ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Ποιο είναι το κόμμα ΝΙΚΗ που βρίσκεται στο κατώφλι της Βουλής

Αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» και σύμφωνα με το exit poll, καταγράφει τα ίδια ποσοστά με το ΜεΡΑ25 και την Πλεύση Ελευθερίας.

Εκτός από την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας (37,5-41,5%) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ (23,5-27,5%), το κοινό exit poll των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας στο 100% της ενσωμάτωσης, αποκάλυψε το κόμμα-έκπληξη της κάλπης.

Πρόκειται για τη ΝΙΚΗ, που καταγράφει τα ίδια ποσοστά (2,5-3,5%) με το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και βρίσκεται στο κατώφλι της Βουλής.

Με έτος ίδρυσης το 2019, έδρα τη Θεσσαλονίκη και επικεφαλής τον δάσκαλο, θεολόγο και συγγραφέα, Δημήτρη Νατσιό, ο οποίος αρθρογραφεί για εθνικά και θρησκευτικά θέματα, η ΝΙΚΗ αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα».

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, περιγράφεται ως «μία γνήσια πατριωτική φωνή, που προέρχεται από τον απλό ελληνικό λαό, αφού στις τάξεις της δεν δέχεται ως μέλη πρώην βουλευτές ή κυβερνητικούς οποιασδήποτε απόχρωσης. Βασίζεται σε ξεκάθαρες αξίες της Ρωμιοσύνης, χωρίς “δεξιές” κι “αριστερές” παρωπίδες ή γενικόλογους “πατριωτισμούς” αμφίβολων ηθικών αξιών, κρατώντας αποστάσεις από κύκλους ιδεών ασυμβίβαστων με τις χριστιανικές ηθικές αξίες».

Έχει ως κεντρικό σύνθημα το «Με σκοπό τη ΝΙΚΗ του Ελληνισμού και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας» και τον στίχο του Σεφέρη «Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό».

Το κόμμα επίσης διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, αλλά και μονές του Αγίου Ορους, ενώ παράλληλα δεν κρύβει τις φιλορωσικές του θέσεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που το αποκαλούν «τη νέα Χρυσή Αυγή», καθώς ήρθε στην επιφάνεια λόγω του αποκλεισμού του κόμματος του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Ο Δημήτρης Νάτσιος ωστόσο απέρριψε κάθε σύνδεση τόσο με την Χρυσή Αυγή, όσο και τον Ηλία Κασιδιάρη, επισημαίνοντας ότι «η πλειοψηφία των υποστηρικτών της κίνησής του είναι πολίτες που μέχρι σήμερα απέχουν συνειδητά από την κάλπη: «Πρόσωπα με άποψη, πολιτικοποιημένα, που όμως έχουν πλήρως απογοητευτεί με όλο το πολιτικό φάσμα εντός και εκτός Βουλής. Αναζητούν κάτι εντελώς διαφορετικό. Γι’ αυτό το πολύ απαιτητικό κοινό η Νίκη αποτελεί πηγή βάσιμης ελπίδας, αφού δεν δέχεται στις τάξεις της κανέναν πολιτικό που να έχει ήδη θητεύσει σε Βουλή ή κυβέρνηση, ανεξαρτήτως προέλευσης».

Μεταξύ των 260 υποψηφίων βουλευτών που είχε στα ψηφοδέλτιά του στις εθνικές εκλογές 2023, εντοπίζεται και η ανιψιά του Αγίου Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου, στην εκλογική Περιφέρεια των Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα ΝΙΚΗ κατήγγειλε ελλείψεις ψηφοδελτίων του σε εκλογικά τμήματα. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση «ενώ έχει εφοδιάσει την Περιφέρεια Αττικής με  πλήθος δεσμίδων ψηφοδελτίων υπερ-επαρκές για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων των Εκλ. Περιφερειών Αττικής, εν τούτοις λείπουν εντελώς ή υπάρχουν σε ελάχιστες ποσότητες ψηφοδέλτια της ΝΙΚΗΣ σε πλήθος εκλογικών τμημάτων ορισμένων δήμων όπως Καλλιθέας (848-855, 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, Σαπφούς, Σιβιτανίδειος) Βύρωνα (3ο Γυμνάσιο εκλογικά τμήματα 39, 40, 41, Σχολικό συγκρότημα Ταταουλων, 81, 74, 26, 63, 71, 7ο και 8ο Σχολείο Βύρωνα όλο, 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα όλο), Νέα Πεντέλη, Κάλαμο, Κηφισιά».