ΚΑ.ΤΣΑ.ΡΙ.ΔΕΣ ενωμένες, ποτέ νικημένες – Το κόμμα που απειλεί να ταράξει την πολιτική σκηνή της Ινδίας
Το ινδικό κίνημα νέων, Cockroach Janta Party εξελίσσεται σε μία από τις πιο απρόσμενες προκλήσεις για την κυβέρνηση Modi της Ινδίας.
- 8 ΙΟΥΝ 2026
Αρχικά, συγχαρητήρια για το ότι πάτησες τον σύνδεσμο του άρθρου, παρά τους δυσάρεστους συνειρμούς που ενδεχομένως να σου προκάλεσε η λέξη που βρίσκεται στον τίτλο. Είμαστε όμως εδώ για να προσπαθήσουμε να δώσουμε σε αυτό το καθόλου συμπαθητικό έντομο έναν διαφορετικό συμβολισμό.
Οι κατσαρίδες αν κάτι είναι, είναι ανθεκτικές. Καμία χημική ουσία δεν τις αγγίζει πια, αντέχουν μεγάλα επίπεδα ραδιενέργειας και μπορούν να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή, καθώς μέσω των κυττάρων τους αποθηκεύουν τροφή την οποία καταναλώνουν ως άζωτο. Έτσι, βάσει όλων αυτών και άλλων τόσων, δεν άργησε να κυκλοφορήσει ο αστικός μύθος, σύμφωνα με τον οποίο οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και μιας πυρηνικής καταστροφής.
Ίσως τελικά να μην πρόκειται και τόσο πολύ για μύθο, αλλά για μια ιδιότητα που η πολιτική ελίτ της Ινδίας ξέχασε να λάβει υπόψιν της προτού αποφασίσει να ανοίξει μέτωπο με τη νεολαία της χώρας.
Χιλιάδες νέοι Ινδοί πολίτες, millenials και εκπρόσωποι της GenZ γενιάς κατέκλυσαν τους δρόμους του Δελχί φορώντας μάσκες που απεικόνιζαν κατσαρίδες, στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία του κόμματος Cockroach Janta Party (CJP), ενός κινήματος που ξεκίνησε ως διαδικτυακό αστείο και γρήγορα εξελίχθηκε σε μία από τις πιο απροσδόκητες προκλήσεις για την αδάμαστη εξουσία της δεξιάς κυβέρνησης του Narendra Modi.
Πολλοί από τους διαδηλωτές που έδωσαν το παρών στο κάλεσμα πολλοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι μια κινητοποίηση με πρωτοστάτες τους νέους, παρόμοια με τα κινήματα που ανέτρεψαν κυβερνήσεις στις γειτονικές χώρες του Νεπάλ και της Σρι Λάνκα, θα μπορούσε να κερδίζει έδαφος στην Ινδία.
«Οι νέοι αυτής της χώρας δεν θα φοβούνται πλέον, θα αγωνιστούν», δήλωσε ο ιδρυτής του CJP, Abhijeet Dipke, ο οποίος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ζούσε μια ήσυχη ζωή στις ΗΠΑ ως Ινδός απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
«Για την κυβέρνηση, μπορεί να είμαστε απλά έντομα, αλλά είμαστε ζωντανοί και ικανοί να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας».
Πώς ξεκίνησαν όλα και γιατί κατσαρίδες
Η οργή που αισθάνθηκε ο Dipke στο άκουσμα των σχολίων του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας, ο οποίος είχε συγκρίνει τους άνεργους νέους της χώρας με «παράσιτα» και «κατσαρίδες» κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, έκανε το χέρι του να τρέμει και σε μία στιγμή παρόρμησης απηύθυνε ένα κάλεσμα στα social media, ρωτώντας: «Τι θα γινόταν αν όλες οι κατσαρίδες ενωθούν;»
Η τεράστια ανταπόκριση τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι είχε μόλις χτυπήσει φλέβα. Έφτιαξε ένα site και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα σατιρικό κόμμα με το όνομα Cockroach Janta, μια ειρωνική αναφορά στο κυβερνών κόμμα, το Bharatiya Janta Party (BJP), συνοδευόμενο από ένα καυστικό μανιφέστο και το σύνθημα «ένα πολιτικό κόμμα για τους ανθρώπους που το σύστημα ξέχασε να μετρήσει».
Μέσα σε δύο εβδομάδες, η σελίδα του CJP στο Instagram είχε ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια ακόλουθους, ξεπερνώντας κατά πολύ το BJP. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση Modi, γνωστή για τη μηδενική ανοχή της, προσπάθησε να αποκλείσει τον λογαριασμό του στο X για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αν και αρχικά ξεκίνησε έχοντας σατιρικό χαρακτήρα, το CJP έγινε η φωνή της νεολαίας κυρίως όσον αφορά τις απογοητεύσεις τους για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βρίσκεται σε κρίση και μια αγορά εργασίας που τους απογοητεύει συστηματικά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 40% των αποφοίτων της Ινδίας κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.
«Εμείς είμαστε το μέλλον αυτής της χώρας και έχουν το θράσος να μας αποκαλούν κατσαρίδες», δήλωσε η 26χρονη Mehima Fatima, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Δελχί. «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τι έχει συμβεί στην εκπαίδευση αυτής της χώρας. Ελπίζω αυτό να είναι η αρχή της αντίστασης», δήλωσε.
Η άνοδος του CJP έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής για τον «τοξικό» κλάδο των εξετάσεων στην Ινδία και τις επιπτώσεις του στη νεολαία της χώρας. Σήμερα, στην Ινδία δαπανώνται περισσότερα χρήματα για ιδιωτικά μαθήματα από ό,τι για ολόκληρο τον κρατικό προϋπολογισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους γονείς να βυθίζονται συχνά σε δυσβάστακτα χρέη προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τις πολυπόθητες θέσεις στις σχολές ιατρικής και μηχανικής ή να τους εξασφαλίσουν προσοδοφόρες θέσεις στο δημόσιο. Η πίεση που ασκείται στους φοιτητές να πετύχουν έχει συνδεθεί μάλιστα και με τον αυξανόμενο αριθμό αυτοκτονιών.
Ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών στη μαζική συγκέντρωση του Σαββάτου ήταν η παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Dharmendra Pradhan, τον οποίο πολλοί θεωρούν υπεύθυνο για τα διαδοχικά σκάνδαλα στην εκπαίδευση.
«Βρισκόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», δήλωσε η 30χρονη Ratna Singh, η οποία κρατούσε ένα τριαντάφυλλο και ένα αντίγραφο του Συντάγματος, τα οποία οι διαδηλωτές είχαν λάβει οδηγίες να φέρουν στη διαδήλωση για να δείξουν ότι ήρθαν ειρηνικά.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από όσους βγήκαν στους δρόμους και αυτοαποκαλούνται περήφανα «κατσαρίδες» αναγνώρισαν επίσης ότι το κίνημα ήταν μια μάχη τύπου Δαβίδ εναντίον Γολιάθ. Υπό την ηγεσία του Modi, το BJP έχει συγκεντρώσει πρωτοφανή εξουσία στην κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη, ενώ το κράτος επιτίθεται συστηματικά σε πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές.
Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος το Σάββατο, ο Dipke δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να θυσιάσει την ελευθερία του για το κίνημα: «Μετατρέψαμε το αστείο σε επανάσταση».
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.