DISNEY

#Mickey90: 34 fun facts που μπορεί να μην ξέρεις για τον 1o σταρ της Disney

Με αφορμή τα 90ά γενέθλια του διασημότερου ποντικιού στην ιστορία, το PopCode έφτιαξε τον μοναδικό trivia guide που θα χρειαστείς ποτέ για τον Mickey Mouse.

«Εύχομαι μόνο να μην ξεχάσουμε ένα πράγμα – ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ποντίκι».

Αντίθετα με τις πολλές ψεύτικες δηλώσεις που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ για λογαριασμό του Walt Disney, η παραπάνω αυθεντική φράση συνοψίζει την αδυναμία, τη φροντίδα και την αγνή αγάπη του δημιουργού σε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας. Σύμβολο ανεξαρτησίας για τον ίδιον και ελπίδας για τον θεατή, η επίδραση του Mickey δεν είναι μετρήσιμη.

Αυτά που μπορούμε να μετρήσουμε είναι τα απαραίτητα fun facts από την ιστορία του δημοφιλέστερου τρωκτικού από γέννησης.

TRIVIA:

1. Σύμφωνα με τον Walt Disney, η ιδέα του Mickey Mouse ήρθε στο μυαλό του κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του με τρένο από τη Νέα Υόρκη πίσω στην Καλιφόρνια. Είχε μόλις χάσει τα δικαιώματα του Oswald the Lucky Rabbit, ενός πρωτότυπου χαρακτήρα που δημιούργησε πριν τον Mickey, στη Universal.

2. Το πρώτο όνομα του Mickey ήταν Mortimer, αλλά η σύζυγός του, Lillian, τον έπεισε να τον βγάλει Mickey Mouse γιατί ήταν πιο χαριτωμένο. Το Mortimer της φαινόταν πομπώδες και αχρείαστα επιβλητικό.

3. Το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη έγινε με το ‘Steamboat Willie’ στις 18 Νοεμβρίου του 1928 στο Colony Theatre της Νέας Υόρκης. Το short θα γραφόταν στην ιστορία ως το πρώτο καρτούν που κυκλοφόρησε στις αίθουσες με συγχρονισμένο ήχο.

4. Ο τίτλος του short είναι αναφορά στη μικρού μήκους του Buster Keaton ‘Steamboat Bill, Jr.’.

5. Το ‘Steamboat Willie’ ήταν μεν το ντεμπούτο του Mickey, αλλά δεν ήταν το πρώτο του short. Είχαν προηγηθεί το ‘Plane Crazy’ και το ‘Gallopin’ Gaucho’, αλλά ο Disney δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει διανομέα. Οι δύο ταινίες απέκτησαν ήχο και κυκλοφόρησαν μετά την επιτυχία του ‘Steamboat Willie’.

6. Τα πρώτα λόγια του ακούστηκαν το 1929 στο ‘Karnival Kid’. “Hot dogs, hot dogs!”. Έως τότε είχε μόνο σφυρίξει ή στριγγλίσει. Την ίδια χρονιά θα φορούσε και τα πασίγνωστα λευκά γάντια του για πρώτη φορά στο ‘When the Cat’s Away’. Το χρώμα τους αποφασίστηκε ώστε τα χέρια του να ξεχωρίζουν όταν ακουμπούν στο σώμα του.

7. Το χρώμα πάλι, θα ερχόταν το 1932 στο ‘Parade of the Award Nominees’.

8. Μία από τις εμπνεύσεις του Mickey ήταν ο Charlie Chaplin. Σύμφωνα με τον Disney, «θέλαμε κάτι ευχάριστο και σκεφτήκαμε ένα μικρό ποντικάκι που θα είχε λίγη από τη μελαγχολία του Chaplin – έναν μικρό φίλο που θα προσπαθούσε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε».

9. Στα 90 χρόνια ιστορίας του, μόνο 5 άνδρες έχουν δανείσει τη φωνή τους στον Mickey, με πρώτο τον ίδιο τον Walt Disney. O παραγωγός είχε δοκιμάσει ηθοποιούς, αλλά δεν είχε μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και έτσι το πήρε πάνω του. Το 1946 τον ανέλαβε ο James Macdonald, με τους Wayne Allwine, Bret Iwan και Chris Diamantopoulos να ακολουθούν. Ο δεύτερος μάλιστα, ήταν παντρεμένος μέχρι τον θάνατό του με τη Russi Taylor, τη φωνή της Minnie Mouse μέχρι και σήμερα.

10. Τα τέσσερα δάχτυλα του Mickey ήταν απόφαση κυρίως αισθητικής (ο Disney θεωρούσε ότι τα πέντε έμοιαζαν με μπανάνες!), αλλά και ταχύτητας στο animation.

– Walt Disney, Ub Iwerks –

11. Ο συν-δημιουργός του χαρακτήρα, Ub Iwerks, έγινε γνωστός για την παραγωγή 700 σκίτσων του Mickey σε μία ημέρα. Δεν έκανε μονάχα ο ίδιος το animation των πρώτων καρτούν, αλλά το ρεκόρ του δεν έχει αγγίξει κανείς έως τώρα.

12. Το πρώτο comic strip σε εφημερίδες με τον Mickey δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1930. Τα strips σχεδιάζονταν τις πρώτες εβδομάδες από τον Ub Iwerks. Για τους επόμενους τρεις μήνες από τον βοηθό του, Win Smith. Ο χαρακτήρας θα ερχόταν όμως τελικά στα χέρια του θρυλικού Floyd Gottfredson. Ο Gottfredson θα ζωγράφιζε τα comic strips για τα επόμενα 45 χρόνια.

13. Ο Mickey Mouse έχει εμφανιστεί σε τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες – το ‘Fantasia’ το 1940, το ‘Fun and Fancy Free’ το 1947, το ‘Who Framed Roger Rabbit’ το 1988 και το ‘Fantasia/2000’ το 2000.

14. Η πιο πρόσφατη ταινία μικρού μήκους του που φτιάχτηκε για τις αίθουσες είναι το ‘Get a Horse!’ του 2013. Συνόδευσε το ‘Frozen’, κέρδισε το βραβείο Best Animated Short στα Annie Awards – τα μεγαλύτερα βραβεία στο animation – και βρέθηκε υποψήφιο και στα Όσκαρ του 2014. Ο επικεφαλής του animation της ταινίας, Eric Goldberg, βάσισε τόσο πιστά τον σχεδιασμό του Mickey σύμφωνα με την απεικόνισή του από τα 1930s, που η Disney χρειάστηκε να επιβεβαιώνει στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των screenings ότι όλο το υλικό της ταινίας ήταν καινούρια παραγωγή.

15. Ο Mickey Mouse έχει εμφανιστεί σε 121 animations και featurettes στο σινεμά, με τα 118 απ’ αυτά να κυκλοφορούν μεταξύ 1928 και 1953.

16. Το διάσημο ποντίκι ονομάζεται Topolino στα ιταλικά (μτφ. μικρό ποντίκι). Ανάμεσα σε πολλές γλώσσες ονομάζεται και Micky Maus (γερμανικά), Mikki Hirri (φινλανδικά), Musse Pigg (σουδικά) και Michael Musculus (λατινικά!).

17. Το 1930 πουλήθηκε το πρώτο προϊόν Mickey με την άδεια της Disney. Ήταν ένα σχολικό σημειωματάριο.

18. Σταθμός στο merchandising του στούντιο ήταν το κλασικό ρολόι με τον Mickey από την εταιρεία Ingersoll-Waterbury. Πουλιόταν αρχικά στα $3.75 και αργότερα στα $2.95. Το ρολόι έχει επανέλθει σε διάφορες εκδοχές έκτοτε, με μια καινούρια να κυκλοφορεί με αφορμή τα 90 χρόνια του χαρακτήρα.

19. Το 1934 ο Mickey εμφανίστηκε ως γιγάντιο μπαλόνι στην παρέλαση των Ευχαριστιών στη Νέα Υόρκη. Από τότε δεν έχει λείψει ποτέ. Αντίθετα, ξεκίνησε μια Disney παράδοση στην παρέλαση, με διάφορους χαρακτήρες του στούντιο να εμφανίζονται κάθε χρονιά.

AP

20. Για τα 50ά γενέθλιά του το 1978, ο Mickey έγινε ο πρώτος εικονογραφημένος χαρακτήρας με δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Παρότι η Minnie βρισκόταν στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή στο ‘Steamboat Willie’, το δικό της αστέρι ήρθε μόλις τον Ιανουάριο του 2018.

21. Το 1932 ο Walt Disney απέκτησε ένα από τα πρώτα του Όσκαρ – ένα ειδικό βραβείο για τη δημιουργία του Mickey Mouse.

22. Ο ίδιος ο Mickey έχει βρεθεί υποψήφιος για Όσκαρ 10 φορές. Νίκησε 1 από αυτές για το ‘Lend a Paw’. Έχει επίσης βρεθεί αυτοπροσώπως στα βραβεία – το 1978 παρέα με τον Paul Williams και την Jodie Foster, το 1988 για να δώσει έναν φάκελο στον Tom ‘Μουστάκι’ Selleck και το 2003 για να παρουσιάσει βραβείο με τη Jennifer Garner. Εννοείται ότι η κατηγορία που αναλαμβάνει είναι πάντα η Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους.

23. To χάλκινο άγαλμα Partners της γλύπτριας, imagineer και animator Blaine Gibson αναπαριστά τον Disney χέρι-χέρι με τον αγαπημένο του χαρακτήρα.

Για την Gibson, το υψωμένο χέρι του δημιουργού δείχνει τα θεματικά πάρκα και τους επισκέπτες τους, προτρέποντας τον Mickey να δει τι έφτιαξαν μαζί.

Το πρώτο άγαλμα τοποθετήθηκε στη Disneyland του Anaheim το 1993, ενώ ακολούθησαν άλλα 4 – ένα στο Walt Disney World Resort, ένα στο Tokyo Disney Resort, ένα στη Disneyland του Παρισιού και, φυσικά, ένα στα κεντρικά του στούντιο στο Burbank.

24. Το πρώτο Mickey Mouse Club οργανώθηκε από τον Harry Woodin, έναν ιδιοκτήτη κινηματογραφικής αίθουσας στην Καλιφόρνια. Ο Woodin αφιέρωνε τα απογεύματα της Κυριακής στην προβολή των shorts του Mickey και σιγά-σιγά αποφάσισε να φτιάξει έναν παιδικό σύλλογο με επίσημο όρκο για τα μέλη του

25. Το τηλεοπτικό, πάλι, Mickey Mouse Club έκανε πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου του 1955. Η εκπομπή θα κρατούσε 3 σεζόν, θα αναβίωνε στην Αμερική άλλες τρεις φορές και θα γεννούσε παρόμοια προγράμματα σε όλον τον κόσμο.

Το ελληνικό Disney Club που προβλήθηκε στο MEGA από το 1993 έως το 2002 είναι ένα από αυτά.

26. Στις αμερικανικές εκλογές, υπάρχει η δυνατότητα ψήφου σε κάποιον υποψήφιο που γράφει ο ίδιος ο ψηφοφόρος στο δελτίο (write-in candidate), με σκοπό τη διαμαρτυρία. Ο Mickey είναι ο write-in υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία. Όπως το έθεσε το 2012 και η επικεφαλής εκλογών της Effingham County, Gail Whitehead, «ο Mickey πάντα παίρνει ψήφους – αν δεν πάρει έχουμε κακές εκλογές».

27. Ο Mickey έχει γνωρίσει όλους τους Προέδρους της Αμερικής από τον Truman και μετά, με την εξαίρεση του Lyndon B. Johnson και – μέχρι στιγμής – του Donald Trump. O Barack Obama τού έχει ιδιαίτερη αδυναμία και έχει δηλώσει πως πρόκειται για τον «μοναδικό παγκόσμιο ηγέτη με μεγαλύτερα αυτιά από μένα».

28. Ο Mickey δεν πήγε στον πόλεμο, αλλά έκανε κι αυτός το χρέος του. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου, Αμερικανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών χρησιμοποιούσαν το όνομά του για σύνθημα. Φτιάχτηκε επίσης και ένα σκίτσο του για να ενθαρρύνει τα παιδιά να φορούν άφοβα τις μάσκες αερίων τους σε περίπτωση βομβαρδισμού.

29. Το όνομά του χρησιμοποιούταν στα 1930s και ως έκφραση απογοήτευσης όταν κάτι δεν άρεσε. Πήγαινες στο σινεμά και η ταινία ήταν μάπα; Δεν χρειαζόταν να πετάξεις ποπ κορν στην οθόνη. Μπορούσες απλά να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου με την ατάκα “What! No Mickey Mouse?”. Το 1932 είχε κυκλοφορήσει και τραγούδι από τους Ben Bernie & All the Lads με τη φράση ως τίτλο. 

“What! No Mickey Mouse? What kind of party is this?”

30. To 1934, έξι μόλις χρόνια μετά το ντεμπούτο του, ο Mickey Mouse έγινε λήμμα της Encyclopedia Britannica. To 1935 θα λάμβανε και ένα μετάλλιο από τη League of Nations, ως πρεσβευτής καλής θελήσεως.

31. Είναι κάπως τρελό να σκεφτεί κανείς τον Mickey ως αμφιλεγόμενο. Κι όμως! Το τρωκτικό της καρδιάς μας έχει απαγορευτεί συνολικά 11 φορές.

Μόνο στη Γερμανία τα προβλήματά του ξεκίνησαν το 1929 όταν κόπηκε το short ‘The Banyard Battle’ επειδή τα γερμανικά στρατιωτικά κράνη που φορούσαν οι γάτες του βίντεο θεωρήθηκαν ασέβεια. Συνεχίστηκαν στη ναζιστική Γερμανία οπότε και απαγορεύτηκε ολοσχερώς αλλά επέστρεψε λόγω λαϊκής απαίτησης, απαγορεύτηκε ξανά το 1954 στην Ανατολική Γερμανία ως «αντι-κομμουνιστικός επαναστάτης», και έμπλεξε επίσης και στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988 όταν η Ανατολική Γερμανία διαμαρτυρήθηκε που ο Αμερικανός κολυμβητής Matt Biondi είπε το κλασικό, προσυμφωνημένο με τη Disney “I’m going to Disneyland!” όταν νίκησε (η συγκεκριμένη μαγνητοσκόπηση ακυρώθηκε και πήγε στην Ολυμπιακή Επιτροπή).

Έχει επίσης απαγορευτεί για πολιτικούς λόγους στο Ιράν και στη Γιουγκοσλαβία λόγω μεγέθους που θα τρόμαζε τα παιδιά στη μεγάλη οθόνη στη Ρουμανία και από κάβες ποτών στο Σιάτλ (ε ναι!).

Αντίθετα επιβίωσε στην Ιταλία του Μουσολίνι το 1938, παρότι ο δικτάτορας είχε απαγορεύσει πολλά καρτούν και αμερικανικές επιρροές. Λέγεται πως τα παιδιά του ήταν τόσο μεγάλοι φαν του Mickey που τον έπεισαν να επιτρέψει την κυκλοφορία του.

32. Υπάρχουν κρυμμένοι Mickeys παντού στη Disneyland και στο Walt Disney World. Για πολλούς φαν, η μεγαλύτερη πρόκληση των πάρκων είναι να τους ανακαλύψουν.

33. H Disney έχει τα πνευματικά δικαιώματα του Mickey Mouse, αλλά η λήξη τους θεωρητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν τελικώς στη συμπερίληψή του στη δημόσια περιουσία. Για να τον προστατεύσει, η Disney έχει κατοχυρώσει το εμπορικό του σήμα (trademark), που πρακτικά σημαίνει ότι θα παραμείνει δικός της, αρκεί να τον χρησιμοποιεί. Σε ποιο παράλληλο σύμπαν θα εξολόθρευε τον βράχο του το στούντιο;

34. Ο Mickey είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στον κόσμο. Περισσότερο κι από τον Άγιο Βασίλη.

***

Στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της COSMOTE TV, ανήκουν ταινίες Α’ τηλεοπτικής προβολής των Walt Disney Studios, οι πρόσφατα βραβευμένες με Oscar ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως το COCO, αλλά και κλασικές παραγωγές από την ταινιοθήκη του κορυφαίου κινηματογραφικού στούντιο, όπως τα Η Παναγία των Παρισίων, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Mulan, Peter Pan.

Τα Walt Disney Studios έχουν συνδέσει το όνομά τους με παγκοσμίως επιτυχημένα franchise ταινιών που διανέμονται από τις θυγατρικές εταιρείες των στούντιο, όπως την Walt Disney Pictures με μοναδικές ταινίες και διαχρονικά αριστουργήματα κινουμένων σχεδίων, τα Marvel Studios, την Lucasfilm και τα Pixar Animation Studios, με τις παραγωγές τους να χαρακτηρίζονται από μοναδική τεχνική.