Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File
ΛΙΣΤΕΣ

15 ταινίες που γυρίστηκαν αλλά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ

Ανάμεσά τους το φιλμ που δεν θέλει με τίποτα να δεις ο Leonardo DiCaprio και η τελευταία ταινία του Marlon Brando.

Από το φιλμ που δεν θέλει ο Leonardo DiCaprio να δεις και την τελευταία ταινία του Marlon Brando, μέχρι ένα (ακόμη) σάπιο ‘Fantastic Four’ και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Johnny Depp, αυτές είναι οι ταινίες που δεν είδαμε ποτέ επισήμως:

Don’s Plum

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Leonardo DiCaprio, ο Tobey Maguire και οι κολλητοί τους τότε στα ‘90s (οι ηθοποιοί Lukas Haas, Kevin Connolly και Jay R. Ferguson, ο ράπερ Q-Tip, ο μάγος David Blaine και ο σκηνοθέτης Harmony Korine ήταν από τους βασικούς) είχαν κατονομαστεί από ένα άρθρο του New York Magazine ως ‘Pussy Posse’, μία από τις πιο διαβόητες κλίκες του Χόλιγουντ. Το παρατσούκλι παρέπεμπε στη φήμη που είχαν αποκτήσει για το ανηλεές πέσιμο που έκαναν σε γυναικοπαρέες, τα κλωτσομπουνίδια που έπαιζαν με κόσμο, και γενικώς για την ανάρμοστη συμπεριφορά που τους είχε κυριολεκτικά βγάλει το όνομα. Τον καιρό εκείνο λοιπόν, ο DiCaprio και ο Maguire αποφάσισαν να παίξουν σε μια ασπρόμαυρη, ανεξάρτητη, αυτοσχεδιαστική ταινία που θα γύριζε ο πρώην παιδικός σταρ R.D. Robb. Το ‘Don’s Plum’.

Το φιλμ τούς καταγράφει σε μισογύνικες, προσβλητικές σκηνές που, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, προκάλεσε φόβο στον Maguire γιατί «αποκάλυπτε προσωπικές εμπειρίες και τάσεις». Μαζί με τον DiCaprio που είχε δηλώσει στο Detour ότι είχε συμφωνήσει σε μικρού μήκους και όχι σε μεγάλου όπως η ταινία που προγραμμάτιζε τελικά ο Robb, επιστράτευσαν μεγαλοδικηγόρους για να θάψουν την ταινία και το κατάφεραν. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως έκαναν μια χάρη σε έναν φίλο που τους παραπλάνησε ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Πριν κάποια χρόνια, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας, ο Dale Wheatley, έφτιαξε το freedonsplum.com για να ενισχύσει την εξάπλωση της ταινίας που πότε ανεβαίνει, πότε κατεβαίνει από το YouTube, ενώ τον περασμένο Αύγουστο έστελνε private links σε όποιον του ζητούσε την ταινία.

The Fantastic Four

Πριν η Marvel βάλει μπροστά το υπερηρωικό της σύμπαν στο σινεμά, είχε βγάλει αρκετά χρήματα σε δύσκολες εποχές πουλώντας τα δικαιώματα κινηματογραφικής εκμετάλλευσης χαρακτήρων της σε άλλα στούντιο. Ένα από αυτά ήταν το γερμανικό Neue Constantin που αγόρασε τους Fantastic Four για $250,000 το 1983. Ως το 1992 δεν είχε κάνει τίποτα με την πρώτη υπερηρωική οικογένεια, αλλά με την επικείμενη τότε απώλεια των δικαιωμάτων της να παραμονεύει, αποφάσισε να φτιάξει μια επική προχειράτζα μέσα σε ένα μήνα μπας και καταφέρει να τους κρατήσει. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο κακό που μονάχα κάποια τρέιλερ είχαν τολμήσει να βγάλουν πριν η Marvel τρέξει να αγοράσει πίσω τα δικαιώματα. Στόχος της ήταν να καταστραφούν όλα τα copies της ταινίας, αλλά το ‘Fantastic Four’ διέρρευσε σε comic cons της εποχής και δεν είναι ακριβώς δυσεύρετο πια.

ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΠΑΝΤΕΞ:

Οι 15+1 χειρότερες υπερηρωικές ταινίες

The Day the Clown Cried

Ο ‘King of Comedy’ Jerry Lewis δεν είναι ο πρώτος ηθοποιός που έρχεται στο νου όταν σκέφτεσαι ‘κλόουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί’, αλλά είπε να αναλάβει και τον κεντρικό ρόλο του ‘The Day the Clown Cried’ και τη σκηνοθεσία του. Τελικά τσακώθηκε με τον σεναριογράφο της ταινίας γιατί έκανε τον κλόουν συμπαθέστερο από τον δειλό, εγωιστή χαρακτήρα του κόνσεπτ, με τους παραγωγούς γιατί έβαζε πολλά λεφτά από την τσέπη του, και με τους διάφορους που διεκδικούσαν τα δικαιώματα της ταινίας ενώ τα ήθελε ο ίδιος. Εντέλει τα απέκτησε και μέχρι τον θάνατό του δήλωνε επανειλημμένα πόσο χαρούμενος ήταν που κατάφερε να εμποδίσει την κυκλοφορία μιας τόσο κακής ταινίας.

Hippie Hippie Shake

Βιογραφικό φιλμ για τη δίκη του βρετανικού, αντικομφορμιστικού περιοδικού Oz στα ‘60s για ένα «αισχρό του τεύχος», με τον Cillian Murphy και τη Sienna Miller πρωταγωνιστές, τον Beeban Kidron του ‘Oranges Are Not the Only Fruit’ για σκηνοθέτη, και τον σεναριογράφο του ‘Billy Elliot’, Lee Hall. Οι κριτικές από τα πρώτα test screenings ήταν αρκετά θετικές, μιλώντας για μια τυποποιημένη ταινία που όμως σωζόταν από το νεύρο και το καστ της, η κυκλοφορία όμως του πρότζεκτ έχει πια τελείως εγκαταλειφθεί. Κάποιοι το ρίχνουν στη φασαρία γύρω από την παράνομη σχέση της Miller με τον Balthazar Getty που πήγε πίσω την καριέρα της, άλλοι το αποδίδουν στις αντιδράσεις των πραγματικών προσώπων της υπόθεσης. Η φεμινίστρια συγγραφέας Germaine Greer είχε πει χαρακτηριστικά στην Emma Booth που την υποδυόταν «βρες μια τίμια δουλειά».

The Brave

Πρώτη και μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο Johnny Depp. To ‘The Brave’ βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Gregory MacDonald και αφορούσε την τελευταία εβδομάδα στη ζωή ενός Ινδιάνου που, σε αντάλλαγμα μεγάλου οικονομικού ποσού, αποδέχεται να παίξει σε ταινία με πραγματικούς θανάτους για να βγάλει την οικογένειά του από τη φτώχεια. Το φιλμ προβλήθηκε στις Κάννες το 1997 με μικτές συνολικά κριτικές, με τους Αμερικανούς συγκεκριμένα κριτικούς να κατακρεουργούν τον Depp μιας που ήταν πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας. Κάπως έτσι ο ηθοποιός απαγόρευσε την κυκλοφορία της ταινίας, υπονοώντας ότι ο Τύπος του έκανε επίθεση γιατί τον σνόμπαραν ως teen idol. Ανάμεσα στο καστ βρισκόταν και ο Marlon Brando σε ερμηνεία που, όπως είχε γραφτεί, ήταν καταπληκτική.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ:

Φτάνει με τον Johnny Depp

Big Bug Man

Δεύτερη εισαγωγή με Marlon Brando στη λίστα, αυτή τη φορά κιόλας με την τελευταία ταινία που έκανε ποτέ. Το ‘Big Bug Man’ είναι μια κωμωδία ενήλικου animation όπου ο Brando, μετά από δική του παράκληση, χάρισε τη φωνή του στον χαρακτήρα μιας κακιάς ηλικιωμένης κυρίας. Οι ατάκες του ηχογραφήθηκαν όλες στο σπίτι του ασθενικού τότε σούπερσταρ που συνδεόταν με οξυγόνο για 6 ώρες τη μέρα, με τον ίδιο ντυμένο γυναίκα για να μένει στο πνεύμα. Η πλοκή είναι ακόμα λίγο θολή, πάντως γνωρίζουμε ότι περιστρεφόταν γύρω από έναν άντρα με υπερδυνάμεις που πολεμά το κακό ως τελευταίος ηθικός άνθρωπος στη Γη. Δεν υπάρχει κανένας επίσημος λόγος που δεν είδαμε ποτέ την ταινία, πάντως ο Brando είχε αναφέρει ότι «είχε να περάσει τόσο καλά από τα γυρίσματα του ‘Ιουλίου Καίσαρα’ το 1953».

Dark Blood

Η τελευταία ταινία που γύρισε ο River Phoenix πριν πεθάνει από υπερβολική δόση, το ‘Dark Blood’ είχε ολοκληρωθεί κατά 80% μέχρι τη νύχτα που το Χόλιγουντ έχασε ένα από τα μεγάλα, ανερχόμενα ταλέντα του. Ο George Sluizer, σκηνοθέτης του υπέροχου ‘Vanishing’ του ‘88, κατάφερε να σώσει την ταινία με το υλικό που είχε στα χέρια του και τη voiceover αφήγηση που χρησιμοποίησε για τις σκηνές που έλειπαν, αλλά η κυκλοφορία πάγωσε. Η τελική βερσιόν της ταινίας παρουσιάστηκε το 2012 σε κάποια φεστιβάλ, αλλά έμεινε εκεί. Στη διάρκεια όλης της περιπέτειας, ο Sluizer είχε προτείνει στον Joaquin Phoenix να αντικαταστήσει τον αδελφό του, ο ηθοποιός όμως αρνήθηκε.

QUIZ:

Ποιος Joker είσαι;

Empires of the Deep

Όταν η Κίνα είδε την επιτυχία του ‘Avatar’, θέλησε να αποκτήσει το δικό της μπλομπάστερ με χρωματιστούς, ανθρωπόμορφους μαχητές περιβαλλοντολογικών ευαισθησιών. Έτσι γεννήθηκε το ‘Empires of the Deep’. Ένα έπος φαντασίας 130 εκατ. δολαρίων – τα περισσότερα ως τότε για την Κίνα – που πέρασε από τέσσερις σκηνοθέτες, οκτώ σεναριογράφους, σαράντα drafts, και μια Monica Bellucci που το εγκατέλειψε έγκαιρα για να αντικατασταθεί από το Bond girl, Olga Kurylenko. Ό,τι μας έμεινε από αυτήν στο τέλος είναι ένα τρέιλερ που εξευτελίστηκε πέρα για πέρα. Πάντως η ταινία μοιάζει με επεισόδιο του ‘Ηρακλή’ και δεν μου αξίζει να μου τη στερούν.

My Best Friend’s Birthday

Όσο ο Quentin Tarantino δούλευε σε βιντεάδικο και έκανε μαθήματα υποκριτικής, πήρε ένα σύντομο σενάριο που είχε γράψει ένας φίλος του γύρω από έναν τύπο που προσπαθεί να οργανώσει όμορφα πράγματα για τον φίλο του στα γενέθλιά του μόνο και μόνο για να τα δει όλα να καταρρέουν, και έφτιαξε ένα σενάριο μεγάλου μήκους με $5000 μπάτζετ. Λόγω φωτιάς στο εργαστήριο επεξεργασίας όμως, το μισό υλικό καταστράφηκε. Ο Tarantino κατόρθωσε να φτιάξει μια μικρού μήκους 36’ που έχει προβληθεί έκτοτε σε κάποια φεστιβάλ, αλλά δεν δόθηκε ποτέ επισήμως σε κυκλοφορία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Quentin Tarantino, πώς γεννήθηκε το ‘Κάποτε στο… Χόλιγουντ’;

All American Massacre

Η σειρά ταινιών ‘Texas Chainsaw Massacre’ είναι το franchise τρόμου με την πιο ατσούμπαλη συνέχιση που έχει υπάρξει (ναι, πιο πολύ κι από τα ‘Halloween’). Ο William Hooper, γιος του δημιουργού του πρώτου φιλμ Tobe Hooper, είπε να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στο χάος το 1998. Το ‘All American Massacre’ θα ήταν το prequel του ‘Texas Chainsaw Massacre 2’, θα επανέφερε τον Bill Moseley στον διάσημο ρόλο του Chop Top και θα ανέλυε τις απαρχές τις καννιβαλικής οικογένειας του Leatherface. Η ταινία υποτίθεται γυρίστηκε ολόκληρη, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για το post-production. Ο Hooper προσπάθησε να τα μαζέψει πριν λίγα χρόνια με καμπάνια του Kickstarter, αλλά δεν τα κατάφερε. Ίσως γιατί το τρέιλερ που έχει κυκλοφορήσει δεν θα μπορούσε να εμπνεύσει κανέναν να ακουμπήσει τα λεφτά του.

Cocksucker Blues

Το ‘Cocksucker Blues’ ήταν ένα ντοκιμαντέρ που κατέγραψε την επιστροφή των Rolling Stones στην Αμερική, μετά τη δολοφονία ενός φαν τους από τους Hell’s Angels στο Altamont Free Concert το 1969. Το φιλμ τούς έδειχνε να κάνουν ναρκωτικά και ακολασίες, οπότε η μπάντα θέλησε να σταματήσει την κυκλοφορία του στα δικαστήρια. Εκεί αποφασίστηκε να μην προβληθεί ποτέ χωρίς την παρουσία του σκηνοθέτη Robert Frank και όχι παραπάνω από 4 φορές ανά έτος «αρχειακό περιβάλλον». Πιο πρόσφατα προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Telluride το 2015. Όποιος ξέρει να ψάχνει καλά, το βρίσκει.

Glitterati

Θυμάσαι πριν λίγο που σου ανέφερα έναν κολλητό του Tarantino που φτιάξανε μαζί το ‘My Best Friend’s Birthday’; Εκείνος ήταν ο Craig Hamann, αλλά είχαν μαζί τους και τον Roger Avary, επίσης υπάλληλο του βιντεάδικου. Ο σκηνοθέτης θα συνεργαζόταν μαζί του στο ‘Reservoir Dogs’, στο ‘True Romance’, στο ‘Natural Born Killers’ και στο ‘Pulp Fiction’ για το οποίο μοιράστηκαν το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Ο ίδιος ο Avary γύρισε το ‘Rules of Attraction’ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και, αν θυμάσαι, σε κάποιο σημείο του βλέπαμε τον ηθοποιό Kip Pardue να φλερτάρει κόσμο στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη, σε γρήγορο μοντάζ.

Αυτό το μοντάζ ήταν στην πραγματικότητα 70 ώρες υλικό που ο Avary σκόπευε να κάνει ενδιάμεση ταινία μεταξύ του ‘Rules’ και του ‘Glamorama’. Θα μιλούσαμε για μια τριλογία δηλαδή, βασισμένη σε ομώνυμα βιβλία του Bret Easton Ellis. Το πρόβλημα ήταν ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι που συναντούσε ο Pardue στο ταξίδι δεν ήταν ηθοποιοί, δεν γνώριζαν ότι θα βρίσκονταν σε ταινία, και έτσι ο Avary βρήκε το πρότζεκτ «ηθικά αμφισβητήσιμο». Σύμφωνα με δηλώσεις του Ellis στο AV Club, είναι «90 λεπτά με τον Pardue ως τον χαρακτήρα του να αποπλανεί γυναίκες σε όλη την Ευρώπη».

RANKING:

Όλες οι ταινίες του Quentin Tarantino στη σειρά

Uncle Tom’s Fairy Tales: The Movie for Homosexuals

AP

Πριν ο Richard Pryor γίνει μεγάλος κωμικός, είχε παίξει νεαρός ακόμη στο ‘Uncle Tom’s Fairy Tales’ της τότε σπουδάστριας, Penelope Spheeris. Η πλοκή γνωρίζουμε ότι αφορούσε έναν πλούσιο λευκό άνδρα που θα έπεφτε θύμα απαγωγής των Black Panthers μετά τη σεξουαλική του επίθεση σε μια μαύρη γυναίκα, για να δικαστεί για όλα τα εγκλήματα της αμερικανικής ιστορίας.

Ο αστικός μύθος λέει πως όταν ο Pryor έδειξε στη γυναίκα του την ταινία σπίτι τους, εκείνη τσαντίστηκε επειδή έδινε περισσότερη σημασία στο έργο αντί στην ίδια και εκείνος έσκισε τα αρνητικά του φιλμ. Υπάρχει σίγουρα σωσμένο υλικό από την ταινία μιας που σκηνές της προβλήθηκαν το 2005 σε μία ρετροσπεκτίβα για τον ηθοποιό, αλλά οι ακριβείς συντεταγμένες της δεν έχουν ποτέ αποκαλυφθεί.

Nothing Lasts Forever

Ο βετεράνος του ‘Saturday Night Live’ Tom Schiller μαζί με τον δημιουργό της θρυλικής εκπομπής Lorne Michaels είναι οι σκηνοθέτες του ‘Nothing Lasts Forever’, με πρωταγωνιστές τον Dan Aykroyd, τον Bill Murray και τον Zach Galligan του ‘Gremlins’. Παρεάκι φτιαγμένο για χιτ την εποχή που θα έβγαινε στις αίθουσες (1984), οπότε γιατί δεν το είδαμε ποτέ; Εξαιτίας μιας μίξης νομικών προβλημάτων, αλλά και ενός καταστρεπτικού screening λένε οι φήμες.

Η ταινία θα ακολουθούσε τον Galligan σε μια δυστοπική, ‘Brazil’-ική Νέα Υόρκη όπου, ενάντια σε μια απολυταρχική κυβέρνηση, έκαναν κουμάντο άστεγοι με μαγικές δυνάμεις. Εκείνοι εγγυώνται την εκπλήρωση μιας ευχής στον Galligan, με τον όρο να ταξιδέψει στο φεγγάρι όπου θα τον οδηγούσε ο λεωφορειατζής Murray. Η Turner Classic την προέβαλε μία και μοναδική φορά στις 2 τα μεσάνυχτα, ενώ παρουσιάστηκε κάποια στιγμή στη γερμανική και τη δανέζικη τηλεόραση. Εμφανίζεται πού και πού στο YouTube, αλλά η Turner πάντοτε την κατεβάζει.

100 Years

Η μοναδική ταινία της λίστας που γυρίστηκε για να μην κυκλοφορήσει. Ακόμα.

Το ‘100 Years’ του Robert Rodriguez (Sin City, From Dusk Till Dawn) ήταν παραγγελία της εταιρείας κονιάκ Remy Martin. Το Louis XIII κονιάκ της ωριμάζει για 100 χρόνια και έτσι θέλησε να συμβάλλει σε μια ταινία που κι αυτή θα κυκλοφορούσε 100 χρόνια μετά. Δεν ξέρουμε την πλοκή της – μόνο ότι πρωταγωνιστής είναι ο John Malkovich – και δεν θα τη μάθουμε ποτέ γιατί θα δοθεί στη δημοσιότητα το 2115.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!

ΚΙ ΑΛΛΟ HOLLYWOOD:

17 χιτ του Χόλιγουντ που δεν ήξερες ότι είναι remake
14 σκηνές που παραλίγο να σκοτώσουν τους πρωταγωνιστές τους
Αυτοί είναι οι 25 πιο δημοφιλείς ηθοποιοί στην ιστορία του Χόλιγουντ