AP Photo/ Sunday Alamba
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αν δεν έχεις δει special effects από τη Νιγηρία, δεν ξέρεις από σινεμά

Καλώς ήλθες στο Nollywood, όπου η παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας κοστίζει όσο έξι λεπτά παραγωγής του Hollywood.

Ξέρεις το Hollywood, ξέρεις το Bollywood, ήλθε η ώρα να μάθεις και το Nollywood, τη βιομηχανία κινηματογράφου που το 2015 είχε αξία 3.000.000.000 δολάρια. Και έφτασε εκεί με τα special effects που ακολουθούν.

Το Nollywood προέκυψε ως όρος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι The New York Times ασχολήθηκαν με το θέμα. Το Ν αφορά το Nigeria, το ollywood ήταν το υπόλοιπο από το Hollywood, το οποίο -δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά- πήρε το όνομα του από τον-κτηματομεσίτη- Hobart Johnstone Whitley. Αυτός αγόρασε -το 1887- γη έκτασης 2.02 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη συγκεκριμένη περιοχή του Λος Άντζελες. Στόχος του ήταν να χτίσει την πόλη των ονείρων του. Σε αυτήν θα έμεναν άνθρωποι αφοσιωμένοι στο Χριστιανισμό και θα ζούσαν απαλλαγμένοι από τις αμαρτίες. Όταν έδωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας στο δήμο, ανέφερε τη λέξη Hollywood -κατά το όνομα θερινής κατοικίας φίλου του στο Σικάγο.

Δεν θέλω όμως, να αποσυντονιζόμαστε. Το θέμα μας είναι το Nollywood. Η ιστορία του αρχίζει από την κυκλοφορία της ταινίας Living in Bondage, το 1992. Ήταν, ευθύς εξ αρχής, προορισμένη για video και ‘γυρίστηκε’ με κάμερες VHS, ενώ έγινε επεξεργασία σε τηλεοπτικά στούντιο, σε δυο μηχανές VCR.

Αυτό που είδες έκανε το μπαμ. Μετά άρχισαν να διαπληκτίζονται οι άνθρωποι του νιγηριανού σινεμά, καθώς υπήρχαν πολλοί που επέμεναν πως υπήρχαν δουλειές και πριν τη συγκεκριμένη ταινία. Εν πάση περιπτώσει, η βιομηχανία έφτασε στο πικ της στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου -σε ό,τι αφορά τον αριθμό παραγωγών κάθε χρόνο. Η πρώτη ήταν αυτή της Ινδίας. Εκείνη των ΗΠΑ ήταν στο Νο3. Βάλε στην εξίσωση ότι στη Νιγηρία οι παραγωγές έχει πολύ πιο χαμηλό κόστος, από αυτό του Hollywood, πριν σου πω ότι μέσα σε ένα ημερολογιακό χρόνο προέκυπταν 2.000 ταινίες.

Έξι λεπτά μιας αμερικανικής παραγωγής κόστιζαν όσο ολόκληρη ταινία στην Αφρική.

Οι ‘πειρατές’ που πουλούσαν παρανόμως τις ταινίες του Nollywood ήταν πιο πλούσιοι από τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς. Σημείωσε πως το 2014 τα έσοδα της βιομηχανίας ήταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Το χαμηλό μπάτζετ έχει ως συνέπεια να λείπουν πράγματα -που βοηθούν στον ήχο και την εικόνα-, ενώ πάντα υπάρχει το ρίσκο να εμφανιστεί εκεί όπου γίνονται τα γυρίσματα, μια συμμορία και να ζητήσει χρήματα για προστασία.

Μέσω των παραγωγών oι διαφορετικές προφορές, οι θρησκείες, τα τελετουργικά, το στιλ στο ντύσιμο, οι ιδιοσυγκρασίες στη συμπεριφορά και ό,τι άλλο αφορούσε την ήπειρο ήταν πια προσβάσιμα από όλον τον κόσμο. Τη δεκαετία του 2000 ως κεντρικά θέματα ήταν το σεξ, η απιστία, η διαφθορά και το AIDS.

Το 2011 εμφανίστηκε στο διαδίκτυο το iROKOtv, site με online streaming ‘που έχει το μεγαλύτερο κατάλογο ταινιών του Nollywood’. Για την ακρίβεια, έχει περιεχόμενο μεγαλύτερο των 10.00 ωρών. Από το 2015 μπήκε στο ‘παιχνίδι’ το Netflix, για να ανοίξει περισσότερο την ‘πλατφόρμα’, με το YouTube να ακολουθεί. Πλέον γίνονται και συνεργασίες με εταιρίες εκτός συνόρων, ενώ Αφρικανοί ηθοποιοί κάνουν καριέρα στο Hollywood. Οι συγκρίσεις με τα άλλα ‘ollywood’ καλό είναι να συνεχίσουν να αποφεύγονται.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!