© Sooc
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι στιγμές που κρατάμε από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Τα προγνωστικά ανατράπηκαν με τον Στέφανο Κασσελάκη να κερδίζει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο των εκλογών για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη δυνατή στιγμή της χθεσινής αναμέτρησης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC/EUROKINISSI

Μέσα στους λιμούς και τους καταποντισμούς, μέσα στο πρωτοφανές σοκ της χώρας από τις πυρκαγιές που απανθράκωσαν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα αυτό το καλοκαίρι, μέσα στη γενικότερη αγωνία για την ασταμάτητη ακρίβεια, για τα ενοίκια και το μέλλον των εργαζομένων, όπως διαφαίνεται από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να μείνει άλλο ακέφαλη.

Όπως είναι γνωστό, τα τραγικά γεγονότα με την κακοκαιρία Daniel είχαν αναβάλει για λίγες μέρες τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπήρχε άλλο περιθώριο για καθυστερήσεις – ήταν πια επείγουσα ανάγκη να βρεθεί ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, το πρόσωπο εκείνο που θα ενώσει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων, το πρόσωπο που θα επαναφέρει την ελπίδα, την πυγμή, το όραμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω το απογοητευτικό αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου.

Και το πρόσωπο αυτό, όπως αποτυπώθηκε με το προβάδισμα από τις κάλπες στον πρώτο γύρο εκλογών την Κυριακή (17/9), ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν επιβεβαιώθηκαν δηλαδή τα προγνωστικά που ήθελαν την Έφη Αχτσιόγλου στην πρώτη θέση, με την καταμέτρηση να καταλήγει για λογαριασμό της στο ποσοστό του 36,21%, έναντι του 45,47% που συγκέντρωσε ο Κασσελάκης, ενώ ακολούθησαν Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος με ποσοστά περίπου στο 8,5% και τελευταίος σε προτίμηση για τη θέση του νέου αρχηγού βγήκε ο Στέφανος Τζουμάκας (1,28%).

Χαμηλά η μπάλα από Αλέξη Τσίπρα που ψήφισε στην Πλάκα. Την περιοχή.
Δημοσιογράφοι βγαίνουν σε απευθείας σύνδεση από Κουμουνδούρου, «απέναντι» στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός.

Τι σημαίνει αυτή η ανατροπή για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ; Τι σημαίνει για την ταυτότητα και την πολιτική σκέψη των ψηφοφόρων η τολμηρή επιλογή ενός προσώπου που έσκασε στο προσκήνιο με τη μορφή του διάττοντος αστέρα, λίγες εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές εκλογές; Πώς εξηγείται τελικά αυτό το κύμα;

Είναι το γόητρο που εκπέμπει η φυσιογνωμία Κασσελάκη; Το γόητρο ενός νέου και φωτογενούς ανθρώπου που επειδή δεν έχει εμπλακεί παλιότερα στην πολιτική εκλαμβάνεται τελικά ως κάτι διαφορετικό και ρηξικέλευθο; Που θα ταράξει τα νερά; Εξηγείται μήπως από τα παχυλά ποσά που δαπάνησε για προώθηση στα social media και την «κακή» διαφήμιση που του έκαναν τα media τις τελευταίες εβδομάδες; Ή είναι απλά θέμα επικοινωνιακού ταλέντου;

Πριν ποντάρουμε στην αιτία για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ας μείνουμε λίγο στα λόγια του εκλογικού αναλυτή Ανδρέα Δρυμιώτη, που τοποθετήθηκε στην ΕΡΤ λίγο πριν την ανακοίνωση των ποσοστών και στάθηκε τουλάχιστον προφητικός: «Με τόσο μεγάλη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων, για τους οποίους δεν ξέρει κανείς από πού προέρχονται, είναι αδύνατο να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών».

Ψηφίζουμε για να «αλλάξουμε πορεία», δήλωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, Βγήκε τελευταίος.
Ασορτί με το κόκκινο του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου.
Η αμήχανη στιγμή που διαψεύδονται τα προγνωστικά.
«Η συμμετοχή μέχρι στιγμής ξεπερνάει κάθε προσδοκία», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ: Στις κάλπες αυτής της Κυριακής προσήλθαν πάνω από 147.000 άτομα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι του εξωτερικού), σε σημείο που περίπου 60 εκλογικά κέντρα αναγκάστηκαν να παρατείνουν το ωράριο για να εξυπηρετηθούν οι ουρές. Και 40.000 εξ αυτών, δηλαδή πάνω από το 1/4, ήταν μέλη καινούργια, άτομα τα οποία εγγράφηκαν εκείνη τη στιγμή. Η μαζική –για τα δεδομένα– προσέλευση του κόσμου χαιρετίστηκε με αισιοδοξία και από τους πέντε υποψηφίους, αλλά το χαμόγελο πάγωσε όταν φάνηκε σε ποσοστό η επιλογή τους.

Πάγωσε σε όλους, πέραν του νικητή φυσικά, του Στέφανου Κασσελάκη, που παρέμεινε ακαταμάχητα λαμπερός από την αρχή ως το τέλος, μέχρι και τη στιγμή που παραλάμβανε –όλως τυχαίως ο ίδιος– τις πίτσες από το delivery που είχαν παραγγείλει στο πολιτικό του γραφείο.

Μένει μια εβδομάδα μέχρι τον δεύτερο γύρο και τις εκλογές που θα αναδείξουν την κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλλον, στο starter pack της αρχηγίας ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοτοσυκλέτα – δεν εξηγείται αλλιώς.
Αγαπημένη χειρονομία του Στέφανου Κασσελάκη με υψηλό συμβολισμό: δεξί χέρι – αριστερή καρδιά.
Άκυρο, είναι μάλλον η πόζα του όταν τον απαθανατίζουν οι κάμερες.
Εκτός από τη στιγμή που έρχονται οι πίτσες. Τότε μυρίζεται το viral και το διεκδικεί.