ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μετά τις μάσκες του ‘Game of Thrones’, οι σχεδιαστές τους μας μιλούν για τις υποβλητικές μορφές του Inferno

Σχεδιάζουν μάσκες για την Bjork, για το Game of Thrones και, αν θέλεις για σένα. Με αφορμή τις μάσκες τους που πρωταγωνιστούν στο δυναμικό φιλμάκι τoυ F2G, οι άνθρωποι της Wintercroft μας ξεναγούν στή συναρπαστική λειτουργία της μάσκας.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Steve Wintercroft και η γυναίκα του ήταν καλεσμένοι σε ένα Halloween πάρτι και δεν έβρισκαν αμφίεση. Τότε ο Steve πήρε μερικά κομμάτια χαρτόνι από τον κάδο ανακύκλωσης, τα έκοψε, τα κόλλησε κι έφτιαξε μια μάσκα ζώου που έκλεψε τις εντυπώσεις.

Ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της Wintercroft Mask που από το 2013 σχεδιάζει εκπληκτικές μάσκες και τις διαθέτει οnline. Οι αγοραστές τις κατεβάζουν και, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, τις φτιάχνουν μόνοι τους. Παράλληλα, η Wintercroft σχεδιάζει μάσκες για κορυφαία καλλιτεχνικά project, πολιτικές δράσεις, ενώ πρόσφατα απογείωσε με τις δημιουργίες της το μουσικό κλιπ Inferno που έφτιαξε το F2G. Ο Fletcher Stewart, συνεργάτης του Steve, μας εξηγεί πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και μας μυεί στο αρχέγονο μυστήριο της μάσκας.

***

Πώς γεννήθηκε η Wintercroft Masks;

Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό – στη συγκεκριμένη περίπτωση μάσκες που θα μπορούσε να της φτιάξει οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας δικά του υλικά, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη μαζικής παραγωγής ή μεταφορικών. Έτσι ελαχιστοποιείται η επίπτωση στο περιβάλλον, κάτι που είναι κεντρικό στοιχείο στη φιλοσοφία μας. Επιπλέον, αισθανόμαστε ότι η ικανοποίηση, το κίνητρο και η θεραπευτική δράση του να φτιάχνεις κάτι μόνος σου είναι κάτι που όλοι πρέπει να μπορούν να βιώσουν. Τα πατρόν που σχεδιάζουμε δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την επιδεξιότητα που νομίζουν ότι έχουν ή την προηγούμενη δημιουργική τους εμπειρία. Με δυο λόγια, βοηθάμε τους ανθρώπους να μετατρέψουν συνηθισμένα υλικά σε ξεχωριστά αντικείμενα. Το να τους βλέπουμε να φτιάχνουν οι ίδιοι τις μάσκες τους και να βάζουν τις προσωπικές τους πινελιές σε αυτές είναι στα αλήθεια μαγικό. Αυτή είναι και η ουσία της όλης εμπειρίας: να ενεργοποιείς και να ενισχύεις τη δημιουργικότητα που έχει κάθε άνθρωπος.

Για ποιο από τα project στα οποία συνεργαστήκατε είστε πιο περήφανοι;

Δύσκολο να επιλέξουμε μόνο ένα, καθώς κάθε νέα συνεργασία και κάθε νέο design είναι το ίδιο συναρπαστικά. Η συνεργασία μας με την Bjork ήταν ένα ξεχωριστό εγχείρημα καθώς ο Steve χρειάστηκε να σχεδιάσει τη δική του έκδοση της εκπληκτικής “Vulnicura Moth Mask” που είχε αρχικά δημιουργηθεί από τον James Merry. Αυτό ήταν ασυνήθιστο από πολλές πλευρές. Ο Steve είναι ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής και το να κάνει κάτι που βασίζεται σε δουλειά άλλου είναι έξω από το χαρακτήρα του. Ωστόσο, ήταν συναρπαστική η ευκαιρία που προσφερόταν για συνεργασία με δύο υπέροχους καλλιτέχνες όπως η Bjork και ο James Merry, για τους οποίους τρέφουμε μεγάλο σεβασμό. Το να προσαρμοστούν τα οργανικά σχήματα του Merry σε ένα “Low Polygon” δικό μας κιτ το οποίο οι φαν θα μπορούσαν να συναρμολογήσουν με το που θα το έβγαζαν από το LP ήταν μια απίστευτη πρόκληση.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, το να βλέπεις όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία “Ψήφοι για τα Ζώα” να διαδηλώνουν στο κοινοβούλιο φορώντας τις δικές μας μάσκες ζώων μας έκανε ιδιαίτερα περήφανους. Και ήταν μεγάλη χαρά για μας να συνεργαζόμαστε με ένα προοδευτικό brand όπως η LUSH που υποστήριξε τη συγκεκριμένη καμπάνια. Τα δικαιώματα των ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος είμαι σημεία-κλειδιά στη φιλοσοφία μας και προσπαθούμε να στηρίζουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες όσο είναι δυνατό. Έπισης, το να βλέπεις τον Dr. Brian May να ηγείται της πορείας προς τον Independent φέροντας το σήμα με τη μάσκα του ασβού που φτιάξαμε ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή. Είναι από τους μεγάλους ήρωές μας.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα που σας ζητήθηκε να υλοποιήσετε;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν ίσως η συνεργασία μας με το ‘Game of Thrones’. O Steve έπρεπε να δημιουργήσει μάσκες που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στους τοίχους και θα έμοιαζαν με τέσσερα από τα σύμβολα των οίκων του ‘GoT’. Το να φτιάξεις μια τρισδιάστατη φόρμα που μπορεί να στηριχτεί στον τοίχο ξεκινώντας από ένα σύμβολο δύο διαστάσεων ήταν απίστευτα δύσκολο. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωση, όμως άξιζε γιατί γίναμε μέρος του Κόσμου των Westeros με το δικό μας τρόπο.

Τι ήταν αυτό που είδατε στο σενάριο του F2G και σας έκανε να θέλετε να προσφέρετε τις μάσκες σας για το κλιπ;

Η παραγωγή ήταν υψηλών προδιαγραφών, το concept μια πρόκληση και οι μάσκες μας φαινόταν ότι ταιριάζουν σωστά με το θέμα του film.

Τα project εταιρικής ευθύνης της WIND, η κοινωνική υπευθυνότητα και το μανιφέστο της για τη βιώσιμη ανάπτυξη ταίριαζαν επίσης στη δική μας νοοτροπία. Ήταν ένα γόνιμο και κεφάτο project και πραγματικά απολαύσαμε το τελικό αποτέλεσμα!

Είδαμε φωτιά και οι φλόγες ήταν κυρίαρχο στοιχείο στη συγκεκριμένη δημιουργία. Από ποια σημεία αντλήσετε έμπνευση;

Μας αρέσουν οι φλόγες ενώ ο Steve, ως ενθουσιώδης σέρφερ, αγαπά τη θάλασσα. Επίσης περάσαμε πολύ καλά δημιουργώντας κεραυνούς για το φιλμάκι μας Death Mask που φτιάξαμε για το Halloween.

Είναι πολλά πράγματα που μας δίνουν έμπνευση για τις μάσκες μας κι έτσι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε κάποιο ως κύρια πηγή. Προφανώς η φύση και τα ζώα τροφοδότησαν πολλά από τα αρχικά μας σχέδια, όμως αναζητούμε έμπνευση και αλλού, από την αρχαία μυθολογία, τα παραμύθια της Ανατολής, την επιστημονική φαντασία, τις ταινίες, τις θεατρικές παραγωγές, τα κόμικ, την αστρονομική χαρτογραφία και γενικά κάθε καλλιτεχνικό μέσο που μπορούμε να σκεφτούμε. Στην πραγματικότητα φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες για τα πιο πρόσφατα σετ από τις μάσκες μας και ετοιμάζουμε μερικά συναρπαστικά project με πολλά νέα στοιχεία, ενώ σύντομα θα επεκταθούμε και σε άλλους χώρους.

Οι μάσκες είναι ένα κεντρικό στοιχείο στην ποπ κουλτούρα μας. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα αμέσως επόμενα χρόνια;

Το φαινόμενο μάσκα είναι τόσο παλιό όσο και η καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία – και ίσως ακόμη παλαιότερο. Προκύπτει λοιπόν η ερώτηση “γιατί μας έλκει πολύ το να φοράμε μια μάσκα”; Είναι ένας αρχέγονος πόλος έλξης; Η συζήτηση για αυτό το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον. Όταν κάποιος βάζει μάσκα, κρύβει και μαζί αναδεικνύει, μεγεθύνει την προσωπικότητά του. Φορώντας μάσκα, οι άνθρωποι παίρνουν δύναμη. Μερικές φορές τρομάζουν τους παρατηρητές, άλλες φορές τους έλκουν, κάποτε και τα δύο! Το ενδιαφέρον με τις μάσκες μας είναι ότι αντί να κρύβουν την προσωπικότητα, του δημιουργού τους, μάλλον την επεκτείνουν, ειδικά όταν τους προσθέτει δικά του στοιχεία. Όπως ένα σπουδαίο φιλμ ή ένα μυθιστόρημα, η μάσκα κάνει περισσότερες ερωτήσεις από όσες απαντά. Η παράδοση του μυστηρίου συνεχίζεται.

Σε ποιους τομείς χρησιμοποιούνται κυρίως οι μάσκες σας; Στη μόδα; Στη μουσική;

Η γκάμα των συνεργατών μας εκτείνεται από εντελώς άγνωστους ανθρώπους έως ποπ σταρ της μουσικής βιομηχανίας και καθημερινά δεχόμαστε αιτήσεις για χρήση των μασκών μας σε μουσικά βίντεο. Θα τις δείτε σε ταινίες, στην τηλεόραση, σε εξώφυλλα μυθιστορημάτων, θεατρικές παραγωγές ανά τον κόσμο, φεστιβάλ, εργαστήρια κατασκευής για παιδιά στην Αφρική, διαδηλώσεις ακτιβιστών, καλλιτεχνικές φωτογραφίες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Μας ενδιαφέρουν τα συνεργατικά, καλλιτεχνικά εγχειρήματα και τώρα φτιάχνουμε cool πράγματα, συνεργαζόμενοι με ανθρώπους που μας ταιριάζουν. Θέλουμε πολύ επίσης να βοηθούμε φιλανθρωπικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς με ευχάριστους τρόπους, με στόχο να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Επιδιώκουμε να δώσουμε ένα νέο περιεχόμενο στη δημιουργικότητα και να τη χρησιμοποιήσουμε ως όχημα για να ζούμε καλύτερα.

Έχετε ποτέ πειραματιστεί με ελληνικά μοτίβα και σύμβολα στις δημιουργίες σας;

Αισθανόμαστε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα ελληνικά, τα κελτικά και τα ανατολικά μοτίβα – τα γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα σχέδια. Είναι ενδιαφέρον που το αναφέρετε αυτό, γιατί ο Steve πειραματιζόταν επί χρόνια με αυτά τα αισθητικά θέματα στα ρούχα και τις σανίδες του σερφ που σχεδίαζε. Θα ήταν τέλειο να αντλήσουμε έμπνευση από τους αρχαίους ελληνικούς μαιάνδρους για παράδειγμα. Έχουμε το δικό μας φτερωτό κράνος, το οποίο σχετίζεται φυσικά με αυτό του Ερμή, ενώ το κράνος που εμπνεύστηκε ο Steve από τους Σπαρτιάτες περιλαμβάνεται επίσης στη συλλογή μας με τις ηρωικές πανοπλίες. Θα θέλαμε να σχεδιάσουμε περισσότερες μυθολογικές μάσκες στο μέλλον, αλλά προς το παρόν χαράζουμε τη δική μας μυθολογική τροχιά. Εννοείται ότι αγαπάμε την ελληνική κουλτούρα, τη μουσική, το φαγητό, την ιστορία, τα ειδυλλιακά τοπία, κι έτσι ποτέ δεν ξέρεις τι σχέδια θα προκύψουν από όλα αυτά στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το Inferno είναι το powersong που σου βάζει φωτιά