AP Photo Erin Schaff
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ranking: Oι 7 πιο ηλίθιες δηλώσεις πολιτικών ηγετών για τον κορονοϊό

Να είστε σίγουροι ότι μέσα θα βρείτε μερικά άγνωστα αλλά και μερικά πολύ γνωστά σε σας ονόματα.

Είναι αυτό ένα ranking ηλιθιότητας; Οκ, συνεχίζουμε να τους λέμε ηλίθιους αλλά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι ηγέτες που έκαναν τις 7 παρακάτω δηλώσεις έκαναν μια συγκεκριμένη επιλογή. Και αυτή η επιλογή δεν προέκυψε από μια θολή ηλιθιότητα. Τουλάχιστον δεν προέκυψε μόνο από αυτή. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή ήταν μια δική τους διαχείριση της κρίσης. Μια διαχείριση που μέσα στην κυνικότητα που ούτως ή άλλως τους χαρακτηρίζει οδήγησε και σε μια επιλογή που έφερε την οικονομία (ή την επιτυχία σε εκλογές) πάνω από τις ζωές των πολιτών.

7. Obrador, Πρόεδρος Μεξικού

“Ζήστε την ζωή σας κανονικά, αν είναι εύκολο και μπορείτε να το κάνετε, πάρτε την οικογένειας και πηγαίνετε κάπου έξω να φάτε, επειδή αυτό είναι κάτι που θα ενισχύσει την οικονομία μας”

Ίσως ενισχύσει μάλιστα και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις θα έλεγα εγώ. Αν κολλήστε όλοι κορονοϊό, θα έρθετε πιο κοντά.

6. Donald Trump, Πρόεδρος ΗΠΑ

“Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε 40.000 ή 30.000 αναπνευστήρες. Πας σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και έχεις δύο και τώρα ξαφνικά μου λένε ‘Μπορούμε να έχουμε 30.000 από αυτούς;”.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα νοσοκομεία να χρειάζονται περισσότερους αναπνευστήρες εν μέσω πανδημίας που χτυπάει το αναπνευστικό. Όπως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το δωμάτιο σου, αν για παράδειγμα πάρει φωτιά, να χρειάζεται περισσότερο νερό από το συνηθισμένο ένα ποτήρι που αφήνεις πάντα στο κομοδίνο σου.

5. Jair Bolsonaro, Πρόεδρος Βραζιλίας

“Συγκεκριμένα για την περίπτωση (σ.σ. παρότι είναι 65 χρονών), ακόμα και αν κόλλαγα τον κορονοϊό, με την ιστορία που έχω ως αθλητής, δεν θα ανησυχούσα καθόλου. Δεν θα ένιωθα τίποτα ή στη χειρότερη, θα ήταν σαν μια γριπούλα ή ένα μικρό κρυολόγημα”.

Στην καλύτερη περίπτωση θα τον έβαζε να παίξουν και ένα μονάκι να του δείξει ποιος είναι το αφεντικό.

4. Donald Trump, Πρόεδρος ΗΠΑ

“Μια μέρα θα εξαφανιστεί (σ.σ. o κορονοϊός). Σαν ένα θαύμα. Θα εξαφανιστεί”.

Δεν ξέρω γιατί αλλά εδώ μου κολλάει πολύ το κλασικό αστείο του fb “το έχω πάθει με πρώην”.

3. Jair Bolsonaro, Πρόεδρος Βραζιλίας

“Oι Βραζιλιάνοι δεν κολλάνε τίποτα. Τους βλέπεις να πηδάνε στην αποχέτευση, βουτάει κιόλας έτσι; Και δεν παθαίνει τίποτα”.

Σκεφτείτε τον ψεκασμένο κύριο που παραμιλούσε τις προάλλες με καπέλο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004. Ωραία, τώρα βάλτε τον σε Πρόεδρο εν μέσω πανδημίας.

2. Βoris Johnson, Πρωθυπουργός Μεγάλης Βρετανίας

“Κάνω συνέχεια και ασταμάτητα χειραψίες. Ήμουν σε ένα νοσοκομείο πριν λίγα βράδια, όπου μάλιστα υπήρχαν κάποιοι ασθενείς με κορονοϊό και έκανα χειραψία με τους πάντες, αν θέλετε να ξέρετε. Και συνεχίζω ακόμα να κάνω”.

Και ξέρετε κάτι; Θα τους έγλειφε κιόλας. Στο πρόσωπο, στη μύτη, στα χέρια. Το γεγονός ότι εκείνη την ώρα μάσαγε τσίχλα γλύτωσε τους πάντες από ακόμα περισσότερα κρούσματα και από μερικές πραγματικά εφιαλτικές εικόνες.

1. Alexander Lukashenko, Πρόεδρος Λευκορωσίας

“Δεν πίνω αλλά πρόσφατα είπα ότι οι άνθρωποι όχι μόνο πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με βότκα αλλά να δηλητηριάζουν τον ιό με αυτή. Πρέπει να πίνεις 40-50 γραμμάρια καθαρής βότκας την ημέρα”.

Οκ, ίσως και λίγο άδικο. Μπορεί η κανονική βότκα να μη σκοτώνει τον κορονοϊό. Έχω πιει όμως σε ένα μπαρ στην Κομοτηνή μια βότκα που σίγουρα θα σκότωνε και τον κορονοϊό. Απλά διακινδυνεύει και το συκώτι σου.