ΛΙΣΤΕΣ

Halloween χωρίς ουρλιαχτά: 30 ταινίες για φοβιτσιάρηδες

Η must λίστα για ένα Halloween με περισσότερη ατμόσφαιρα και λιγότερες τσιρίδες.

Something wicked this way comes, αλλά δεν είναι ανάγκη να σε τρομάξει. Αν το Halloween για σένα είναι η εισαγόμενη ευκαιρία για να χτίσεις ατμόσφαιρα, δες την παρακάτω λίστα για να φτιάξεις το τέλειο movie night.

Από όλα τα είδη και για όλα τα γούστα.

Edward Scissorhands

Απλά ιδανικό για την περίσταση. Το ‘Edward Scissorhands’ είναι η αγάπη του Tim Burton για τα φιλικά τέρατα στα καλύτερά της και ο Johnny Depp στα δικά του καλύτερα. Το τέλος του είναι γλυκόπικρο, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί κουβέρτα, μπόλικη σοκολάτα και κανέναν ώμο από δίπλα.

Hocus Pocus

Μάλλον το πιο κλασικό Halloween movie της λίστας. Για μας σημαίνει πιο πολύ μεσημέρι Κυριακής, με τις αδερφές Sanderson να κάνουν ξόρκια, νεκραναστάσεις και μίνι μουσικά νούμερα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται διασκευές και ρεμίξ. Ήταν μάλλον η πρώτη μας αναφοράς στις μάγισσες του Σάλεμ και τις δίκες τους και μας έμαθε τι μπορείς να κάνεις με λίγο αλάτι. Α, και τι θα συμβεί αν αφήσεις έναν παρθένο να ανάψει καντίλια.

Warm Bodies

Οι ρομαντικές κομεντί έχουν σχεδόν πεθάνει, αλλά ο Nicholas Hoult στο ‘Warm Bodies’ δε λέει να πέσει ξερός. Το φιλικό ζόμπι ερωτεύεται μια ζωντανή κοπέλα και το αποτέλεσμα είναι – εκτός από γλυκό – αρκετά διαφορετικό, και για το ρομαντικό είδος και για τους λάτρεις των ζόμπι.

The Addams Family

Πάντα είναι καλή στιγμή να δεις τι κάνει η οικογένεια Addams, αλλά το Halloween είναι η καλύτερη. Όταν το δεις, βάλε στα καπάκια και το sequel ‘Family Values’ για τη Joan Cusack που σκίζει στον ρόλο της serial killer και για τη Wednesday που πρέπει να αρχίσει να διδάσκει σε σχολεία.

Beetlejuice

Σίγουρα δε θα παραξενευτείς όταν βρεις όλη σχεδόν τη φιλμογραφία του Burton στη συγκεκριμένη λίστα. Make-up artists και σκηνογράφοι το έριξαν έξω με το ‘Beetlejuice’, αλλά η ταινία έχει και το καλό στόρι ενός ζευγαριού φαντασμάτων που θέλουν να στοιχειώσουν τους ενοίκους του σπιτιού τους. Και έχει και τον Michael Keaton.

Harry Potter (1-8)

Μπορείς να διαλέξεις οποιαδήποτε από τις 8 ταινίες ‘Harry Potter’, σε όλες τα ξόρκια θα την κάνουν τη δουλειά σου, αλλά οι πρώτες τρεις έχουν ιδιαίτερα έντονη χαλογουινίσια ατμόσφαιρα. Ιπτάμενες κολοκύθες, μαθήματα που θα ήθελες να είχες κάνει κι εσύ στο δικό σου σχολείο, μάγοι που μεταμορφώνονται με φίλτρα ή χωρίς, πάντα μέσα από τα μάτια τριών αγαπημένων φίλων.

Death Becomes Her

Δεν είναι μόνο ότι κολλάει στην περίσταση, είναι που θα γελάσεις και πολύ. Η Goldie Hawn και η Meryl Streep δίνουν ρέστα σε μια μαύρη κωμωδία όπου παίζουν τις άσπονδες εχθρούς και θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν νέες. Μεγάλο plus η Isabella Rossellini και ο Bruce Willis σε κόντρα ρόλο

Ghostbusters

They ain’t afraid of no ghost. Ευτυχώς γιατί ο Marshmallow Man μπορεί να ισοπεδώσει τη Νέα Υόρκη αν δεν τον προλάβουν. Το ‘Ghostbusters’ ήταν ένα πρωτότυπο κόνσεπτ, από αυτά που μπορούσαν άνετα να κυκλοφορούν στις αίθουσες τη δεκαετία του ’80. Και σήμερα όμως να το δεις, θα εκτιμήσεις το υπερφυσικό στοιχείο του και το deadpan χιούμορ του σεναρίου.

The Nightmare Before Christmas

Δε θα μπορούσε να λείπει. Ιδανικά spooky, τελικά αισιόδοξη. Ο Jack Skellington φεύγει από τη Halloween Τown για να βρει τα Χριστούγεννα. Αυτό κάνει αυτόματα την ταινία κατάλληλη και για τα Χριστούγεννα, αλλά γιατί να περιμένεις μέχρι τότε;

Practical Magic

Μην τον πιστέψεις τον τίτλο, παντελώς impractical ήταν η μαγεία στη συγκεκριμένη ταινία, αλλά έφερε κοντά τις πιο αταίριαστες αδερφές που μπορείς να φανταστείς. Για κάποιο λόγο νιώθω ότι αν δεν είχε προηγηθεί η συγκεκριμένη ταινία και ανακοινωνόταν σήμερα ας πούμε κάστινγκ με Sandra Bullock και Nicole Kidman κανείς δε θα μπορούσε να τις φανταστεί μαζί, αλλά η χημεία τους είναι φοβερή. Η φάση είναι φόνοι, χάος και κοκτέιλ μαργαρίτα.

The Rocky Horror Picture Show

Κλείσε τα μάτια και φαντάσου το πιο campy μιούζικαλ που μπορείς να φανταστείς. Ωραία, τώρα πολλαπλασίασέ το επί εκατό. Βάααλε και κάτι ακόμα και έχεις το ‘Rocky Horror Picture Show’. Παρωδία παύλα αφιέρωμα στις sci-fi ταινίες και b-movies τρόμου από τα ’30s μέχρι και τα ’70s. Από τις πιο κουλές ταινίες που θα δεις ποτέ. Το πιο έξαλλο καστ στα πιο έξαλλα σκηνικά. ‘Sweet Transvestite’ και τα μυαλά στα κάγκελα, δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή.

Coraline

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Neil Gaiman, το ‘Coraline’ μπορεί να μην είναι τρομακτικό με την κλασική έννοια, αλλά και μόνο το γεγονός ότι έχει χαρακτήρες που έχουν κουμπιά για μάτια θα σε αγριέψει. Η Coraline ανακαλύπτει έναν spooky παράλληλο κόσμο στο σπίτι που μόλις μετακόμισε και πρέπει να τον εξερευνήσει. Είναι επικίνδυνος, δελεαστικός και αριστούργημα stop-motion.

Young Frankenstein

Τίποτα δε θα σε τρομάξει στο ‘Young Frankenstein’. Το screwball classic δε βασίστηκε σε scares, αλλά σε ένα αφοσιωμένο καστ με κεφάλι τον Gene Wilder και μία φοβερή σημασία στην λεπτομέρεια. Κατάλληλη ευκαιρία για να θυμηθείς τι χάσαμε.

Shaun of the Dead

Κωμωδία για ζόμπι από τον Edgar Wright και τον Simon Pegg που πρωταγωνιστεί και το καλύτερο μέρος του ‘Cornetto Trilogy’ τους. Αν δεν αντέχεις το gore ίσως πρέπει να την αποφύγεις. Αλλά βασικά μην την αποφύγεις. Είναι και αστεία και ζεστή και άρτια στις σκηνές δράσης. Εκτός από τον ίδιο τον Pegg, θα αγαπήσεις και τον Nick Frost στον ρόλο του κολλητού του. Καλό αυτό γιατί η ταινία βασίζεται σε ένα μεγάλο μέρος στη φιλία τους και τις εγκάρδιες στιγμές που αυτή της δίνει.

The Corpse Bride

Σαν το ‘Nightmare Before Christmas’, στο πιο μπλε του. Περισσότερο ιστορία αγάπης από ιστορία για φαντάσματα και περισσότερο χαριτωμένη από τρομακτική, το ‘Corpse Bride’ είναι ακόμα μία ταινία που έφτιαξε ο Burton και κολλάει ιδανικά στις 31 Οκτώβρη (κι ας είχε κυκλοφορήσει Σεπτέμβρη).

Teen Witch

Η ταινία είναι τόσο αμεταμέλητα κακή που δεν μπορείς να κοιτάξεις μακριά. Επίσης είναι τόσο ’80s που κάνει το ‘Breakfast Club’ να μοιάζει προχτεσινό. Αν δεν το δεις για κανέναν άλλο λόγο, δες το τουλάχιστον για το ‘Top That!’ κομματάκι παραπάνω.

Arsenic and Old Lace

Το πιο old school entry της λίστας είναι κωμωδία του Cary Grant για έναν νιόπαντρο που ανακαλύπτει ότι οι θειάδες του δηλητηριάζουν εργένηδες. Έχει κληρονομήσει τις ορέξεις τους;

Stardust

Παραμυθένιο παραμύθι Παραμυθούπολης. Πριν γίνει Daredevil ο Charlie Cox ήταν ο Tristan, ένας φτωχός πλην τίμιος νέος που θέλει να εντυπωσιάσει την επίδοξη αγαπητικιά του Victoria, δωρίζοντάς της ένα πεφταστέρι. Όπου πεφταστέρι βλέπε Claire Danes. Στο μεταξύ το πεφταστέρι το κυνηγούν διάφοροι για προσωπικό τους όφελος, ανάμεσά τους και μάγισσες, οπότε μαζί με το ρομάντσο μπορείς να υπολογίζεις και κάμποσο τρεχαλητό. Και έναν De Niro σε τρελά κέφια.

ParaNorman

Σκέψου το σαν οικογενειακή εκδοχή του ‘Sixth Sense’. Όπως και το ‘Coraline’, άλλη μία ταινία του στούντιο Laika, το ‘ParaNorman’ πηγαίνει εκεί που δεν πηγαίνουν άλλες παιδικές ταινίες (αν θεωρήσουμε ότι animation σημαίνει αυτόματα και παιδικό). “I see dead people” α λα αψεγάδιαστο stop-motion.

Sleepy Hollow

Δεν ξέρουμε για σας, αλλά ο μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη μας ασκούσε πάντα ιδιαίτερη γοητεία. Στα χέρια του Burton γίνεται περισσότερο dark ρομάντσο, αλλά η ατμόσφαιρα του φιλμ είναι μοναδική. Μπορείς να νιώσεις σχεδόν τα φύλλα να θροΐζουν ύποπτα και τον καπνό να σηκώνεται στο δάσος.

Casper

“Can I keep you?”. Σκασμός, Casper. Δε δακρύσαμε, κάτι μπήκε στο μάτι μας. Light ταινία για το μικρό, γνωστό φαντασματάκι που θέλει κι αυτό έναν φίλο. Η Christina Ricci μικρή, παίζει να μην είχε κάνει κακή ταινία ούτε για δείγμα (σσσ, δε μιλάμε για το ‘Darn Cat’).

Hotel Transylvania

Welcome to the Hotel Transylvania. Εκεί που ο Κόμης Δράκουλας φιλοξενεί ένα μάτσο τέρατα μέχρι να σκάσει μύτη ένας άνθρωπος και να αρχίσει το δράμα. Μην το ψάξεις στο Trip Advisor, δε θα το βρεις.

Hellboy

Ποιος θα πει όχι σε πλάσμα από τον Άδη που τα βάζει με τον Rasputin; Ποιος θα πει όχι στον Guillermo del Toro βασικά. Άκρως διασκεδαστική περιπέτεια βασισμένη σε κόμικ, με εξαιρετικά visuals, υπέροχο καστ και ένα αξιόλογο sequel.

The Guest

Τυπικά θα μπορούσε να μπει σε λίστα με θρίλερ γιατί τις έχει τις τρομακτικές στιγμές του, αλλά το ‘Guest’ είναι περισσότερο μία throwback, meta ταινία που ξέρει να χτίζει σασπένς. Η κλιμάκωση έρχεται στο Haunted House που στήθηκε για το Halloween πάρτι ενός σχολείου, η φωτογραφία είναι πιο pop πεθαίνεις, ο Dan Stevens τα σπάει στον ρόλο του μισο-βετεράνου πολέμου, μισο-Terminator, μισο-Καλό Παιδί και το σάουντρακ είναι τα πάντα.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Πειρατές, φαντάσματα και χαρακτήρες που γενικώς θα έβλεπες να κυκλοφορούν σε Halloween πάρτι. Το ‘Pirates of the Caribbean’ έδωσε μια δεύτερη καριέρα στον Johnny Depp, έστρωσε αυτήν της Keira Knightley και 13 χρόνια μετά παραμένει η καλύτερη ταινία του franchise.

The Craft

Μην τα βάζεις με μάγισσες. Μην τα βάζεις με έφηβα κορίτσια. Σίγουρα μην τα βάζεις με τον συνδυασμό των δύο. Το ‘Craft’ ήταν το sleeper hit της χρονιάς του και ενώ το sequel που ετοίμαζαν τότε δεν έγινε ποτέ, ετοιμάζεται τώρα από τη Sony και υποτίθεται θα το δούμε νωρίτερα απ’ ότι περιμένουμε.

Frankenweenie

Αν αγαπάς κλασικού τύπου τέρατα και τρομακτικά πλάσματα, το ‘Frankenweenie’ θα στα δώσει σε μια ιστορία ενός αγοριού και του αγαπησιάρη σκύλου του. Επίσης αν και η δική σου χειρότερη στιγμή στις ταινίες είναι αυτή που πεθαίνει ο σκύλος, εδώ παίρνεις εκδίκηση γιατί αμέσως μετά ανασταίνεται.

Little Shop of Horrors

Μη αφήσεις τα ανθρωποφάγα φυτά να σε τρομάξουν. Το ‘Little Shop of Horrors’ έχει camp, horror, ένα λαβ στόρι που θα σε αγγίξει και Off-Broadway τραγούδια για να χτυπήσεις την παντόφλα ρυθμικά. Και Rick Moranis και Bill Murray και Steve Martin.

The Witches

Πες το όσο typecasting θες, αλλά η Angelica Huston έχει φτιαχτεί για να παίζει τη μάγισσα. Το ‘Witches’ είναι βασισμένο σε Roald Dahl, οπότε μπορείς να επενδύσεις σε κάποια τρομακτικά σημεία ή τουλάχιστον σε κάποιες φάσεις τουλάχιστον γκροτέσκ.

Zombieland

Ζομποταινία δέκα φορές πιο αστεία απ’ ότι είναι τρομακτική. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα τιναχτείς κάποιες φορές. Απλά και το τίναγμα θα ευχαριστηθείς και μετά θα το ξορκίσεις με γέλια. Επίσης υπoσχόμαστε ότι: Δε θα σε ενοχλήσει ο Jesse Eisenberg, θα ερωτευτείς την προ-υπερφήμης Emma Stone και θα κάνεις high-five με τον Woody Harrelson και τον Bill Murray (στο μυαλό σου).