ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι all-stars του Steven Soderbergh

Ο ανήσυχος δημιουργός επέστρεψε στην σκηνοθετική καρέκλα με το τηλεοπτικό “The Knick”, προσθέτοντας τον Clive Owen στο ρόστερ των all-stars του. Θυμόμαστε μια ακόμα ντουζίνα μεγάλων αστεριών στις ταινίες του.

Για κάποιον που πάντα ισορροπούσε ανάμεσα στο ανεξάρτητο, το πειραματικό και το mainstream, o Σόντερμπεργκ έχει συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή λίστα συνεργατών -πολλοί εκ των οποίων συχνών κιόλας- στους οποίους έχει δώσει μερικούς από τους κορυφαίους τους ρόλους.

Δεν είναι παράξενο αν σκεφτείς πως μιλάμε για τον σκηνοθέτη του απόλυτου σύγχρονου star vehicle, της τριλογίας του Ocean. Ο Σόντερμπεργκ πάντα αυτό έκανε. Έβρισκε κάποιους a-list ηθοποιούς με τους οποίους αισθανόταν άνετα, και έκανε τη μία ταινία μετά την άλλη, δίχως σταματημό. Κάπως έτσι είδαμε πρωτοκλασάτους σταρς σε ανεξάρτητες ταινίες μηδαμινού μπάτζετ, κάπως έτσι πήραν Όσκαρ (ή βρέθηκαν υποψήφιοι) οι διάφοροι Τζούλια Ρόμπερτς, Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, Μπενίσιο ντελ Τόρο κλπ.

Ήταν πάντα μια πολύ ιδιαίτερη σχέση, αυτή του Σόντερμπεργκ με τους πρωταγωνιστές του- μια λίστα στην οποία προστίθεται τώρα ο αγαπημένος μας Κλάιβ Όουεν με το “Knick”, στο ρόλο ενός σκληροτράχηλου χειρούργου στη Νέα Υόρκη του 1900.

Θυμόμαστε μια ντουζίνα ακόμα πρωτοκλασάτων ονομάτων και τον πιο σημαντικό ρόλο του από τη φιλμογραφία του Σόντερμπεργκ για τον καθένα.

Τζορτζ Κλούνεϊ

Ο ρόλος: Ocean’s Eleven

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ: Out of Sight, Solaris, Ocean’s Twelve, The Good German, Ocean’s Thirteen

O Τζόνι Ντεπ για τον Τιμ Μπάρτον του Σόντερμπεργκ (απλά όχι απατεώνας), μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως η περσόνα του κουλ Τζορτζ ως σταρ μεγατόνων εδραιώθηκε δίχως επιστροφή με το “Ocean’s Eleven” όπου το κουλ παρεάκι διεκδίκησε τη θέση του ως σύγχρονη rat pack του Χόλιγουντ. Ο ορισμός του πως να περνάς καλά και ‘αυτό να βγαίνει προς τα έξω’. Ομολογώ πως προσωπικά ο αγαπημένος μου ρόλος του Κλούνεϊ είναι στο “Out of Sight”, αλλά ας είμαστε αντικειμενικοί. Όταν μιλάμε για Τζορτζ Κλούνεϊ τον σκεφτόμαστε ως Ντάνι Όσιαν.

Τζούλια Ρόμπερτς

Ο ρόλος: Erin Brokovich

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ: Full Frontal, Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve

Το Χόλιγουντ λατρεύει να επιβραβεύει τους μεγάλους σταρς του και σίγουρα η Ακαδημία δε θα ήθελε παραπάνω λόγο για να δώσει Όσκαρ στη Τζούλια Ρόμπερτς από την πιο δυναμική ερμηνεία της καριέρας της, στην αληθινή ιστορία της Έριν Μπρόκοβιτς. Από τις πιο safe ταινίες του Σόντερμπεργκ, παραμένει όμως ερμηνευτικό showcase για τη μεγαλύτερη σταρ της αμέσως προηγούμενης δεκαετίας.

Ματ Ντέιμον

Ο ρόλος: The Informant!

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ: Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen, Contagion, Behind the Candelabra

Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο παραπολυ Σόντερμπεργκ έχει παίξει ο Ντέιμον μέχρι που τα μάζεψα για αυτό το άρθρο. Και μάλιστα είναι από εκείνους που ήταν δίπλα στον σκηνοθέτη τόσο στην ‘Big $$$’ περίοδό του, όσο και στην ‘Οι Καλύτερες Βιντεοταινίες Του Κόσμου’ περίοδο του (η αγαπημένη του). Προσωπικά τον βρίσκω φανταστικό σε όλα, από το πώς κρατά σχετικά προσγειωμένο το γκλαμουριλίκι της τριλογίας του Ocean μέχρι τον υποδειγματικό του ρόλο στην “Candelabra” κι από το δράμα του στο “Contagion” μέχρι την απολαυστικά καρτουνίστικη ερμηνεία του στην φάρσα “The Informant!”, που είναι και μια από τις κορυφαίες της καριέρας του.

Ρούνεϊ Μάρα

Ο ρόλος: Side Effects

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ:

Τον κεντρικό ρόλο σε ένα θρίλερ που αλλάζει οπτικές όπως άλλες ταινίες αλλάζουν απλώς σεκάνς, θα μπορούσε να τον παίξει καθηλωτικά μόνο μια ηθοποιός που αφοσιώνεται στους χαρακτήρες της τόσο ολοκληρωτικά όπως η Μάρα. Κρίμα που δεν πρόλαβαν να δουλέψουν ξανά μαζί, ίσως κάποτε στο μέλλον. Τουλάχιστον πρωταγωνίστησε στην τελευταία κινηματογραφική δουλειά του Σόντερμπεργκ, είναι κι αυτό μια κάποια δικαιοσύνη.

Τσάνινγκ Τέιτουμ

Ο ρόλος: Magic Mike

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ: Haywire, Side Effects

Στυλοβάτης της αγαπημένης μου περιόδου του σκηνοθέτη. Και αν στα “Side Effects” και “Haywire” (δύο από τις απολαυστικότερες μπιμουβιές των 2000s+), ήταν στο “Magic Mike” που απέδειξε πως είναι πολύ περισσότερα από ένας απλός jock του σινεμά, παραδίδοντας μια άψογη ηγετική δραματική ερμηνεία σε ένα δράμα που γνώρισε αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία.

Τζένιφερ Λόπεζ

Ο ρόλος: Out of Sight

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ:

Το “Out of Sight” είναι η καλύτερη ταινία του Σόντερμπεργκ και οι Κλούνεϊ-Λόπεζ σε αυτή την ταινία είναι ο νουάρ ερωτισμός ο ίδιος. Μαγεία.

Μπενίσιο ντελ Τόρο

Ο ρόλος: Che

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ: Traffic

Ναι, το Όσκαρ του για το “Traffic” το πήρε, αλλά διάβολε, έχει παίξει τον Τσε Γκεβάρα σε ένα επικό δίπτυχο ταινιών. Ρολάρα, σε δύο ταινίες που με έναν περίεργο τρόπο υπήρξαν πολύ πιο πειραματικές από όσο κανείς μας περίμενε να είναι, και γι’αυτό τις εκτιμώ και λίγο παραπάνω. Το “Traffic” πρέπει να το ξαναδώ, ομολογώ δεν έχω την παραμικρή ανάμνηση πέραν της ιστορίας της Κάθριν Ζίτα…

Κάθριν Ζίτα Τζόουνς

Ο ρόλος: Traffic

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ: Ocean’s Twelve, Side Effects

…η οποία έχει παίξει ύπουλα απολαυστικούς ρόλους σε άλλες δύο ταινίες του Σόντερμπεργκ, αλλά στο “Traffic” απολαμβάνει την Μεγάλη Δραματική Στιγμή (ΤΜ) της.

Μπραντ Πιτ

Ο ρόλος: Ocean’s Eleven

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ: Full Frontal, Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen

Έπαιξε τον ρόλο του ‘κολλητού του Τζορτζ Κλούνεϊ’ όπως κανείς άλλος δε θα μπορούσε.

Μάικλ Ντάγκλας

Ο ρόλος: Behind the Candelabra

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ: Traffic, Haywire

Κρίμα που πήγε ΗΒΟ η “Candelabra” γιατί θα πήγαινε καρφί στα Όσκαρ ο Ντάγκλας. Έτσι, πήρε απλώς Έμμυ (ο ίδιος και κάθε άλλος άνθρωπος που είχε την ελάχιστη σύνδεση με την ταινία) και ταυτόχρονα είχε ρόλο καριέρας, με την ταινία που θεωρητικά κλείνει το κεφάλαιο Σινεμά για τον Σόντεμπεργκ.

Μάθιου Μακόναχι

Ο ρόλος: Magic Mike

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ:

Αν η περσινή χρονιά με “True Detective” και όπως λέγαν εκείνο το έργο για το οποίο ο Μακόναχι πήρε τυπικά το Όσκαρ, ήταν η μεγάλη του στιγμή μπροστά στην κάμερα, τότε το “Magic Mike” ήταν, εχμ, ο φλάφερ. Επειδή έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία κι επειδή σταδιακά όλο και πιο πολύς κόσμος παρατηρούσε πως “χέι, τελικά είναι σοβαρό δράμα αυτή η ταινία” κι επειδή οι πάντες τότε πρόσεξαν πως ο Τσάνινγκ Τέιτουμ είναι καλός δραματικός ηθοποιός, ας μην ξεχνάμε πως κάτω από όλα αυτά υπήρχε παράλληλα και η διαπίστωση πως “διάολε, ο Μάθιου Μακόναχι είναι φανταστικός“.

Σάσα Γκρέι

Ο ρόλος: The Girlfriend Experience

Οι υπόλοιπες δουλειές με τον Σόντερμπεργκ:

Στην ‘Γκοντάρ’ στιγμή του, ο Σόντερμπεργκ διαλέγει την Σάσα Γκρέι για να ζωγραφίσει πάνω στο ευφυέστατα ανέκφραστο πρόσωπό της, το πορτρέτο αποξένωσης και πλήρους κενού που χαρακτηρίζει πολλές σύγχρονες σχέσεις. Πάντα ήταν απροσδόκητες οι επιλογές του σκηνοθέτη, αλλά αυτή τις ξεπερνά όλες.

***

Επίσης: Μια ματιά στην τριλογία του Ocean