THE FIELD GUIDE TO EVIL (ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΣΛΕΜΕΣ)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένας παγκόσμιος ‘Οδηγός’ για το κακό, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ελλάδα, Πολωνία, Ινδία, συμμαχία. Από τον Γιάννη Βεσλεμέ στον Peter Strickland, 9 σκηνοθέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια ανθολογία τρόμου.

Και τώρα, κάτι που όλους μας ενώνει: ο φόβος.

Όλους όμως. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρεθείς, από όπου κι αν είσαι, από όπου κι αν προέρχεσαι, όπου κι αν κατευθύνεσαι, ο φόβος είναι πάντα εκεί. Κάθε μέρος έχει τις δικές του δοξασίες, τις δικές του μικρές παραβολές, κι αυτό είναι κάτι που εξερευνά η πολυαναμενόμενη νέα ανθολογία τρόμου ‘The Field Guide to Evil’.

Ενώνοντας σκηνοθέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη (συμπεριλαμβανόμενου και του Γιάννη Βεσλεμέ της Ελλάδας και της ‘Νορβηγίας’), παρουσιάζει ιστορίες που ποικίλλουν σε στυλ και σε τύπο απειλής. Πανάρχαιοι δαίμονες που τιμωρούν απαγορευμένους εραστές, ένα Χριστουγεννιάτικο goblin κι ένα εκδικητικό τζίνι, παλάτια τρόμου, κανιβαλισμός, απληστία- οι ιστορίες και οι δημιουργικές φωνές είναι πολλές. Τα διαφορετικά κεφάλαια μεταπηδούν από το ασπρόμαυρο στο giallo κι από το λαβκραφτικό στο βωβό.

‘The Field Guide to Evil’ (Peter Strickland)

Η ταινία, που θα κάνει την πρεμιέρα της στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1-11 Νοεμβρίου), έχει να επιδείξει ένα εντυπωσιακό ρόστερ σκηνοθετών από όλες τις γωνιές του κόσμου. Ιστορίες της ανθολογίας έχουν σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων οι:

  • Peter  Strickland (‘The Duke of Burgundy’, ‘In Fabric’) με το COBBLERS’ LOT, μια φετιχιστική ιστορία πάθους και ζήλιας
  • Γιάννης Βεσλεμές (‘Νορβηγία’) με το WHAT  EVER  HAPPENED  TO  PANAGAS  THE  PAGAN?, όπου ένα goblin ταράζει τα Χριστούγεννα σε μια μικρή πόλη
  • Agnieszka  Smoczynska (‘The Lure’) με το THE  KINDLER  AND  THE  VIRGIΝ, για την διαδρομή απληστίας ενός άντρα
  • Severin  Fiala  &  Veronika  Franz (‘Goodnight Mommy’) με το THE  SINFUL  WOMEN  OF  HÖLLFALL, για έναν αρχαίο δαίμονα που τιμωρεί όσους από έρωτα εκπέσανε
  • Ακόμα μαζί τους οι: Calvin  Lee  Reeder (ΗΠΑ, BEWARE  THE  MELONHEADS), Ashim  Ahluwalia (Ινδία, THE  PALACE  OF  HORRORS), Can  Evrenol (Τουρκία, AL  KARISI,  THE  CHILDBIRTH  DJINN), Katrin  Gebbe (Γερμανία, A  NOCTURNAL  BREATH).

‘The Field Guide to Evil’ (Agnieszka Smoczynska)

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε μαζί στη μεγάλη οθόνη. Δε χρειάζεται να πούμε και πολλά ακόμα, εξάλλου. Αν κάποιοι μου έλεγαν ότι θα υπάρξει ταινία τρόμου που συνδυάζει τα ταλέντα του Βεσλεμέ (που είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο χειροποίητο σύμπαν στην εκπληκτική ‘Νορβηγία’), του Strickland (με τα φετιχιστικά οπτιακουστικά του αριστουργήματα) και της Smoczynska (του απίστευτου πολωνικού μιούζικαλ με τις φονικές γοργόνες ‘The Lure’) δε θα τους πίστευα.

Αλλά να, εδώ είναι:

Το ‘Field Guide to Evil’ υπάρχει, και θα κάνει πρεμιέρα στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί 1-11 Νοεμβρίου.

Να και η αφίσα της ταινίας:

Και να κι η αφίσα του Φεστιβάλ:

Τα υπόλοιπα, από τη Θεσσαλονίκη, το Νοέμβριο.

ΚΙ ΑΛΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το ‘Roma’ του Alfonso Cuaron κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο 59ο ΦΚΘ
Άγρια αγόρια και Κινέζικο animation: Τα καλύτερα του περσινού Φεστιβάλ
Η τελευταία σιωπή του Harry Dean Stanton
H Ελίνα Ψύκου για την Ολυμπιάδα και το μεγάλο μας παραμύθι
Η Valeska Griesebach και το ευρωπαϊκό της γουέστερν