AP Photo Gregory Payan
ΕΚΛΟΓΕΣ

Trump εναντίον Biden και στην μέση ο Joe Rogan. ΤΙ ΝΕΑΚΙΑ ΕΣΕΙΣ;

Στην αρχή μπορεί να μοιάζει μια κάπως συναρπαστική προοπτική, αλλά μήπως να το βλέπαμε και λίγο καλύτερα;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο λέβελ η παρακολούθηση των εξελίξεων στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο. Οι δικαιολογημένες φωνές κατά του καθεστώτος Τραμπ (που μόνο αργία για τους ασπροφορεμένους πεσόντες στον δίκαιο ιστορικό αγώνα της Κου Κλουξ Κλαν δεν έχει θεσπίσει ακόμα), οι κοινωνικές συγκρούσεις που άρχιζαν να εκδηλώνονται εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων αστυνομικής βίας, καθώς και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σκηνικό που φαντάζει ως το πιο έκρυθμο και ηφαιστειακό στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. 

Επειδή όμως είμαστε στο 2020 και επειδή οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα χωρίς την απαραίτητη υπερβολή, φτάσαμε στο σημείο που ακόμα και στον τομέα του κρίσιμου προεδρικού debate, πρέπει να προταθεί μια ιδέα, ένα concept που είναι το απόλυτο WTF. 

Σύμφωνα με το πλέον φρέσκο σενάριο λοιπόν, ο Τζο Ρόγκαν είναι ανοιχτός στο να τοποθετηθεί ως ο ‘διαιτητής΄ μιας online, live σύγκρουσης ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάηντεν. Σε περίπτωση που κάτι σας φαίνεται τρελό σε όλο αυτό, όχι εντάξει μια χαρά είστε, είναι όντως τρελό.

Ο Τζο Ρόγκαν, ο διασημότερος και πλουσιότερος podcaster στον πλανήτη, η φωνή του UFC και ένας εκ των σημαντικών μετοχών του αμερικάνικου stand up, θέλει να είναι ο mediator που λένε και στο χωριό μου σε ένα πιθανό προεδρικό debate. 

Την θέλησή του να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο την εξέφρασε σε πρόσφατη εκπομπή του, το ακριβοπληρωμένο με λεφτά του Spotify (πλέον) Joe Rogan Experience. Μετά από παρότρυνση του καλεσμένου του Τιμ Κένεντι, ο 53χρονος κωμικός/ποντκάστερ/σπήκερ/ότ,ι-άλλο-κάνει-τέλος-πάντων εξέφρασε την ζωηρή διάθεση να δώσει στους Αμερικάνους αυτό που πραγματικά ζητάνε, τουλάχιστον σύμφωνα με τον ίδιο: ένα ξεκάθαρο, ΤΕΤΡΑΩΡΟ, no-holds-barred debate που θα ξεδιαλύνει μια και καλή το τοπίο, στην τελική ευθεία για την πιο κρίσιμη κάλπη της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ:


Το κοινό του Ρόγκαν χειροκρότησε, η ιδέα «κολύμπησε» στα παλιρροιώδη νερά του διαδικτύου, έγινε εύλογα θέμα μεγάλης κουβέντας, αλλά μέχρι εκεί. Πάνω όμως που πήγε να βγει το κατσαρόλι της εν λόγω θεματικής από το μάτι της κουζίνας, έσκασε η «βόμβα», κάτω από ένα τουήτ του Τιμ Κένεντι:

«Στο πόντκαστ που έκανα με τον Τζο Ρόγκαν», έγραψε ο βετεράνος του MMA, «εκείνος δέχτηκε να λειτουργήσει ως συντονιστής ενός debate ανάμεσα στον Τζο Μπάηντεν και τον Ντοναλντ Τραμπ. Θα είχε διάρκεια τεσσάρων ωρών, χωρίς ζωντανό κοινό. Θα ήταν απλά οι δύο υποψήφιοι, οι κάμερες και το όραμα του καθενός για το πώς μπορεί να προχωρήσει μπροστά η χώρα. Ποιος θέλει να το δει αυτό;»

«Εγώ», απάντησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από κάτω και το πάρτι στα μέσα ενημέρωσης ξεκίνησε. Όχι μόνο για την πολύ γρήγορη απάντηση από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και για το γεγονός ότι είχαμε (εν μέρει) ένα πράσινο φως για ένα πολύ διαφορετικό ντημπέητ, ένα ξεκάθαρα πιο «γυμνό», πιο «ωμό» και πιο κάφρικο φορμάτ, απόλυτα ταιριαστό με την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτόν τον καιρό. 

«Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται», σχολίασαν πολλοί. 

«Επιτέλους να δώσουμε βάση αυστηρά στον λόγο», είπαν κάποιοι άλλοι. 

Όταν όμως καταλάγιασε η σκόνη του αρχικού «Ω ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ», οι πιο λογικές φωνές άρχισαν να ακούγονται πιο καθαρά. Γιατί να συμφωνήσει τόσο γρήγορα, τόσο άμεσα σε κάτι τέτοιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ; Θυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μπροστά στην δοκιμασία του να καλύψει έδαφος απέναντι στον Δημοκρατικό αντίπαλό του, μιας και ο Μπάηντεν, παίζοντας ένα προεκλογικό παιχνίδι με ελάχιστες «γωνίες», αφήνει την καταστροφή που έχει επιφέρει ο Τραμπ στο εσωτερικό της χώρας να δουλεύει για εκείνον. Το πειστικό του προβάδισμα (σύμφωνα πάντα με τα περισσότερα γκάλοπ) σε πολλές εκ των πολιτειών «κλειδιά» για τις εκλογές, του επιτρέπει ένα πιο low key approach που μέχρι στιγμής δείχνει να λειτουργεί. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ δέχεται για πρώτη φορά «βέλη» από το εσωτερικό της παράταξης του, καθώς πολλά από τα μεγάλα κεφάλια των «κόκκινων», βλέπουν ότι το cult of personality του προέδρου φλερτάρει με την μετατροπή του Republican party σε Trump party, μια εξέλιξη που μπορεί σε πιθανή ήττα του Τραμπ στις εκλογές να επιφέρει την ολική κατάρρευση των Ρεπουμπλικάνων. 

Ποιος ο λόγος λοιπόν να τεθεί ο Τραμπ τόσο ανοιχτά υπερ μιας ζωντανής διαμάχης; Αρκεί ως εξήγηση το «θέλει να καλύψει το χαμένο έδαφος». Ασφαλώς όχι. Υπάρχει χρόνος ακόμα για να ψαλιδιστεί η διαφορά και σίγουρα ένας live διαξιφισμός περιέχει άφθονο ρίσκο. Εκτός βέβαια και αν ΔΕΝ έχει, ή περιέχει ΑΠΕΙΡΩΣ περισσότερο για τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Για τους πιο τακτικούς ακροατές και πιστούς ακροατές του Ρόγκαν, η απάντηση βρίσκεται στα λόγια του πασίγνωστου podcaster. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του να παρουσιαστεί ως ένας αυθεντικός everyman, ανοιχτός σε όλες τις «σωστές» ιδέες και εχθρός κάθε τι «στραβού», στην πραγματικότητα ο Ρόγκαν αποτελεί τον νούμερο ένα εκπρόσωπο της bro κουλτούρας, ένας «αληθινός» άντρας που θυμάται πως ήταν τα πράγματα «παλιά», ένας media-κός big player που παρά την ανοιχτή του υποστήριξη προς το πρόσωπο του Μπέρνι Σάντερς, τείνει να δίνει μεγάλο και τακτικό βήμα σε conspiracy theorists, Trump sympathizers και πολέμιους του «αναθεματισμένου» political correctness. 

Κοινώς, «τικάρει» όλα τα κουτάκια που εκτιμά ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ορκισμένοι του πιστοί. Επιπλέον δε, δεν έχει κρύψει στιγμή την σοβαρή του αντίθεση με την υποψηφιότητα του Μπάηντεν, εκφράζοντας όχι πάντα κομψές θέσεις για την πνευματική ικανότητα του μπροστάρη των Δημοκρατικών. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Σαφώς και υπάρχουν ερωτήματα και ερωτηματικά για την πνευματική διαύγεια του Μπάηντεν και σαφώς μπορεί κάποιος να έχει τις ενστάσεις του. Αλλά αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να καλοβλέπει την θέση του moderator ενός προεδρικού ντημπέητ, πόσο μάλλον όταν τοποθετείται ΕΤΣΙ:


Σε περίπτωση που είστε από αυτούς τους ανώμαλους που ΚΑΙ βλέπουν ΚΑΙ διαβάζουν πριν σχολιάσουν, θα είδατε ότι το παραπάνω κλιπ, έχει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό της σχετικά νέας «σχολής» Τζο Ρόγκαν. Το «θα πετάξω κάτι οριακά απαράδεκτο ή/και προσβλητικό, αλλά για να έχω την φωλιά μου καθαρή, θα τονίζω ότι εγώ γενικά δεν ξέρω και μην με ακούτε εμένα, εγώ κωμικός είμαι». 

Προσωπικά βρίσκω το φορμάτ του Joe Rogan Experience ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κοινωνικό πρότζεκτ, με πολλά θετικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να καλύπτει τα πολλά «φάουλ» στα οποία πέφτει συχνά ο γνωστός παρουσιαστής, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν ζωντανό προεδρικό διαξιφισμό που θα συντονίσει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή άλλωστε που εκφράζει ανοιχτά τις ενστάσεις του για τον Τζο Μπάηντεν, φροντίζει συχνά-πυκνά να ενισχύει την θέση του σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, που δεν είναι άλλη από την «κοίτα, διαφωνώ με πολλά από αυτά που λέει, ΑΛΛΑ ώρες-ώρες τα λέει ωραία ο κιαρατάς»:

Επιπλέον, ως γνήσιος «θα τα πω τώρα και αν είναι λάθος, σιγά, το διορθώνω μετά», μια θέση που κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στην social-media-ική σφαίρα επικοινωνίας αλλά και παραπέρα, ο Ρόγκαν πρόσφατα πιάστηκε να αναπαράγει μια εκ δεξιών θεωρία συνομωσίας (ποιος να το έλεγε) στην εκπομπή του, όταν και μετέδωσε ότι μέλη των antifa, πιάστηκαν ως υπεύθυνοι των πυρκαγιών που κατακαίνε την δυτική ακτή των ΗΠΑ. Μετά το δίκαιο κράξιμο που έφαγε, ο Ρόγκαν αναγκάστηκε σε δημόσια συγγνώμη μέσω Instagram:


To κακό βέβαια είχε ήδη γίνει και έχει γίνει εδώ και καιρό. Είτε το θέλει, είτε όχι, ο Ρόγκαν έχει γίνει αργά αλλά σταθερά ένα από τα αγαπημένα «αληθινά» παιδιά της σύγχρονης δεξιάς στις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο (και πιο ανησυχητικά) ένας ολοένα και πιο βολικός talking buddy της QAnon-ικής μουρλοστρατιάς, από την οποία ναι μεν παίρνει αποστάσεις, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει να του «τρίβεται» τακτικά. 

Όλο το παραπάνω πακετάκι κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο το γιατί ο Τραμπ δεν έχασε χρόνο και άρπαξε και με τα δύο χεράκια την option ενός debate με τον Ρόγκαν «ενδιάμεσο». Γιατί πολύ απλά ξέρει ότι θα παίξει σε ένα δικό του γήπεδο, ή όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό. Δεν θα υπάρχει οργανωμένο δημοσιογραφικό τημ να «λογχίσει» τις παράλογες θεωρίες και συκοφαντικές του απόψεις με τις οποίες ανάβει τα «καρβουνα» των ψηφοφόρων του, δεν θα υπάρχει κάποιος επαγγελματίας moderator να επιβάλλει την τάξη και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι η ζυγαριά θα δείχνει 50-50.


Το παιχνίδι δηλαδή, όπως ακριβώς θέλει να το παίζει ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Σε μια άλλη Αμερική, σε έναν άλλο κόσμο ίσως, σε μια άλλη χρονιά, το παραπάνω σενάριο θα ήταν ένα ακόμα κακό αστείο, με μηδενικές πιθανότητες υλοποίησης. Στο σημερινό τοπίο όμως, στο σημερινό ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ τοπίο, εκεί που οι QAnon-στές κερδίζουν πόντους και έδαφος ΕΝΤΟΣ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, εκεί που τα πιο απόκοσμα σενάρια μπαίνουν στην κατηγορία «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΥΝ», όλα είναι πιθανά.

Οπότε Τζο εναντίον Ντόναλντ και Ρόγκαν στην μέση; 

Μην το ξεγράψετε ακόμα.