© Nabil Al Jurani / ΑP
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί το ρεσάλτο των Ιρανών κομάντο στα ελληνικά τάνκερ δεν είναι επιχείρηση ρουτίνας

Κάτι περισσότερο από απλά αντίποινα: μία νέα φάση στην ήδη θηριώδη ενεργειακή κρίση.

«Το βασικό ζήτημα είναι να σταλθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση το οποίο θα λέει ότι η απάντηση σε μελλοντικές κατασχέσεις τάνκερ που κουβαλούν ιρανικό πετρέλαιο θα είναι τέτοιου είδους» δήλωσε ο Sina Azodi, περσικής καταγωγής αναλυτής του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου,  όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Για τι πράγμα μιλούσε ο Azodi; Στο πρόσφατο ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης σε πλοία που έπλεαν στον Περσικό Κόλπο με ελληνική σημαία.

Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, το ρεπορτάζ για την κατάληψη των δύο τάνκερ από Ιρανούς κομάντο τρέχει με αδιάκοπους ρυθμούς μιας και η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς είναι πολύ μεγάλη. 

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως είναι καλά στην υγεία τους και ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως εχθρικός στόλος. Το ιρανικό καθεστώς, άλλωστε, μοιάζει να θέλει να στείλει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και όχι να πατήσει το κουμπί του casus belli

Πώς όμως και γιατί ξεκίνησαν όλα αυτά; Είναι απλά υπόθεση ρουτίνας ή κάτι πιο επικίνδυνο;

Η κατάσχεση ανοιχτά της Καρύστου

Τον περασμένο μήνα, ένα τάνκερ ρωσικών συμφερόντων το οποίο κουβαλούσε ιρανικό αργό πετρέλαιο βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το φορτίο κατασχέθηκε. Εδώ όμως είναι που ορθώνεται ένα τεράστιο «αλλά» από την ιρανική πλευρά –  τα παράπονα είναι έντονα.

Το Ιράν υποστηρίζει, λοιπόν, ότι η κατάσχεση μπορεί να έγινε από ελληνικά χέρια, το πετρέλαιο όμως παραδόθηκε σε Αμερικανούς αξιωματούχους. Ή με πιο απλά λόγια: ότι οι ελληνικές αρχές ενήργησαν με τον τρόπο που ενήργησαν για να ικανοποιηθούν οι ΗΠΑ.

(Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο επίσημα, οι κατηγορίες όμως παραμένουν στον αέρα, όσο η ελληνική πλευρά αρνείται να παραδώσει το φορτίο υποστηρίζοντας ότι η κατάσχεση έγινε νόμιμα). 

Έτσι, μετά τα διαβήματα και τα παράπονα προς την Ελλάδα, φαίνεται πως το Ιράν περνά στο επόμενο στάδιο: επιβάλλει αντίποινα στα πλοία με ελληνική σημαία.

Τι μπορεί να σημαίνει το ρεσάλτο στα τάνκερ

Ιράν Τάνκερ Ελλάδα Eίναι μία αρνητική και σίγουρα ενοχλητική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ / © 2022 / Dursun Çam / ΑP
Eίναι μία αρνητική και σίγουρα ενοχλητική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ

Είναι άραγε απλά μία προειδοποιητική βολή ή από και εμπρός και μέχρι να λυθεί το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας, ο Περσικός Κόλπος δε θα είναι πια ασφαλής για τα ελληνικά συμφέροντα; 

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στόλος -ή έστω τα πλοία ελληνικών συμφερόντων- αποτελούν κομβικό κομμάτι των μεταφορών πετρελαίου καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για εξόφθαλμη καταπάτηση διεθνών συμβάσεων αφού το ρεσάλτο των Ιρανών κομάντο έγινε σε διεθνή ύδατα. Σε μία εποχή, όμως, που οι διεθνείς συνθήκες μοιάζουν με κουρελόχαρτα, ίσως αυτά να είναι ψιλά γράμματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι μία αρνητική και σίγουρα ενοχλητική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Τη στιγμή που οι συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δε βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση, η Τεχεράνη τεντώνει ακόμα περισσότερο το σκοινί. Το μήνυμα είναι σαφές: οι κυρώσεις θα έχουν αντίποινα

Οι οδηγίες προς όσα ελληνικά πλοία πλέουν, λοιπόν, στον Περσικό Κόλπο είναι να αποφεύγουν όσο περισσότερο μπορούν την προσέγγιση σε ιρανικά ύδατα. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να είναι παρά προσωρινή λύση. Σε βάθος χρόνου κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Νέα προβλήματα, μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται και αυτή σιγά-σιγά στη δίνη ενός παγκόσμιου κυκλώνα που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, άλλωστε, τα πάντα είναι αλληλένδετα.

Μάλιστα, μετά τους αρχικούς αστεϊσμούς στα ελληνικά social media για νέους Περσικούς Πολέμους, η πραγματικότητα μας χτύπησε ξανά την πόρτα.

Καθώς η Τεχεράνη σκληραίνει τη στάση της, ο Recep Tayyip Erdogan βάζει ξανά τα «κάρβουνα στη φωτιά» για άλλο ένα θερμό ελληνοτουρκικό καλοκαίρι. Η νέα παράνομη Navtex και -κυρίως- οι τρομερά εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αποτελούν την εισαγωγή σε έναν νέο κύκλο έντασης.

Όσο για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο; Πέρα από τις ζωές και την υγεία των πληρωμάτων υπάρχει ένα ακόμα πιο σκληρό διακύβευμα για τον Δυτικό Κόσμο: οι ιρανικές παρενοχλήσεις στα τάνκερ ευρωπαϊκών συμφερόντων είναι πολύ πιθανό να εκτοξεύσουν ακόμα περισσότερο την τιμή του ήδη δυσεύρετου πετρελαίου.