AP Photos
PROFILE

Ποιος είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ‘εχθρός’ του Πούτιν που δηλητηριάστηκε

Ο δικηγόρος που μπαινοβγαίνει στη φυλακή εξαιτίας της δράσης του και σήμερα δίνει μάχη για τη ζωή του.

Από το πρωί η είδηση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι κάνει τον γύρο του κόσμου, φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών sites. Ο άτυπος ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας μεταφέρθηκε με φριχτούς πόνους στο νοσοκομείο και αυτήν την ώρα δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική. Οι πρώτες πληροφορίες ρίχνουν το φταίξιμο σε ένα “περίεργο” τσάι, το οποίο “απόλαυσε” εν πτήσει και τα σενάρια για τυχόν απόπειρα δολοφονίας δίνουν και παίρνουν.

Ποιος είναι όμως ο 44χρονος δικηγόρος και ακτιβιστής; Γιατί θεωρείται ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της κυβέρνησης Πούτιν;

Ο δικηγόρος που μετατράπηκε σε μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε πρώτη φορά αίσθηση το 2008. Ήταν η χρονιά που μέσα από το blog του αποκάλυψε αθέμιτες πρακτικές και σχέσεις μεταξύ των Ρώσων πολιτικών και των μεγάλων κρατικών εταιρειών της χώρας. Οι αποκαλύψεις του οδήγησαν και σε κάτι πρωτόγνωρο για τη δημοκρατία της Ρωσίας: σε παραιτήσεις πολιτικών.

Το 2011, ξεκίνησαν και οι περιπέτειές του με τη δικαιοσύνη. Εκείνη τη χρονιά ο Ναβάλι συνελήφθη για πρώτη φορά και πέρασε 15 μέρες στη φυλακή εξαιτίας του πρωταγωνιστικού του ρόλου σε διαδήλωση έξω από την Κρατική Δούμα στη Μόσχα. Η νίκη του Πούτιν στις κοινοβουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, στιγματίστηκε από τις κατηγορίες για νοθεία, καταγγελίες που μοιράστηκαν από δεκάδες διαδηλωτές στα social media.

ναβαλνι αλεξει δηλητηριαση πουτιν

Με την απελευθέρωσή του, ο Ναβάλι δεσμεύθηκε να καταβάλει “εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες” για να συνεχιστεί η δράση του κινήματος διαμαρτυρίας.

Μετά την επανεκλογή του στον Προεδρικό θώκο, ο Πούτιν διέταξε την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας να ξεκινήσει ποινική έρευνα για το παρελθόν του Ναβάλι. Έτσι, την επόμενη χρονιά ο ανερχόμενος πολιτικός, κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε ξανά, αυτή τη φορά σε πέντε χρόνια φυλάκισης, για φερόμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων από μία κρατική ξυλουργική εταιρεία στην πόλη Κίροφ. Δεν πέρασε όμως πάνω από μία μέρα στη φυλακή, εν αναμονή της επιβεβαίωσης της ποινής από ανώτερο δικαστήριο. Αργότερα η ποινή του ανεστάλη.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας και το 27% των ψήφων που κέρδισε προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Βγήκε δεύτερος μετά τον τότε δήμαρχο -και εκλεκτό του Πούτιν- Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Ναβάλνι και πάλι έκανε λόγο για νοθεία στο αποτέλεσμα των εκλογών.

ναβαλνι αλεξει δηλητηριαση πουτιν

Οι συνεχείς κατηγορίες που εκτόξευε εναντίον του Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε ως ‘φυσικό’ -για εκείνη τη χώρα- επακόλουθο να αποκλειστεί από την τηλεόραση. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Βρήκε διέξοδο στα social media, άρχισε να δημοσιεύει εκεί τα μηνύματα και τις καταγγελίες του, συνήθως με βίντεο. Το ταλέντο του στην επικοινωνία και το καυστικό του χιούμορ εναντίον ακόμη και των ψηφοφόρων του Πούτιν, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα φανατικών υποστηρικτών του.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ως ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της εκστρατείας του για τη ρωσική προεδρία για τον Μάρτιο του 2018. Ωστόσο, οι επανειλημμένες κατηγορίες για διαφθορά, πίσω απ’ τις οποίες οι υποστηρικτές του λένε ότι κρύβονται πολιτικά κίνητρα, τελικά τον εμπόδισαν. Η εγγραφή του αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017 και την ίδια τύχη είχε και η έφεση του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας.

Δεν θα καταφέρει να κατεβεί για Πρόεδρος.

“Γνωρίζω καλά ότι η απόφαση του δικαστηρίου έχει ως μοναδικό στόχο να δυσχεράνει το πολιτικό μου έργο, όχι μόνο το δικό μου αλλά και των άλλων ανεξάρτητων πολιτικών και ακτιβιστών”, θα δηλώσει. “Μία ακόμη πράξη εκφοβισμού, όμως, δεν θα επηρεάσει και δεν θα πείσει την πλειοψηφία του κοινού. Κάποιοι ίσως σταθούν και σκεφτούν τι γίνεται σήμερα στη χώρα μας. Και αυτό θα είναι αρκετό για μένα”.

Την ίδια χρονιά, το 2016, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει το δικαίωμα του Ναβάλνι σε δίκαιη δίκη στην υπόθεση Κίροφ.

Τον Φεβρουάριο του 2017, οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που ξέσπασαν σε δεκάδες ρωσικές πόλεις οδήγησαν στη σύλληψη περισσότερων από 1.000 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ναβάλι. Βλέπεις, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τη δημοσίευση μίας έκθεσης από τον ίδιο, όπου κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για παράνομο πλουτισμό, αποδίδοντάς του μια περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεκαπέντε ημέρες ημέρες αργότερα, αφέθηκε ξανά ελεύθερος.

ναβαλνι αλεξει δηλητηριαση πουτιν AP Photos

Ο Navalny δέχτηκε επίθεση το 2017 τη στιγμή που έβγαινε απ’ το γραφείο του. Χτυπήθηκε στα μάτια με μια χημική πράσινη βαφή, μια επίθεση που έβλαψε μόνιμα τον δεξιό του κερατοειδή. Κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι τον εμπόδισαν να ζητήσει ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό δήθεν λόγω της καταδίκης που υπάρχει εναντίον του. Τελικά, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου του επέτρεψε να ταξιδέψει στην Ισπανία για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο μάτι του.

Και τον Ιούλιο του 2019, όμως φυλακίστηκε ξανά για 30 ημέρες για την παραβίαση των αυστηρών κανόνων που είναι σε ισχύ σχετικά με τις διαδηλώσεις στη Ρωσία. Και μέσα στη φυλακή, ένα “περίεργο” περιστατικό θα τον κάνει να κατηγορήσει την ρωσική κυβέρνηση ότι προσπάθησε να τον δηλητηριάσει. Μεταφέρθηκε από το κελί του στο νοσοκομείο, καθώς παρουσίασε αλλεργική αντίδραση, σε “κάποια άγνωστη ουσία”, με την Κίρα Γιάρμιτς, την εκπρόσωπο Τύπου του, να λέει με νόημα:

“Η πηγή της αλλεργικής αντίδρασης δεν έχει εντοπιστεί. Σε όλη του τη ζωή, ο Αλεξέι δεν είχε ποτέ πάθει αλλεργική αντίδραση”.

Και σήμερα, από ό,τι φαίνεται, έπεσε θύμα άλλης μίας περίεργης σύμπτωσης.