ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εφιάλτης στα 35: Τα 12 πράγματα που δεν γνώριζες για το Nightmare on Elm Street

Σαν σήμερα το 1984, ο Freddy Krueger κάρφωνε με λύσσα τους εφιάλτες σου. Τώρα σβήνει 35 κεράκια.

Μετά το cult classic ‘Mandy’ (θα το δείτε, τέτοιο θα γίνει, το προβλέπουμε τώρα εδώ), ο Elijah Wood και ο συνεργάτης στην εταιρεία παραγωγής τους, Daniel Noah, κοιτάνε να προχωρήσουν με ένα reboot του ‘A Nightmare on Elm Street’ (Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες), ανάμεσα στα πέντε πρότζεκτ τρόμου που έχουν σκοπό να προσθέσουν στον κατάλογό τους.

Καλά θυμάσαι, ο ‘Εφιάλτης’ γυρίστηκε ξανά το 2010 με τρομερά χλιαρά αποτελέσματα που έβαλαν το franchise προσωρινά στον πάγο, όμως αυτή δεν ήταν καν η πρώτη φορά που ο ‘Εφιάλτης’ είχε ανανεωθεί με ένα μοντέρνο spin. Πολύ μπροστά από την εποχή του, ο ίδιος ο Wes Craven είχε γυρίσει το ‘Wes Craven’s New Nightmare’ στα ‘90s, ένα meta slasher που κέρδισε τους κριτικούς και διπλασίασε το budget του, παρότι είναι η ταινία του franchise με το φτωχότερο box office.

Με αφορμή τα 35 κεράκια που σβήνει σήμερα το αρχικό φιλμ και την πιθανή ανανέωσή του, καταγράφουμε τα απαραίτητα fun facts της πρώτης επέλασης του Freddy:

1. Ο Wes Craven εμπνεύστηκε την ιστορία από μία σειρά άρθρων που εκδίδονταν επί 3 χρόνια στους LA Times τη δεκαετία του ‘80. Τα άρθρα αφορούσαν Ασιάτες, κυρίως πρόσφυγες από την Καμπότζη, που πέθαναν μετά από τρομακτικούς εφιάλτες. Οι άνδρες είχαν φτάσει στην Αμερική για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Pol Pot και, μέσα σε έναν χρόνο από την άφιξή τους, είχαν πεθάνει υπό περίπου ίδιες συνθήκες. Είχαν ξυπνήσει από κάποιον εφιάλτη, είχαν αποφύγει επίτηδες να κοιμηθούν για να μην τον ξαναδούν, υπέκυπταν τελικά λόγω κούρασης και, αφού ξυπνούσαν ξανά ουρλιάζοντας, πέθαιναν. Οι αυτοψίες τους αποκάλυψαν αργότερα ότι ο θάνατός τους δεν οφειλόταν σε συγκοπή ή κάποια άλλη καρδιακή ανεπάρκεια. Απλά είχαν πεθάνει. Η πάθηση ονομάστηκε Asian death syndrome από τις ιατρικές αρχές.

2. Το διάσημο πουλόβερ του Freddy Krueger προκαλεί τον φόβο λόγω του χρώματός του. Όσο έγραφε το σενάριο, ο Craven διάβασε στο Scientific American ότι το κόκκινο και το πράσινο είναι δύο από τα χρώματα που συγκρούονται περισσότερο με το ανθρώπινο μάτι. Το 2014 μοιράστηκε την πληροφορία και από το Twitter του:

3. Εκτός από το πουλόβερ, στην επιστήμη βασίστηκαν και τα δάχτυλα-λεπίδες του Freddy. Ο Craven έψαχνε κάποιο χαρακτηριστικό όπλο που θα ήταν φθηνό και εύκολο στη μεταφορά και κατέληξε στα μαχαίρια κρέατος (αρχικά ήταν ψαριού) όταν διάβασε πως ο πρωτόγονος άνθρωπος φοβόταν τα νύχια της αρκούδας. Το εξηγεί εδώ:

4. Πολλές είναι οι αναφορές που έχουν γίνει ως προς την έμπνευση του χαρακτήρα του Freddy και ισχύουν σχεδόν όλες. Βασίστηκε αρχικά στον συνονόματο τύπο που έκανε bullying στον Craven στο σχολείο, στο καπέλο και το πουλόβερ του άστεγου άνδρα που θυμάται ο σκηνοθέτης να τον κοιτά έντονα μέσα από το παράθυρό του στη συνέχεια, και τελικά από το χιτ του 1976 ‘Dream Weaver’ που έσπρωξε τον δημιουργό να φτιάξει έναν χαρακτήρα που γύριζε στα όνειρα των ανθρώπων. Εκτός από την ανάμνηση του άστεγου άνδρα και των χρωμάτων που απέκτησε λόγω της επιστήμης, το πουλόβερ του Freddy είναι αναφορά και στον Plastic Man της DC.

5. Ο Craven έχει μετανιώσει το τέλος της πρώτης ταινίας γιατί τιζάρει την επόμενη. Αυτή δεν ήταν δική του απόφαση, αλλά του ιδρυτή του στούντιο Bob Shaye που επέμεινε να υπονοηθεί ότι η ιστορία θα είχε συνέχεια. Το ορίτζιναλ φινάλε του ‘Εφιάλτη’ θα μας άφηνε με την ευχάριστη νότα των εφήβων της Nancy να σκοτώνει τον Krueger επειδή δεν πιστεύει πια σ’ αυτόν, να χαιρετά τη μητέρα της και να πηγαίνει στο σχολείο με τους φίλους της.

6. Ο πίδακας αίματος στον οποίο εκρήγνυται ο Johnny Depp στον πρώτο θάνατό του επί της οθόνης, κόστισε 500 γαλόνια ψεύτικου αίματος από νερό και σιρόπι Karo, και ήταν ένα απίστευτο φιάσκο στα γυρίσματα. Ο χαρακτήρας του Depp, Glen, ρουφιέται μέσα στο στρώμα του και σκάει σε ένα κόκκινο συντριβάνι που στήθηκε με τα γαλόνια που είπαμε, μία κρεμασμένη κάμερα και ένα περιστρεφόμενο σετ. Σε μία από τις πρώτες λήψεις όμως, το δωμάτιο πήρε τη λάθος στροφή από αυτή που έπρεπε και έστειλε το ψεύτικο αίμα στον εξοπλισμό και τις πρίζες, με αποτέλεσμα να πέσει το ρεύμα. Ο Craven αναφέρεται στο περιστατικό ως «η ρόδα λούνα παρκ από την κόλαση».

7. Ο Glen ήταν αρχικά ρόλος του Charlie Sheen, αλλά το στούντιο δεν μπορούσε να πληρώσει τα 3.000 δολάρια/εβδομάδα που ήταν το κασέ του. O Depp χρωστάει την πρώτη του ευκαιρία σε δύο μικρά κορίτσια:

«Ο ηθοποιός που έπαιζε τον ιατροδικαστή ήρθε και μου είπε, ‘έχω έναν φίλο που έχει έρθει στην πόλη, τον λένε Johnny Depp, είναι σε μια μπάντα και ενδιαφέρεται να μπει στο σινεμά», έχει δηλώσει στο Vulture ο Craven. «Μου έδωσε τη φωτογραφία του. Έκανα οντισιόν με τον Johnn και θυμάμαι ότι τα δάχτυλά του ήταν κίτρινα επειδή κάπνιζε διαρκώς άφιλτρα τσιγάρα, ήταν άπλυτος, χλωμός και ασθενικός. Η 14χρονη κόρη μου είχε έρθει τότε από τη Νέα Υόρκη με μια φίλη της. Πήρα τις φωτογραφίες των ηθοποιών που σκεφτόμουν για τον ρόλο του αγοριού της Heather, τον Glen, τις άπλωσα στο τραπέζι της κουζίνας και ρώτησα τα κορίτσια ποιον θα διάλεγαν. Έδειξαν αμέσως τον Johnny. Τους λέω, ‘όντως τώρα;’. Έμοιαζε σαν να έπρεπε να κάνει μπάνιο. Μου είπαν και οι δύο ότι ήταν πανέμορφος». Ανάμεσα στους ηθοποιούς ήταν ο John Cusack, ο Brad Pitt, ο Kiefer Sutherland, ο Nicolas Cage και ο C. Thomas Howell.

8. Ο φανταστικός, σαιξπηρικός Robert Englund δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Craven για τον Krueger. Αυτή ήταν ο βραβευμένος με Emmy καρατερίστας David Warner που έχεις δει στον ‘Τιτανικό’, το ‘Star Trek’ και πιο πρόσφατα στο ‘Mary Poppins Returns’. Ο Warner αναγκάστηκε να αφήσει το πρότζεκτ λόγω υποχρεώσεων, κυκλοφορεί όμως ακόμα φωτογραφία του με το μέικαπ του χαρακτήρα (αρχικό credit: Comicbookmovie).

9. Η ταινία έβγαλε τα λεφτά της μέσα σε 72 ώρες, κάπου δηλαδή στα 1,8 εκατ. δολάρια. Μέχρι το τέλος της αρχικής του κυκλοφορίας είχε συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια. To franchise έχει φέρει συνολικά πίσω $457 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ο ‘Εφιάλτης’ έσωσε τη New Line Cinema από τη χρεοκοπία, γι’ αυτό και το στούντιο απέκτησε το ψευδώνυμο ‘The House That Freddy Built’.

10. Υπήρχαν τρεις εκδοχές του γαντιού του Freddy. Ένα από ξύλο μπάλσα, ένα από λάστιχο και ένα από πραγματικά μαχαίρια που ονομάστηκε ‘hero glove’ και μπορούσε όντως να κόψει πράγματα. Έκοψε και τον Englund την πρώτη φορά που το έβαλε. Το γάντι ήταν τόσο βαρύ που ο ώμος του ηθοποιού αναγκαστικά κρεμούσε για να το σηκώσει, δίνοντας έτσι στον Freddy τη χαρακτηριστική του στάση.

11. Ο δρόμος με τις λεύκες πήρε το όνομά του από το μέρος όπου δολοφονήθηκε ο JFK. Όπως είπε στο Rolling Stone ο Craven, «η Elm Street είναι το όνομα του δρόμου της αποθήκης βιβλίων όπου πυροβολήθηκε ο Kennedy. Για μένα, εκεί τελείωσε η αθωότητα του κόσμου».

12. Ο Englund έχει παίξει τον Freddy σε 8 ταινίες. Ο χαρακτήρας δεν τον έχει αφήσει ποτέ και μάλιστα βγαίνει συχνά από μέσα του. «Καμιά φορά θα είμαι κολλημένος στην κίνηση στο Λος Άντζελες και απλά μου βγαίνει», έχει πει στον Guardian. «Κάνω τη φωνή του και φωνάζω, ‘Get out of my way, motherfucker!’».

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΜΟΣ:

Τα 20 καλύτερα βιβλία τρόμου
8 αγαπημένοι σίριαλ κίλερ της μεγάλης και μικρής οθόνης
Γιατί επιμένουμε να φρικάρουμε βλέποντας ταινίες τρόμου
10 θρίλερ τόσο τρομακτικά που οι θεατές του Netflix δεν τα ολοκληρώνουν