OSCARS

O Michael Shannon είναι έτοιμος να παίξει με τους καλύτερους

Τα τελευταία χρόνια ο ορισμός του καρατερίστα σημαίνει Michael Shannon.

Ο ορισμός του καρατερίστα έχει κάμποσες ερμηνείες. Σημαίνει ο ηθοποιός που παίζει τόσο καλά έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου που εξουδετερώνει τον ανταγωνισμό. Σημαίνει ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον εκκεντρικό, δευτερεύοντα ρόλο που θα κρατήσεις βγαίνοντας απ’ την αίθουσα. Σημαίνει ακόμα κι ο ηθοποιός που θα διαπρέψει σε ρόλους εκ διαμέτρου αντίθετους με τον δικό του χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια σημαίνει και Michael Shannon.

Ο ηθοποιός δηλαδή που εξαφανίζεται μέσα στον ρόλο του, που μπορεί να ενσωματώσει έναν χαρακτήρα τόσο καλά που δεν χρειάζεται ούτε μεταμορφώσεις απαραίτητα, ούτε δυνατές εκρήξεις. Μετά από μια εικοσαετία στην υποκριτική, μια δεκαετία στο Χόλιγουντ και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ μετά, ο Shannon κάνει την πρώτη του συνεργασία με τον Guillermo del Toro στο ‘Shape of Water’, και αυτή τη φορά γίνεται εξόχως απαίσιος ως Richard Strickland. Ως το πραγματικό Τέρας στο σύγχρονο παραμύθι του οραματιστή σκηνοθέτη δηλαδή, που προσπαθεί να κρατήσει την Πεντάμορφη μακριά από τον αγαπημένο της θεϊκό ψαράνθρωπο.

‘Σχήμα του Νερού’ ή ‘Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι’; Θα το μάθουμε ζωντανά και αποκλειστικά στη live μετάδοση των Όσκαρ από την COSMOTE TV στις 4 Μαρτίου. Μη χάσεις τη μεγάλη τελετή απονομής.

Και όπως διαπιστώσαμε μέσα από τη συνέντευξή του, δεν τράβηξε κανένα ζόρι στο πετσί του μεγάλου κακού:

Τι σκέφτηκες για το σενάριο και τον ρόλο του Strickland όταν το πρωτοδιάβασες;

Μπορεί να εκπλήξω κάποιους – και ελπίζω αυτό να μην αλλάξει τη γνώμη τους για μένα – αλλά πραγματικά, έμοιαζε πολύ διασκεδαστικό. Εντάξει, φαντασία είναι και ήταν ένας διασκεδαστικός χαρακτήρας για να υποδυθείς. Και είμαι θύμα στο καλό κουστούμι. Βάλε με σε ένα καλό κουστούμι, κάνε μου ένα καλό κούρεμα, δώσε μου ένα κλομπ!

Έχει και πολύ χιούμορ μέσα. Μου λένε ότι είναι σαδιστικός ή απαίσιος. “Ναι”, απαντάω, “αλλά είναι και αστείος”.

Υπάρχει κάθαρση στο να παίζεις κάποιον τόσο κακό;

Υποθέτω πως ναι. Αλλά είναι και πολύ σφιγμένος. Έχει έναν περίεργο συνδυασμό όπου στην πραγματικότητα χέστηκε για την όλη κατάσταση, αλλά φαίνεται να νοιάζεται. Είναι μια ζωντανή αντίφαση.

Μπορεί να είναι απλά θεότρελος, δεν ξέρω. Μπορεί να είναι παλαβός. Αλλά κάθε φορά που αρχίζουν και επιτίθενται στον Strickland, τύπου “πώς μπορείς να παίζεις κάποιον τόσο απαίσιο και λοιπά και λοιπά”, απαντάω πως κάνει τη δουλειά του. Μπορεί να γίνει κακός αλλά στην πραγματικότητα κάνει τη δουλειά του. Εργάζεται γι’ αυτόν τον στρατηγό ο οποίος τον πιέζει αφάνταστα πολύ. Κάτι τέτοιο μπορεί να σπάσει έναν άνθρωπο.

Βλέπουμε και την οικογενειακή του κατάσταση, τον ρόλο του ως απόμακρος πατέρας κολλημένος στα ‘50s.

Ήταν μίζερη η εμπειρία για τους ανθρώπους εκείνους. Ήταν τόσο μαζεμένοι και μπερδεμένοι και αδαείς. Νόμιζαν ότι όλα αυτά τα υπάρχοντα θα τους έκαναν ευτυχισμένους και όταν δεν συνέβη αυτό έγιναν κακόβουλοι και μοχθηροί. Ένιωθαν στεναχώρια και δεν ήξεραν γιατί. Αυτός είναι ο Strickland. Η προσωποποίηση της αμερικανικής δυσφορίας.

Το μόνο που θέλει είναι να πάρει προαγωγή. Αναλαμβάνει μια αποστολή, τη φέρνει εις πέρας, και το μόνο που θέλει είναι ακόμα μία ώστε να καταφέρει να ανέβει στην ιεραρχία. Και γι’ αυτό του είναι τόσο ολέθριο όλο αυτό. Δεν ξέρω τι θέλει πραγματικά. Δεν τον φαντάζομαι να τρέχει για Πρόεδρος ή κάτι τέτοιο. Ούτε είναι στον στρατό. Δεν γνωρίζω τι μπορεί να είναι ο τελικός του στόχος.

Αλλά ναι, μπορείς να δώσεις αυτή την ερμηνεία. Ή μπορείς απλώς να παρακολουθήσεις την ταινία. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να αφήνεις τον κόσμο απλά να περάσει καλά στον κινηματογράφο και νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις αυτό με το ‘Shape of Water’. Αλλά μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα αν θες.

Αυτό φαίνεται να είναι το ταλέντο του Guillermo del Toro ως σκηνοθέτης.

Έτσι καταλαβαίνεις ότι δουλεύεις με έναν ξεχωριστό σκηνοθέτη, όταν ο τόνος του είναι τόσο δικός του που δεν μπορεί να τον αναπαράξει κανένας άλλος. Δεν υπάρχει άλλη λέξη γι’ αυτό, είναι απλώς ο Guillermo. Αυτός είναι ο κόσμος του.

Του αρέσει να περνά χρόνο με τους ηθοποιούς του πριν τα γυρίσματα. Αγαπά τις πρόβες, θέλει να σε γνωρίσει προσωπικά, να μαζεύει το καστ και να διαβάζουν μαζί τις σκηνές. Σε παροτρύνει να φτιάξεις το παρελθόν του χαρακτήρα του και φτιάχνει κι εκείνος ένα που στο δίνει. Σου λέει, “Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ή όχι, δεν με νοιάζει,  αλλά αυτό σκεφτόμουν όταν έγραφα τον χαρακτήρα”. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνον να υπάρχει προετοιμασία. Δεν μπορείς απλά να εμφανιστείς και να πεις ότι δεν ξέρεις τι κάνεις. Όχι, όχι, όχι, πρέπει να έχεις προετοιμαστεί γιατί δεν του αρέσει να σπαταλά χρόνο.

Αλλά αν νιώσει ότι το έχεις σκεφτεί έστω και στο μισό απ’ ότι το σκέφτεται εκείνος, τότε φτιάχνει πολύ καλή ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να τον κάνεις χαρούμενο, γιατί ενθουσιάζεται πολύ. Εκπέμπει μια παιδική σχεδόν ενέργεια για παιχνίδι. Αρκεί να κάνουν όλοι τη δουλειά τους.

Αυτή είναι η πρώτη συνεργασία σου με τον Guillermo, αλλά έχεις δουλέψει ξανά και ξανά με άλλους σκηνοθέτες, όπως ο Jeff Nichols. Είναι σημαντικό για σένα να νιώθεις ασφάλεια με έναν σκηνοθέτη;

Είναι αλήθεια ότι μπορείς να καείς. Το σινεμά είναι μέσο του σκηνοθετών, πιο πολύ από το θέατρο ή την τηλεόραση. Στην πραγματικότητα εκείνοι είναι που κάνουν εντύπωση. Έχω πάρει ρίσκα στην καριέρα μου, έχω δουλέψει με ανθρώπους που μόλις ξεκινούσαν ή είχαν κάνει πολύ λίγες δουλειές. Αυτές τις μέρες όμως θέλω πολύ να δουλεύω με ανθρώπους στο επίπεδο του Guillermo. Θέλω τους Hall of Famers. Νιώθω πως το έχω κερδίσει. Έκανα το homework μου, είμαι έτοιμος. Δεν θέλω να ανεβάζω δουλειές άλλων, θέλω κάποιος να ανεβάσει εμένα.

* Το ‘Shape of Water’ θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 15 Φεβρουαρίου από την Odeon.