ΛΙΣΤΕΣ

Πώς γιόρτασαν τα Χριστούγεννα οι αγαπημένες σου ταινίες και σειρές

Όλη η έμπνευση που θα χρειαστείς για να φέρεις το θαύμα των Χριστουγέννων σπίτι σου.

Είναι αυτές οι μέρες που από τη μία βαριέσαι να στολίσεις, από την άλλη θες να κάνεις το σπίτι κιτσερέλα από το πολύ λαμπιόνι.

Κάνε το πρώτο βήμα.

Πάρε έμπνευση από τις πιο χαρακτηριστικές γιορτινές διακοσμήσεις σε μικρή και μεγάλη οθόνη που σου μαζέψαμε, και ρίξτο έξω χωρίς να ανησυχείς για τον λογαριασμό. Πλέον η εταιρεία Φυσικό Αέριο έχει και ρεύμα, οπότε μπορεί να καλύψει απόλυτα τις συσκευές και όλες τις ενεργειακές σου ανάγκες χωρίς να πονάει το πορτοφόλι σου.

Το δεύτερο βήμα σου θα είναι η συμμετοχή σου στον διαγωνισμό της εταιρείας. Ανέβασε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σου στο Instagram ή στο Twitter με hashtag #XmasFysikoAerio και γίνε ένας από τους 2 αναγνώστες που θα κερδίσουν δωρεάν ρεύμα για έναν ολόκληρο χρόνο!

Μετά την καθιερωμένη ευχή, έχουμε και λέμε:

Home Alone

Οι McCallister δεν λυπήθηκαν τα φωτάκια στον χριστουγεννιάτικο φωτισμό τους. Ούτε και τον γιο της οικογένειας που παράτησαν στο σπίτι να κάνει γιορτές μόνος του.

Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν το ‘Home Alone’ είναι ταινία τρόμου με θέμα την εγκατάλειψη ανηλίκων. Στο δικό μας σύμπαν είναι ο κυρίαρχος των χριστουγεννιάτικων ταινιών.

Η ταινία γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ένα 1920s αρχοντικό του βόρειου Σικάγο – ακόμη και οι εξωτερικές λήψεις γυρίζονταν τα ξημερώματα γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να κατασκευαστεί το σπίτι κάποιο soundstage – ενώ ο σκηνογράφος του φιλμ, John Muto, γέμισε τους χώρους με κόκκινα και πράσινα στοιχεία για να ενισχύσει την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, αλλά και την αίσθηση απουσίας των γονιών του μικρού.

Η διακόσμηση και ο φωτισμός του σπιτιού κερδίζουν όχι μονάχα γιατί δεν είναι κάτι άπιαστο αν υπάρχει το περιθώριο του χώρου, αλλά και γιατί βοήθησαν και πρακτικά τον Kevin να κρύψει επιμελώς τις παγίδες του.

National Lampoon’s Christmas Vacation

O Chevy Chase έγινε ένας από μας όταν προσπάθησε μέρες που ήταν να κάνει υπομονή με την οικογένειά του στο χριστουγεννιάτικο ‘National Lampoon’. Η πιο παράτολμη απόπειρά του συμπεριλάμβανε έναν σκασμό από λαμπάκια που θα άναβαν την κατάλληλη στιγμή και θα έκλειναν τα επικριτικά στόματα του σογιού. Με το timing μπορεί να μην τα πήγε τόσο καλά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον αποζημίωσε.

Δεν θέλουμε πάντως να ξέρουμε πόσο του πήγε ο λογαριασμός ρεύματος. Τουλάχιστον σήμερα θα έκανε περισσότερη οικονομία με ρεύμα από την εταιρεία Φυσικό Αέριο. Δες περισσότερα εδώ.

Stranger Things

Θα υπάρξουν φορές, πραγματικά ελάχιστες, που θα γνωρίζεις κάπως ενστικτωδώς ότι η εικόνα που αποτυπώνεται στην οθόνη σου θα γίνει εμβληματική.

Όταν μιλάμε για ορίτζιναλ κόνσεπτ που δεν έρχονται με ένα ήδη χτισμένο fanbase όπως λόγου χάρη ένας ‘Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’ ή ένα ‘Harry Potter’, οι φορές αυτές γίνονται ακόμη πιο σπάνιες. Η χαωμένη Joyce Buyers μέσα στο πολύχρωμο φως απ’ τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια της είναι μία από αυτές.

Το ‘Stranger Things’ έκανε πρεμιέρα με μηδενικό buzz μέσα σε έναν νεκρό Αύγουστο και μέχρι το τέλος του ‘16 είχε εξελιχθεί σε φαινόμενο. Οι στιγμές της 1ης σεζόν που έχουν μείνει στη συλλογική μνήμη του διαδικτύου ως κατατεθέν της σειράς θα μπορούσαν να γίνουν άρθρο από μόνες τους.

Ο φωτισμός της οικίας των Buyers όμως, πέραν από την οπτική ταυτότητα που έδωσε στο show, έγινε ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας που είχε ο Will με τη μητέρα του.

Ο υποψήφιος για Emmy σκηνογράφος, Chris Trujilo, συνέλαβε τον χώρο μαζί με αδελφούς Duffer με τη λογική ότι το σπίτι των Buyers θα πρέπει να καθρεφτίζει το κοινωνικοοικονομικό στάτους μιας φτωχής οικογένειας την εποχή του Reagan. Η Joyce έχει μετά βίας την πολυτέλεια της διακόσμησης, αλλά τα λαμπιόνια θα γίνουν το δεξί της χέρι στη διάσωση του Will.

Ας γίνει εδώ και μια ειδική μνεία στην αφοσίωση της Winona Ryder. Φαντάζομαι δεν συμβαίνει πολλές φορές στη ζωή ενός ηθοποιού να μιλάει σε μια μπάλα από φωτάκια.

Harry Potter

Τα ‘Harry Potter’ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Halloween και όχι μόνο λόγω μαγείας. Η 31η Οκτωβρίου είναι η μέρα που ο πρωταγωνιστής έχασε τους γονείς του, η μέρα που σχηματίστηκε το τρίο με τον Ρον και την Ερμιόνη μετά από μια μάχη με ένα τρολ, η μέρα που η Κάμαρα με τα Μυστικά άνοιξε ξανά, η μέρα που ο Σείριος Μπλακ επανήλθε παράνομα στο Χόγκουαρτς και η μέρα που επιλέχθηκε ως πρωταθλητής του Τριάθλου Μαγείας.

Το κινηματογραφικό Great Hall όμως δεν υπήρξε ποτέ ομορφότερο απ’ όταν φόρεσε τα χριστουγεννιάτικά του. Ναι, τα δέντρα ήταν πέντε. Go big or go home.

ELF

Όσο εσύ σνομπάρεις τις γιορτές, ο Buddy σκάει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σου.

Ο λόγος που το ‘ELF’ είναι πια μία από τις κλασικές ταινίες της εποχής – εκτός από την ίδια την ύπαρξη του Will Ferrell – είναι ο απροκάλυπτος ενθουσιασμός του Buddy για τα Χριστούγεννα.

Η απάντησή του εναντίον του καταναλωτισμού και της ατμόσφαιρας των ημερών θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα γκλίτερ και non-stop κάλαντα. Γι’ αυτό τον αγαπάμε.

Το κατάστημα Gimbels που φιλοξένησε τις πιο αστείες σκηνές της ταινίας είναι το πιο αναγνωρίσιμο set piece της, αλλά τα πραγματικά Gimbels έκλεισαν το 1987. Έναν αιώνα ακριβώς μετά το άνοιγμά τους.

Friends

Διαχρονικά τα ‘Φιλαράκια’ γιόρταζαν την Ημέρα των Ευχαριστιών με μεγαλύτερη όρεξη από τα Χριστούγεννα.

To φιάσκο του Ross στο ‘The One With the Holiday Armadillo’ όμως, το γελοίο κούλνες των Geller στο ‘The One With the Routine’ και η απελευθέρωση της Rachel στο ‘The One Where Rachel Quits’, είναι στην κορυφή των καλύτερων επεισοδίων της σειράς.

Το στολισμένο διαμέρισμα της Monica δημιουργεί μια πολύ συγκεκριμένη οικειότητα με τον θεατή και σε υποδέχεται κάθε φορά σαν το σπίτι σου.

Το 2018 θα ήταν εξοπλισμένο με φυσικό αέριο γιατί πλέον για να ζεσταθείς στη Νέα Υόρκη πρέπει να πουλήσεις το πρωτότοκό σου.

Eyes Wide Shut

Το ‘Eyes Wide Shut’ είναι χριστουγεννιάτικη ταινία. Bizarro χριστουγεννιάτικη ταινία, αλλά χριστουγεννιάτικη. Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick δεν τιμήθηκε από τους κριτικούς όταν κυκλοφόρησε, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ήρθε και η απόσβεση.

Ποδαρικό στο φιλμ είχε κάνει η χλιδή στο υπέρλαμπρο πάρτι που έριξε το ζευγάρι Cruise-Kidman στον πειρασμό για πρώτη φορά.

Τοποθετημένο σε ένα τεράστιο αρχοντικό, το πολυτελές ball έγινε σε εκτυφλωτικό φόντο και παρέσυρε τους πρωταγωνιστές σε σκέψεις που επώαζαν.

Στις σκηνές που θα ακολουθούσαν τα φώτα θα χαμήλωναν και το φιλμ θα ενέδιδε εντελώς στην ονειρική του διάσταση.

Η υπνωτική του επίδραση απογειωνόταν αθόρυβα με κάθε είσοδο του Cruise σε νέους χώρους, πάντα στολισμένους με μουντά, πολύχρωμα φώτα.

Είναι γνωστό πως ο Kubrick, παρότι συνεργαζόταν πάντα με φωτογράφους, λάτρευε να ανακατεύεται άμεσα με τη φωτογραφία και να στήνει τα κάδρα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Τα χριστουγεννιάτικα φώτα που έχει σπείρει σε όλα τα σετ τού επέτρεψαν να σουτάρει τις σκηνές σε φυσικό φως, ενώ μονάχα σε μία τοποθεσία δεν θα εντοπίσεις κάποιο χριστουγεννιάτικο δέντρο – στο εσωτερικό της έπαυλης των οργίων (ακόμη κι αυτή όμως είναι περιτριγυρισμένη από έλατα).

Ο σκηνοθέτης άλλαξε την γιορτινή περίοδο του βιβλίου που τον ενέπνευσε (‘Dream Story’, Arthur Schnitzler) από Mardi Gras σε Χριστούγεννα και αντιπαρέβαλε αισθητικά τη λάμψη της ιερότητας των ημερών με τη σεξουαλική απόγνωση του ζευγαριού. Και όπως συμβαίνει σε όλες τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες – ακόμη και στις λιγότερο παραδοσιακές όπως αυτή – οι ήρωες στο τέλος ανακαλύπτουν το μυστικό της ζωής. Της συζυγικής τουλάχιστον.

Το ‘Eyes Wide Shut’ είναι ένα holiday classic και μην επιτρέψεις σε κανέναν να σου πει το αντίθετο.

***

Για τον διαγωνισμό:

Το Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας μας βάζει όλους στην πρίζα και προσφέρει δωρεάν το ρεύμα για ένα χρόνο σε δύο υπερτυχερούς. Πάρε κι εσύ μέρος στον πιο “φωτεινό” διαγωνισμό.

Το Σπίτι της 24MEDIA ζει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο με την ασφάλεια, τη ζεστασιά και τη δημιουργικότητα που φέρνει σε ένα σπίτι το φυσικό αέριο. Τώρα, το Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας έφερε στη ζωή μας και το ρεύμα, με την ίδια σιγουριά, την ίδια οικονομία, τα ίδια φοβερά προνόμια.

Κι αφού τα δικά μας γιορτινά φωτάκια άναψαν λαμπερά, είπαμε μαζί με την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, να προσφέρουμε σε 2 τυχερούς το ρεύμα για έναν ολόκληρο χρόνο. Πώς θα το κερδίσεις αυτό; Πολύ απλά

Βήματα Συμμετοχής:

ΒΗΜΑ 1o: Βγάζεις μια φωτογραφία τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού σου

ΒΗΜΑ 2o: Ανεβάζεις αυτή τη φωτογραφία στο Instagram ή το Twitter με hashtag #XmasFysikoAerio

ΒΗΜΑ 3o: Βλέπεις τη φωτογραφία σου δημοσιευμένη μαζί με όλες τις άλλες, σε αυτή τη σελίδα. (Προσοχή! Πρέπει να είναι public το προφίλ σου, όχι κλειδωμένο).

ΒΗΜΑ 4o: Αναμένεις την ανακοίνωση των νικητών την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.