Eurokinissi
VIRAL

Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του φοιτητή Αλέξη Τσίπρα το αρχαίο 1995

Με αφορμή τα γενέθλια του πρώην πρωθυπουργού, επιστρέφουμε σε μια εποχή που φαντάζει σήμερα μακρινή. Όταν έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση, ως φοιτητής του Πολυτεχνείου με συμμετοχή στις πανεπιστημιακές εκλογές.

Το video με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε νεανική εκπομπή του 1995 έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού λόγω της εμφάνισής του, που δεν θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή πολιτική ‘κοψιά’ του. Αλήθεια, πέρα από την εμφάνιση, τι έλεγε τότε ο νεαρός Αλέξης Τσίπρας;

Μια αναδρομή στο παρελθόν

  • Αλέξης Τσίπρας 2020: Επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αλέξης Τσίπρας 2015: Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
  • Αλέξης Τσίπρας 1995: Φοιτητής Πολυτεχνείου.

Από το 10.22 του video, o Αλέξης Τσίπρας, δίπλα στην επίσης φοιτήτρια της Παντείου, Αγγελική Παπάζογλου, αναφέρεται στην έννοια των αυτόνομων φοιτητικών παρατάξεων και στο κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν αυτό το στοιχείο της αυτονομίας μετεκλογικά ή να προκύψουν συνεργασίες και συνενώσεις μεταξύ τους. Στηλιτεύει τους αρχισυνδικαλιστές, τους ανθρώπους των κομμάτων που προσπαθούν να παρακινήσουν τους φοιτητές να ψηφίσουν, χωρίς όμως να οι ίδιοι οι φοιτητές να εμφανίζονται, να παίρνουν πρωτοβουλία για το μέλλον τους.

Ατενίζοντας το μέλλον μακριά από τον πολιτικό κυνισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει με τρόπο γλαφυρό την αποχή, ως την επικρατούσα δύναμη των φοιτητικών εκλογών, ως μια συνείδηση πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει μέσα από αυτές. Λέει: “Όταν οι νέοι άνθρωποι δεν πιστεύουν πως μπορούν να κερδίσουν κάτι μέσα από συλλογικές διαδικασίες, αυτό πάει γενικότερα την κοινωνία μας πίσω. Στρεφόμαστε σε ατομικές λύσεις, η συλλογικότητα δεν είναι μια αξία που μπορεί να συγκινήσει αρκετούς από εμάς”, εξηγώντας πως όλα αυτά ξεκινούν από εμβληματικές μορφές συνδικαλισμού που κάποτε συγκινούσαν τους νέους στα αμφιθέατρα και σήμερα (σ.σ. 1995) φορούν το κουστούμι του βουλευτή και αγορεύουν υπέρ κομματικών παρατάξεων και κυβερνήσεων.

Το κυνικό Τώρα

Διαβάζουμε στο News247.gr πως ο Αλεξης Τσίπρας το 1999 εξελέγη γραμματέας της Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας του Συνασπισμού και διατήρησε τη θέση αυτή έως το τρίτο συνέδριό της, το Μάρτιο του 2003. Από τη θέση αυτή συνετέλεσε σε Κοινωνικού Φόρουμ και έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ‘ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση’. Το 2001 ταξίδεψε στην Ιταλία για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις εναντίον της συνόδου κορυφής των G8 στη Γένοβα. Ήταν ένα από τα 135 στελέχη του Συνασπισμού που θεωρήθηκαν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων και στα οποία απαγορεύτηκε η αποβίβαση στο λιμάνι της Ανκόνα, με αποτέλεσμα να οργανώσουν επιτόπια ολοήμερη διαμαρτυρία εμποδίζοντας την αναχώρηση του καραβιού έως ότου επενέβη η αστυνομία

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές, εξελέγη επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, πρωθυπουργός, κέρδισε δυο εκλογικές διαδικασίες στην πιο τεταμένη εποχή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Ενεργοποίησε μια συλλογική διαδικασία, ένα δημοψήφισμα, ακολουθώντας τον ηθικό δρόμο της πολιτικής στον οποίο πίστευε, με το τελικό αποτέλεσμα να λαμβάνει πολλές, κυνικές, διφορούμενος εκδοχές και ερμηνείες. Το σίγουρο είναι πως οι πολιτικές τοποθετήσεις που τον όρισαν από την φοιτητική του πορεία, έγιναν το φιτίλι μιας προσπάθειας για μια νέα αλλαγή, ένα νέο κόσμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε το άχαρο γιλέκο του παραπάνω video, κούρεψε το μούσι που θύμιζε Barry White και έβαλε μπρος μια συνειδητοποιημένη προσπάθεια να κομίσει μια νέα πολιτική σκέψη, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αν το κατάφερε, αυτή είναι μια συζήτηση που παραμένει σε εξέλιξη, έχοντας προσκρούσει στο κυνικό Σήμερα της οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού.