© Vahid Salemi / AP
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μακρά λίστα με τους επικηρυγμένους από την Τουρκία, πριν τον Enes Kanter

Στελέχη του PKK, μαχητές του ISIS, παλαιστίνιοι πολιτικοί αλλά και ένας πρώην μεγάλος σύμμαχος του Recep Tayyip Erdogan. Όλοι οι εχθροί χωράνε.

Ο πολιτικός ακτιβισμός δεν είναι κάτι άγνωστο στα σπορ. Απλά, κάποιες φορές φτάνει μέχρι την ωμή απειλή ενάντια στη ζωή όσων τον επιχειρούν. Δε χρειάζεται να πάμε μακριά, ούτε να ανατρέξουμε στα ιστορικά αρχεία: πριν μερικές μέρες ο Enes Kanter επικηρύχτηκε και επίσημα από την Τουρκία. O λόγος; Θεωρείται επικίνδυνος για «τρομοκρατικές ενέργειες». Ο διάσημος Τούρκος μπασκετμπολίστας δεν είναι ο μόνος – η λίστα με τους κατά καιρούς επικηρυγμένους από το καθεστώς Erdogan είναι μακριά και φτάνει μέχρι και τον πρώην μεγαλύτερο σύμμαχο του Τούρκου Προέδρου.

«O Enes Kanter, η ελευθερία και οι συνέπειες του να λες ανοιχτά την άποψή σου» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου των New York Times που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο. Εκεί διαβάζαμε για το πώς ο διάσημος Τούρκος μπασκετμπολίστας έχει συγκρουστεί και συνεχίζει να συγκρούεται ανοιχτά με τον Recep Tayyip Erdogan και τις πολιτικές του πρακτικές. Άλλωστε, ο Kanter είναι «γκιουλενιστής», ανήκει δηλαδή σε εκείνο το πολιτικό κομμάτι το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνο για την προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016.

Έτσι, λίγους μήνες μετά βρέθηκε με το σήμα WANTED πάνω από το κεφάλι του. Το ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο: 500 χιλιάδες δολάρια σε όποιον τον καταδώσει. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι το γεγονός πως ο «Σουλτάνος» δε διστάζει πια να βάζει στο στόχαστρό του ακόμα και διάσημους αθλητές, χωρίς κανείς να του τραβά το αυτί. (Αν και η αλήθεια για τον Kanter δείχνει ακόμα πιο πικρή: η κριτική του στις κινεζικές πρακτικές ίσως του κόστισε τη θέση του στο NBA, μιας και η Κίνα αποτελεί πολύτιμο πελάτης της λίγκας).

Η απόφαση, βέβαια, του Erdogan δεν προκαλεί έκπληξη. Εδώ και αρκετά χρόνια χτίζει μία λίστα με επικηρυγμένους – γεμίζοντάς τη με ορατούς, αόρατους, πραγματικούς και φανταστικούς κινδύνους. Όλοι οι εχθροί χωράνε.

 

 

 

Τα στελέχη του PKK

Η μακριά λίστα με τους επικηρυγμένους από την Τουρκία, πριν τον Enes Kanter Κούρδοι © Andrew Medichini / AP

Cemil Bayık, Duran Kalkan και Murat Karayılan. Τα ονόματα τριών αρχηγικών μελών του PKK αποτελούν την ίσως πιο μπερδεμένη ιστορία της λίστας: επί της ουσίας, στη δική τους περίπτωση, το καθεστώς Erdogan βρίσκεται σε θέση κυνηγού κεφαλών και όχι εκείνου που εκδίδει την επικήρυξη. Ήταν οι ΗΠΑ μέσω του Donald Trump εκείνες που έθεσαν το αντίτιμο στα 3 εκ. δολάρια για όποιον προσφέρει πληροφορίες ή ακόμα καλύτερα τους συλλάβει.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, η δράση τους περιέχει ακόμα και παιδομάζωμα ανήλικων μαχητών. Υπάρχουν όμως πολλές φωνές που κάνουν λόγο για μερικούς από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του ISIS. Σε κάθε περίπτωση, ο Erdogan δεν έχει κανένα πρόβλημα να λειτουργήσει ως κυνηγός κεφαλών αντιμετωπίζοντας παράλληλα και ένα δικό του διαχρονικό πρόβλημα: το κουρδικό. Το κυνήγι, λοιπόν, συνεχίζεται.

Οι μαχητές του ISIS

Η μακριά λίστα με τους επικηρυγμένους από την Τουρκία, πριν τον Enes Kanter Κούρδοι © Farah Abdi Warsameh / AP

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Πάντα είχε, τα τελευταία χρόνια όμως και με εντολή Erdogan προσπαθεί να παίξει το χαρτί της περιφερειακής (υπερ)δύναμης. Σε αυτόν τον αγώνα κάνει συμμαχίες και δημιουργεί αντιπαλότητες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Έτσι, όσο ο Τούρκος Πρόεδρος ξεσπάθωνε ενάντια στον ISIS, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούσαν πως κάνει υπόγειες business μαζί του. Αυτά όμως βρίσκονται στο φόντο, μιας και σε πρώτο πλάνο η τουρκική κυβέρνηση το 2016 είχε επικηρύξει 23 συνολικά μαχητές του ισλαμικού κράτους για 14 (!) εκ. δολάρια.

 

 

 

O Παλαιστίνιος πολιτικός

Η μακριά λίστα με τους επικηρυγμένους από την Τουρκία, πριν τον Enes Kanter Κούρδοι © Chris Post / AP

Το όνομά του είναι Mohammed Dahlan, είναι πολιτικός παλαιστινιακής καταγωγής ενώ έχει διατελέσει και αρχηγός της Φατάχ. Τι δουλειά λοιπόν έχει με την Τουρκία;

Σύμφωνα με το καθεστώς Erdogan αποτελεί πράκτορα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, άμεσα συνδεδεμένο με την προσπάθεια πραξικοπήματος του 2016.

Η τιμή για το δικό του «κεφάλι» ανέρχεται στα 700 χιλιάδες δολάρια. Μάλιστα, θεωρήθηκε ως ο σύνδεσμος ανάμεσα στα ΗΑΕ και τη χρηματοδότηση της οργάνωσης FETO από την Άγκυρα.

Και λέγοντας FETO φτάνουμε στον μεγαλύτερο εχθρό του Recep Tayyip Erdogan σήμερα.

O Fethullah Gülen και η οργάνωση FETO

Η μακριά λίστα με τους επικηρυγμένους από την Τουρκία, πριν τον Enes Kanter Γκιουλέν © Chris Post / AP

Ο θρησκευτικός ηγέτης με τις νεο-οθωμανικές τάσεις είχε καταφέρει να στήσει ένα τεράστιο δίκτυο από γυμνάσια, κολλέγια και φοιτητικούς ξενώνες αποκτώντας στην πορεία εκατομμύρια οπαδούς. Αρχικά, υπήρξε ο μεγαλύτερος πολιτικός σύμμαχος του Recep Tayyip Erdogan. Στην πορεία, όμως, μετατράπηκσε στον απόλυτο εχθρό – ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Από τότε μέχρι σήμερα, η λέξη «γκιουλενιστής» ισοδυναμεί με τη λέξη τρομοκράτης για τον Τούρκο Πρόεδρο. Έτσι, έχει προσπαθήσει ξανά και ξανά να εξαλείψει τους πολιτικούς θύλακες του πρώην συμμάχου του, «καθαρίζοντας» στην πορεία τον στρατό, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη από οπαδούς του.

Για τουρκικό καθεστώς, οι γκιουλενιστές αποτελούν μέλη αυτού που το ίδιο ονομάζει πια ως FETO (Fetullah Terrorist Organization). Η στάση του απέναντι σε αυτό είναι ξεκάθαρη: πληρώνει όσο-όσο για να τελειώνει για πάντα με αυτό.

Έτσι, το 2020 είχε επικηρύξει 339 μέλη του FETO έναντι 86,4 (!) εκ. δολαρίων. Ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη αλλά και ο ίδιος ο Fethullah Gülen, o οποίος εδώ και αρκετά χρόνια ζει στις ΗΠΑ.