ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Θοδωρής Γεωργίου φωτογραφίζει τη Θεσσαλονίκη υπέροχα

Μία συζήτηση με τον νεαρό φωτογράφο για φωτογραφία, drones και καρέ που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Ένας χειμώνας που έχει μπει για τα καλά στην καρδιά του φθινοπώρου της Θεσσαλονίκης μας αναγκάζει να συναντηθούμε στο εσωτερικό ενός καφέ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Φτάνει με δέκα λεπτά καθυστέρηση. Μούσκεμα. «Εντόπισα κάτι στην παραλία που άξιζε να φωτογραφίσω», θα ομολογήσει προτού ένα πράσινο τσάι προσγειωθεί στο τραπέζι και ένας ντεκαφεϊνέ αρχίσει να ετοιμάζεται. Η συζήτησή μας ξεκινά.

«Όπως όλες οι τέχνες, έτσι και η φωτογραφία είναι τρόπος και δίοδος έκφρασης συναισθημάτων. Είναι η αποτύπωση της μοναδικότητας της στιγμής, μια στιγμή παροδική, η οποία μέσα από τη φωτογραφία καταφέρνει να γίνει αθάνατη. Είναι η δυνατότητα να αντιληφθεί και να δει κανείς, μέσα από τα μάτια του φωτογράφου, από άλλη οπτική και ματιά, τις καθημερινές εικόνες της ζωής», είναι τα πρώτα του λόγια, εξιστορώντας ποια ανάγκη τον οδήγησε σε αυτόν τον καλλιτεχνικό δρόμο.

«Πάντα ήμουν σινεφίλ. Ανέκαθεν παρατηρούσα και αποτύπωνα κινηματογραφικές σκηνές στο μυαλό μου. Πριν χρόνια, διασχίζοντας την παραλιακή που είναι η καθημερινή μου διαδρομή προς τη δουλειά, άρχισα να παρατηρώ τους ανθρώπους, τα αυτοκίνητα, τα καράβια στον Θερμαϊκό και διαπίστωσα πως έβλεπα παντού κινηματογραφικά καρέ. Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες εικόνες στο μυαλό μου και η ανάγκη να φωτογραφίζω, θέλοντας εκείνες τις εικόνες να τις αποτυπώσω, να τις εγκλωβίσω μέσα από τις λήψεις μου.

Η ζωή μας είναι γεμάτη όμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και τη φαντασία μας ελεύθερη. Αυτή ήταν και η αρχή του μεγάλου φωτογραφικού μου ταξιδιού. Ξεκίνησα να ψάχνω, να αναζητώ και να διαβάζω για την όγδοη τέχνη. Εντρύφησα και προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι, να εξελίσσομαι. Όταν αγαπάς κάτι, δε σταματάς ποτέ και δεν επαναπαύεσαι».

Το τελευταίο διάστημα το drone έχει μπει για τα καλά στον χώρο της φωτογραφίας, ανατρέποντας όσα «γήινα» γνωρίζαμε για αυτήν. Πώς υποδέχτηκε ο ίδιος την εξέλιξη αυτή;

«Πάντα με ενθουσίαζε η εξέλιξη της τεχνολογίας. Ειδικά στον τομέα της φωτογραφίας παρακολουθώ και προσπαθώ να είμαι πάντα ενήμερος για τις νέες τάσεις και τα μέσα, όπως το drone όταν κυκλοφόρησε στην αγορά. Βλέποντας εναέριες λήψεις, ενθουσιαζόμουν, λόγω της διαφορετικής οπτικής. Έτσι φύτρωσε το μικρόβιο αυτό μέσα μου κι όταν το drone έγινε γνωστό και προσιτό στο κοινό, το βρήκα σαν μια ευκαιρία να αποτυπώσω εικόνες από μια ιδιαίτερη οπτική. “Sky is the limit”, άλλωστε, κάτι που ταιριάζει γάντι και στην αίσθηση ελευθερίας που σου προσδίδει.

Νιώθεις πως πετάς μαζί του, διασχίζοντας και φωτογραφίζοντας κόμβους ταχείας κυκλοφορίας, πολυκατοικίες, πόλεις, θάλασσες, νησιά. Σου δίνεται η δυνατότητα να απαθανατίσεις σημεία και μέρη που η πρόσβαση είναι δύσκολη ή κάποιες φορές ακατόρθωτη από το έδαφος. Επίσης, πριν διαδοθούν τα drones για να βγάλει κάποιος εναέριες φωτογραφίες θα έπρεπε να μισθώσει ελικόπτερο, πολυδάπανη ενέργεια και σίγουρα για λίγους. Το drone προσφέρει την ευκαιρία αυτή ανα πάσα ώρα και στιγμή, δίνοντας φτερά στις δυνατότητες σου και στη φαντασία σου! Πιστεύω πως άνοιξε νέους φωτογραφικούς δρόμους ακόμη και στον επαγγελματικό τομέα, καθιστώντας την δουλειά των επαγγελματιών φωτογράφων πιο ενδιαφέρουσα, δίνοντας άλλη διάσταση και οπτική».

Ποιες είναι, όμως, οι αγαπημένες drone φωτογραφίες που έχει τραβήξει;

«Όλες οι drone φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές, διότι είναι λήψεις που δεν έχεις ξαναδεί. Είναι μοναδικό αίσθημα να βλέπεις τα πράγματα από ψηλά! Ωστόσο, αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες μου φωτογραφίες, αυτές θα ήταν δύο. Η πρώτη είναι από μια αγαπημένη μου παραλία στην Χαλκιδική, το Λαγονήσι, λόγω της ιδιαίτερης μορφής που παρουσιάζει από ψηλά και των έντονων χρωμάτων της φύσης. Η δεύτερη είναι μια φωτογραφία από το ταξίδι που έκανα πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, στην Colombus Circle, μια πλατεία η οποία από ψηλά δεν είναι πολυφωτογραφημένη και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις ημέρες εκείνες, έκαναν τη συγκεκριμένη λήψη πιο εντυπωσιακή».

Η συζήτησή μας πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και στα μέρη της που θα ήταν ιδανικά για drone φωτογράφιση.

«Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια υπέροχη πόλη, πλάι στη θάλασσα. Από μόνο του το γεγονός αυτό μας δίνει πολλές, ωραίες εικόνες. Πιστεύω πως όλη η ακτογραμμή της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα όμορφη από ψηλά, καθώς συναντά κανείς ενδιαφέροντα σημεία σε συνδυασμό με το μπλε της θάλασσας, όπως το λιμάνι, τον Λευκό Πύργο, τη νέα παραλία και τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου. Υπάρχουν, ακόμη, αρκετοί κυκλοφοριακοί κόμβοι που από ψηλά έχουν ιδιαίτερο σχήμα, η πλατεία Αριστοτέλους η οποία μοιάζει σαν να μεταμορφώνεται από ψηλά ανάλογα τον συνωστισμό και την κίνηση, ενώ και τα κάστρα είναι, επίσης, πολύ όμορφα. Δεν μπορώ να παραλείψω και την πανέμορφη Χαλκιδική με τις μοναδικές της παραλίες, τα καταγάλανα νερά και την έντονη βλάστηση, που χαρίζουν υπέροχες εικόνες.

Όλο αυτό το διάστημα, θεωρώ πως έχω εξερευνήσει αρκετά, από ψηλά, την Θεσσαλονίκη, ωστόσο στο άμεσο μέλλον θέλω να βγάλω νυχτερινές λήψεις κι από ορισμένους αυτοκινητοδρόμους και κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Η Θεσσαλονίκη και οι δρόμοι της το βράδυ, φωτισμένοι, παίρνουν άλλης μορφής γοητεία. Πάντα προσπαθώ να βρίσκω ενδιαφέροντα σημεία, ακόμα και σε μέρη που στην καθημερινότητα μας δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, όπως είναι μια συνοικία που πολλοί θα τη θεωρήσουν αδιάφορη έως βαρετή. Ακόμη και εκεί όμως μπορεί κανείς από ψηλά να ανακαλύψει ενδιαφέροντα σημεία προς φωτογράφιση. Έχω σκοπό να ανακαλύψω όσα περισσότερα μπορώ εν καιρώ!», προσθέτει και περιγράφει τα μελλοντικά του σχέδια.

«Στα άμεσα πλάνα μου σκοπεύω να δημιουργήσω ένα studio φωτογραφίας και να το διαμορφώσω κατάλληλα ώστε να μπορώ να φωτογραφίζω πορτραίτα που τόσο μου αρέσουν. Θεωρώ πολύ δημιουργικό είδος φωτογραφίας τα πορτραίτα, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός τόσο φυσιογνωμικά, όσο και εσωτερικά και αυτό αποτυπώνεται στο πορτραίτο. Μου αρέσει να παίζω με τις εκφράσεις των προσώπων, να βλέπω τους ανθρώπους να μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο από αυτό που είναι ή να καταθέτουν τον πραγματικό τους εαυτό και την ψυχοσύνθεση τους στον φακό.

Ακόμη μια μεγάλη επιθυμία μου και μελλοντικό μου πλάνο είναι τα ταξίδια. Αγαπώ ιδιαίτερα τη θάλασσα, γι’ αυτό θα ήθελα πολύ να επισκευθώ όλα τα ελληνικά νησιά και να τα φωτογραφίσω από αέρος, αλλά και με την dslr μου! Είμαι σίγουρος πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον μέρη που έχουμε όλοι δει μέσα από αναρίθμητες λήψεις, να τα δούμε και από ψηλά. Επιπρόσθετα, σχεδιάζω να επισκεφθώ πόλεις (κι όχι μόνο πόλεις) του εξωτερικού. Κυρίως εκτός Ευρώπης. Όπως καταλαβαίνεις, τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν πολλά ταξίδια κι εξορμήσεις εντός κι εκτός συνόρων! Τέλος, ένα ακόμα μεγάλο μου όνειρο, που ελπίζω να εκπληρωθεί στο μέλλον, είναι μια προσωπική έκθεση φωτογραφίας. Το θέλω πολύ», καταλήγει, την ώρα που ένα ουράνιο τόξο παίρνει τη σκυτάλη στον ανατολικό ουρανό της πόλης και αποτυπώνεται στην κάμερά του.

Υπέροχα.

***

Ακολούθησε τον Θοδωρή στο Instagram.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.