2009, Chief Petty Brian Brannon/ Associated Press
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του Αφγανού μεταφραστή που κάποτε έσωσε τη ζωή του Joe Biden

Δεκατρία χρόνια πριν, ο Aman Khalili έσωσε τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο από μεγάλο κίνδυνο. Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν η ζωή του κινδύνευσε. Πλέον αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στις ΗΠΑ.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, πολύς λόγος έγινε για τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν ή συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση και τις αμερικανικές δυνάμεις. Προφανώς, στην επάνοδο των Ταλιμπάν δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να κινδυνεύσει η ασφάλειά τους στο πλαίσιο αντιποίνων.

Ο Aman Khalili του οποίου η βασική δουλειά ήταν αυτή του μεταφραστή συγκαταλέγεται ανάμεσά τους. Ο 50χρονος πια και πατέρας πέντε παιδιών Aman είχε γίνει γνωστός στις ΗΠΑ ως ο άνθρωπος που το 2008 έσωσε τον τότε Γερουσιαστή Joe Biden, όταν ο τελευταίος είχε επισκεφτεί το Αφγανιστάν. Μαζί του βέβαια είχαν κινδυνεύσει και άλλοι γερουσιαστές και μέλη της αποστολής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

To τι ακριβώς είχε γίνει στο περιστατικό το διαβάζουμε και στο πρόσφατο βιβλίο του Steve Cool: Ο Biden και οι συνεργάτες του έκαναν ένα τουρ με ελικόπτερο πάνω από το ανατολικό Αφγανιστάν, συνοδευόμενοι από τον στρατηγό David Rodriquez, κατά την επιστροφή τους όμως στην αεροπορική βάση Bagram έξω από την Καμπούλ, ο Rodriguez παρατήρησε να έρχεται από μακριά με πολύ μεγάλη ταχύτητα μία χιονοθύελλα.

Πριν προλάβουν να απομακρυνθούν, η χιονοθύελλα περικύκλωσε τα ελικόπτερα και υποχρέωσε την ομάδα να προσγειωθεί σε μία περιοχή που ελεγχόταν ουσιαστικά από τους Ταλιμπάν. Όλοι τους έπρεπε να περιμένουν για πολλές ώρες μέσα σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες και βλέποντας άγνωστους ένοπλους άντρες να τους παρακολουθούν από μία γειτονική κορυφογραμμή.

H διάσωση του γερουσιαστή Joe Biden

biden-metafrastis 2009, Emilio Morenatti/ Associated Press

Ένα F-16 πέταγε πάνω από το σημείο, προκειμένου να παρέχει εναέρια κάλυψη όσο μία ομάδα διάσωσης είχε ξεκινήσει από το Bagram φτάνοντας στην περιοχή μέσα από τα σκοτάδια της ερήμου. Μέλος της αποστολής ήταν ο Aman Khalili.

Ανάμεσα σε αμερικανικές δυνάμεις, εκείνος οδήγησε την ομάδα προς το σημείο όπου βρισκόταν ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τελικά, τα κατάφεραν να τους σώσουν πριν τα πράγματα εκτραχυνθούν. Έκτοτε, ο Joe Biden πολύ συχνά ανέφερε το συγκεκριμένο περιστατικό ως κάτι για το οποίο περηφανευόταν. Αρκετά χρόνια μετά, οι ρόλοι θα αντιστρέφονταν.

Η κατάσταση από όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν

biden-metafrastis 1995, Craig Fujiii/Associated Press

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να εκκενώνουν το Αφγανιστάν γύρω στα τέλη του Ιουλίου. Φαινόταν πια ότι πολλοί από τους Αφγανούς συμμάχους τους θα έπρεπε να μείνουν πίσω περιμένοντας τη βίζα τους. O Khalili ήταν μάλλον ο διασημότερος όλων. Μία μέρα μετά τις εκκενώσεις στις 30 Αυγούστου, έστειλε μέσω της Wall Street Journal μία παράκληση στον Biden για να τον σώσει μαζί με την οικογένειά του. Ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ, δεν ίσχυε όμως αυτό και για τους δικούς του.

Αποφάσισε τελικά να πάρει τα παιδιά του και αποχώρησε από την Καμπούλ στην προσπάθεια να σώσει τη ζωή του. Η οικογένεια έζησε για μέρες σε μία τελείως εχθρική χώρα ψάχνοντας ασφαλή σπίτια και αλλάζοντας διαρκώς ξενοδοχεία. Το ταξίδι κράτησε συνολικά περίπου 6 εβδομάδες γεμάτες άγχος και ανασφάλεια για οποιονδήποτε τους πλησίαζε. Κατά καιρούς, ο ίδιος άκουγε ότι μέλη των Ταλιμπάν σταματούσαν λεωφορεία και έκαναν ελέγχους  σε κόσμο με τις φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του στο κινητό. Όλα όμως πήγαν καλά.

Για να τα καταφέρει θα έπρεπε να ξεφορτωθεί διάφορα έγγραφα που είχε πάνω του. Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και με τα ρούχα που φορούσε. Επέλεξε να αγοράσει παραδοσιακά ρούχα που του παρείχαν μεγαλύτερη κάλυψη. Μετά από εβδομάδες και δύο σερί μέρες οδήγησης, κατάφεραν τελικά να βρεθούν 10 λεπτά μακριά από τα σύνορα με το Πακιστάν τα οποία και πέρασαν πεζοί. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές θεωρείται θέμα χρόνου να φτάσει στις ΗΠΑ.

Αυτό το success story βέβαια δεν λέει καθόλου την ιστορία όσων συμβαίνουν στο Αφγανιστάν. Αν ο άνθρωπος που κάποτε έσωσε τον τότε Γερουσιαστή και τώρα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να βρει τρόπο να βγει από τη χώρα, γίνεται εμφανές ότι χιλιάδες άλλοι δεν κατάφεραν και δεν θα καταφέρουν ποτέ να γλυτώσουν.