ASSOCIATED PRESS
ΒΙΒΛΙΟ

Πατήσαμε στο άβατο της Disney, δες κι εσύ όσα είδαμε

Βρεθήκαμε στα γραφεία της Disney με αφορμή τα 90ά γενέθλια του Mickey Mouse και στα φέραμε πίσω μέσα από μια κλειδαρότρυπα.

Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε τη μοναδική τύχη και την αποκλειστική ευκαιρία από την Cosmote TV, να βρεθούμε στα γραφεία της Disney με αφορμή τα 90 χρόνια που έκλεισε φέτος ο Mickey Mouse.

Τα στούντιο στο Burbank είναι μια μικρή πόλη που το ευρύ κοινό μπορεί να επισκεφτεί με διάφορες αφορμές, χωρίς όμως να έχει πρόσβαση στα άδυτα που κρατούν τα κλειδιά της ιστορίας τους. Εκεί που κρύβονται όλα όσα κατάφερε ένα γλυκό, κατεργάρικο ποντίκι που δεν μπόρεσε ποτέ να πει όχι σε μια περιπέτεια.

Η δική μας περιπέτεια απαθανατίζεται στο παρακάτω βίντεο και κυρίως στο αφιέρωμα Mickeypedia που θα βρεις αμέσως μετά:

MICKEYPEDIA:

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ ΤΗΣ DISNEY

Κάτω από τις αυλές, τα κτίρια και τους δρόμους που διαμορφώνουν τη λιλιπούπολη των γραφείων της Disney στην Καλιφόρνια, υπάρχει ένας λαβύρινθος που φτιάχτηκε για να φιλοξενεί τα υδραυλικά και ηλεκτρικά συστήματα ενός μικρόκοσμου που δεν σβήνει ποτέ τα φώτα.

Οι χαμηλοτάβανοι, φιδωτοί διάδρομοί του φωτίζονται από νοσοκομειακές λάμπες. Οι σκουρόχρωμοι τοίχοι του κρύβουν επιμελώς τα κρυφά δωμάτια που τους συνδέουν. Οι σωλήνες που προσγειώνονται απότομα στο κεφάλι σου ολοκληρώνουν ένα σκηνικό βγαλμένο από τη φαντασία κάποιου σίριαλ κίλερ. Δεν είναι να απορείς δηλαδή που ενίοτε χρησιμοποιείται ακριβώς ως τέτοιο για τις ανάγκες γυρισμάτων.

Εκεί, κάτω από το υπεράνω πάσης υποψίας κτίριο του Ink & Painting, πίσω από μια πόρτα σαν όλες τις άλλες, έκρυβε επί δεκαετίες το όπλο του ο Walt Disney. Η ταμπέλα έγραφε Νεκροτομείο.

Διάβασε τη συνέχεια.

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ MICKEY ΜΕ ΕΝΑΝ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ DISNEY

Έχει πια μεσημεριάσει. Το ημερολόγιο γράφει κάποιον καλοκαιρινό μήνα του 1990. Το πάρκινγκ στα γραφεία της Disney είναι μισοάδειο. Ακούς κάποιον να αγκομαχάει, αλλά δεν φταίει ο καυτός ήλιος της Καλιφόρνιας γι’ αυτό.

Αν ακολουθήσεις τον ήχο και μισοκλείσεις τα μάτια σου, ανάμεσα στα κιγκλιδώματα θα διακρίνεις μια φρενήρη, πολύχρωμη τελεία που σιγά-σιγά μεγαλώνει.

Δεν είναι κάποια ψευδαίσθηση που ξέφυγε από τους κοντινούς φράχτες της Disneyland. Είναι η καρτουνίστικη φιγούρα ενός ημιφαλακρού άνδρα με κυρτούς ώμους, τραμπαλιστό βήμα και παρδαλό πουκάμισο που προσπαθεί να ξεκλειδώσει το αμάξι του.

Ο Eric Goldberg μόλις είχε κλείσει τη μεγαλύτερη συμφωνία της ζωής του.

Διάβασε τη συνέχεια.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ MICKEY MOUSE

Κατά παράδοση στα παραμύθια – και αργότερα στην κλασική Disney που πήρε τη σκυτάλη από τη γιαγιά και τον παππού – όταν ο κεντρικός χαρακτήρας έφτανε στον πάτο, η καλή του νεράιδα ήταν ο μοντέρνος από μηχανής θεός που τον βοηθούσε να βρει ξανά τη δύναμή του. Στην πραγματικότητα, αυτό που έκανε ήταν να του δείξει τον τρόπο να κυνηγήσει τα όνειρά του μένοντας πιστός στον αληθινό του εαυτό.

Για τον Mickey Mouse, αυτή η νεράιδα δεν ήταν φτιαγμένη από αστερόσκονη και δεν κρατούσε μαγικό ραβδί.

Είχε τη φήμη gentleman, τη δύναμη ενός μολυβιού και το πιο μικρό γραφείο στη Walt Disney Company.

Διάβασε τη συνέχεια.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

13 Μαρτίου, 1928. Ο Walt Disney ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Λος Άντζελες από τη Νέα Υόρκη. Πριν φύγει πρέπει να προλάβει να στείλει ένα τηλεγράφημα στον ανήσυχο αδερφό του. Του είχε μιλήσει στο τηλέφωνο την προηγούμενη μέρα και εκείνος ως μεγαλύτερος τον είχε συμβουλεύσει να μην τσακωθεί με κανέναν εκεί που ήταν. «Μην ανησυχείς», έγραφε το σύντομο μήνυμα. «Όλα καλά. Θα σου πω λεπτομέρειες όταν γυρίσω».

Τίποτα δεν ήταν καλά.

Διάβασε τη συνέχεια.

ΠΩΣ Ο MICKEY MOUSE ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ MICKEY

«Δεν έχει χαλάσει ο Mickey. Και δεν χρειάζεται να διορθώσω κάτι που δεν έχει χαλάσει. Τα μοντέρνα καρτούν γίνονται μοντέρνα επειδή τα φτιάχνουμε σε μοντέρνα εποχή με μοντέρνους καλλιτέχνες. Δεν χρειάζεται να βάλουμε τον Mickey να δουλεύει στην Apple και να έχει όλα τα τελευταία γκάτζετ. Ίσα-ίσα έτσι θα γινόταν παρωχημένος πολύ γρήγορα.

Οπότε συμβουλεύτηκα τα πιο παλιά καρτούν και τα κόμικ – ο Floyd Gottfredson είχε πάντα αυτές τις πολύ γοητευτικές ερμηνείες για τους χαρακτήρες. Πήρα ό,τι χρειαζόμουν, έφτιαξα storyboards και τα παρουσίασα σε όλους τους υψηλά ιστάμενους. Ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ που μου είπαν τέλεια, θέλουμε 100 τέτοια! Τους λέω, μήπως να ξεκινούσαμε με 20; Οπότε μαζέψαμε τους κατάλληλους συνεργάτες, κάναμε brainstorming και να ‘μαστε τώρα στην 5η σεζόν του νέου ‘Mickey Mouse’».

Διάβασε τη συνέχεια.

Φωτογραφίες: The Walt Disney Company, AP Photo

Μοντάζ βίντεο: Παναγιώτης Γάκης

***

Στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της COSMOTE TV, ανήκουν ταινίες Α’ τηλεοπτικής προβολής των Walt Disney Studios, οι πρόσφατα βραβευμένες με Oscar ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως το COCO, αλλά και κλασικές παραγωγές από την ταινιοθήκη του κορυφαίου κινηματογραφικού στούντιο, όπως τα Η Παναγία των Παρισίων, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Mulan, Peter Pan.

Τα Walt Disney Studios έχουν συνδέσει το όνομά τους με παγκοσμίως επιτυχημένα franchise ταινιών που διανέμονται από τις θυγατρικές εταιρείες των στούντιο, όπως την Walt Disney Pictures με μοναδικές ταινίες και διαχρονικά αριστουργήματα κινουμένων σχεδίων, τα Marvel Studios, την Lucasfilm και τα Pixar Animation Studios, με τις παραγωγές τους να χαρακτηρίζονται από μοναδική τεχνική.