξαιρέσεις την καταγωγή της, οι θέσεις της σε αρκετά κομβικά ζητήματα είναι αρκετά συντηρητικές για τους φαν του Bernie Sanders και γενικότερα την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Ενώ, ως γενική εισαγγελέας, υπήρξε κανονικά αμείλικτη. Κάτι που κανείς προοδευτικός δεν ξεχνά και δεν συγχωράει.

Και εδώ ακριβώς έγκειται η στρατηγική ευστροφία του Joe Biden που ξαφνικά, παρότι πάλλευκος, γίνεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε δυο ιστορικές υποψηφιότητες. Αυτή του Barack Obama ως του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου και της Kamala  ως -δυνητικά- της πρώτης Αφρο-ασιατο-γυναίκας Αντιπροέδρου.

Όπως, επίσης, εδώ έγκειται και το πρόβλημα για τον Trump και το Death Star του (έτσι έχει ονομάσει το εκλογικό επιτελείο του) που, αν εξαιρέσεις τις φήμες που ριποστάρουν για το αν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφια και κάτι κλασικά που λέει για όλες τις γυναίκες αντιπάλους του (κακιά, αντιπαθητική, ασεβής και, πάνω από όλα, ‘nasty’), δεν φαίνεται να έχει ιδέα πως να την αντιμετωπίσει.

Άσε που ξέχασα να σου πω το σημαντικότερο ταλέντο της Kamala, πέρα από το ταλέντο της στην μαγειρική (δες την πιο κάτω να μαγειρεύει ινδικό μαζί με την Mindy Kaling), δηλαδή η ευφράδειά της και η απίστευτη ικανότητα που έχει να γειώνει τους άντρες αντιπάλους της με δολοφονικές ατάκες.

Σε τέτοιο σημείο που, όταν την είχε αντιμέτωπο σε debate ο Biden, ακούστηκε να της λέει σχεδόν παρακαλετά ‘Go easy on me, kid’.

Πέρα, όμως, από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η υποψηφιότητα της συζύγου του γνωστού δικηγόρου του Los Angeles με ειδίκευση την showbiz θα κάνει τις αμερικάνικες εκλογές (για όλους εμάς που τις παρακολουθούμε ως θεατές) σαφώς πιο διασκεδαστικές, υπάρχει και η ουσία της υπόθεσης.

Ότι δηλαδή η Kamala για άλλη μια φορά θα γράψει ιστορία. Όπως έκανε όταν εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Ασιατικής καταγωγής εισαγγελέας του San Francisco. Και, στη συνέχεια, όταν εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Ασιατικής καταγωγής γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας. Επίσης η Kamala ήταν η 2η Αφροαμερικανίδα που κέρδισε μια θέση στην Αμερικάνικη Γερουσία.

Μια σειρά από πρωτιές που δεν συνοδεύτηκαν από ριζοσπαστικές θέσεις καθώς η Harris, όταν άρχισε να έχει εξουσία και βεραμάν πολιτικό κεφάλαιο στα χέρια της, επίλεξε να μην την ξοδέψει αλλά να την αποταμιεύσει.

Αντί δηλαδή να λύσει τα χέρια του Donald και των ομοιών του διαιωνίζοντας το -εύκολα αντιμετωπίσιμο- στερεότυπο της θυμωμένης Αφροαμερικανίδας (βλέπε angry black woman), εκείνη υπήρξε ψύχραιμη, αμείλικτη και σούπερ προσεκτική. Ξεκινώντας από τον βαρετό και προβλέψιμο τρόπο που ντύνεται μονίμως, με ένα μπλε ταγέρ δηλαδή, ώστε οι haters να μην έχουν ούτε σε αυτό κάτι να σχολιάσουν.

Από την άλλη δεν είναι απίθανο να αποδειχθεί, ακόμη και όταν με το καλό ανέβει στο αξίωμα της Αντιπροέδρου (με την βοήθεια της αδελφής της Maya, που υπήρξε τοπ πολιτική σύμβουλος της Hillary Clinton), ότι ούτε τότε σκοπεύει να μας δείξει τι πραγματικά πιστεύει και για ποιους πραγματικά παλεύει.

 

Αν και αυτό πραγματικά θα μου κάνει εντύπωση όταν μιλάμε για μια γυναίκα που μεγάλωσε, όπως έχει δηλώσει, κυριολεκτικά μέσα στις διαδηλώσεις υπερ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες πρωταγωνιστούσαν οι γονείς της. Γιατί αυτό, το να αποδειχθεί μέτρια και αναμενόμενη, θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα την έχει διδάξει -με τα λόγια και το παράδειγμά της- η αγωνίστρια μητέρα της (κόρη διπλωμάτη που αρνήθηκε το προξενιό και έφτιαξε την δική της ζωή όπως την ήθελε). Εκείνη που μεγάλωσε έξοχα μόνη της τις δυο της κόρες, ενώ ταυτόχρονα έχτιζε λαμπρή καριέρα ως ερευνήτρια κατά του καρκίνου του μαστού. Εκείνη που της έλεγε από μικρό κορίτσι ότι ‘Να είσαι το καλύτερο που μπορείς. Αν είναι να ασχοληθείς με οτιδήποτε, φρόντισε να είσαι η καλύτερη. Δούλεψε σκληρά, όσο περισσότερο μπορείς’

Ίσως η πιο χαρακτηριστική δήλωση της Harris, εκείνη που έκανε σε ανύποπτο χρόνο και η οποία, προσωπικά, με γεμίζει με αισιοδοξία,  είναι εκείνη σχετικά με το πως κατέληξε να αντιμετωπίζει τους ακτιβιστές με τους οποίους είχε από πάντα σχέση λόγω των γονιών της. ‘Όταν τους έβλεπα να έρχονται και να χτυπούν τις πόρτες για να ενημερώσουν τον κόσμο, εγώ ήθελα να είμαι από την άλλη πλευρά για να μπορώ να τους ανοίξω’.  Ε, λοιπόν, Kamala, σε λίγο θα έχεις αυτή την δυνατότητα. Οπότε φρόντισε να είσαι εκεί, με το χέρι στο χερούλι.