2016, Ng Han Guan/Associated Press
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πλανήτης τρέμει την επερχόμενη κατάρρευση της Evergrande

Μέσα σε κάποια χρόνια, ο κινεζικός κολοσσός συγκέντρωσε χρέος 300 δισ. δολαρίων. Τώρα, αδυνατεί να ανταποκριθεί και η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι πια στο τραπέζι.

Ήταν το 1996, όταν ο επιχειρηματίας Hui Ka Yan ίδρυσε την Evergrande, παλαιότερα γνωστή ως Hengda Group, στην πόλη Guangzhou της νότιας Κίνας. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή τρέχει περισσότερα από 1300 projects σε περισσότερες από 280 πόλεις στην Κίνα. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά μάλιστα σταμάτησε να είναι αποκλειστικά κατασκευαστική. Τουλάχιστον με τη στενή έννοια του όρου.

 

Η επιχειρηματική της δραστηριότητα ξεκίνησε από το management και έφτανε μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή ακόμα και την παραγωγή έτοιμου φαγητού και ποτών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε αυτήν ανήκει η μάλλον σημαντικότερη ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας, η Guangzhou FC.

Η εταιρεία άρχισε να επεκτείνεται πολύ γρήγορα για κάποια χρόνια με απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτεί το boom της κινεζικής οικονομίας.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν τελικά να φορτωθεί ένα γιγαντιαίο χρέος του ύψους των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου το 2% του ΑΕΠ της Κίνας) που με τις παρούσες συνθήκες μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο να αποπληρωθεί. Η μετοχή της δείχνει να καταρρέει κάθε μέρα που περνάει.

H κατάρρευση της μετοχής της Evergrande Η κατάρρευση της μετοχής της Evergrande από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. / Yahoo Finance
Η κατάρρευση της μετοχής της Evergrande από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

Η ίδια η εταιρεία ούτως ή άλλως δυσκολεύεται να ξεπληρώσει τους προμηθευτές της και προειδοποίησε τους επενδυτές δύο φορές ότι υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας τις επόμενες ημέρες.

Γιατί ανησυχούν τόσο πολύ οι αγορές

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν 3 λόγοι που πρέπει να μας απασχολεί το τι θα συμβεί με την Evergrande. Πρώτα από όλα, πολλοί είναι αυτοί που αγόρασαν ιδιοκτησίες από την εταιρεία ακόμα και πριν καν ξεκινήσουν να χτίζονται. Έχουν πληρώσει ήδη αρκετά μεγάλα ποσά και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να χάσουν αυτά τα χρήματα.

Δεύτερον, υπάρχει επιπλέον μία σειρά από άλλες μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται με την Evergrande. Η πιθανότητα κλεισίματος της θα τους αφαιρέσει πολύ σημαντικά έσοδα με κίνδυνο να οδηγηθούν και εκείνες με τη σειρά τους σε χρεοκοπία. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση τελικά ενδέχεται να χτυπήσει την ίδια την Κίνα με άγνωστα αλλά μάλλον τρομακτικά αποτελέσματα για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

Ούτως ή άλλως, η εταιρεία αυτή βρίσκεται παντού. Τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες marketing, real estate ακόμα και τηλεοράσεις ή οθόνες υπολογιστών. Προβλήματα μπορούν να προκύψουν ακόμα και στα νοικοκυριά.

Eίναι η Evergrande πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει;

Αυτή η τόσο σοβαρή πιθανότητα κατάρρευσης μίας τόσο σημαντικής εταιρείας μπορεί να σημάνει ότι το Πεκίνο θα παρέμβει σε μία προσπάθεια να σώσει την παρτίδα τελευταία στιγμή. Η αλήθεια είναι πως βλέποντάς το με λογική κόστους-οφέλους, η παρέμβαση, ακόμα και αν αυτή σημάνει μία πολύ μεγάλη ένεση ρευστότητας που θα αφαιρέσει χρήματα από τον προϋπολογισμό, μοιάζει το λιγότερο κακό σενάριο. Κατά βάση γιατί δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εφοδιαστική αλυσίδα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η Evergrande ανέλαβε 3500 κατασκευαστικά projects. 2012, Alexander F. Yuan/ Associated Press

Προφανώς, βέβαια, αυτή η τακτική θα έφερνε αντιδράσεις εντός Κίνας. Δημοσιογράφοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν τεθεί εναντίον της κρατικής παρέμβασης με τη λογική ότι η Evergrande θα πρέπει τελικά να λύσει μόνη της τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό πέραν του γνωστού φορτώματος χρεών στις πλάτες όσων δεν φταίνε σε τίποτα, ενώ θα έδινε και ένα πολύ κακό παράδειγμα.

Όπως και να έχει, οι επόμενες μέρες μοιάζουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Η πιθανή κατάρρευση της Evergrande ξυπνάει εφιάλτες μίας επανάληψης της αντίστοιχης κατάρρευσης της Lehman Brothers με τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά σε μία παγκόσμια οικονομία που δείχνει να πατάει ήδη σε τεντωμένο σκοινί.