Dimitris Kapantais / SOOC
BUZZ

Τέμπη: O Κώστας Καραμανλής μιλούσε, οι βουλευτές της ΝΔ χειροκροτούσαν

Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει πως δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της ΝΔ τον χειροκροτούσαν.

Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε κρατήσει τις αποστάσεις του από τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής την Τετάρτη (27/3), στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή, φυσικά, την υπόθεση των Τεμπών.

Σε μία προκλητική, για πολλούς, τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «παρωδία» και την κάλεσε να καταθέσει πρόταση σύστασης Προανακριτικής. Τον Νοέμβριο, βέβαια, ήταν αντίθετος. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και πλέον, ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει πως δεν κρύβεται και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον χειροκροτούσαν.

Τα σημαντικότερα σημεία της τοποθέτησης του Κώστα Καραμανλή

«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και σε όσους βρίσκονταν εκείνο το μοιραίο βράδυ στα βαγόνια και τις οικογένειές τους. Κανείς μας και ειδικά εγώ, δεν μπορώ να νιώσω τον πόνο και το κενό της απώλειάς τους. Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω ότι απόλυτος σεβασμός σημαίνει και απόλυτη αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή την αίθουσα που να θέλει να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα.

Δυστυχώς η τραγωδία των Τεμπών γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Η θέση της δικής μας παράταξης, της παράταξης που έφερε τη δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο, ήταν πάντα το μέτρο, η υπευθυνότητα και η αλήθεια. Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ τυμβωρυχία μετά το Μάτι ή τη Μάνδρα. Κριτική κάναμε και μάλιστα σκληρή. Δεν επιδιώξαμε τη φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν είδαμε την τραγωδία ως ευκαιρία.

Πότε έπρεπε να ολοκληρωθεί η σύμβαση 717; Το 2016. Πότε ολοκληρώθηκε; Τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού παραλάβαμε το έργο κολλημένο και με ελάχιστη πρόοδο. Το προχωρήσαμε αποφασιστικά και τελικά ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν όσοι είχαν την ευθύνη νωρίτερα.

Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Δεν είναι θεωρία, αλλά βασίζεται σε ομολογία. Επτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως το ευαγγέλιο του σιδηροδρόμου. Αυτό προκάλεσε το ατύχημα. Όλα αυτά τα γνωρίζετε, όπως γνωρίζετε ότι παρουσιάζετε στους πολίτες ως αυτονόητα συστήματα που υπάρχουν στο 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου.

Κατηγορείται εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδές ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες με λαϊκίστικές κορόνες. Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς οργανισμούς στο διαδίκτυο. Ακούω τόσες αναφορές που γίνονται σε μένα. Νομίζετε ότι δεν πονάω όπως κάθε Έλληνας; Δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Νομίζετε ότι περνάει έστω μια μέρα που δεν το σκέφτομαι; Ότι δε θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;

Είπαν ότι δήθεν θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία και ξέρετε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν κρύφτηκα και δεν κρύβομαι πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη.

Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που ισχυροποίησε τη δημοκρατία, που έβαλε τη χώρα μας στην ΕΕ που εγγυάται διαχρονικά τη σταθερότητα, δε θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων. Δεν έχω να κρύψω κάτι ούτε και να φοβηθώ με απόλυτο σεβασμό στις μνήμες όσων χάθηκαν. Όποιος έχει κατηγορίες να σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Είμαστε όλοι εδώ.

Όλοι γνωρίζετε τι παραλάβαμε το 2019 στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όλοι γνωρίζουν τι προσπάθειες καταβάλαμε. Έργα συντήρησης, προσλήψεις, αυξήσεις στον προϋπολογισμό του οργανισμό».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του διαδικτύου

Ο πρώτος που μίλησε μετά τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το ύφος του Καραμανλή, οι χαρακτηρισμοί δείχνουν ότι το κόμμα που κυβερνά έχει μηδενική ενσυναίσθηση. Μιλάμε για ένα έγκλημα με 57 θύματα και βλέπουμε χειροκροτήματα και χαμόγελα για έναν άνθρωπο που έλεγε ντροπή σε όσους έβαζαν ζητήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων.

Αυτόν χειροκροτήσατε. Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Το άκουσα και από βουλευτές και υπουργούς σας. Αλλά δεν φταίει αυτός. Ο Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια. Κουβέντα για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Απεριόριστη αλαζονεία. Σήμερα με το χειροκρότημά σας στη βαθιά προκλητική τοποθέτηση, επί της ουσίας όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι για την ανοχή και τις πράξεις του υπουργού που αυτό το βήμα υποσχόταν ασφάλεια. Είστε απολύτως υπεύθυνοι. Επειδή άφησε υπονοούμενα για διαπλοκή. Ποιας διαπλοκής; Αυτής που δύο στελέχη της ΝΔ έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, μετά την ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών, είπε: «Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;»

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε για «θράσος και προκλητικότητα» από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Ποιος ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960. Ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφαλείας; Ότι τέσσερις συμβάσεις που έτρεχαν δεν είχαν ολοκληρωθεί; Δεν ευθύνεται ο υπουργός;

Ότι δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό; Ούτε γι’ αυτό έχει ευθύνη; Πρόκειται για μια προκλητική στάση η τοποθέτησή σας και σήμερα. Αξιοποιήσατε και κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη. Τι είπε; Ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Πλυντήριο η δήλωση για την κυβέρνησή σας. Αυτή τη διάτρητη σύμβαση, προσπαθούσατε να την εκτελέσετε;

Γιατί υπήρχαν αυτά, που τα ξέρατε πολύ καλά; Τα λόμπι οδήγησαν στο να μην ολοκληρωθεί καμία σύμβαση. Κρυφτήκατε πίσω από την ΕΕ».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναρωτήθηκε αν «τολμάτε να αντικρίσετε τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών;.«Λέτε ότι δεν κρύβεστε, αλλά σας κρύβουν και σας προστατεύουν οι δικοί σας και σας έδωσαν και ψήφο ασυλίας στις 23 Νοεμβρίου. Τολμάτε να μιλάτε για το τι παραλάβατε και τι παραδώσατε; Να ελεγχθούν και οι προηγούμενοι, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά την πρόταση για προανακριτική -στην οποία θα ελέγχονταν και οι προκάτοχοί σας- την καταψηφίσατε. Εσείς και ο κ. Μητσοτάκης σέρνετε το κόμμα στον βωμό της ποινικής και πολιτικής ευθύνης» κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.