AP Photo Matt Rourke
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Joe Biden ή Bernie Sanders: Τι μας δείχνει η χθεσινή Super Tuesday

H έκπληξη του Joe Biden στο Texas, η νίκη του Bernie στην Πολιτεία με τους περισσότερους εκλέκτορες και όσα μας έδειξαν οι χθεσινές εκλογικές διαδικασίες.

Όταν ξεκίναγε η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, όλοι μίλαγαν για ένα μεγάλο φαβορί, τον Joe Biden. Ο ρόλος του τελευταίου είχε μια λογική περασμένων μεγαλείων. Αφού δεν μπορούμε να έχουμε τον Obama, ας βάλουμε τον Αντιπρόεδρό του. Αφού δεν μπορούμε να έχουμε το Faulty Towers, ας έχουμε το ‘Κορίτσια, ο Μάρκουλης’. Η λογική που καθιστούσε τον Biden το μεγάλο φοβορί ήταν η εξής μια: Θα είχε μαζί του όλο το κατεστημένο των Δημοκρατικών.

Με την πορεία και τις πρώτες εκλογικές διαδικασίες, άρχισε να διαφαίνεται ένα κάπως διαφορετικό σκηνικό. Mετά το κάζο για τους Δημοκρατικούς στην Iowa, ήρθε το New Hamsphire, και η Nevada. Ο Bernie Sanders έδειχνε να έχει το momentum, την ώρα που ο Biden βυθιζόταν ανάμεσα σε συνυποψηφίους που λίγο πολύ έλεγαν τα ίδια με εκείνον. Η Super Tuesday χθες όμως ήρθε, για να επαναφέρει την τάξη ως προς τα φαβορί.

Ο Bernie μπορεί να πήρε με άνεση την California που έχει και τους περισσότερους εκλέκτορες. Ωστόσο, ο Biden πήρε μερικές σημαντικές νίκες σε Minessota, Massachusetts και κάνοντας την έκπληξη στο Texas (έστω και με μικρή διαφορά). Σημείο κλειδί γι’αυτές τις αλλαγές υπήρξε προφανώς η αποχώρηση ενός υποψηφίου που υπήρξε ρυθμιστικός παράγοντας. O Βuttigieg αποσύρθηκε δηλώνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του στο Joe Biden.

Πιο συγκεκριμένα, ο Joe Biden κέρδισε τις Alabama, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas και Virginia. Από την άλλη, ο Bernie Sanders κέρδισε τις California, Colorado, Utah και, φυσικά, το Vermont. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχει μια πολύ αμφίρροπη κατάσταση στο Maine. Σε κάθε περίπτωση, ο Joe Biden προηγείται με 453 εκλέκτορες έναντι των 382 του Bernie Sanders. Ένα αποτέλεσμα που βγάζει μεν φαβορί τον πρώτο χωρίς βέβαια να έχει κλειδώσει απολύτως τίποτα.

Την επόμενη Τρίτη, 10 Μαρτίου, είναι η σειρά του Michigan, της Washington, του Missouri, του Mississippi, του Idaho και της North Dakota. Στην πιο σημαντική περίπτωση από αυτές, το Michigan, oι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Biden με ένα σταθερό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Πάντως για να αποκτήσουμε μια πιο σαφή εικόνα για το πού πάνε τα primaries των Δημοκρατικών, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 17. Tότε είναι που θα έχουμε Florida, Illinios, Ohio και Arizona βγάζοντας συνολικά 577 εκλέκτορες.

Eίναι προφανές ότι, όπως και το 2016, έτσι και τώρα, το ιδιαίτερα ριζοσπαστικό (για αμερικανικά πρότυπα μιλώντας) πρόγραμμα του Bernie Sanders έχει τρομάξει πρώτα από όλους το ίδιο του το κόμμα. Οι Δημοκρατικοί μοιάζουν σαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες εκλογής του. To τι θα συμβεί αργότερα, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την υποψηφιότητα Donald Trump φαντάζαι σαν να είναι κάτι προς στιγμήν δευτερεύον.

Ο Joe Biden κατάφερε αυτό που ήθελε και το κατάφερε νωρίς. Να γίνει η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, μια μάχη για δύο. Ο Michael Bloomberg, παρότι ξόδεψε 600 εκατομμύρια δολάρια για διαφήμιση, φαίνεται ότι δεν έπεισε κανέναν. H υποψηφιότητα της Elizabeth Warren έχασε πολύ από την ορμή που είχε στην αφετηρία της όλης διαδικασίας. Ο Biden ξεχώρισε με τη νίκη του στη Νότια Καρολίνα. Φάνηκε ως ο μόνος κεντρώος υποψήφιος που έπεισε τα εκλογικά σώματα των Αφρο-Αμερικανών.

Το γεγονός ότι ο Biden πήρε ένα μικρό προβάδισμα δεν είναι τόσο αυτό που τον καθιστά φαβορί. Το σημαντικότερο είναι ο τρόπος που κατάφερε να επικρατήσει. Nα ανατρέψει μια κατάσταση που μέχρι πριν λίγο καιρό έδειχνε μην αναστρέψιμη για τον ίδιο. Από την άλλη, το πόσο ικανός θα είναι να αντεπεξέλθει σε μια μάχη με τον Donald Trump είναι κάτι διαφορετικό. Η λογική λέει ότι μια ακόμα συστημική υποψηφιότητα ενός βετεράνου πολιτικού, αγαπημένου στο κατεστημένο των Δημοκρατικών, δεν θα μπορέσει να συναγωνιστεί την αλλοπρόσαλλη αλλά εντυπωσιακή ως προς το show της ακροδεξιά ρητορική του Trump. Κανείς όμως δεν λέει να μάθει από τα λάθη του.