ΛΙΣΤΕΣ

10 δραματικοί ρόλοι κωμικών ηθοποιών που μας λύγισαν

Στιγμές που μας καθήλωσαν άνθρωποι που παραδοσιακά μάς κάνουν να γελάμε.

Υπάρχουν διάφορα κλισέ που ακολουθούν τους κωμικούς ηθοποιούς. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η στάμπα του κωμικού είναι σχεδόν ανεξίτηλη και σε ακολουθεί ακόμα και μετά από τρομερές ερμηνείες σε δραματικούς ρόλους.

Πολλές φορές βέβαια, η μετάβαση μπορεί να βοηθήσει το πώς προσλαμβάνουμε τις δραματικές ερμηνείες ως σπουδαίες, να τις κάνει δηλαδή πιο καθηλωτικές με τον τρόπο που γίνεται καθηλωτικός ο άνθρωπος που κάνει συνέχεια πλάκα, όταν σκοτεινιάζει.

Δέκα από τις καλύτερες τέτοιες τις μαζέψαμε εδώ: 

Danny DeVito- Penguin, ‘Batman Returns’

 

Οι ερμηνευτικές ικανότητες του Danny DeVito είναι τεράστιες και αυτό φάνηκε στον ρόλο του Penguin, στο δεύτερο μέρος της τριλογίας του Batman από τον Tim Burton. Ο Danny DeVito ήρθε να κάνει την ταινία του Batman, πραγματικά μπαρτονική και να δώσει κάτι από villain παραμυθιού σε ένα cult αριστούργημα.

Robin Williams- John Keating, ‘Dead Poets Society’

 

Πρόκειται για την ταινία που μπορεί να σνομπάραμε, όταν την είδαμε στο σχολείο, γιατί δεν ταίριαζε με τον μαθητικό μας κυνισμό. Ο Robin Williams αντιμετώπισε τον ρόλο του με το συνεσταλμένο χαμόγελο του ανθρώπου που θέλει να αλλάξει τον κόσμο αλλά δεν έχει γεννηθεί ήρωας. Τα κατάφερε. Χωρίς την ερμηνεία του η ταινία θα ήταν δύο και τρεις σκάλες κάτω.

Jim Carrey- Truman, ‘The Truman Show’

 

O Jim Carrey είναι μια από τις περιπτώσεις εκείνες ηθοποιών που έχει κάνει πολλούς σαχλαμαρίστικους ρόλους, αλλά οι λίγοι καλοί του, είναι πραγματικά καλοί. Στο ‘The Truman Show’ o Jim Carrey γίνεται ο άνθρωπος του τέλους του προηγούμενου αιώνα, όταν μαθαίνει ότι όλη η ζωή του ήταν ένα ριάλιτι σόου και όλοι όσοι αγάπησε ηθοποιοί του show αυτού. Ρόλος υψηλών απαιτήσεων και τεράστιο ρίσκο (αν αναλογιστεί κανείς την ερμηνευτική γκάμα του Carrey εκείνη την εποχή) που τελικά έπιασε.

Θανάσης Βέγγος- Θανάσης, ‘Ο Θανάσης στη χώρα της Σφαλιάρας’

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να πρωτοδιαλέξεις ποιον ρόλο του Βέγγου θα βάλεις εδώ. Στην ταινία, κορυφαίο σπονδυλωτό δράμα, ο Θανάσης Βέγγος με μια παιδική αφέλεια, που μοιάζει κωμική αλλά αποδεικνύεται τραγική, έρχεται αντιμέτωπος με τον παραλογισμό της δικτατορίας, αρχικά της μεταξικής και στη συνέχεια της χούντας.

Ντίνος Ηλιόπουλος – Θωμάς ‘Ο Δράκος’

Προκείται για μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αυτή με την οποία κατά τον Βασίλη Ραφαηλίδη περάσαμε από την Προϊστορία στην Ιστορία. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος παίζει στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου έναν απλό υπαλληλάκο, χωρίς κανένα ενδιαφέρον στη ζωή του, που ανακαλύπτει ότι μοίαζει φυσιογνωμικά με έναν διαβόητο κακοποιό και σταδιακά ταυτίζεται μαζί του γοητευμένος από τον σεβασμό που βιώνει για πρώτη φορά στη ζωή του.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος- Αντώνης ,’Ταξίδι στα Κύθηρα’

Όταν εμφανίστηκε ο Παπαγιαννόπουλος ως Αντώνης σε αγγελοπουλικό σκηνικό τα πάντα ταίριαξαν απίστευτα. Ο Παπαγιαννόπουλος ακόμα και στους κωμικούς του ρόλους είχε ένα βλέμμα βασανισμένου καθημερινού ανθρώπου, πράγμα που αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στο κλίμα της ταινίας, ιδιαίτερα στη συνάντηση με τον σιωπηλό Μάνο Κατράκη: “o άνθρωπος με τον άνθρωπο, ο λύκος με τον λύκο”.

Bill Murray- Bob, ‘Lost in Translation’

 

Αν τύχει να πας σε κάποια μεγάλης της Δυτικής Ευρώπης ή της liberal Αμερικής θα νομίζεις ότι περιτριγυρίζεσαι από διάφορες εκδοχές του Bill Murray. Αυτό το ύφος χρησιμοποίησε η Σοφία Κόπολα για τον πρωταγωνιστή της, έναν υπερβολικά λογικό άνθρωπο που βρίσκει για λίγο το νόημα της ζωής του μέσα στο χάος μιας ιαπωνικής μητρόπολης.

Σωτήρης Μουστάκας- Σωτήρης Μοναχογιός, ‘Ένας Nομοταγής Pολίτης’

Mια εκπληκτική ερμηνεία του Σωτήρη Μουστάκα, ενός ηθοποιού που ακόμα και στο περιοριστικό πλαίσιο των επιθεωρήσεων έδειχνε ότι έχει φανταστικό κωμικό ταλέντο. Εκ πρώτης όψεως, το ‘Ένας νομοταγής πολίτης’ φαίνεται όντως σαν κωμωδία. Πρόκειται για την ιστορία ενός 35άρη υπαλλήλου που καταπιεσμένος και μίζερος σε κάθε εκδοχή της ζωής του που τελικά αποφασίζει να κάνει την επανάστασή του.

Roberto Benigni- Night on Earth

 

Mια ανθολογία 5 διαφορετικών ταξιτζήδων σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο Roberto Benigni κάνει έναν ρόλο που κλασικά δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι όντως κωμικός, πράγμα που συμβαίνει ακόμα στο πιο σαφώς ισορροπημένο ‘Life is Beautiful’. Στο δικό του 1/5 της ταινίας ο Benigni παίρνει κούρσα έναν καθολικό ιερέα στον οποία σιγά-σιγά αρχίζει να εξομολογείται. Συγκλονιστικός ιδιαίτερα στην τελευταία σκηνή.

Whoopi Goldberg – Celie Johnson, ‘Τhe Color Purple’

 

H Whoopi Goldberg συνεχίζει να είναι μια από τις πιο κουλ φιγούρες παγκοσμίως, η γυναίκα που όλοι θα θέλαμε να έρθει να κάτσει στο οικογενειακό μας τραπέζι. Ταυτόχρονα όμως είναι και η πρωταγωνίστρια του ‘The Color Purple’ παίζοντας τον ρόλο μιας μαύρης γυναίκας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της μετά από μια βασανιστική παιδική και εφηβική ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 16 μικρότεροι ρόλοι που βρέθηκαν ποτέ στα Όσκαρ