ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Hocus Pocus: Η απόλυτη ταινία για το Halloween

Οι αδελφές Sanderson, ένας παρθένος και μία γάτα είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για ένα επιτυχημένο Halloween.

Ό,τι είναι το ‘Μόνος το σπίτι’ για τα Χριστούγεννα είναι το ‘Hocus Pocus’ για το Halloween.

Οπότε την επόμενη φορά που θα ‘στε χαρούμενοι για το Halloween και κάποιος ξινός άνθρωπος θα πάει να σας στερήσει τη χαρά με το κλασικό «είχες και στο χωριό σου Halloween;», πείτε του ότι μεγαλώσατε με τηλεόραση, κασέτες, dvd, σινεμά και από ένα σημείο και μετά και Ίντερνετ, και μπορεί να μην ανάβατε κολοκύθα ή να μην βγαίνατε στο δρόμο για Trick or Treat, αλλά το ζούσατε αληθινά με τις σειρές και τις ταινίες όπως το Hocus Pocus και ότι άλλωστε κάπως έτσι φτιάχνονταν από πάντα οι παραδόσεις  και αν δυσπιστούν προτείνετε για διάβασμα αυτό.

Αν συνεχίσουν να είναι ξινοί ρωτήστε τους γιατί στην χειρότερη να μην έχουμε μια παραπάνω γιορτή για όσους θέλουν να γιορτάζουν και αν συνεχίσουν και άλλο πείτε τους ακριβώς αυτά τα λόγια.

Και φύγετε από το δωμάτιο.

Αρκετά όμως με το dissing σε αυτούς που κάνουν dissing στο Halloween. Ας έλθουμε στο θέμα μας, το ‘Hocus Pocus’ ή αλλιώς την απόλυτη ταινία για το Halloween.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1693, την εποχή του κυνηγιού των Μαγισσών στο Σάλεμ, ο νεαρός Thakery Binx, βλέπει ότι η μικρή του αδερφή Emily να έχει παρασυρθεί στο σπίτι των αδελφών Sanderson. Τρέχει να την σώσει αλλά δεν τα καταφέρνει. Οι αδελφές Winifred, Sarah και Mary ρουφάνε την ψυχή της, η μικρή Emily πεθαίνει και οι ίδιες γίνονται νεότερες. Μεταμορφώνουν τον Thakery Binx σε μαύρο γάτο και τον καταριούνται  να ζήσει για πάντα έτσι. Με τις τύψεις του που δεν κατάφερε να σώσει την αδερφή του.

Ένα οργισμένο όμως πλήθος (το κλασικό με τους πυρσούς και τις τσουγκράνες) εισβάλλει και παγιδεύει τις μάγισσες και εν τέλει τις κρεμάει. Πριν όμως απαγχονιστεί, η Winifred προλαβαίνει να καταραστεί ότι θα αναστηθούν την Νύχτα των Αγίων Πάντων (All Hallows Eve εννοούμε με αυτό), που μία παρθένα (άλλη μία περίπτωση που δεν εξυπηρετούν τη μετάφραση τα ελληνικά αφού η ταινία λέει το gender fluid “a virgin” ασχέτως που όλοι μας με αυτή τη λέξη φανταζόμαστε τη Νεφέλη από το χρυσό κουρέλι) θα ανάψει το κερί με τη μαύρη φλόγα στο σπίτι τους.

Η μέρα αυτή έμελλε να είναι το Halloween του 1993. Ο Max που  μόλις μετακόμισε στο Σάλεμ από την Καλιφόρνια, μαζί με τους γονείς του και την αδερφή του Dani, δεν τα πάει και πολύ καλά στη νέα πόλη (αγαπημένο κλισέ που δεν παλιώνει ποτέ). Το μόνο του ενδιαφέρον είναι η Allison, μια όμορφη νεαρά από την τάξη του. Με τα πολλά ο Max, η Dani και η Allison καταλήγουν στο σπίτι των αδερφών Sanderson τη νύχτα του Halloween. Ο  γάτος Binx, ο οποίος κάθε Halloween εδώ και 300 χρόνια φύλαγε το σπίτι από τους παρθένους, δεν τα υπολόγισε σωστά αυτή τη χρονιά (you had one job, Binx). O δύσπιστος Max ανάβει το κερί με τη μαύρη φλόγα και οι μάγισσες ξυπνάνε.

Με τη βοήθεια του Binx, τα παιδιά καταφέρνουν και ξεφεύγουν. Και ενώ οι μάγισσες δεν έχουν ακόμη καταλάβει πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος του 1993, τα τρία παιδιά ξεκινούν ένα γολγοθά ενημέρωσης των κατοίκων του Σάλεμ με μηδέν αποτελέσματα. Τελικά καταλήγουν να αντιμετωπίσουν τις μάγισσες μόνοι τους. Και εννοείται η Dani σώζεται, ο Max παίρνει το κορίτσι, το πνεύμα του Binx ελευθερώνεται και βρίσκει επιτέλους εκείνο της Emily.

Ο David Kirschner εμπνεύστηκε την ιστορία ενώ παρατηρούσε με την κόρη του τη μαύρη γάτα του γείτονα να μπαίνει στην αυλή τους. Φαντάστηκε τότε ότι η γάτα αυτή είναι ένα αγόρι που το είχαν καταραστεί μάγισσες. Και ενώ στην αρχή το σενάριο του προοριζόταν να γίνει τηλεταινία, το στούντιο της Disney πίστεψε σε αυτό και το έβγαλε στις αίθουσες, με παταγώδη όμως αποτυχία.

Το ‘Hocus Pocus’ δεν κατάφερε να ξεπεράσει ιδιαίτερα το μπάτζετ του. Όπως όμως όλες οι καλές ταινίες αναγνωρίστηκε η αξία του μετά από την εποχή του (ντάξει, ψέμα, πολλές αναγνωρίζονται και στην εποχή τους). Καθιερώθηκε με τις τηλεοπτικές επαναλήψεις κάθε Halloween και πλέον δεν γίνεται Οκτώβριος χωρίς τις αδερφές Sanderson.

Ένα από τα φοβερά στοιχεία της ταινίας είναι το πολύ πετυχημένο casting. H Bette έχει πει μάλιστα ότι δεν έχει περάσει ποτέ ξανά στην καριέρα της τόσο καλά, όσο πέρασε στο ‘Hocus Pocus’. Η Sarah Jessica Parker είναι ίσως στον πιο σέξυ και goofy ρόλο της καριέρας της. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν η SJP έψαξε το γενεαλογικό της δέντρο σε ένα επεισόδιο του ‘Who do you think you are?’ βρήκε ότι μία πρόγονος της είχε κατηγορηθεί για μαγεία.

Στα highlight της ταινίας η σκηνή με το αγγελούδι που εύχεται ‘Bless you’ στις αδελφές που ακόμη δεν έχουν καταλάβει Halloween, ήταν πια μια εμπορική γιορτή.

Αλλά και τα δύο χιτάκια της ταινίας, το ‘I put a spell on you’ από την Bette Midler που τραγουδά στον χορό των μεγάλων.

Η Sarah Jessica Parker τραγουδά το ορίτζιναλ “Come little children” που υπνωτίζει τα παιδιά και τα οδηγεί στην καλύβα τους, με σκοπό να τους πάρουν την ψυχή, αλλιώς το ξόρκι που τις επανέφερε θα διαλυθεί την αυγή.